Zmenené Paríž-Nice pripraví napínavú cyklistickú drámu

7.3.2014, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Paríž-Nice tradične otvára World Tour sezónu na európskom kontinente. Na toto podujatie už prichádzajú cyklisti v dobrej kondícii, aby mohli s plným nasadením bojovať o dôležité body do rebríčka UCI. Významná zmena charakteru pretekov sľubuje v tomto ročníku nesmierne dramatických osem dní naprieč Francúzskom.

 

 

Charakteristika

 

"Cesta za slnkom" patrí k neodmysliteľnej súčasti prípravy na Tour de France, pretože počas týchto dní si pretekári môžu na francúzskych cestách otestovať svoju výkonnosť na rozmanitých profiloch. V tomto roku sa však organizátori rozhodli dosť významne zmeniť koncepciu, aby urobili podujatie ešte dramatickejším a aby víťaza neurčila len jedna rozhodujúca etapa. Z tohtoročnej edície tak vypadli prológ, časovka jednotlivcov a do programu sa nedostal ani finiš na vrchole dlhého stúpania.

 

Namiesto toho sa kľúčová fáza Paríž-Nice skladá akoby zo separátnych jednodňových podujatí, kde sa bude poriadne útočiť a počas ktorých sa môže stať čokoľvek. Tieto etapy budú hlavne pre tím s vedúcim pretekárom veľmi náročné, pretože sa ťažko kontrolujú. Každá z posledných etáp tak môže znamenať výmenu žltého trička, najmä ak v cieli čakajú na prvých troch cyklistov bonusové sekundy. Organizácia A.S.O. tak pripravila pre fanúšikov nevyspytateľný súboj medzi univerzálnymi pretekármi a vynikajúcimi vrchármi, proti ktorým sa postavia cyklisti s agresívnym štýlom jazdy a „pančerskými“ schopnosťami.

 

 

Trasa

 

Toto podujatie odštartuje rovinatou etapou v okolí mesta Mantes-la-Jolie, v ktorom špurtéri v závere predvedú svoju rýchlosť, a aj nasledujúce dve etapy budú mať podobný charakter. Najskôr bude cesta na juh do mesta Nice pokračovať pomerne dlhým dňom, kde sa budú šprintéri nepriateľsky pozerať na utečencov a kde na nich okrem tohto nebezpečenstva môže striehnuť aj nepríjemný vietor. Vyvrcholenie tretej etapy zas uvidí známy motoristický okruh Magny-Cours, na ktorom čakajú na pelotón posledné štyri kilometre.

 

Konečne zaujímavé veci sa začnú diať vo štvrtej etape, pretože 14 kilometrov pred cieľom stojí trojkilometrový kopec Cote du Mont Brouilly s priemerom 8,4 % a so skutočne ostrými paris-nicepasážami, ktoré budú bezpochyby veľkým sústom pre šprintérov, a naopak lákavou ponukou pre agresívnych jazdcov s dobrým útokom, takže toto stúpanie spôsobí minimálne redukciu hlavnej skupiny. Hneď nasledujúci deň bude takisto 13 km pred finišom vrchárska prekážka, ale menej náročná a dlhšia, čiže ak sa vpredu neudrží brejková skupina, šancu na triumf má aj odolný špurtér. Vzrušujúca bitka nás bude čakať v šiestej etape, pretože dvadsať kilometrov pred cieľom je vrchol prvej kategórie Col de Bourigaille (8,2 km, 5,9 %) a po ňom je táto etapa zakončená 2,5-kilometrovým stúpaním v meste Fayence, ktoré miestami dosahuje hodnoty až 9 percent.

 

Potom príde na rad veľmi zradná etapa, ktorej prvé dve tretiny sú pokryté až piatimi stúpaniami, a aj keď záverečné desiatky kilometrov vyzerajú byť ploché, pelotón bude prechádzať zvlneným terénom, ktorý je zakončený ťažkým dvojkilometrovým finišom na kopci. Posledný deň nemôže chýbať charakteristické stúpanie tohto podujatia Col d'Eze, ktoré bude pre cyklistov poslednou prekážkou pred príchodom do Nice. Ešte pred ním však počas tejto krátkej etapy pelotón prekoná ďalšie štyri kopce, ktoré tak s definitívnou platnosťou rozhodnú o tohtoročnom víťazovi.

 

 

Štartové pole

 

Navrhnutý itinerár podujatia teda jasne naznačuje, že vrchári a univerzálni jazdci pre GC to nebudú mať v tomto ročníku zďaleka také jednoduché, ako keď tu zvíťazili Martin, WigginsPorte (neštartuje). V tíme Sky sa do popredia bude chcieť dostať Geraint Thomas, ktorý predviedol na Okolo Andalúzie dobrú formu, kde bol pre Porteho poslednou oporou v kopcoch.

 

 

Pred Tour de France

 

Ďalším z elitných GC jazdcov, ktorý sem prichádza ladiť výkonnosť na Grand Tour, je Vincenzo Nibali. V tomto ročníku vymenil Tirreno-Adriatico za toto podujatie, aby pred Starou dámou nasal atmosféru francúzskych pretekov. Doteraz sa ešte neprezentoval oslnivými výkonmi, ale jeho prirodzený cit útočiť a vynikajúce zjazdárske schopnosti sú tými pravými atribútmi na úspech na Paríž-Nice. Naopak Tejay van Garderen má po druhom mieste na Okolo Ománu pred sebou ťažkú výzvu, v ktorej sa bude musieť zorientovať v útočiacom prostredí. Jeho výborný lezecký výkon na Zelenej Hore tu totiž nebude výhodou, ak nebude podporený značnou aktivitou a ochotou riskovať. Znovu sa po jeho boku predstaví aj Peter Velits, ktorý v minulom roku skončil na tomto podujatí na desiatom mieste. Bez finiša na vrchole stúpania sa aj pre nášho reprezentanta otvára zaujímavá ponuka na celkovú klasifikáciu, pretože Velits si dokáže postrážiť delenie hlavnej skupiny na kopcovitom teréne a v závere týchto dojazdov sa potom vie aj presadiť.

 

 

Majster sveta bude útočiť

 

costa-rui-2014Ako ryba vo vode sa bude v tomto teréne cítiť Rui Costa, ktorý sa nikdy nebojí riskovať, a keď vidí šancu na úspech, vždy mu ide naproti. Portugalský jazdec sa môže oprieť o výborné vrchárske schopnosti a znamenitú rýchlosť v dojazdoch ťažkých etapách, preto je rozhodne v jeho silách vylepšiť tretie miesto z nedávno skončeného Volta ao Algarve. Pre Costu je toto prvé podujatie, kde môže naplno využiť svoju líderskú pozíciu v novom tíme pre veľký triumf. Navyše v majstrovskom drese.

 

 

Dobré šance aj pre ostatných 

 

Medzi borcov, ktorí majú po odstránení individuálnej časovky šancu na úspech, patrí mladá dvojka z Ag2r Carlos BetancurRomain Bardet. Kolumbijská nádej sa postupne dostáva do minuloročnej formy a po celkovom triumfe na Tour du Haut Var je na dobrej ceste. V jeho prospech hovoria najmä prudké kopce pred cieľom, kde by v starej forme nemal mať konkurenciu. Francúzsky talent zas vyhral La Drome Classic po odvážnom a veľmi silnom predstavení, takže aj v jeho prípade za neho hovorí aktuálna forma. Z výbušných jazdcov sa tu predstaví aj 24-ročný Holanďan Tom-Jelte Slagter, ktorý v tomto roku síce pretekal len jeden deň, ale charakter podujatia mu v každom smere vyhovuje. Do popredia sa bude chcieť dostať aj jeho krajan Wilco Kelderman, ktorý sezónu začal sympatickým piatim miestom v Algarve.

 

V útočnom prostredí nemôžeme obísť ani Sylvaina Chavanela, ktorý na tomto podujatí každoročne predvádza výborné výkony, a tentoraz má skutočne veľkú šancu na veľký výsledok, keď bude navyše totálne podporovaný svojím novým tímom IAM Cycling. Dobré lezecké danosti s nebezpečným šprintom, ktoré sú vyhovujúce pre tieto povrchy, má aj Tony Gallopin, ktorý po prestupe do Lotto-Belisol konečne zohráva vo svojom tíme dôležitú úlohu. Veľkú šancu ukázať svoj potenciál dostane aj 26-ročný taliansky cyklista Damiano Caruso, ktorý má vo svojich rukách celé zoskupenie Cannondale.

 

Špeciálnou kapitolou je tím OPQS, ktorý prichádza na tieto preteky s nabitým kádrom. Na špurty je určený Tom Boonen, ale svoju silu určite ukáže aj Gianni Meersman. Veľkou zbraňou tohto belgického tímu budú aj Jan BakelantsZdeňek Štybar, ktorý môžu okrem iného siahať i na etapový triumf. Silnú zostavu privádza ako vždy Orica, v ktorej dominuje víťaz Tour Down Under Simon Gerrans, ktorý jazdil na začiatku sezóny vo skvelej forme. Jeho výhodou je dobrá orientácia v hektických dojazdoch, kde potom dokáže využiť svoju rýchlosť. V hromadných dojazdoch sa zas budú chcieť presadiť šprintéri ako Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, John Degenkolb, Matt Goss alebo Boasson Hagen, ktorý na akomkoľvek teréne je schopný stále prekvapiť.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop