Slováci sú pripravení na MČR a SR v Slavkově u Brna

24.6.2014, 14:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Posledné júnové dni tradične patria národným šampionátom. Už nejaký ten rok sa slovenský koná spolu s českým a podujatiu to významne pomáha v prestíži aj popularite. Fanúšikovia môžu vidieť viac profesionálov, ktorí bojujú s odhodlanými kontinentálnymi aj klubovými jazdcami. Je to jediná príležitosť v roku vidieť pretekárov Pro tímov súťažiť v Česku alebo na Slovensku.
 
Tento rok sa Spoločné Majstrovstvá Českej a Slovenskej republiky konajú v Slavkově u Brna. Spolu s národnými zväzmi je hlavným organizátorom spoločnosť TTV Sport Group, ktorá stojí za najväčšími cyklistickými podujatiami u našich západných susedov. Rozhovor s riaditeľom MČR a SR Jaroslavom Vašíčkom budeme publikovať v stredu o 18:00.
 
Ako už býva zvykom, jazdiť sa bude po okruhu. Časovkársky má dvadsať kilometrov a vôbec nie je jednoduchý. Súťažiaci budú musieť zvládnuť prevýšenie 374 metrov. Muži pôjdu dva okruhy, teda štyridsať kilometrov a zákonite aj dvojnásobný počet nastúpaných metrov. Okruh pretekov má takisto zvlnený charakter a 16 kilometrov. Trasa bude mať veľmi dobrý asfaltový povrch prakticky bez akýchkoľvek dier.
 
Vo štvrtok sa v Slavkově postupne uskutočnia časovky juniorov, junioriek, žien a mužov U23 aj Elite. Piatok bude kvázi voľným dňom a cez víkend sú na programe preteky s hromadným štartom. V sobotu dopoludnia absolvujú ženy s juniorkami 96 kilometrov (6 okruhov), juniori 128 kilometrov (8 okruhov). Všetko vyvrcholí v nedeľu, kedy sú od 11:30 na programe preteky mužov Elite a U23. Na dvanástich okruhoch čaká cyklistov 192 kilometrov.
 
Tereza Medveďová obhajuje juniorské tituly z časovky aj pretekov. Ak by ich neobhájila, bolo by to veľké prekvapenie. Tomáš Harag aj Martin Dubeň už juniormi nie sú, takže zlatá medaila je pripravená pre Juraja Bellana alebo Davida Zverka. U žien mala v časovke najlepší čas Alžbeta Pavlendová a v pretekoch ošpurtovala Monika Kadlecová Líviu Hanesovú. Vysokú výkonnosť má aj Janka Keseg-Števková, takže medzi týmito pretekárkami sa zrejme rozhodne o medailových priečkach. Erik Baška sa pokúsi obhájiť víťazstvo na ceste v kategórii do 23 rokov a už tradične Peter Velits v časovke a Peter Sagan v pretekoch. Z našich profesionálov sa v časovke ukáže iba Peter Velits, v pretekoch všetci.
 
Ťažkú úlohu má pred sebou Jan Bárta, ktorý sa pokúsi obhájiť oba české tituly. Proti bude najmä Zdeněk Štybar. Tím NetApp-Endura berie preteky veľmi vážne. Na Moravu pricestuje hlavný športový riaditeľ Enrico Poitschke, ktorý sa potom presunie priamo na Tour de France. Rovnako prídu na šampionát aj dvaja ľudia z OPQS. Jediným profíkom, ktorý bude chýbať na MČR a SR, bude Roman Kreuziger, ktorý takýto postoj razí dlhodobo a presvedčiť ho je veľmi ťažké až nemožné.
 
 
msr-cr-puchov-velka
pelotón na MSR a ČR v Púchove 2012 (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
 
Pred šampionátom sme oslovili viacero dôležitých ľudí, tu sú ich reakcie:
 
 
Martin Velits, Omega Pharma - Quick-Step: "Pre nás sú to zaujímavé preteky. Vždy si s Petrom pripomenieme, že v pretekoch ja už titul mám, on ešte nie. Určite je o čo bojovať. Získať dres je veľmi prestížna záležitosť a aj v tímoch si to vážia. Už sme síce v iných celkoch, ale určite si aj pomôžeme a určite si nebudeme robiť zle v niektorých zlomových momentoch. Tešíme sa vždy na domácich fanúšikov, ktorých za celý rok nemôžeme vidieť pri trati až v takomto počte. Stúpa aj úroveň spoločného šampionátu a sú to veľmi ťažké preteky, takže sme plní očakávaní."
 
Michael Kolář, vlani strieborný v U23 (Tinkoff-Saxo): "Tento rok mám určite lepšiu formu a výkonnosť ako vlani v Dubnici. Nechcem sa ale pasovať do nejakej role favorita, lebo Peter Sagan je úplne ide ako my ostatní a ak by nevyhral, bolo by to veľké prekvapenie. Mne by mohlo vyhovovať ustálené tempo a ak by prišla do cieľa početnejšia skupina, určite by som sa pokúsil zašpurtovať a v tomto prípade by to mohlo dobre dopadnúť. Uvedomujem si, že kontinentálne tímy budú silné a budú mať aj viac taktických variant na nás jednotlivcov. Zatiaľ som sa so Saganovcami nerozprával, či budeme nejakým spôsobom spolupracovať."
 
Juraj Sagan (Cannondale Pro Cycling): "Veľmi radi by sme obhájili titul. Škoda, že situácia je aká je a nemám dostatok pretekov, takže keď nepretekám, neviem sa do toho dostať. Aj Slovinsko ukázalo, že nemám dobre roztočené nohy. Ale budeme bojovať, uvidíme, ako sa preteky vyvinú. Kontinentálne tímy síce budú mať prevahu, ale aj nás vo vyššej cyklistike je už celkom dosť, keď prirátame aj Čechov, takže určite si nebudeme od začiatku robiť zle. Skôr naopak. Pôjdeme si určite pozrieť okruh a potom vymyslíme našu taktiku."
 
Patrik Tybor, vlani bronz (Dukla Trenčín Trek): "Cítim sa po chorobe lepšie, ale na bicykli ešte trošku pokašliavam. Snáď to dovtedy úplne prejde. Pôjdem s plnou parou časovku aj preteky. Trať som ešte osobne nevidel, len z počutia viem, že časovka bude dosť náročná, dosť kopcovitá. Ja mám ale také radšej ako čistú rovinu. Nedeľa bude ťažká. Peťo Sagan má opäť svoju typickú formu pred Tour de France. S ním to bude náročné, ale určite mu víťazstvo nedarujeme zadarmo. Pri takejto konkurencii sa bude chcieť ukázať veľa ľudí."
 
Erik Baška, aktuálny majster U23 (Dukla Trenčín Trek): "Bol som teraz dlhšie chorý, takže preto som vynechal aj preteky Okolo Srbska. Začal som trénovať a pripravovať sa, ale neviem ako na tom som. Nemal som čas otestovať sa na pretekoch. Sám som zvedavý ako sa mi pôjde. Časovku som sa rozhodol neísť, pretože po chorobe by toho bolo pre organizmus asi veľa. V pretekoch sa budem snažiť držať s Eliťákmi. Poznáme ten odpadávací systém. Kto sa dokáže udržať s mužmi, bude bližšie k titulu."
 
Monika Kadlecová, aktuálna majsterka SR (CK EPIC Dohňany): "Budem sa opäť snažiť získať titul aj keď si uvedomujem, že to bude oveľa náročnejšie ako minulý rok. Pred blížiacimi pretekmi sa cítim dobre a teším sa na ne. Profil trate sa mi páči a pri účasti najlepších českých a slovenských cyklistiek to budú kvalitné preteky."
 
Lívia Hanesová, striebro z MSR v Dubnici (CK Banská Bystrica): "Rada by som opäť získala medailu. Prípravu som sa snažila vygradovať na majstráky, uvidíme, čo na to povedia nohy v danú chvíľu. Tento rok je trať opať náročná, ale dojazd je po rovine, takže určite má veľkú šancu opäť majsterka SR spred dvoch rokov Betka Pavlendová. Vo výbornej forme je však aj Janka Keseg Števková a potom sme tam štyri - päť dievčat v relatívne rovnakej výkonnostnej úrovni, takže si myslím, že všetko je otvorené, šancu na medailu máme všetky. Časovka bude náročná, s trasou budeme určite všetky bojovať, mohli by sa medzi nami vytvoriť aj nejaké tie rozdiely."

 

Ján Valach, športový riaditeľ Dukly Trenčín Trek: "Pri časovke v kategórii U23 je náš cieľ jasný. Napriek tomu, že nebude štartovať Erik Baška, chceme vyhrať. Ak sa to nepodarí, bude to veľké sklamanie. V prípade Elite si musíme zachovať súdnosť. Ak štartuje Peter Velits, bojovať môžeme iba o druhé miesto. Matej Jurčo sa posledné týždne pripravoval na túto svoju disciplínu, Maroš a Patrik sa tiež pokúsia pobiť o medailu. Čo sa týka cestných pretekov,budú to štyri preteky na jednom placi, takže bude to zaujímavé. V U23 musíme zvíťaziť, keďže máme tých najlepších dvadsať trojkárov. U mužov budeme v plnej zbroji. Ako najlepší slovenský tím chceme preteky tvoriť, nespať. Spoliehame sa na silu nášho tímu a vyrovnanosť pretekárov. Budeme aktívni od začiatku. Je to okruh na úniky, na výdrž."
 
Martin Riška, športový riaditeľ epic janom greenway: "Na časovku sa postaví štvorica Holomek, Chalupčík, Dubeň a Krajíček. Od prvých dvoch očakávame, že sa pobijú o medaily vo svojej kategórii U23. V pretekoch obhajujeme bronz Juraja Lajchu, takže verím, že sa nám medaila ujde aj tento rok. Štartovať budú všetci siedmi zdraví pretekári, aj keď Holomek s Kováčikom boli ešte minulý týždeň chorí. Pán Vašíček je známy tým, že nerobí ľahké preteky, takže očakávam veľmi tvrdý boj s pelotónom aj samotnou traťou. Môže sa stať, že sa od úvodu pôjde také vysoké tempo, že sa vyselektuje zo dvadsať ľudí a ostatní nebudú mať nárok. Boj o medaily v kategóri do 23 rokov sa asi v slovenskom prípade nebude odohrávať medzi profíkmi, ale pravdepodobne v skupinkách s odstupom."
 
Peter Privara, prezident SZC: "Mňa veľmi teší, že účasť prisľúbili všetci piati profíci, čo znamená, že si vážia tieto preteky, zisk majstrovského dresu a nemusíme ani rozmýšľať nad postihmi, ktoré by sme udeľovali v prípade ich neúčasti. Niektoré zväzy musia zavádzať pravidlá, že ak sa nezúčastníte domáceho šampionátu, nebudete štartovať na majstrovstvách sveta, aby dostali svoje hviezdy na štart. Našťastie, my toto nemusíme riešiť. Chcem vyzvať štartujúcich z rôznych klubových tímov, ktorým bude povolený štart, aby dávali veľký pozor na svoju jazdu, pretože ak by sa nebodaj stalo nejaké nešťastie v podobe pádu niektorého profesionála, ktorý napr. bude štartovať na Tour de France, malo by to veľmi zlé následky pre celú našu cyklistiku. Minulý rok som bol svedkom situácie, ako si cyklista počas pretekov Elite vybral mobilný telefón a chcel sa odfotiť so Saganom. Takéto niečo je absolútne neprípustné. Predpokladám, že prvé kolá budú veľmi rýchle, aby sa profíci odpútali od slabších cyklistov. Uvažujeme nad zavedením tvrdších podmienok účasti. Zohľadňovali by sme body v Slovenskom pohári."
 
Ján Svorada, 3x majster ČR, bývalý profesionál: "Verím, že diváci uvidia výborné preteky. Chcel by som všetkých srdečne pozvať. Stretne sa silná konkurencia. Ja mám na tento okruh veľmi dobré spomienky. Vyhral som tu majstrovstvá republiky. Je to náročná trať vhodná na pravé pretekanie. Určite uvidíme aj výkonnostné rozdiely a vyhrá ten najlepší. Kontinentálne družstvá budú mať proti hviezdam početnú prevahu a určite ich budú trápiť, ale vždy to tak bolo a musia sa s tým vyrovnať. Určite sa profíci do určitej mieri dohodnú na nejakej spolupráci, aby kontrolovali preteky. Na okruhu sú dve stúpania. Jedno je kratšie a prudšie, dlhé dlhšie a miernejšie, takže sa to tu bude určite pekne mlieť. Asi budú prvé úniky pozostávať z kontinentálnych pretekárov, ale myslím si, že profíci tou svojou vysokou výkonnosťou v závere dokážu vymyslieť na tieto tímy protitaktiku a nejakým nástupom zvrátiť prípadný nepriaznivý vývoj."
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop