Chavanel obhájil víťazstvo na Tri dni De Panne

25.3.2013, 14:15 | Sprav. z pretekov - staršie | Timko, Šandor
V programe Petra Sagana došlo na poslednú chvíľu k zmene a týždeň v Belgicku už po tretí raz využil na súťažný tréning počas podujatia Tri dni De Panne - Koksijde. Absolvoval úvodné dve etapy. Z nich prvú vyhral. Celkovým víťazom sa stal Francúz Chavanel.
 
Tri dni De Panne - Koksijde 2013 (2.HC, 531,5 km)
1. 26.3. zvlnená ciel rovina Middelkerke > Zottegem 198,1 km víťaz: Sagan
2. 27.3. rovinatá ciel rovina Oudenaarde > Koksijde 208,9 km víťaz: Cavendish
3a 28.3. rovinatá ciel rovina De Panne > De Panne 109,7 km víťaz: Kristoff
3b 28.3. indiv. čas. ciel rovina De Panne > Koksijde > De Pa. 14,75 km víťaz: Chavanel
 
 
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka CHAVANEL Sylvain OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 12h 34' 28''
2. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 22''
3. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 31''
4. vlajka LE BON Johan FDJ + 00' 32''
5. vlajka WESTRA Lieuwe .vac. + 00' 38''
6. vlajka DUMOULIN Tom TEAM ARGOS-SHIMANO + 00' 51''
 
 

 
 
3b. ETAPA ind. čas. ciel rovina De Panne > Koksijde > De Pa. 14,75 km víťaz: Chavanel
 
 
Sylvain "Chava" Chavanel suverénne obhájil vlaňajšie víťazstvo na Tri dni De Panne - Koksijde. V záverečnej technickej časovke na 14 750 metrov nedal šancu ostatným súperom a priemernou rýchlosťou 49,1 km/h stanovil najlepší čas 18:02.
 
Až 19 sekúnd pomalší bol na druhom mieste Anton Vorobjev. Mladý Rus štartoval v prvej polovici a až do úplného záveru si držal pozíciu priebežného lídra. 22-ročného cyklistu Kaťuše pravdepodobne čaká veľká časovkárska budúcnosť. Nesklamal tretím miestom Lieuwe Westra (Vacansoleil) a ani Alexander Kristoff (Kaťuša). Doterajší líder pretekov stratil iba 32 sekúnd, čo ho zaradilo na šieste miesto.
 
Chavanel sa v celkovej klasifikácii odpútal od Kristoffa na 22 sekúnd. Vlani na Westru získal iba štyri. Z tohto pohľadu sa teda jedná o jednoznačné víťazstvo. Quick-Step sa teší aj z tretieho Terpstru a na konci Top 10 majú ešte aj Van Keirsbulcka a Cavendisha. Enormná sila belgického tímu v časovkách, ktorá sa tento rok neukázala po prvý raz. OPQS vyhrali aj tímovú súťaž, Kristoff bodovaciu a ďalší kaťušák Haller vrchársku.
 
Omega Pharma - Quick-Step v tejto sezóne vyhral už 18-krát, čo je obrovská dominancia vo svetovom pelotóne. Druhé Blanco má jedenásť triumfov. Saxo-Tinkoff s Vacansoleil iba jeden.
 
 
VÝSLEDKY 3b. ETAPY
1. vlajka CHAVANEL Sylvain OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 18' 02''
2. vlajka VOROBJEV Anton KATUSHA TEAM + 00' 18''
3. vlajka WESTRA Lieuwe .vac. + 00' 21''
4. vlajka LE BON Johan FDJ + 00' 24''
5. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 31''
6. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 32''
 
 

 
 
3a. ETAPA rovinatá ciel rovina De Panne > De Panne 109,7 km víťaz: Kristoff
 
 
V tretí deň miestnych fanúšikov sklamali prázdne miesta na podpisovom hárku u Toma Boonena, Andrého Greipela aj Petra Sagana. Prvá časť štvrtkovej etapy mala jednoznačný priebeh. Keďže merala iba 110 kilometrov a znamenala poslednú príležitosť pre šprintérske tímy, nič iné ako záverečný špurt sa nečakalo.
 
Platonickú snahu pred pelotónom predviedli Russel Downing (NetApp), Tim De Troyer (Accent Jobs), Niko Eeckhout (An Post), Mike Terpstra a Thomas Vanhaecke (obaja 3M). V závere výborne pracovalo Argos-Shimano a žiadne väčšie úniky sa nekonali. Ich snaha ale vyšla navnivoč, pretože Kittel ani nikto iný z holandského tímu sa do dobrej koncovky nedostal.
 
Z víťazstva sa tešil Nór Alexander Kristoff, ktorý dosiaľ v každej etape predviedol veľmi dlhý špurt a z prvého miesta sa v posledných metroch prepadol. Dnes sa mu to už nestalo aj vďaka zlým pozíciám Cavendisha či Démareho. 25-ročný pretekár Kaťuše sa zaslúžene dostal aj do bieleho dresu pre pre lídra celkovej klasifikácie. Tam ho v popoludňajšej časovke zrejme vymení Sylvain Chavanel.
 
 
VÝSLEDKY 3a. ETAPY
1. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 2h 29' 02''
2. vlajka MODOLO Sacha BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 00''
3. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
4. albansko COLBRELLI Sonny BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 00''
5. albansko PLANCKAERT Baptiste CRELAN - EUPHONY + 00' 00''
DNS vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING neštartoval
 
 

 
 
2. ETAPA rovinatá ciel rovina Oudenaarde > Koksijde 208,9 km víťaz: Cavendish
 
 
Najdlhšia etapa pretekov nemala taký náročný profil ako predchádzajúca, takže podľa predpovedí sa malo rozhodovať o víťazovi v záverečnom špurte. Cavendish, Greipel, Kittel s tým určite nemali žiadny problém. Do úniku sa dostali jazdci kontinentálnych tímov Niko Eockhout (An Post-Chainreaction), Kevin Clayes (Crelan-Euphony), Tim Mertens (Topsport Vlaanderen-Baloise), Matt Brammeier (Champion System) a Mattia Pozzo (Vivi-Fantini). Na čele pelotónu pracoval Cannondale, ktorý strážil líderskú pozíciu Petra Sagana.
 
Dnes na jazdcov čakali len štyri krátke stúpania v strede etapy. Vedúca pätica si v prvej polovici pretekov vypracovala náskok osem a pol minúty. Vo zdvihnutom teréne bol však pelotón rýchlejší a skresal náskok o dve minúty. Aj tak však zostával utečencom 80 kilometrov pred cieľom celkom prijateľný náskok. Nepríjemný vietor ich však rýchlo uberal o sily a už 60 kilometrov pred cieľom bolo celé štartové pole pohromade. Na chviľu sa rozdelil aj pelotón, dopredu si odskočil napríklad Sylvain Chavanel (OPQS), ale žiadny veľký rozkol sa nekonal a celý pelotón aj s Petrom Saganom postupoval veľkou rýchlosťou do cieľa.
 
Favoriti na celkovú klasifikáciu sa začali navzájom strážiť, čo využila trojica Koen Barbé (Crelan-Euphony), Alessandro Bazana (Unitedhealthcare) a Dmitrij Gruzdev (Astana), ktorí sa poľahky dostali na čelo pretekov a vytvorili si náskok dve minúty. Situácia v pelotóne sa upokojila. V závere absolvovali jazdci tri dvanásťkilometrové okruhy v cieľovom meste. Uprchlíci si nedokázali vypracovať dostatočne veľký náskok, s ktorým by mal pelotón problémy. Hromadný šprint bol čoraz bližšie. Peter Sagan sa opäť držal medzi najlepšími. V poslednom kole bol náskok utečencov zlikvidovaný. Šprintérske tímy sa tlačili dopredu. Približne sedem kilometrov pred cieľom Peter Sagan, rovnako ako vlani, vystúpil z pelotónu. Tím Omega Pharma okamžite využil situáciu a na čele pelotónu tvrdo pracoval pre Cavendisha.
 
Belgičania poriadne natiahli pelotón, čo sa mu v konečnom dôsledku vyplatilo, pretože Mark Cavendish porazil v cieli Eliu Vivianiho (Cannondale) a Francesca Chicchiho (Vini Fantini). Peter Sagan prišiel dnes podľa plánu o vedúcu pozíciu, keď ho na čele priebežného poradia vďaka bonifikáciám vystriedal dneš štvrtý Arnaud Démare. Zajtra, už bez Petra Sagana, preteky vyvrcholia krátkou dopoludňajšou etapou a popoludňajšou časovkou.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 4h 45' 57''
2. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
3. vlajka CHICCHI Francesco VINI FANTINI - SELLE ITALIA + 00' 00''
4. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
5. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
109. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 03' 01''
 
 

 
 
1. ETAPA zvlnená ciel rovina Middelkerke > Zottegem 198,1 km víťaz: Sagan
 
 
Úvodná etapa pretekov, ktorú si vlani podmanil Peter Sagan (celkovo vyhral Sylvain Chavanel), mala pokojný priebeh. Vpredu sa ukázala štvorica Marco Haller (Kaťuša), Koen Barbé (Crelan-Euphony), Kiel Reijnen (Unitedhealthcare) a Sam Bennet (An Post - Chainreaction). Náskok siahal až k desiatim minútam, ale neznáme mená vpredu to mali zrátané.
 
V pelotóne sa ukazoval okrem Argosu s Kittelom hlavne Quick-Step, ktorý tu poslal zostavu snov (Boonen, Cavendish, Chavanel) a pokúsi sa najmä Chavanelom celkovo znova vyhrať. Aj preto sa Sylvain nezúčastnil Gent-Wevelgem. Pri takých krátkych a rovinatých pretekoch rozhoduje hlavne časovka a pohľad na štartovú listinu jasne favorizoval francúzskeho sympaťáka.
 
Neskôr sa Bennet a Reijnen zaradili späť do pelotónu a vpredu ich vymenila štvorica Tomas Vaitkus (Orica), Damien Gaudin (Europcar), Mattia Pozzo (Vini Fantini) a Kess Heytens (3M). Spolu s Hallerom (Kaťuša) a Koen Barbéom (Crelan-Euphony) teda bolo v úniku šesť ľudí.
 
Krátke stúpania únik prudko mrzačili až napokon v ňom 28 km pred cieľom ostal sám Damien Gaudin. Francúza vo farbách Europcaru sa rozhodol stíhať jeho krajan Sylvain Chavanel (OPQS). Netrvalo mu to dlho a v jednom zo stúpaní ho dostihol Sagan a následne aj skupina favoritov. Tak to skúšal Oscar Gatto známy svojimi únikmi v krátkych stúpaniach. Pretekár Vini Fantini sa dotiahol až takmer ku Gaudinovi, no pelotón bol nemilosrdný a chvíľa prestíže trvala krátko. 22 km pred cieľom mal Gaudin už len pätnásť sekúnd na favoritov. Následne sa to všetko spojilo.
 
V záverečných kilometroch dvakrát skúšal újsť Peter Sagan. Skvelé testovanie formy. Zakaždým sa ho ako kliešť chytil Chavanel. Peter sa tiež snažil preriediť skupinu. Bol však sám a nikto iný nemal veľkú snahu rozbíjať to, a tak sa zdalo, že sa bude chystať záverečný špurt. 8000 m pred cieľom však Peter vyprovokoval veľmi silný únik s Démarom a Chavanelom. Bolo tam asi osem ľudí. Ostatní favoriti ostali vzadu a bolo vidieť, že ich sila je slabá na to, aby Sagana a spol. dohnali. To sa aj stalo a táto skupina si to rozdala o víťazstvo.
 
O pol galusky napokon zvíťazil Peter pred Arnaudom Démarom. Žilinčan však neoslavoval, pretože v závere mierne zavrel francúzskeho súpera. Z opakovaných záberov nebol viditeľný zámer, no výsledky ešte neboli oficiálne a čakalo sa, či FDJ podá protest. Samotný Démare nevyzeral veľmi nahnevaný, takéto situácie patria k cyklistike a len vrcholoví šprintéri vedia povedať, ako v týchto chvíľach vnímajú okolitý svet.
 
Každopádne Peter sa po roku znova stal priebežným lídrom týchto pretekov. Pripísal si siedme víťazstvo v tomto roku a taktiež cieľovú bonifikáciu. Zajtra si oblečie dres lídra a o to mu bude ťažšie preteky vzdávať vo štvrtok. Uvidíme, ako pristúpi už k zajtrajšku. Vlani sa v druhej etape prepadol na chvost pelotónu, zamával do kamier a napokon ho odtrhli.
 
Arnaud Démare, o pol galusky druhý: "Sagan išiel trochu mimo jeho stopu, ale to je súčasť pretekania, súčasť šprintu. Potom som sa ho dotkol a možno práve to ma stálo víťazstvo. Dopadlo to takto. Každý si vyberá svoju stopu a komisári posúdia, či je to v poriadku. Uvidíme, čo mi nato povie šéf Marc Madiot. Mám dobrú formu a mohlo to byť moje prvé víťazstvo v sezóne, takže mám zmiešané pocity. Budem sa ale snažiť o víťazstvo v nasledujúce dni."
 
Peter Sagan, siedme víťazstvo v sezóne: "Úprimne, príliš dobre som ho nevidel. Dúfam, že ma Arnaud nebude obviňovať, že som urobil niečo nefér. Nemyslím si, že to bol veľký problém, ale nechám to na rozhodcov."
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 5h 00' 27''
2. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
4. vlajka CHAVANEL Sylvain OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
5. vlajka GATTO Oscar VINI FANTINI - SELLE ITALIA + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 09''
 
 

 
 
ĎALŠÍ ČLÁNOK:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop