Prvý víkend klasík preriedil sneh

24.2.2013, 18:28 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor
Tento týždeň odštartovala sezóna jarných klasík. Aj keď nepriaznivé počasie postupne zrušilo niektoré preteky (Kuurne-Bruxelles-Kuurne, La Drôme Classic, GP di Lugano), bolo sa stále na čo pozerať. Favoriti ešte nevyložili všetky karty na stôl, preto sme sa dočkali niektorých prekvapujúcich víťazov.
 
 

Omloop Het Nieuwsblad


V sobotu začal "otvárací víkend" v Belgicku tradičnou klasikou Omloop Het Nieuwsblad. Flámska jednorazovka, ktorá sa jazdí od roku 1945, ponúkla na 199 kilometrovej trase Gent - Gent 12 krátkych stúpaní a 16 kilometrov na mačacích hlavách. Pohľad na štartové pole sľuboval prvé meranie síl skvelých klasikárov, veď jazdci ako Boonen, Chavanel, Terpstra, Hushovd, Phinney, van Avermet, Boason Hagen alebo Thomas majú len tie najväčšie ambície pred najslávnejšími jarnými klasikami. Cyklistov privítalo na trati veľmi chladné počasie, tak odlišné od príjemnej klímy, ktorá ich sprevádzala počas predchádzajúcich pretekov. Možno aj z toho dôvodu bola prvá hodina veľmi rýchla. Následne sa od pelotónu odčlenila skupina desiatich utečencov, medzi ktorými nemal zastúpenie ani jeden favorizujúci tím (OPQS, BMC, Sky), takže ich šanca na úspech bola veľmi malá. Počas prvej polovici pretekov si dokázali vypracovať náskok až päť minút, ale keď prišli na rad rozhodujúce rýchle kopce a pavé, ktoré nasledovali za sebou v krátkom slede, časový rozdiel sa postupne zmenšoval.

 

Pelotón v druhej polovici pretekov citeľne zrýchlil, takže v hlavnom balíku sa dokázalo udržať len okolo 40 jazdcov. Prvý z pelotónu zaútočil Sylvain Chavanel (OPQS), keď po prekonaní Eikenbergu 45 km pred cieľom vyrazil dopredu a na ďalšom stúpaní sa spoločne s Marcom Bandierom (IAM) dotiahol na vedúcu skupinu. Na jeho pohyb zareagoval trochu oneskorene van Avermet (BMC), na ktorého sa zavesili silní jazdci a definitívne roztrhli pelotón. Chavanel už na predposlednom kopci Leberg bol najrýchlejším v prvej skupine, ale takmer 30 kilometrov sólovej jazdy bolo asi pre neho priveľké sústo, takže na poslednom stúpaní Molenberg hlavne zásluhou van Avermeta sa vytvorila desaťčlenná vedúca skupina: Chavanel, Bandiera, Van Avermaet, Geraint Thomas (Sky), Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol), Maarten Wynants (Blanco), Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Baloise), Egoitz Garcia Etxegibel (Cofidis), Luca Paolini (Kaťuša) a Stijn Vandenbergh (OPQS). Posledný úsek bol rovinatý, jazdci v skupine sa navzájom strážili, očakával sa spoločný dojazd.

 

Dvadsať kilometrov pred cieľom vyskúšal zaútočiť Vandenbergh na dlažobných kockách. Jedine Talian Paolini mal odvahu ísť s ním do úniku. Favoriti neriskovali. Lenže dvojica bojovala zo paolini-luca-katusavšetkých síl a dokázala si vybudovať rozhodujúci náskok, ktorý im vydržal až do cieľa. Vandenbergh nemal dostatok síl, aby sa odtrhol od Paoliniho, ktorý je lepší šprintér. V záverečných metroch ho Paolini naozaj porazil a pripísal si prvé víťazstvo v sezóne. Zo skupiny prenasledovateľov bol prekvapujúco najrýchlejší Vandousselaere, ktorý si tretím miestom vybojoval najlepšie umiestnenie v kariére. Boonen, Boason Hagen, Thomas došli do cieľa so stratou vyše šesť minút, keď nezachytili nástup van Avermeta po Eikenbergu.

 

 

 

 

Vuelta Ciclista Murcia a Clasica de Almeria


Na španielskom území sa v sobotu konala klasika Vuelta Ciclista a Murcia, ktorá sa postupne z päťdňového podujatia vďaka finančným problémom stala jednodňovou záležitosťou. Najväčší favorit pretekov Alejandro Valverde (Movistar) nepotvrdil výbornú formu zo začiatku sezóny a nepridal svoje piate víťazstvo v tomto roku, keď nestačil na bývalého Contadorovho domestika Daniho Navarra (Cofidis). Pred cieľovým stúpaním sa tímy Movistar a Blanco snažili pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre svojich lídrov, ale nakoniec mal najviac síl Navarro, ktorý odsunul na druhé miesto Baukeho Mollemu (Blanco) a práve Valverdeho.


Druhá klasika v slnečnom Španielsku Clasica de Almeria patrila predovšetkým šprintérom. Mierne zvlnený terén a posledné desiatky kilometrov na rovine úplne ovládol tím Blanco, ktorý od začiatku roku šliape ako hodinky. Najprv holandské zoskupenie stiahlo náskok utečencov, aby v posledných metroch vytvorilo dobrú pozíciu pre Marka Renshawa v záverečnom šprinte. Austrálčan nesklamal a vybojoval si prvé víťazstvo v sezóne. Za ním sa na pódiu umiestnili Janse van Rensburg (Argos-Shimano) a Francesco Lasca (Caja Rural).

 

 

Les Boucles du Sud Ardche - Souvenir Francis Delpech


Francúzsky víkend bol tiež ukrátený o jednu klasiku, no jazdci, ktorí sa postavili v nedeľu na štart Les Boucles du Sud Ardche, boli o to viac nabudení. Takmer dvestokilometrovú trať najlepšie zvládol Francúz Mathieu Drujon (Big Mat Auber 93). Rozhodovalo sa na kľúčovom kopci Rocher de Sampzon, ktorý bol sedemnásť kilometrov pred cieľom. Na tomto stúpaní sa od pelotónu oddelila štvorica Mathieu Drujon, Rémi Pauriol (Sojasun), Romain Bardet a Sylvain Georges (Ag2r La Mondiale). Ani jednému z nich sa nepodarilo odtrhnúť od skupiny, a tak bol spomedzi nich na cieľovej páske najrýchlejší Drujon. Na druhom mieste dorazil Pauriol, tretí prišiel do cieľa Bardet. Za zmienku stojí snaha neúnavného Thomasa Voecklera (Europcar), ktorý sa sólovou jazdou snažil dobehnúť vedúcu štvoricu, no jeho bojovný výkon bol nakoniec odmenený len jedenástym miestom.

 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop