Tento týždeň sa bude niesť v znamení štyroch pretekov V4

12.5.2014, 11:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Tento týždeň nás čakajú štyri podujatia jedinečného projektu krajín Vyšehradskej štvorky. Kontinentálni cyklisti si zmerajú sily najprv v Poľsku (utorok 13.5.), potom v Českej republike (štvrtok 15.5.), na Slovensku (piatok 16.5.) a napokon v Maďarsku (sobota 17.5.), teda predsedajúcej krajine V4.
 
Všetky preteky budú mať charakter UCI 1.2, teda pre prvých osem pretekárov budú v cieli čakať body do európskeho rebríčka UCI (40-30-16-12-10-8-6-3). Je to obrovská porcia bodov, ktorá láka všetkých štartujúcich a nečudo, že bol o štartovú listinu obrovský záujem. Každá usporiadateľská krajina mohla nominovať päť tímov. Poliaci aj Česi naplnili štartovku svojimi celkami. My nemáme päť kontinentálnych tímov, takže sa SZC na čele s organizátorom slovenskej jednorazovky Pavlom Gálikom rozhodli nominovať všetky tri kontinentálne celky Duklu Trenčín Trek, epic janom greenway, CK Banská Bystrica a svoju kvótu doplnili rakúskym Amplatz-BMC s Marekom Čaneckým a priestor dali aj reprezentácii Srbska, pretože tam naše tímy často cestujú.
 
Všetky štyri preteky budú mať zvlnený charakter, teda pôjde sa mimoriadne rýchlo. Určite budeme vidieť každý deň veľa odstúpení. Kto ostane vzadu, vzdá, aby šetril sily na ďalší deň. Žiadne ťažké stúpania v profiloch nefigurujú. Tento fakt by mal našim družstvám vyhovovať a musíme veriť, že prelomia slabý začiatok sezóny peknými výsledkami. Na konci sa vyhlási aj celkový víťaz, ktorý bude ocenený, ale oficiálne sa jedná o štyri jednorázové podujatia, teda formálne spolu nesúvisia a jednotlivé celky môžu ľubovoľne meniť pretekárov.
 
 
V Poľsku 170 kilometrov a cieľový Wroclaw
 
V utorok 13. mája to všetko začne v Polkowiciach. O 15-tej odštartuje dvadsať šesťčlenných družstiev a vyberú sa na sever, kde absolvujú dva krátke okruhy s dvoma vrchárskymi prémiami Kurów na 25. a 52. kilometri. Nejedná sa o nič mimoriadne, prípadné výkonnostné delenia by sa mali zmazať v ďalšom priebehu. Pelotón sa na sedemdesiatom kilometri stočí smerom na juhovýchod a rovinatým profilom sa cez tri rýchlostné prémie (93 km, 113 km, 133 km) dostane do cieľového mesta Wroclaw. Vo viac ako polmiliónovej metropole juhozápadného Poľska preteky po 170 kilometroch vyvrcholia. Cieľ očakávame okolo 19-tej hodiny.
 
Zostavy slovenských tímov na prvú epizódu - Poľsko:
Dukla Trenčín Trek: M. Kováč, P. Tybor, M. Jurčo, M. Mahďar, E. Baška
epic janom greenway: J. Chalupčík, J. Kováčik, R. Málik, M. Krajíček, M. Hruška, M. Dubeň
CK Banská Bystrica: M. Haring, M. Debnár, T. Harag, J. Vančo, K. Baďura, J. Palčák
 
 
 
Na Morave z Frýdku-Místku do Brna
 
Organizátori Czech Cycling Tour a tohtoročných MČR a SR pripravili 190 kilometrov cez významnú časť Moravy. O 11:30 sa vyštartuje z Frýdku-Místku a naberie smer Brno. Na osemnástom kilometri bude jediná šprintérska prémia. Najťažším úsekom bude pasáž od 73. do 83. kilometra, kde budú pretekári na miestnych úzkych cestách smerom od Vsetína do Bystřice pod Hostýnem stúpať do nadmorskej výšky 670 metrov. Na desiatich kilometroch to síce budú priemerne iba tri percentá, no zhruba v polovici výstupu je aj krátky zjazd, takže celá táto pasáž určite potrápi pelotón. Navyše, organizátori tu plánujú aj bufet, takže môže dôjsť k zaujímavým situáciám. Potom sa postupne zíde až do nížiny (200 m.n.m.) a rovinatým terénom okolo Kromneřížu a Vyškova namieri do Brna. Nebude sa odstavovať premávka v centre mesta. Cieľ bude v mestskej časti Brno-Vinohrady na východe mesta. Posledný kilometer je plný zákrut. Víťaz bude musieť mať poriadne naštudovaný záver, mimoriadne technické zručnosti aj šťastie. Spoznáme ho vo štvrtok okolo 16:00.
 
v4-2014-cesko
 
 
 
U nás od politikov k hradu Devín
 
Ani na Slovensku sa neočakáva výrazná výkonnostná selekcia na stúpaniach. Trasa je viac-menej rovinatá až na Pezinskú Babu, ktorá je však ďaleko od cieľa. Poďme však poporiadku. Ceremoniálny štart plánujú organizátori v piatok už o 9:00 pri Kempinski Hotel v Bratislave. Odtiaľ sa tréningovým tempom vyberie štartové pole na Devín, kde bude okolo 9:30 ostrý štart, teda v Devínskej Novej Vsi pod hradom. Tak sa pretekári vydajú smer Stupava, Záhorská Nová Ves, Lozorno, Pernek, Pezinská Baba (527 m.n.m.), Pezinok, Šenkvice, Modra a späť cez Pezinskú Babu, Pernek, Lozorno a Stupavu (už nie cez Záhorskú Novú Ves) do Devínskej Novej Vsi, kde všetko vyvrcholí po 147 kilometroch. Naša jednorazovka je najkratšia, možno bude aj najrýchlejšia. Cieľ sa predpokladá už na 13:00.
 
Dôvodom nezvyčajne skorého štartu je prezentácia tímov a oslavný štart pri hoteli Kempinski, kde sa koná medzinárodná konferencia GLOBSEC (Global Security Forum). Malo by tu byť okolo 600 zahraničných hostí, takže bude to poriadne vypäté. "Ráno nebude jednoduché. Sami sme zvedaví, ako to celé dopadne pri predstavovaní a slávnostnom štarte. Predpokladám, že samotné preteky budú rýchle, nebude čas na taktizovanie. Pelotón sa potrhá, či už kvôli vetru, Babe alebo dažďovým prehánkam, ktoré hlásia. Budú to náročné preteky," predpovedá hlavný organizátor Pavol Gálik.
 
Okrem pätice Dukla, ejg, CK BB, Amplatz, Srbi budú u nás štartovať ešte aj tri ďalšie slovenské družstvá. V jednom sa predstavia Schwabik, Šmýkal, Juhaniak, Krestianko, Vyšňa a Glajza, na štart sa postaví aj PROefekt team a Podjavorinský klub (PŠK REPROGAS). Podobne k tomu pristupujú aj ostatné organizátorské krajiny, ktoré vo svojich pretekoch dajú priestor miestnym klubovým celkom.
 
v4-2014-slovensko
Devínska Nová Ves - Volkswagen Slovakia - Stupava - Vysoká pri Morave - Záhorská Ves - Láb - Zohor - Lozorno - Pernek - Baba - Pezinok - Šenkvice - Modra - Baba - Pernek - Stupava - Devínska Nová Ves
 
 
 
Maďarské finále symbolicky vo Vyšehrade
 
Posledný deň bude mať 153 kilometrov. Maďari plánujú štart v Gyore na sobotňajšie pravé poludnie. Trasa bude, samozrejme, rovinatá. Konvoj zamieri na východ a posledného víťaza spoznáme v maďarskej dedinke Vyšehrad, kde sa v roku 1335 aj 1991 dohodli predstavitelia vtedajších štátnych zriadení na vzájomnej spolupráci. Je to desať kilometrov od slovenských hraníc na povodí Dunaja. Celý jednorazovka sa pôjde v tesnej blízkosti Slovenska. Záver bude podobne ako v Brne plný zákrut. Maďari naplánovali vo Vyšehrade aj malý okruh. Prvých pretekárov by sme tu mali vidieť okolo 15:40.
 
 
 
v4-2014-plagat
 
 
JEDNODŇOVÉ PRETEKY V4
polskoceskoslovenskomadarsko 13. - 17. MÁJ 2014
ÚVOD - POĽSKO - ČESKO - SLOVENSKO - MAĎARSKO - SUMÁR
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop