V českých pretekoch V4 piate miesto Tybora, Mahďar spadol pred cieľom

15.5.2014, 12:20 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Druhá jednorazovka štvordielného seriálu krajín Vyšehrádskej štvorky (UCI 1.2) odštartovla vo Frýdku-Místku o 11:30. Deň mal rovinatý charakter, až na jedno stúpanie smerom od Vsetína do Bystřice pod Hostýnem (670 m.n.m.). Na desiatich kilometroch to síce boli priemerne iba tri percentá, no zhruba v polovici výstupu bol aj krátky zjazd, takže celá táto pasáž potrápila pelotón. Cieľ bol na programe v Brne. Hviezdou podujatia bol Jan Bárta v drese domácej reprezentácie.
 
Slováci na prvej jednorazovke v Českej republike (15.5.):
Dukla Trenčín Trek: Maroš Kováč, Patrik Tybor, Matej Jurčo, Martin Mahďar, Erik Baška
epic janom greenway: Ján Chalupčík, Juraj Kováčik, Robert Málik, Matej Krajíček, Marián Hruška, Martin Dubeň
CK Banská Bystrica: Martin Haring, Rudolf Rusina, Tomáš Harag, Jakub Vančo, Karol Baďura, Jozef Palčák
Amplatz-BMC: Marek Čanecký
 
Viac ako spomínaný kopec trápili cyklistov poveternostné podmienky. Hneď od štartu lialo a fúkal silný vietor. Vzhľadom na pokračovanie tohto cyklo dobrodružstva na Slovensku a v Maďarsku sa dalo čakať, že to väčšina cyklistov dnes zabalí. 190 kilometrov bolo veľmi veľa.
 
V úvodnej hodine by ste naozaj ani psa nevyhnali na ulicu. Tempo bolo mimoriadne vysoké a už sa začalo odstupovať. Dukla Trenčín Trek však bola posilnená utorňajším víťazstvom a srdnato bojovala. Maroš Kováč, teda náš najskúsenejší borec, si za žiadných okolností nechcel pustiť dopredu nejakú skupinu a jazdil na čele. Dostal sa aj do úniku spolu s českým pretekárom Tomášom Zechmeisterom z Bauknecht-Author.
 
Medzi tým už bola väčšina Slovákov mimo pretekov. Šesť stupňov a fujavica odstavili piatich ľudí epic janom greenway. Pod najťažším kopcom spadol posledný pretekár tohto tímu Ján Chalupčík. V pretekoch pokračoval zodratý, silno si udrel ruku aj bok. Hlavnú skupinu už nikdy nedostihol, ostal sa trápiť zhruba v 15-člennej poslednej skupine.
 
Za Kováčom a Zecheisterom to ani zďaleka nebolo kompaktné, vytovorili sa štyri skupiny. No predsa len, dvaja ľudia, to je málo. V polovici pretekov, keď boli Kováčovci vpredu asi pol hodiny, ich dobehla skupina dvadsiatich ľudí. Býva zvykom, že sa v takýchto momentoch tempo spomalí a ani dnešný deň nebol výnimkou. Napokon sme 55 kilometrov pred cieľom videli ďalšie spájanie a opäť vznikol pelotón. Samozrejme, neboli tam už všetci, ale každý tím tam mal zastúpenie aspoň v podobe dvoch-troch jazdcov.
 
Prvou a verili sme, že jedinou obeťou Dukly, bol dnes Erik Baška. Na terezíne vypadol z balíka, tak ho Michal Kunic na 110. kilometri stiahol, aby sa šetril na zajtrajšie slovenské preteky.
 
50 km pred cieľom už nepršalo a Dukla mala vpredu Kováča, Mahďara aj Tybora. Hneď pri najbližšom delení to využili a Martin Mahďar sa dostal do sedemčlennej partie. Náskok sa vyšplhal na 90 sekúnd, no pri prekonaní tejto hranice stále ostávalo do cieľa tridsať kilometrov. V pozostatku pelotónu za nimi sa na prípadný záverečný špurt chystal Maroš Kováč. Spolu s Tyborom sa držali na popredných miestach. Nahrával im aj fakt, že cieľ bol do mierneho kopca.
 
S "Mahďom" a spol. to postupne prestávalo vyzerať ružovo, náskok sa stenšoval. V hlavnej skupine pracovali najmä poľské celky. Brno sa už približovalo. Vietor a množstvo kilometrov v nohách začali deliť neveľkú hlavnú skupinu a napokon z nej ostali iba ôsmi aj s Patrikom Tyborom. Tí naďalej stíhali sedmičku na čele. Napokon ju dostihli a vyzeralo to na súboj pätnástich borcov vrátane Mahďara s Tyborom. Na programe boli úniky jednotlivcov.
 
Tie prišli a pomenovali víťaza. Rozhodujúci atak predviedol Čech Josef Černý z CCC Polsat. Za ním došlo k pádu asi tri kilometre pred páskou. Žiaľ, na zemi sa ocitol aj Martin Mahďar. Ostal tam teda iba Tybor. Za Černým prišiel do cieľa pozostatok čelnej partie. Na peknom piatom mieste finišoval Patrik Tybor a pripísal si po Baškovom víťazstve ďalší krásny úspech Dukly.
 
 
Michal Kunic (Dukla Trenčín Trek): "Dnes sme opäť predviedli dobrý výkon. Najprv bol vpredu Maroš. Potom, keď ho dobehli, perfektne chytal nástupy, aby pomohol kolegom. Následne sa dostal dopredu Martin a v skupine to istil Patrik. Ten bol nakoniec piaty. Dnes to bolo z našej strany opäť výborné, preteky sme mali pod kontrolou. Škoda, že Martin stratil šancu na výsledok v páde, ale bude v poriadku. Zajtra k rovnakej pätici pribudne Ľuboš Malovec."
 
 
VÝSLEDKY PRETEKOV:
1. vlajka ČERNÝ Josef REPREZENTÁCIA ČESKA 4h 21' 45''
2. vlajka GRADEK Kamil BDC MARCPOL + 00' 38''
3. vlajka MAZZI Alessandro UTENSILNORD + 00' 38''
5. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 38''
 28. vlajka MAHĎAR Martin DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 20''
44. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 42''
vlajka ostatní Slováci straty/odst.
 
 
dukla-v4-2014-polsko
Jurčo - Baška - Mahďar - Tybor - Kováč pred štartom V4 v Poľsku (foto: Dukla)
 
 
JEDNODŇOVÉ PRETEKY V4
polskoceskoslovenskomadarsko 13. - 17. MÁJ 2014
ÚVOD - POĽSKO - ČESKO - SLOVENSKO - MAĎARSKO - SUMÁR
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop