E3 a Gent-Wevelgem začína sezóna pravých flámskych klasík

28.3.2014, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Najdôležitejšia časť sezóny pre špecialistov na mačacie hlavy začína práve na konci tohto týždňa podujatiami E3 HarelbekeGent - Wevelgem, ktoré otvárajú kvarteto strhujúcich jednorazoviek na dlažobných kockách.

 

Všetky belgické klasiky vo flámskej časti krajiny začínajú dlhým rovinatým úsekom, ktorým sa pretekári presunú na územie posiate mnohými krátkymi kopcami, ktoré sa v rôznych kombináciách využívajú vo všetkých slávnych podujatiach v tomto kraji. Prvým z nich je klasika štartujúca a končiaca v meste Harelbeke, ktorá je najvýznamnejšou generálkou na prvý dlažobný monument sezóny, keďže sa trasou najviac podobá na Okolo Flámska, preto má väčší cveng ako G - W.

 

Jazdci sa tu môžu tešiť na 17 krátkych kopcov a na sedem plochých úsekov na mačacích hlavách. Na dĺžke 212 kilometrov sa hlavná pozornosť sústredí do druhej polovici pretekov, kde čaká na pelotón až 15 stúpaní, ktoré pôjdu v rýchlom slede za sebou. Najdôležitejšiu úlohu v prvej kopcovitej pasáži zohráva ťažký kopec Taaienberg, ktorý 80 kilometrov pred cieľom začína tradične selektovať pelotón svojím maximálnym sklonom 18 percent. Po tom však nasleduje jednoduchý 15-kilometrový úsek, na ktorom sa môže hlavná skupina znovu preskupiť.

 

Druhý blok štyroch belgických hellingen začína 66 kilometrov pred cieľom, na ktorých už bude tempo hlavnej skupiny veľmi vysoké, a malá chybička či zaváhanie každému jazdcovi poriadne sagan-cancellaraskomplikuje cestu vrátiť sa späť do pelotónu, ktorý bude čoraz menší. Rozhodujúce chvíle však pripraví klasická dvojica PaterbergOude Kwaremont. Kratší, ale prudší z nich Paterberg bude pripravený 37 km pred cieľom, dlhší Kwaremont o štyri kilometre neskôr. Po prekonaní týchto hellingen zostane v hre už len hŕstka borcov, možno tu budeme svedkami aj rozhodujúceho ataku, ktorý sa v minulom roku na Kwaremonte podaril Cancellarovi. Ak po tomto úseku zostane na čele pretekov niekoľko jazdcov, pred cieľom môžu vykonať poslednú redukciu ešte dve stúpania.

 

 

Cancellara je tam, kde chcel byť

 

Ten, kto chce uspieť na Tour of Flanders, musí už na E3 Harelbeke ukázať vynikajúcu výkonnosť. V minulom roku sa to podarilo Fabianovi Cancellarovi a aj v tejto sezóne je pred dlažobnými klasikami top favoritom. Druhé miesto na Miláno - San Remo, ktoré si vybojoval v hromadnom špurte, jasne dokazujú, že švajčiarsky borec je momentálne v parádnej forme, ktorú vždy dokáže chirurgicky presne načasovať. Indikátorom týchto pretekov bude jeho očakávaný útok na Kwaremonte. Kto sa dokáže udržať pri Cancellarovi po tomto stúpaní, určite dosiahne výborný výsledok. Tím Trek má preto pre sebou jedinú úlohu, ktorou je priviezť Spartaka na rozhodujúce stúpania bez ujmy. Jeho sila a časovkárska vytrvalosť si potom už dokážu poradiť aj bez podpory.

 

 

Boonen s miernym otáznikom

 

V tejto sezóne budeme opäť svedkami skvelých súbojov medzi CancellaromTomom Boonenom. Belgický klasikár má na svojom konte až sedem monumentov z týchto povrchov a flámske prostredie pozná dokonale, preto bude tým správnym vyzývateľom. Boonen má na svojom konte v ročníku tri víťazstvá, to najdôležitejšie dosiahol na Kuurne - Bruxelles - Kuurne. Avšak jeho vynikajúcu prípravu narušili rodinné problémy, kvôli ktorým vynechal Miláno - San Remo. Jeho posledné vystúpenie na Dwars door Vlaanderen preto nebolo tak dominantné, ako by si želal, ale populárny Tommeke určite dokáže v koncentrovanej verzii ovládnuť tieto preteky. Formu na to určite má. Navyše sa nemusí obávať záverečného špurtu ako Cancellara, pretože na konci takýchto ťažkých pretekov stále dokáže byť veľmi rýchly.

 

 

Sagan s veľkou chuťou uspieť

 

Znovu môžeme byť veľmi radi, že medzi týchto dvoch hlavných favoritov na E3 Harelbeke môžeme zaradiť aj Petra Sagana. Slovenský šampión je vo veku len 24 rokov hlavným konkurentom spomínaných matadorov. Na tomto podujatí bude jeho najväčšou prednosťou sagan-gent-2013rýchlosť, ktorou môže rozhodnúť o svojom víťazstve pri dojazde oklieštenej skupiny do cieľa. Tieto tromfy sú na jeho strane, pretože je najrýchlejší spomedzi borcov, ktorí si dokážu poradiť s takýmto kopcovitým terénom. Hlavnou otázkou dňa preto bude, či sa silovo vyrovná Cancellarovi alebo jazdcom, ktorí budú na záverečných stúpaniach útočiť. Sagan tvrdil, že počas zimnej prípravy trénoval práve túto stránku, preto budeme zvedaví, ako sa mu to podarilo. „Ak sa mi podarí zopakovať výkon z minulého roku, budem spokojný. Toto sú preteky s najlepšími jazdcami, preto musím podať svoj najlepší výkon. Povedal som už mnohokrát, že mám veľmi rád belgické preteky, a vždy tu chcem skončiť vysoko. Toto je môj cieľ a pokúsim sa ho dosiahnuť. Som veľmi koncentrovaný a na Miláno - San Remo som už zabudol.“    

    

Oveľa väčším problémom však pre neho môže byť silný tím OPQS, ktorý sa okrem Boonena spolieha aj na Štybara, TerpstruVandenbergha. Ak bude belgické zoskupenie schopné útočiť týmito tromi pretekármi, zatiaľčo Boonen zostane čakať na reakciu svojich súperov, ani Cancellarovi, ani Saganovi nemusí stačiť na triumf perfektná fyzická pripravenosť.

 

 

Belgickí uchádzači

 

V minulom roku sa na dlažobných kockách výborne prezentoval Sep Vanmarcke a v tejto sezóne má namierené splniť veľké očakávania Belgičanov, ktoré po Boonenovi potrebujú novú hviezdu. Už na otváracom víkende sa umiestnil na štvrtom a treťom mieste, kde okrem iného aktívne zasahoval do priebehu podujatia, čo svedčilo o výbornej forme a potrebnom sebavedomí. Vanmarcke by preto mal byť na čele tohto podujatia až do rozhodujúcej redukcie. Ďalším domácim mužom pre veľký výsledok je Jurgen Roelandts. Rýchly cyklista, ktorý  rozbieha špurty pre Greipela, skončil v minulom roku na Okolo Flámska na treťom  mieste, a jeho ambície v tejto sezóne stúpajú ešte vyššie. Roelandts je schopný udržať sa pri najlepších na kopcoch až do rozhodujúcich okamihov, preto ak sa mu to naozaj podarí, v záverečnom dojazde bude nebezpečný.

 

Najviac opomínaným belgickým jazdcom na jednorazovky je asi Greg van Avermaet. Dvadsaťosemročný jazdec celku BMC je však prvotriednym stelesnením klasikára, ktorého výborná kondícia je podčiarknutá nebojácnosťou útočiť. V minulej sezóne mu ku skutočnému úspechu chýbalo len trochu šťastia, pretože až štyrikrát skončil v najlepšej desiatke.

 

 

Favorit takmer na každom kroku

 

Tím Sky zvolil pred touto časťou ročníka klasickú formu prípravy a do líderskej pozície posadil Gerainta Thomasa. Tento Walesan je ako bývalý dráhar rýchly a v poslednom čase si veľmi degenkolb-john-2013zlepšil aj lezecké schopnosti. Na podujatí ho budú sprevádzať nórsky silák Boasson Hagen a čistokrvný jazdec na mačacie hlavy Ian Stannard, ktorý vyhral v tomto roku Omloop Het Nieuwsblad. Matthieu Ladagnous zas zastupuje francúzskych bojovníkov, podobne ako Sebastien Langeveld tých holandských. Naopak nemeckú školu reprezentuje silný borec John Degenkolb, ktorý má od začiatku ročníka výbornú fazónu, keď sa mu podarilo zlepšiť lezecké schopnosti pri zachovaní svojej rýchlosti. Podobne je na tom aj Luca Paolini, ktorý Alexandrovi Kristoffovi vybojoval v závere víťazstvo na Miláno - San Remo.

 

 

Gent - Wevelgem aj so šprintérmi

 

Toto podujatie patrí spoločne s Kuurne - Bruxelles - KuurneScheldeprijs do kategórie vhodných pre šprintérov. Na Gent - Wevelgem je to z toho dôvodu, že na trati je pripravených len deväť krátkych stúpaní, pričom to posledné sa nachádza až 36 kilometrov pred cieľom, čo dáva sľubnú možnosť pre eliminovanie útokov. Samozrejme, na belgických klasikách nie je nič dopredu isté, ale toto je pre šprintérov jedna z mála príležitostí, kde si dokážu poradiť s agresívnou jazdou klasikárskych špecialistov, pretože kopce sú prijateľnejšie umiestnené a nie je ich príliš veľa.

 

V posledných ročníkoch sa ale organizátori rozhodli urobiť trať náročnejšou, a aj keď nemá taký selektívny charakter ako E3 Harelbeke, záverečný hromadný dojazd je čoraz zriedkavejším finišom. Jednou z hlavných príčin je slávne stúpanie Kemmelberg so svojími 22-percentnými rampami, ktorými sa pelotón preženie dvakrát. Rozhodujúca pasáž začína 45 kilometrov pred cieľom, kde striehnu na jazdcov tri stúpania, vrátane Kammelbergu.

 

 

Špurtéri chcú tiež uspieť

 

Prijateľnejší profil prilákal do Gentu mnoho rýchlych cyklistov, ktorí sa neboja výzvy mačacích hláv. Okrem spomínaných favoritov sa na štarte objaví aj druhý muž z Dwars door Vlaanderen Tyler Farrar, ktorý dlho čakal na takýto dobrý výsledok. Nebude chýbať ani Borut Božič, ktorý sa na týchto profiloch vie takisto pohybovať. S klasických špurtérov uvidíme v prípadnom súboji Marka Cavendisha a Andrého Greipela. Ďalšími uchádzačmi sú aj Bernhard Eisel alebo Heinrich Haussler. Na obidvoch podujatiach sa predstavia okrem Sagana aj Martin Velits a Michael Kolář.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop