Mladí Slováci bojovali na Okolo Flámska, Baška spadol

11.4.2015, 17:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Reprezentačný výber do 23 rokov v zložení Robert Málik (1993), Erik Baška (1994), Juraj Lajcha (1994), Ľuboš Malovec (1994), Milan Holomek (1995) a Juraj Bellan (1996) sa postavil na štart prvého podujatia Nations cupu Okolo Flámska U23 (Ronde van Vlaanderen Beloften). Najlepší dvadsať trojkári sveta absolvovali 177 kilometrov slávneho monumentu cez 14 stúpaní vrátane Valkenbergu, Taaienbergu, Eikenbergu či Koppenbergu.
 
Zvíťazil Austrálčan Alexander Edmondson, ktorý už podpísal zmluvu s tímom Orica GreenEDGE a do Pro tímu nastupuje od 1. augusta. Druhý skončil Talian Gianni Moscon a na pódium sa dostal tiež Truls Engen z Nórska.
 
Slováci nevystúpili z tieňa posledných rokov, no dlho to nádejne vyzeralo s Erikom Baškom. Jazdec AWT-GreenWay šiel v prvej skupine, no v poslednej hodine začalo silno pršať a došlo k mnohým pádom. 21-ročný talent sa tiež zaplietol do jedného z nich a s čelom pretekov sa musel rozlúčiť. Našťastie, nič vážne sa mu nestalo a preteky dokončil. Prepadol sa však až k druhému Slovákovi Ľubošovi Malovcovi a finišovali v piatej desiatke so stratou takmer siedmich minút. Preteky ešte dokončil náš najmladší pretekár na štarte 19-ročný Juraj Bellan, ktorý takéto ťažké preteky šiel po prvý raz. Stratil 9:31 a vyhral špurt svojej väčšej skupiny. Druhá polovica tímu výkonnostne nemala na osobný úspech a snažila sa pomáhať lídrom.
 
Martin Riška, tréner U23: "S prácou tímu pre našich lídrov do stého kilometra aj s výkonom Jura Bellana som určite spokojný. Škoda Erikovho pádu. Keď sa zatiahla obloha a začalo pršať, už sme vedeli, že je zle. Pretekári padali jeden za druhým, konvoj bol v momente zablokovaný, nedalo sa nijako bezprostredne pomôcť. Poznáte to aj z veľkých pretekov. Pri takejto rýchlosti a keďže sa už blížil cieľ, nemal Erik šancu na návrat do zhruba 30-člennej skupiny. Našiel si potom Ľubošovú skupinu a došli takto do cieľa. V stredu nás čaká ďalšia jednorazovka Nations cupu vo Francúzsku, ktorá bude podobná."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop