Seriál Vyšehradskej štvorky zobudil Duklu, Slováci získali 102 bodov

19.5.2014, 18:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Kontinentálni Slováci svoju formu dlho hľadali, ale napokon ju našli v polovici mája na pretekoch V4. Dlhé roky sme nemali v kalendári takéto jednorazovky, ktoré znamenajú značný prísun UCI bodov aj finančných bonifikácií. Priestor dostalo celkovo až 42 pretekárov zo Slovenska, ktorí si zmerali sily s medinárodnou konkurenciou. Prvý rok tohto projektu môžeme označiť za mimoriadne úspešný.
 
 
Dukla potvrdila status najlepšieho slovenského tímu, odštartoval to Baška
 
Prvé dva mesiace sezóny boli v podaní Dukly Trenčín Trek slabšie ako zvyčajne. Korunu tomu dali Karpatskí kuriéri, kde bol ústup z pozícií najvýraznejší. Jedným z dôvodov neúspešnej jari bola absencia Valachovcov na pretekoch Okolo Maroka, ktoré im svojou náročnosťou každý rok preveria nohy, pozitívne naladia a pripravia na silné európske mesiace. Finančné problémy Trenčanom vymazali z kalendára ešte pár pretekov, a tak sa musel Valach zamerať na mladých. Eliťáci absolvovali málo súťažných kilometrov. Forma sa im dostavila až minulý týždeň.
 
Úvodný poľský diel V4 nepriniesol takmer žiadnu selekciu, o to je triumf Erika Bašku cennejší. Mladý šprintér, ktorý už neraz ukázal aj výborné schopnosti v kratších stúpaniach, predviedol výbornú pozičnú jazdu, skvelý šprint a vyhral prvé UCI preteky v kariére. Definitívne potvrdil, že v tunajších kontinentálnych podmienkach, kde sa nejazdia žiadne alpské stúpania, môže bojovať o víťazstvo kdekoľvek a kedykoľvek. Druhoročákovi musíme držať palce, aby výkonnostne ešte stúpal a do zbierky úspechov pridal ďalšie kúsky.
 
 
Patrik Tybor v životnej forme
 
Už v Poľsku sa únikom prezentoval Patrik Tybor. Pelotón však únik zlikvidoval a asi málokto čakal, že 26-ročného pretekára Dukly to napokon odštartuje až k celkovej výhre. Českú jednorazovku sprevádzalo veľmi ťažké počasie a selekcie boli obrovské. Patrik sa stále držal vpredu a napokon obsadil piate miesto v deväťčlennej skupine.
 
Slovensko bolo veľkou lahôdkou. Dubničan sa cítil veľmi dobre a viackrát sa súperom pokúšal ujsť. Napokon to aj vyšlo a pod hrad Devín dorazil na druhom mieste pred prvou väčšou skupinou. Pred posledným maďarským dňom sa nám mohlo zdať, že utorňajší únik a štvrtkové aj piatkové jazdenie na hranici síl "Sajfu" odrovnajú, no ten si nič iné ako celkový triumf nepripúšťal a opäť patril medzi najsilnejších. Preteky ovládol únik, ale Tybor sa z pôvodného pelotónu objavil na vrchole cieľového stúpania ako prvý na trinástom mieste.
 
Väčšina cyklistov sa nejaký ten deň šetrila, aby mohla podať na ďalší čo najlepší výkon. Tybor nevypustil ani jeden deň. Ukázal vynikajúcu formu. "Naozaj sa mi jazdilo dobre. Konečne sme sa trošku rozbehli, keďže nám doteraz aj často odpadávali preteky. Neviem, či to bol najlepší týždeň v kariére, lebo tá celková klasifikácia predsa len nebola oficiálna. Za najlepší deň stále považujem vyhratú etapu na Baltic Chain Tour. Teraz len verím, že forma vydrží aj ďalej a podarí sa nejaký dobrý výsledok aj na Okolo Slovenska. Je to šport, môže sa stať hocičo, uvidíme."
 
 
tybor-patrik-v4-2-velka
Patrik Tybor na pódiu GP Slovakia (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
 
Dresy Dukly bolo vidieť všade, konečne sa presadil aj Čanecký
 
Okrem Tybora dokázala podať výborné výkony aj štvorka Baška, Jurčo, Kováč a Mahďar. Baškovo víťazstvo v prvý deň sme spomínali, v Čechách aj na Slovensku mal dohniansky odchovanec problémy s bicyklom. V Česku nemalo zmysel pokračovať v pretekoch. Na Devíne patril k favoritom, a hoci mu aj dobre sadol stoj od neutrálneho Shimana, napokon sa do špurtu o tretie miesto nezapojil. Výborne vyznel aj finiš vo Vyšehrade. Šprintér si poradil s náročným záverečným kopcom, ktorý sa šiel štyrikrát, a vyšplhal ho hneď za Tyborom na druhom mieste z hlavnej skupiny.
 
ZÍSKANÉ BODY UCI
Pretekár POL CZE SVK HUN
Patrik Tybor 10 30
Erik Baška 40
M. Čanecký 16
Matej Jurčo 6
Spolu 102 UCI Bodov
Matej Jurčo
tiež predviedol výborné výkony. V Poľsku bol koncovým pomocníkom Bašku, na Slovensku skúšal útočiť v úsekoch, kde Tybor nie a pôsobil ako garant na plnenie vopred stanovenej taktiky. Výborný únik v Maďarsku zúžitkoval na siedme miesto a prvé UCI body v sezóne.
 
Jediným Duklákom, ktorý dokončil všetky preteky, bol Martin Mahďar. 24-ročný jazdec to mal najlepšie rozbehnuté v najťažšom dni. Počas českej jednorazovky prežil všetky selekcie a v poslednej hodine a pol bol sám aktívny v úniku. Keď to už vyzeralo, že bude finišovať v Top 10, tri kilometre pred cieľom prišiel pád, ktorý mu úspech zmaril. Na Slovensku už logicky nemal síl na vlastný úspech, ale bez problémov dokončil. V sobotu bol opäť súčasťou úniku a napokon mu to vydalo na desiate miesto.
 
Maroš Kováč v tejto sezóne ešte nenašiel strop svojej formy a sústredí sa ako zvyčajne na Okolo Slovenska. V minulom týždni sa snažil pomáhať svojmu tréningovému parťákovi Tyborovi. Svojou štandardnou výkonnosťou bol všade tam, kde ho kolegovia potrebovali. Vycúval iba na Pezinskej Babe. Toto šetrenie sa ukázalo ako správne, lebo Dukláci tam ostali až štyria, takže si takticky vystačili.
 
Podobným typom pretekára ako Patrik Tybor je Marek Čanecký. Banskobystričan ale nie je až takým univerzálom, zatiaľ zbiera úspechy iba v menších kopcoch. Svoje prvé víťazstvo pred troma rokmi v Turecku zaznamenal po cieľovom stúpaní a blízko pódia bol aj dvakrát v Rumunsku. Okrem toho každý rok vyhrá vrchársku súťaž na niektorých pretekoch. Na maďarskú jednorazovku sa počas predošlých dní šetril ako sa dalo a v sobotu predviedol maximálny výkon. Bral tretie miesto.
 
CK Banská Bystrica postupe vystriedala v pretekoch všetkých jedenásť jazdcov. V Poľsku šli bez problémov, no v Čechách a na Slovensku do cieľa neprišli. Škoda hlavne tej našej jednorazovky. V Maďarsku sa dobrým únikom prezentoval Lukáš Bátora, najlepšie napokon skončil Jozef Palčák. Martin Haring tento rok nemá na ceste formu z posledných dvoch sezón.
 
 
baska-mahdar-malovec-v4-velka
Erik Baška, Martin Mahďar, Ľuboš Malovec (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
 
Progres aj v Dohňanoch, Riška napriek tomu nemôže byť spokojný
 
Najlepšie výsledky v sezóne zaznamenali nie len Trenčania ale aj neďalekí Dohnianci. Na Kuriéroch ich skosili choroby, no V4 už absolvovali vždy v plnom stave. V Poľsku špurtoval Martin Dubeň na šestnástom mieste. Bol to prvý vydarenejší špurt od jeho príchodu do kategórie U23. O dva dni do cieľového Brna neprišiel nikto, Ján Chalupčík "pekne" dotĺkol seba aj bicykel. Na Slovensku sa už pridali k tímu uzdravení Lajcha s Holomekom a po Dubeňovi aj druhý prvoročák zaznamenal výsledok. Milan Holomek vydržal všetky selekcie a špurtoval na jedenástom mieste. Dosiahol teda kariérne maximum. Asi najvyrovnanejšie výkony predviedol Juraj Kováčik. Škoda jeho pádu v piatok. Určite by finišoval vpredu.
 
Športový riaditeľ Martin Riška ale spokojný nie je: "Určite nie som, pretože kontinentálnym tímom sa počítajú výsledky na pódiu alebo v Top 10 a body. 16. a 11. miesto sú na túto konkurenciu slušné, ale za nula UCI bodov. Ale ešte to celé nehodnotím, pracujeme ďalej, do júlových ME máme plný program a veríme, že sa dostavia výsledky."
 
 
kovacik-juraj-v4-2-velka
Juraj Kováčik pred štartom GP Slovakia (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
 
Suma-sumárum, výborných 102 UCI bodov, ale slabý divácky záujem
 
Vzhľadom na nevydarenú jar dopadol minulý týždeň nad očakávania, Slováci získali prvé, druhé aj tretie miesto, celkovo šesť umiestnení v Top 10. Uzurpovali celkové víťazstvo. Vyšlo to napokon na 102 UCI bodov. Mal by to byť pre nich dobrý odrazový mostík pred pretekmi Okolo Slovenska v prvom júnovom týždni.
 
Škvrnou slovenských pretekov V4 ostávajú chybné výsledky. Rozhodcovský zbor niektorých pretekárov nezaznamenal, iných si pomýlil. Sami sme výsledky trikrát opravovali. Ešte aj potom sme boli označení za klamárov, ale sťažovatelia pochybenia z našej strany nekonkretizovali, takže správne výsledky sa naďalej nachádzajú u nás.
 
Za najväčší problém však považujeme absolútny divácky nezáujem o naše preteky. Je pravda, že sa kvôli GLOBSECu museli konať dopoludnia, ale aj napriek tomu je divácky záujem činiaci do desať fanúšikov hanbou. Pretekári na pódiu zdvíhali ruky prakticky iba pre dvoch fotografov nášho portálu.
 
Pozitívnou správou je, že ministerstvá zahraničných vecí všetkých krajín V4 odobrili toto podujatie na celý štvorročný cyklus. Na budúci rok by mala "V-štvorka" finišovať na Slovensku cez víkend, ako predsedajúcej krajine tohto politického zoskupenia.
 
 
 
 
JEDNODŇOVÉ PRETEKY V4
polskoceskoslovenskomadarsko 13. - 17. MÁJ 2014
ÚVOD - POĽSKO - ČESKO - SLOVENSKO - MAĎARSKO
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop