Sagan je pripravený na prvé kockové klasiky, súperi sú dobre známi

26.3.2015, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Víkend pred Veľkou nocou tradične patrí dvom klasikám, ktoré sú dôležitým testom výkonnosti pred prichádzajúcimi monumentmi. E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem dostávajú do bojovej pohotovosti všetkých pretekárov, ktorí milujú jazdu na mačacích hlavách.
 
 
"Malé Flámsko" odkryje karty pred monumentmi 
 
Aj keď podujatie nemá takú bohatú históriu ako ostatné flámske klasiky, svojou atraktivitou presne zapadá do kolobehu belgického šialenstva na kockách. E3 Harelbeke je dokonca presným indikátorom formy pred Ronde Van Vlaanderen, keďže profilovo sú si veľmi podobné. Samozrejme, cyklistickou jednotkou bude vždy Flámsko, ale jeho mladší brat je pre cyklistov rovnako veľkou výzvou. Tí najsilnejší jazdci sa tu musia ukázať v najlepšej forme, pretože pripravená náročná trať vyzlečie každého donaha, a kto nebude stopercentne pripravení už na tomto podujatí, jeho vyhliadky pred nasledujúcim monumentom výrazne klesajú. Preto sa pôjde naplno.
 
Na trase stojí sedemnásť bergov. Úvodná ostrá skúška príde presne v polovici pretekov, keď jazdci dorazia na prvý kockový kopec Eikenberg (1200m; 5,5 %; max. 11 %), za ktorým sa o desať kilometrov nachádza ďalší náročná prekážka Taaienberg (650m; 9,5 %; max. 18 %). V tomto momente sa tempo pelotónu zrýchli, niektorí favoriti budú chcieť ukázať svoju silu a začnú odpadať najslabší pretekári. Pre kapitánov tímov bude dôležité, aby pri nich zostalo čo najviac pomocníkov, pretože preteky sa iba začínajú. Po rovinatom úseku, ktorí poslúži na analýzu škôd, stojí ďalšia séria štyroch bergov, z ktorých je najťažší ten posledný Kortekeer (1000m; 6,4 %; max. 17 %).
 
oude-kwaremont-kopecKľúčovým bodom podujatia je dvojica Paterberg (700m; 12 %; max. 20 %) - Oude Kwaremont (2200m; 4,2 %; max. 11 %), ktorá je pripravená 40 km pred cieľom. Tieto kopce sa idú v opačnom poradí ako na Okolo Flámska, ale to nič nemení na ich obtiažnosti. Práve tu sa vytvorí rozhodujúca selekcia medzi favoritmi a mnohí z nich stratia šance uspieť. Potom sú pripravené ešte tri kopce, ktoré budú na konci ťažkých pretekov definitívne rozdielové, ale do cieľa môže doraziť aj menšia skupina.
 
 
Stará-známa zostava pred novými výzvami  
 
Tím Etixx - Quick-Step má aj v tomto roku najlepšiu zostavu, preto nepochybujeme o tom, že počas prvej dôležitej klasiky bude mimoriadne aktívny. V jeho farbách síce neuvidíme zraneného Toma Boonena, ale Niki Terpstra a Zdeněk Štybar patria do elitnej skupiny klasikárov. Okrem toho budú podporovaní skúseným Vandenberghom či nadaným van Keirsbulckom, preto z ich strany ako vždy hrozí najväčšie nebezpečenstvo. Na kvalitnú podporu sa môže spoľahnúť aj Fabian Cancellara, ktorý bude obklopený svojím osvedčeným tímom, do ktorého pribudol Gert Steegmans. Rovnako britský celok Sky priváža silnú partiu, kde budú hrať prvé husle vo výbornej forme jazdiaci Geraint Thomas a Ian Stannard, na ktorého konte už svieti jeden triumf z Omloopu. Tam sa mu podarilo dokonale vyškoliť trojicu z Etixxu.
 
Mimoriadny talent na mačacie hlavy dostal do vienka Sep Vanmarcke, ktorý na nich v minulom roku doslova letel, ale veľký triumf nevybojoval. Tentoraz vyzerá byť ešte lepšie pripravený. Jeho nevýhodou môže byť len slabšia tímová podpora, ale so svojím talentom si s tým môže poradiť. Motiváciu konečne sa presadiť na veľkej klasike má takisto Lars Boom. Bývalý cyklokrosár sa vytiahol počas slávnej kockovej etapy na TdF, teraz je čas, aby to dokázal vo Flámsku. Do tejto skupiny môžeme zaradiť aj Grega van Avermaeta. Belgický jazdec už mal niekoľkokrát víťazstvo na dosah, ale okolnosti boli vždy proti. V tejto sezóne jazdí s veľkou chuťou a nepochybuje o tom, že sa mu konečne podarí prelomiť svoju smolu.
 
Zvedaví budeme na výkony odolných špurtérov Johna Degenkolba a Alexandra Kristoffa. Nemecký jazdec získal po triumfe na MSR obrovskú sebadôveru, ktorá mu môže dodať krídla na belgických bergoch. Ak sa udrží pri najlepších, jeho finiš môže byť smrteľný. Rovnaké predpoklady má aj nórsky jazdec, ale jeho odolnosť v kopcoch je obmedzená. Ak preteky nebudú príliš selektívne, jeho šance vzrastajú. Do dobrej formy sa konečne dostal Filippo Pozzato, Edvald Boasson Hagen zas pred sezónou zmenil klub, aby mohol byť úspešný na týchto klasikách.
 
Peter Sagan sa na podujatí predstaví v pozícii obhajcu prvenstva a po boku nových spolujazdcov. Po MSR bol trošku sklamaný, ale práve teraz prichádza terén, ktorý mu najviac vyhovuje. Jeho najväčšou devíziou je rýchlosť a schopnosť poradiť si s krátkymi, prudkými kopcami. Na tomto podujatí uvidí, ako je na tom konkurencia, ale jeho forma by mala gradovať práve počas týchto dní. "Do Belgicka idem s veľkou túžbou, aby som podal dobré výkony. V minulom roku som tu bol najlepší, teraz chcem získať double. Začínajú klasiky a chcem byť pripravený. Cítil sa veľmi dobre a mám veľmi dobrú formu."
 
Športový riaditeľ celku Tinkoff-Saxo Lars Michaelsen si uvedomuje, že slovenský jazdec patrí do úzkeho okruhu favoritov, preto mu chce celý tím čo najviac pomáhať. "Máme tu minuloročného víťaza, preto patríme medzi favoritov. Nepochybujem o tom, že Peter Sagan má formu, ale musíme sa vyhnúť pádom a dúfať, že sa to bude pre nás vyvíjať priaznivo. Silný bude tím Etixx, ale aj my máme skupinu jazdcov, ktorí majú za úlohu zostať pri Saganovi tak dlho, ako to bude možné. Borci ako Bodnar, Breschel a Tosatto by mali zohrávať kľúčovú úlohu." Pripomíname, že druhý raz sa na podujatí predstaví Michael Kolář.
 
 
 
 
 
Vyhrá Gent - Wevelgem klasický šprintér?
 
Nedeľňajšia klasika sa nevyznačuje takým náročným profilom, preto na štarte uvidíme viac šprintérov. Pre nich je to jedna z mála príležitostí, kde sa môžu presadiť pred belgickým obecenstvom. Posledný berg čnie 34 kilometrov pred cieľom, čo je dostatočná vzdialenosť, aby sa do vedúcej skupiny mohli vrátiť šprintéri. Navyše posledné kilometre sú na dobrých cestách, čo ešte zvyšuje ich šance. Na konci je to vždy dráma, či šprintérske tímy dokážu zabezpečiť hromadný dojazd, alebo silní klasikári rozbijú preteky.
                          
Profil obsahuje len sedem bergov, ale pelotón si musí dať pozor aj na vietor, ktorý hlavne v prvej časti podujatia dokáže narobiť problémy. Pre špurtérov bude kľúčová trojica kopcov Baneberg, Kemmelberg a Monteberg, ktorá sa absolvuje dvakrát. Najťažším z nich je Kemmelberg, ktorý má úseky na mačacích hlavách a maximum cez dvadsať percent. Druhýkrát bude na trati 38 kilometrov pred cieľom, čo bude pre všetkých kritických moment, či  po ňom vedúca skupina zostane relatívne pohromade. Ak bude zlé počasie, hlavný balík sa bude určite deliť.
 
Priebeh podujatia bude teda závisieť od toho, ako sa k pretekom postavia jazdci, ktorí proti sebe bojovali na E3 Harelbeke. Ak na konci uvidíme hromadný dojazd a v ňom všetkých šprintérov, favoritom na titul sa stane Mark Cavendish. Britský jazdec prekonal na MSR obrovskú smolu, preto bude chcieť svoju vydarenú sezónu vyšperkovať triumfom na kockovej klasike. Na talianskom podujatí sa udržal v čelnej skupine Nacer Bouhanni, a keby mal pri sebe nejakého spolujazdca, určite mohol skončiť lepšie ako siedmy. Túto klasiku má v merítku aj Arnaud Démare, ktorý je tiež rýchly, ale členitý terén nie je jeho nepriateľom. Na štarte uvidíme rovnako Andrého Greipela, ktorý stále živí šance na belgický klasikársky titul.
 
Ale na Gent - Wevelgem sa chystá početná skupina šprintérov, ktorá si verí, že sa na konci dostanú do hry. No najväčšie šance na triumf má aj tak známa dvojica Degenkolb - Kristoff, ktorých nemôže vystrašiť pripravený profil. Obaja sú na konci takýchto pretekov mimoriadne rýchly, preto aj v prípade hromadného dojazdu budú veľmi nepríjemní.
 
 
dwars-door-mlyn-ilustrak-tcgf
Flámska scenéria (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
   
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop