Závod míru U23 slušne uzavrel Mário Daško + vyjadrenia Michala Kunica

30.5.2014, 17:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Od piatka 30. mája do nedele 1. júna sa v Olomouckom a Moravskoslezskom kraji koná Závod míru U23. Na podujatie rovnakej kategórie ako Karpatskí kuriéri 2.2U opäť zavítali aj Slováci. Dvadsať trojkárov máme dostatok, no tento rok nevyšli dobre termíny a Dukla Trenčín Trek aj epic janom greenway sa rozhodli to najlepšie poslať na Okolo Slovenska, ktoré sa začínajú v utorok. Michal Kunic tak cestoval k západným susedom s mixom pretekárov zo všetkých kontinentálnych celkov Daškom, Taragelom, Hruškom, Krajíčkom, Vančom a Glajzom zo Stevens Znojmo.
 
 
kopcovitá ciel rovina Jeseník > Jeseník 150 km víťaz: Spokes
 
Tretí deň mal opäť v profile nejeden kopec a štartové pole sa delilo. Viac ako dvadsať pretekárov v cieli nebolo klasifikovaných, iní dosť stratili, ale v hlavnej skupine až do záveru ostalo viac ako štyridsať ľudí. Úniky jednotlivca či trojice nevyšli a rozhodol kratučký záverečný kopec v Jeseníku. Zvíťazil opäť Samuel Spokes, ktorému výborne vyšiel aj sobotňajší Praděd. Austrálčan jasne ovládol celkové poradie. Asi najväčším smoliarom bol Belgičan Bram Van Broekhoven, ktorý cez víkend v oboch etapách skončil druhý a súboj o víťazstvo so Spokesom prehral v posledných metroch.
 
Mário Daško dnes predviedol dobrý výkon. S najlepšími sa držal takmer až k cieľovej bráne. Napokon stratil osemnásť sekúnd a obsadil 17. miesto. Celkovo to vyšlo na 29. pozíciu so stratou 3:56, čím dokonale vyrovnal umiestnenie z minulého roka. Ondrej Glajza zaostal na druhom kopci a našiel si svoju skupinu vzadu. Taragel s Hruškom do cieľa neprišli.
 
Michal Kunic, šéf tímu: "S výkonom Mária Daška sme spokojní. Sezóna sa pre neho nezačala dobre. Mal rôzne problémy, nepretekal veľa, takisto mal minulý týždeň maturity. V týchto pretekoch bol viditeľný súťažný výpadok, ale už je to za ním a vidieteľne sa z etapy na etapu zlepšoval. Potenciál u neho určite je a dúfam, že v nasledujúcich týždňoch bude jeho progres pokračovať. Ondrej Glajza sa naopak postupne zhoršoval. Túto jar mal plnú a predsa len je vidieť, že je to cyklokrosár a v týchto kopcoch to mal ťažké. U ostatných nie je čo hodnotiť. Tieto tri dni na to výkonnostne nemali. Vančo prišiel do Jeseníka navyše trochu chorľavý."
 
 
 
kopcovitá ciel rovina Glucholazy > Praděd 91 km víťaz: Spokes
 
Druhá etapa vyštartovala v poľskom mestečku Glucholazy a po 91 kilometroch finišovala na vrchole stúpania Praděd. To je kopec, ktorý sa nachádza až 1450 m.n.m., čo je jedno z najvyššie položených stúpaní vhodných pre cyklistov v Česku. Na ôsmich kilometroch tu pretekári vystúpali o osemsto výškových metrov. Z víťazstva sa tešil 22-ročný Austrálčan vo farbách Etixxu Samuel Spokes. Na vrchole sa ukázal o štyri sekundy pred Belgičanom Bramom Van Broekhovenom. Ostatní pretekári zaostali výraznejšie.
 
Prvými Slovákmi v cieli boli Mário Daško a tesne za ním Ondrej Glajza so stratou troch minút. Patrili im 38. a 40. pozícia. To sa nedá považovať za bohvieaký úspech. Jasne to dokumentuje formu našich dvadsať trojkárov v kopcoch. Taragel s Hruškom sa s Pradědom poriadne vytrápili a stratili sedem, resp. až 17 minút. Celkovo ostal najvyššie Ondrej Glajza na 35. mieste.
 
 
zvlnená ciel rovina Jeseník > Rýmařov 122 km Kasperkiewicz
 
Prvý deň pre stovku štartujúcich (štartová listina) slúžil na rozohriatie pred supernáročnou sobotou. 122 kilometrov z Jeseníka do Rýmařova malo zvlnený charakter. Pelotón ale neostal pokope a delil sa. Dôležitým faktorom bola päťčlenná skupina vpredu, z ktorej mala najviac síl poľsko-belgická dvojica Przemyslaw Kasperkiewicz (Bauknecht-Author) a Tom Bosmans (VL Technics-Abutriek), ktorej sa podarilo udržať náskok až do cieľa a Kasperkiewicz sa tešil z víťazstva. Uvidíme, čo bude z tohto 20-ročného Poliaka. Na Kuriéroch obsadil celkové tretie miesto. Borec vo farbách Bauknechtu je aj na predbežnej štartovej listine Okolo Slovenska, ale či do Stropkova pricestuje, nevieme.
 
Deväť sekúnd delilo pelotón od úniku a jednou z príčin víťazstva unikajúcich jazdcov bola menšia sila balíka. Ostalo tam iba 42 pretekárov. Z našich žiaľ iba Ondrej Glajza. Popradčan dokonca bodoval aj na jednej z horských prémií. Ostaní už rátali straty. Daško 34 sekúnd, Taragel s Hruškom viac a Matej Krajíček s Jakubom Vančom dokonca odstúpili už v prvý deň.
 
V sobotu je na programe cieľový výstup na kopec s názvom Praděd v nadmosrskej výške viac ako 1400 metrov. Záverečných osem kilometrov poriadne preverí mladých cyklistov. Mnohí takéto stúpanie ešte súťažne nešli. Víťazovi tipujeme do dvoch rokov profesionálnu zmluvu. Zvedaví budeme tiež na naše kvarteto.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop