Okolo Slovenska v klasickom formáte a s dobrým pelotónom

29.5.2014, 18:00 | Slovensko a Slováci | T. Šandor a B. Sarňák

Najväčšie cyklistické podujatie v našej krajine už klope na dvere, preto hlavní organizátori Okolo Slovenska prezentovali verejnosti detaily týchto čoraz kvalitnejších pretekov.

 

Okolo Slovenska si v posledných rokoch drží svoje miesto v cyklistickom kalendári na začiatku júna a podľa generálneho riaditeľa pretekov Petra Privaru sa organizátorom osvedčil model piatich súťažných dní, ktorý vyhovuje najmä zahraničným zoskupeniam, ktorých sa v tomto ročníku predstaví až devätnásť, hoci záujem bol ako zvyčajne vyšší. Samozrejme, na štarte uvidíme aj všetky slovenské kontinentálne celky Duklu Trenčín Trek, epic janom greenwayCK Banská Bystrica, no organizátori sa rozhodli poskladať ešte jeden regionálny tím s názvom Mix tím Západné Slovensko, ktorý je výberom talentovaných cyklistov a na starosti ho bude mať Andrej Čížik z PŠK REPROGAS.

 

 

Trasa aj s netradičnou tímovou časovkou

 

Preteky začínajú na východe krajiny a cez kopcovité stredné Slovensko sa pelotón dostane až do Bratislavy, kde vyvrcholí 58. ročník podujatia. "Začíname na východe Slovenska v Stropkove, a potom prechádzame cez Liptovský Hrádok, Handlovú, Levice do hlavného mesta. Preteky štartujú tímovou časovkou, takýto začiatok je premiérou v doterajšej histórii podujatia. Je to divácky veľmi atraktívna, ale technicky náročná disciplína, takže sa diváci majú na čo tešiť. V Bratislave sa zas končí okolo trinástej hodiny pri odchodnom centre Eurovea, kde bude pre návštevníkov pripravený aj kultúrny program a tombola o zaujímavé ceny“, povedal Peter Privara.

 

Tímová časovka na začiatku pretekov bude veľmi zaujímavá a organizátori dúfajú, že už po tejto náročnej disciplíne nebudú veľké rozdiely medzi jednotlivými cyklistami. V nasledujúcich troch kopcovitých etapách sa potom rozhodne o víťazovi podujatia, ale ani jedna z nich nemá vyslovene kľúčový charakter, takže boj o celkovú klasifikáciu môže zostať dlho otvorený. Druhá etapa bude končiť v Liptovskom Hrádku, ale jej záver nebude taký ťažký ako v minulých ročníkoch. Štvrtý deň jazdci vystúpia na najvyšší bod pretekov, ale dostatok kopcov bude aj počas predposledného dňa, kde sa môže takisto meniť celkové poradie. Záverečná etapa končiaca v Bratislave by mohla nakoniec potešiť mnohých fanúšikov dramatickým finišom. 

 

 

tlacovka-foto

Tlačová konferencia Okolo Slovenska vo štvrtok 29.5.2014 (foto: Cycling-Info.sk)

 

 

Sinkewitz aj Brammeier na štartovej listine

 

Športový riaditeľ Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič potvrdil, že záujem o štart na podujatí bol tradične vysoký. Počas piatich etáp čaká na pretekárov desať vrchárskych prémii a osem rýchlostných. Jazdci budú bojovať o päť dresov, najcennejším je po vzore Tour de France žltý dres pre lídra celkového poradia. Ďalej budú k dispozícii bodovacia a vrchárska súťaž, špeciálny dres bude mať oblečený aj najlepší slovenský jazdec na pretekoch a pre jazdcov do 23 rokov je tiež pripravená osobitná klasifikácia.

 

Lučanič tiež podotkol, že sa na pretekoch predstavia rezervné celky štyroch profesionálnych tímov Astany, Kaťuše, Lotto-BelisolOPQS. Zaujímavými pretekármi na štarte budú kontroverzný nemecký borec Patrik Sinkewitz, ktorý v minulej dekáde pretekal za silné profesionálne tímy, ale zaplietol sa do dopingového pokušenia. Veľkým prínosom bude účasť trojnásobného írskeho majstra Matthewa Brammeira, ktorý v minulosti pretekal s bratmi Velitsovcami v HTC aj OPQS.

 

Rozpočet podujatia je 180 tisíc eur. Víťaz z toho dostane dvetisíc eur a  štyridsať bodov do európskeho rebríčka UCI. "Máme kvalitné trate a kvalitný pelotón, tak si želám, aby nám vyšlo počasie, nech sa darí všetkým pretekárom, aby sme nemali žiadne zranenia a na záver si mohli povedať, že toto podujatie bolo naozaj vydarené. Mojím želaním je, aby zvíťazil slovenský jazdec. Bol by som rád, keby sa minimálne podarilo zopakovať minuloročné tretie miesto Maroša Kováča,“ povedal nám Peter Privara.

 

 

Novinka pre hobby cyklistov

 

Súčasťou týchto pretekov je aj projekt Energia na kolesách, ktorý je určený pre širokú cyklistickú verejnosť. Organizátori v spolupráci s hlavným partnerom Slovenskými elektrárňami pripravili pre všetkých fanúšikov možnosť vyskúšať si preteky pre verejnosť, ktoré odštartujú v Gabčíkove a budú viesť po priehradnom múre na Dunaji do Bratislavy, kde sa zakončí ich zápolenie pred príchodom oficiálneho pelotónu. Lívia Nogová z oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou SE: "Tento rok sme sa snažili posunúť dopredu toto podujatie tým, že dávame šancu zapojiť sa aj širokej verejnosti, ktorá si môže vyskúšať svoje sily na 50-kilometrovej trase. Takže pozývame všetkých, ktorí majú radi cyklistiku, aby prišli do Gabčíkova. Tí, ktorí si netrúfnu na celú trasu, sa môžu kedykoľvek pripojiť.“

 

Publikovať budeme aj krátky rozhovor s Petrom Privarom a v pondelok príde na rad druhé preview k pretekom o slovenských pretekároch...

Naša sekcia Okolo Slovenska tu.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop