Erik Baška: Na tento špurt som naozaj hrdý, stále tomu nemôžem uveriť

9.8.2015, 20:26 | Rozhovory | Lukáš Timko
Slovenská cyklistika prežila fantastický júl, ale nie je to celé iba o Saganovi. My, ktorí sledujeme celú našu cestnú cyklistiku, sme veľmi šťastní, že sa dnes podaril úspech, ktorý tu ešte nebol. Na Majstrovstvách Európy v cestnej cyklistike Slovensko nikdy v žiadnej kategórii nezískalo medailu. Erik Baška si suverénnym špurtom prišiel hneď po zlato a zaradil sa tak medzi mená ako Giampaolo Caruso, Michael Albasini, Giovanni Visconti, Cyril Gautier, Marcel Kittel, Adriano Malori, Alex Dowsett, Michal Kwiatkoeski..., ktorí majú doma zlaté medaily z kontinentálneho šampionátu. Prinášame krátky rozhovor s jazdcom AWT-GreenWay.
 
 
Erik, chceme ti vyjadriť veľkú gratuláciu. Sme hrdí na teba i tvoj výkon a tešíme sa z neho.
 
Ďakujem za podporu!
 
 
Povedz nám na rovinu, s čím si išiel do Estónska. Všetci sme vedeli, že ak budú preteky ideálne a o titule rozhodne špurt, budeš jedným z favoritov. Prekvapenie to nie je, skôr to, že sa všetko ideálne vyvinulo, čo sa nestáva často.
 
Takto som o tom nepremýšľal, že sem idem vyhrať. Ja som sa snažil maximálne pripraviť. Šampionáty európsky aj svetový sú pre mňa absolútnymi vrcholmi, takže celú sezónu som smeroval na tento deň a ako všetci vidíte, vyšlo to na výbornú, všetko sadlo. Dobrý okruh, moja forma, žiadne problémy. Úžasné. Už som povedal, že tomu nemôžem uveriť, a stále to trvá aj tri hodiny po pretekoch.
 
 
Špurt si začal dosť zozadu. Na štyristovke si bol fakt ďaleko, zdalo sa to stratené. To čo si predviedol v závere bolo preto niečo neuveriteľné. Opíš nám ten špurt...
 
Vedel som, že nesmiem byť príliš vpredu, lebo sa to tam bude mlieť a ešte by ma mohol skočiť niekto zozadu, tak som začal dosť zozadu a špurtoval som odhadom tristo metrov, čo je dosť veľa. Nestáva sa mi, žeby som takýto dlhý špurt vyhral. Na tej poslednej tristovke som predbehol dosť pretekárov, možno pätnásť, neviem.
 
 
Dvadsať minimálne, ak nie viac, a ešte to bolo aj pomerne jednoznačné, pred páskou si stihol zdvihnúť ruky.
 
Musím povedať, že som na tento špurt hrdý, fakt mi vyšiel. Až som to nečakal. Ale prosto som sa cítil dobre. Škrt cez rozpočet mohli urobiť kŕče, ale našťastie neprišli žiadne zásadné. Bol to ideálny deň, mal som nohy i šťastie. Určite v tom zohralo rolu aj Livigno.
 
 
baska-erik-vitazi-tartu
 
 
Presne na to sa chcem opýtať, v júli si absolvoval vysokohorské sústredenie v talianskych Alpách. Bol to dôležitý faktor úspechu?
 
Jednoznačne. Toto som doteraz nepoznal a keď s tým prišiel Martin Riška, boli ľudia, ktorí ma od toho odhovárali, že mi to neprospeje. Sám som nevedel, čo od toho čakať. Musím ale veľmi poďakovať Martinovi i Slovenskému zväzu cyklistiky, že mi to umožnili. Bol som veľmi unavený po prvej polovici sezóny a tam som veľmi dobre zrelaxoval. Prišiel na iné myšlienky a nabral nové sily. Po príchode domov som bol trochu mŕtvy, ale vedeli sme, že to tak bude. Potom som sa rozbehol. Ešte raz vďaka!
 
 
V oboch kopcoch na okruhu si jazdil dosť vzadu, aj v posledných kolách na 40-60. figúre. Neobával si sa, že chytíš dieru alebo na čele ujde nejaká skupina?
 
Nie, toho som sa nebál. Pod prvý kopec som vždy prichádzal úplne na čele pelotónu a zámerne sa postupne cedil dozadu, aby som ušetril čo najviac síl. Mal som naštudované tie ďalšie pasáže, že sa opäť dostanem relatívne ľahko dopredu a dala sa tam vzhľadom na výhľad dobre čítať situácia. Šlo vyslovene o úsporu energie. Ak by som jazdil vždy na čele a bál sa, hrozilo by naopak, že keď sa sčíta vynaložená energia, nebudem mať dosť síl na špurt. Vyzerá to tak, že som asi našetril najviac.
 
 
Zjavne máš vynikajúcu formu. Bola by škoda nevyužiť ju, ideš na Czech Cycling Tour?
 
Áno, v stredu odchádzam do Česka. Som veľmi rád, že teraz nasledujú tieto preteky. Bude tam obrovská konkurencia - Etixx, silné prokontinentálne, najlepšie kontinentálne družstvá, česká elita, kamaráti z Dukly. Veľmi sa teším a chcel by som sa ukázať. Ak by sa mi tam niečo podarilo, to už by bol hotový sen. Dúfam, že dobre zregenerujem.
 
 
Hlavný športový riaditeľ AWT-GreenWay René Andrle hundral, že tím ešte nemá žiadne poradie víťazstvo, napriek tomu, že si už mal na konte prakticky štyri triumfy. Toto ho konečne uspokojí?
 
Jááj, no verím, že budú v tíme trochu spokojnejší.
 
 
baska-medaila-tartu
 
 
Pred chvíľou som telefonoval s Jánom Miškovským, ktorý bol veľmi úprimne šťastný, že sa ti podaril takýto úspech. Vieš, je to akási odmena pre celé Dohňany...
 
Áno, volali sme spolu. Ach, čo na to vôbec mám povedať. Obrovské ďakujem!
 
 
Inak, neviem či si zachytil informáciu, že Etixx - Quick-Step pred pár dňami podpísal zmluvu s Davide Martinellim, ktorého si dnes porazil. To bol ten Talian, ktorý skončil bronzový.
 
Hm, to neviem. Nepočul som o tom. To je zaujímavé. Pekne.
 
 
Sezóna vrcholí na MS v Richmonde. Týmto víťazstvom si si, samozrejme, definitívne zaistil účasť, veď si zhrabol 80 UCI bodov. Dokonca dostane Slovensko extra miestenku, ale o to teraz nejde. Dnes si zarúbal vysoko, takže bude verejnosť očakávať výsledok aj v Amerike...
 
Určite sa budem chcieť čo najlepšie pripraviť. Podriadim tomu prípravu a dám do toho všetko. Ale musím povedať, že som sa tým ešte nezaoberal. Pozrel som si zhruba trať a profil, ale teraz bola cieľom Európa, takže neviem v tejto chvíli povedať, či bude v Amerike pre mňa vhodný okruh. Pozriem sa na to, keď príde čas.
 
 
Ešte raz veľká gratulácia a držíme palce v ďalšom priebehu sezóny!
 
 
 
 
Sumár ME v Tartu budeme publikovať v stredu 12. augusta o 00:00...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop