Slováci mali na MS vyššie očakávania, svetový bol len Peter Velits

29.9.2014, 13:07 | Slovensko a Slováci | Tomáš Šandor
Do Ponferrady pricestovala slovenská výprava dvanástich pretekárov s náročnou úlohou zopakovať veľmi dobré výsledky z predchádzajúceho šampionátu. Po skončení majstrovstiev sveta treba povedať, že v pretekoch s hromadným štartom sme neboli rovnako úspešní, ale veľkou udalosťou bolo ďalšie víťazstvo Petra Velitsa v TTT.
 

Pomaly patentovaný štart do majstrovstiev sveta

Posledné dva ročníky bol vstup slovenských farieb na majstrovské cesty ožiarený zlatou medailou Petra Velitsa z tímovej časovky a aj tentoraz sme si mohli vychutnať najlepší spôsob zahájenia podujatia. Dvadsaťdeväťročný cyklista potvrdil vysoké kvality v tejto disciplíne, ale tentoraz zasadol na tímový časovkársky trón po boku nových spolujazdcov z BMC. Po prestupe do tohto amerického celku sa stal jediným trojnásobným majstrom sveta v tejto disciplíne, čo po pretekoch poriadne rezonovalo vo všetkých svetových médiách.

Peter Velits mal pred samotnými pretekmi obrovskú motiváciu vyfúknuť tento honor svojím bývalým kolegom z belgického tímu OPQS, takže na trati patril k hlavným ťahúňom víťazného zoskupenia, čím strhol k výbornému výkonu aj ostatných jazdcov. Kvalitné predstavenie predviedla aj zostava Cannondalu s Petrom Saganom, ktorá obsadila v silnej konkurencii deviate miesto. V individuálnej časovke sme ale nepostavili na trať ani jedného zástupcu, všetci sa chceli výlučne sústrediť na cestné preteky.
 

Iba jeden junior v cieli

Veľmi sme boli zvedaví na výkony osemnásťročnej juniorky Terezy Medveďovej, ktorá má zdravé ambície presadiť sa v širšom cyklistickom meradle. V časovke jednotlivkýň skončila v presnej polovici štartového poľa, čo bol oproti minulému roku posun vpred, a vzhľadom na podmienky našich juniorov v tejto disciplíne musela byť s týmto výsledkom spokojná. Oveľa vyššie očakávania ju čakali v cestných pretekoch, pretože obhajovala šieste miesto z Florencie, kde sa jazdilo na náročnejšom okruhu. Lenže zdravotné problémy ju zabrzdili hneď v prvom kole a preteky nedokončila, čo bolo veľkým sklamaním nielen pre samotnú pretekárku, ale aj pre celú slovenskú výpravu. Žiaľ, týmto odstúpením stratila aj výbornú príležitosť, ako sa ukázať zahraničným ženským tímom, ktoré sa začínajú o ňu zaujímať.

Juniori sa takisto najskôr predstavili v časovke jednotlivcov, kde nás zastupoval iba David Zverko. Osemnásťročný talentovaný cyklista však nedokázal na trati predviesť svoj štandard, keďže sa v cieli zaradil až do poslednej tretiny výsledkovej listiny, preto bol po svojom výkone nahnevaný. Na preteky s hromadným štartom sme postavili štyroch našich zástupcov, z ktorých však dokončil iba jeden. Juraj Bellan sa dokázal udržať na čele pretekov až do posledného kola, ale kopcovitá pasáž ho nakoniec predsa len zlomila a musel sa uspokojiť s 57. miestom.

David Zverko sa snažil odčiniť pokazenú časovku a až do predposledného okruhu sa držal na predných pozíciách, aj keď nemá rád kopce. Potom však urobil chybu, spadol na zem a preteky nedokončil, z čoho bol veľmi sklamaný. Títo dvaja pretekári zanechali na trati veľmi sympatický dojem. Ladislav Kniha bojoval s pretekmi veľkú časť dňa, ale pred koncom mu definitívne došli sily a v cieli sme ho neuvideli. Najkratšie sa na trati zdržal Kristián Zimány, ktorý si prvýkrát vyskúšal na vlastnej koži majstrovské preteky.

Svoj pohľad na práve skončené majstrovstvá sveta poskytol tréner juniorov Milan Novosad: „Nemyslím si, že klesáme, mali sme roky, kedy sme vo svetovom pohári ani nebodovali. Teraz David Zverko super odjazdil pohár v Karlsbergu a rovnako vo Francúzsku, je veľmi perspektívny. Takisto máme Juraja Bellana, ktorý patrí minimálne do európskeho nadpriemeru, kde by sa mohol uplatniť. My sa nemôžeme hrať, že patríme medzi najsilnejšie cyklistické krajiny, ale aj doma nám rastú šikovní chlapci. Vo viacerých kluboch sa pracuje dobre a do budúcnosti nemusíme hľadieť až tak čierno. Máme tu svetielka a kým sú tu Saganovci a Velitsovci, máme sa kde prezentovať, máme sa ako ukazovať, preto si myslím, že slovenská cyklistika má perspektívu.“                             
 
                     
Posledné kolá našich zlomili

Ani v kategórii do 23 rokov sme nikoho nepostavili na časovku jednotlivcov, ale v cestných pretekoch dostali šancu predstaviť sa v Ponferrade štyria cyklisti. Bolo to predovšetkým zásluhou výkonov Erika Bašku, ktorý nakoniec obstál v tejto súťaži z našich najlepšie. Jazdec Dukly Trenčín sa v tomto roku ešte viac zameral na špurty, preto mu kopcovitá trať veľmi nesedela, ale aj napriek tomu vydržal vpredu až do predposledného kola. Potom sa začalo naplno jazdiť o medaily a tempo už bolo pre neho privysoké. Mário Daško, Ľuboš Malovec a ani Juraj Lajcha dieru do sveta neurobili, pripravené kolá boli pre nich príliš ťažké a jeden po druhom sa postupne s pretekmi rozlúčili.

V pretekoch mužov Elite Peter Sagan tentoraz patril medzi akýchsi čiernych koňov, ale priamo na trati potvrdil, že jeho forma v druhej časti sezóny nebola dostatočná, aby mohol na majstrovstvách sveta konkurovať najsilnejším. Podujatie poznačil nepríjemný dážď, ktorý ešte viac skomplikoval dianie na trati. O všetkom rozhodli posledné dve stúpania, kde sa z našich nachádzal v hlavnom balíku iba Peter Sagan, ale aj on tam jazdil vzadu, preto sa nemohol zapojiť do boja o medaily. Nakoniec z toho bolo 43.miesto, takže sa mu nepodarilo napodobniť svoju šiestu pozíciu z minulého roka. Aj samotný pretekár priznal, že jeho forma nebola skutočne najlepšia a je rád, že sezóna sa už skončila. Peter Velits sa pohyboval medzi najlepšími až do predposledného okruhu, potom sa v pelotóne neudržal a do cieľa prišiel s desaťminútovou stratou, keďže tempo vpredu bolo na konci obrovské. Martin Velits stratil kontakt s hlavnou skupinou niekoľko kôl pred koncom a aj keď sa pokúšal bojovať, do cieľa nakoniec neprišiel.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop