Na Vattenfall Cyclassics nemecké double Degenkolb - Greipel

25.8.2013, 12:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
Jedna z najmladších jednorazoviek World Tour a jediné nemecké podujatie najprestížnejšieho kalendára patrí šprintérom. Pozzato, Freire, Ballan, McEwen, Farrar, Boasson Hagen, Démare a v menovaní víťazov by sme mohli pokračovať ďalej. Posledné roky sme vždy na Mönckebergstrasse sledovali hromadný špurt a tento rok sme nečakali nič iné.
 
Štartová listina osemnásteho ročníka obsahovala niekoľko zvučných mien. Vlaňajšieho víťaza Arnauda Démara (FDJ), majstra sveta (myslené bývalého) Thora Hushovda (BMC) s výbornou formou či domáceho Andrého Greipela (Lotto), ktorý tu ešte nikdy nedokázal zvíťaziť. Na konte má tretie aj druhé miesto. Z Nemcov sme nemohli zabudnúť na Geralda Cioleka z juhoafrického MTN. Z tejto štvorice sme tipovali dnešného víťaza. Každé z 21 družstiev malo svojho lídra. Martin Velits v tíme OPQS pomáhal Kwiatkowskemu a Petacchimu. Celá štartová listina tu.
 
Presne na poludnie sa začali preteky, ktoré každý rok jazdia rovnakú trasu v okolí Hamburgu. Tento rok organizátori pridali jeden prejazd záverečného okruhu v priestoroch cieľa navyše a zvýšili porciu z 217 na 246 kilometrov.
 
Klasický prvý únik vytvorila štvorica jazdcov. Boli to Garikoitz Bravo z Euskaltelu, Jonas Jörgensen (Saxo), Julian Kern (Ag2r) a Michael Schwarzmann (NetApp). Na 110. kilometri sa mohli pochváliť najväčším rozostupom. Bolo to 7:25. Tak už náskok klesal. Pelotón bol pokojný.
 
Odvážlivci vpredu nemali na ružiach ustlané, pretože záujem bojovať o víťazstvo mal každý tím a pri takomto zvlnenom type trasy bolo jasné, že ak sa v balíku nezvoľní, pôvodný únik bude minulosťou skôr ako zvyčajne v etapových pretekoch.
 
Bola to pravda, už hodinu pred finišom sa štvorica s mediálnou pozornosťou rozlúčila, hoci sa k nim najprv pridali noví borci, tak sa to päť všetko zišlo. Každú chvíľu sa tvorili nové pársekundové brejky, ktoré nemalo zmysel vypisovať. Vpredu to skúšal dokonca aj Michal Kwiatkowski z OPQS. Aktivitou hýrili napríklad Daryl Impey (Orica), Bjorn Leukemans alebo Marco Marcato (2x Vacansoleil). 43 km pred cieľom bol vpredu osamotený Manuele Boaro zo Saxo-Tinkoffu. Najväčší favoriti boli pokojní a šetrili sily.
 
degenkolb-john-201325 km pred páskou sa vpredu objavila prvý raz po dlhej dobe skupina, ktorú pustil pelotón aspoň na tridsať sekúnd. Boli tam Terpstra (OPQS), Quinziato (BMC), Mol (Vacansoleil), Vanmarcke (Belkin) a Stannard (Sky). Situácia sa najčastejšie menila prejazdom cez slávny kopec Waseberg. Po jeho prejazde 15 km pred cieľom ostal vpredu s väčším než iba pármetrovým náskokom iba Niki Terpstra. Holanďan podľahol šprintérskym tímom na čele balíka 7700 metrov pred cieľom a už sa pomaličky chystal špurt. Prišiel správny čas chytiť tikety doruky a fandiť vašim favoritom.
 
Nádherný špurt na úzkej ceste s množstvom rýchlikov zvládol najlepšie John Degenkolb (Argos) a aj druhé miesto ostalo doma v podobe Andrého Greipela (Lotto). Alexander Kristoff (Kaťuša) bol tretí. Záver augusta Degenkolbovi zjavne sedí. Vlani vyhral na Vuelte päť etáp, tento rok si vybral dvojkombináciu Hamburg - Plouay. Prvú jednorazovku má úspešne za sebou. Nešťastný Greipel tu zaznamenal tretí výsledok na bedni, vyhrať sa mu stále nepodarilo.
 
 
VÝSLEDKY VATTENFALL CYCLASSIC 2013
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM ARGOS-SHIMANO
2. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
4. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
5. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM + 00' 00''
6. vlajka VAN POPPEL Boy .vac. + 00' 00''
7. albansko MAES Nikolas OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
8. vlajka HUSHOVD Thor BMC RACING TEAM + 00' 00''
9. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
10. vlajka BRESHCEL Matti TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 00''
126. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 05' 56''
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Štart: 11:55, cieľ cca. 16:45, dĺžka: 246 kilometrov
Predpoveď počasia: polojasno, 24°C, mierny vietor
 
 
hamburg-profil
 

JEDNORAZOVKA 4. KATEGÓRIE WORLD TOUR (80 B.), 25. AUGUST 2013, NEMECKO
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop