Erik Baška vyhral prvú jednorazovku V4 v Poľsku

13.5.2014, 15:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
O 15:00 v Polkowiciach odštartovala prvá jednorazovka štvordielného seriálu krajín Vyšehrádskej štvorky (UCI 1.2). Poľskí organizátori pripravili 170 zvlnených kilometrov smerom na juhovýchod do mesta Wroclaw. Na štart sa postavilo 111 pretekárov, z toho osemnásť Slovákov.
 
Slováci na prvej jednorazovke v Poľsku (13.5.):
Dukla Trenčín Trek: Maroš Kováč, Patrik Tybor, Matej Jurčo, Martin Mahďar, Erik Baška
epic janom greenway: Ján Chalupčík, Juraj Kováčik, Robert Málik, Matej Krajíček, Marián Hruška, Martin Dubeň
CK Banská Bystrica: Martin Haring, Miroslav Debnár, Tomáš Harag, Jakub Vančo, Karol Baďura, Jozef Palčák
Amplatz-BMC: Marek Čanecký
 
Športový riaditeľ Dukly Trenčín Trek Michal Kunic pre dnešný deň nenaplnil kvótu šiestich jazdcov, pretože Trenčania bojujú s chorobami u Romana Broniša aj mladých po Kuriéroch. Martin Riška zasa nemohol rátať s dvojicou Juraj Lajcha - Milan Holomek, ktorá bola tiež zdravotne indisponovaná.
 
V Poľsku takmer celý deň pršalo a neobišlo to ani preteky. Napriek tomu sme videli veľmi vysoké tempo. Tieto jednodňové podujatia sa jazdia v obrovskom tempe. Kto zaostane, končí. Do cieľa prichádza približne tretina štartujúcich. Prvé dve hodiny sa pohybovala priemernná rýchlosť na hraniciach 46 a 44 km/h.
 
Vývoj vygeneroval vpredu deväťčlennú skupinu. Bol tam aj Patrik Tybor z Dukly Trenčín Trek. Pelotón si únik konštantne držal na minútovom odstupe. Smolou odvážlivcov bol fakt, že sa v pelotóne nič zásadné nedialo, žiadne pády alebo iné problémy, ktoré by brzdili hlavné pole.
 
V tretej hodine prestalo pršať a vyšlo slnko. Svietiť začalo aj úniku, ktorému sa podarilo zvýšiť náskok na dve a pol minúty. Potom sa však zložilo pár tímov na čele balíka a rozostup klesol na 1:20. Hodinu pred dojazdom boli stále všetci Slováci v pretekoch. Partia okolo Tybora nemala veľkú šancu, no určite existovala. Dukle neprekážal ani závrečný špurt vďaka Baškovi s Kováčom.
 
Posledné kilometre boli tesné. Únik bol dostihnutý iba tri kilometre pred cieľom. Wroclaw videl hromadný špurt celého pelotónu. V ňom si najlepšie počínal Erik Baška (Dukla Trenčín Trek) a vyhral prvé preteky kontinentálnych Slovákov v sezóne. Vo finiši zdolal Jířího Hochmanna z Dukly Praha a Artura Dedka z Mexlleru. Druhým najlepším Slovákom bol Matej Jurčo, ktorý sa dokázal natlačiť na 13. miesto. Martin Dubeň skončil na 16. pozícii. Najmladší pretekár epic janom greenway zaznamenal najlepšie umiestnenie po príchode od juniorov.
 
Po prvej časti sezóny, ktorá by sa dala charakterizovať slovom trápenie, sa konečne niekomu poradilo presadiť. Dvadsaťročný talent z Dohnian získal zároveň 40 UCI bodov, ktoré znamenajú návrat dvadsať trojkárov do boja o miestenky na MS. Sú to vôbec prvé body pre Duklu v sezóne 2014. Baška vyhral prvé preteky UCI v kariére a začína sa stále nápadnejšie podobať na Michaela Kolářa.
 
Ján Valach predviedol minulý týždeň veštecké schopnosti. Po Kuriéroch nám v rozhovore povedal: "Erik ma nesklamal, naopak, potvrdil, že v špurtoch je silný a v jeho prípade je už úspech na spadnutie. Dostaví sa čoskoro."
 
 
Erik Baška (Dukla Trenčín Trek): "Dnes nám to takticky vyšlo výborne a mali sme aj šťastie, ktoré k úspechu neodmysliteľne patrí. Matej, Maroš a Martin mi celú etapu pomáhali a dostali ma na zhruba pätnáste miesto v pelotóne. Vedeli sme, že štyristo metrov pred cieľom sa nachádza vracačka, kde musím byť vpredu. Podarilo sa mi pred ňou skočiť na druhé miesto za Čecha Hochmanna a zákruta to celé natiahla. Potom som si kontroloval súperov za sebou a na dvestovke som začal špurtovať. Mal som dobré nohy, vyšlo to bez problémov.
Na tento deň som sa tešil veľmi dlhú dobu. Myslel som na prvé víťazstvo a veril, že to už príde. Nechcel som ďalšiu sezónu zbierať druhé či tretie miesta."
 
Michal Kunic (športový riaditeľ Dukly): "Chlapi predviedli výborný výkon po všetkých stránkach. Presne dodržali stratégiu, ktorú sme si stanovili pred štartom. Patrik bojoval v úniku, ďalší traja pomohli Baškovi, aby sa dostal do dobrej pozície a zbytočne nestrácal sily.
Pre mňa je to skvelý vstup do tohto kolotoča. S tímom som už externe spolupracoval aj časť vlaňajšej sezóny a viacero pretekárov poznám už dlhšie. Som rád, že ma v tíme berú a po tomto úspechu máme ďalšiu motiváciu navyše. Do Česka ideme s rovnakou zostavou."
 
 
VÝSLEDKY PRETEKOV:
1. vlajka BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK 3h 34' 25''
2. vlajka HOCHMANN Jíří DUKLA PRAHA + 00' 00''
3. vlajka DETKO Artur MEXLLER + 00' 00''
13. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
16. vlajka DUBEŇ Martin EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
28. vlajka KOVÁČIK Juraj EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
vlajka ostatní Slováci + 00' 00''
DNF vlajka DEBNÁR, VANČO, KRAJÍČEK odstúpenie
 
 
 
baska-v4-polsko-velky
Erik Baška na stupni víťazov (foto: Dukla Trenčín Trek)
 
 
JEDNODŇOVÉ PRETEKY V4
polskoceskoslovenskomadarsko 13. - 17. MÁJ 2014
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop