Sagan vstúpil do druhej časti sezóny ako blesk, Cav si drží formu

19.5.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Kalifornské podujatie pripravilo slovenským fanúšikom krásne cyklistické predstavenie, kde Peter Sagan ukázal všetkým svoju nesmiernu univerzálnosť. Po šiesty raz tu síce nevyhral bodovaciu súťaž, keď mu pretrhol sériu Mark Cavendish, ale na jeho konte pribudol cennejší triumf.
 
 
Sagan dosiahol ďalší míľnik v kariére
 
Okolo Kalifornie obsahovalo dve kľúčové etapy, ktoré mali rozhodnúť o celkovej klasifikácii. Ťažký cieľový dojazd na Mount Baldy napovedal, že víťazom sa stane vrchár, ktorý najlepšie obstojí v časovke jednotlivcov. Vynútené skrátenie jazdy proti chronometru znamenalo darček pre najlepších lezcov, ale všetko to bolo nakoniec inak. Peter Sagan predvádzal už klasicky výborné výkony v rovinatých, zvlnených a kopcovitých etapách, kde zakaždým atakoval prvé miesto. Zlom nastal v 10-kilometrovej časovke, ktorú slovenský šampión ukoristil po parádnej jazde a dostal sa do zaujímavej pozície v GC.
 
Kráľovská etapa mala byť mimo jeho pozornosť, ale v tejto situácii sa stala obrovskou výzvou. Sagan si preto rozhodol zmerať sily s vrchármi na Mt. Baldy, a keď pred cieľom stále cítil šancu, že môže udržať vedúcu pozíciu, na posledných kilometroch prekonal sám seba. Po fantastickom výkone síce stratil žltý dres o dve sekundy, ale tie sa dali získať v záverečnej etape na bonifikáciách. A mimoriadne rýchly a napínavý posledný deň vyvrcholil cieľovou fotografiou, ktorá nakoniec hrala pre Petra Sagana.
 
Slovenský šampión si tak po štyroch rokoch zopakoval úspech na etapových pretekoch, ku ktorému pridal aj dva víťazné zárezy. Po prestávke po jarných klasikách jazdil s veľkou chuťou, v cieľových dojazdoch bol znovu vitálny a chcel vyhrávať. Cavendish bol síce rýchlejší, no stále hľadal cestu, ako ho poraziť. Ale triumf v celkovej klasifikácii prekonal všetky očakávania. Sagan už potreboval poriadny triumf v tejto sezóne, a ten kalifornský dosiahol štýlovým spôsobom. To nám všetkým len pripomenulo, akým je stále výnimočným pretekárom.
 
 
sagan-kalifornia-spurt-ttsf
Špurt vo štvrtej etape Okolo Kalifornie 2015 (foto: Courtesy Tinkoff-Saxo)
 
 
Cavendish zbiera úspechy, bude aj na Tour?
 
Úspešné podujatie má za sebou tím Etixx - Quick-Step, ktorý ukoristil päť etáp a v GC dosiahol druhé miesto. Mark Cavendish skúsene využil pozíciu najrýchlejšieho muža v pelotóne a štyri víťazné etapy hovoria o výbornej forme pred blížiacou sa Tour de France. "Som šťastný, ako sme jazdili na Okolo Kalifornie. Naozaj to bolo o celom našom tíme. Celý týždeň sme pretekali veľmi dobre a každý deň sme boli na pódiu. Nakoniec sme vybojovali dva dresy a som veľmi hrdý na to, čo sme tu dosiahli. Potvrdilo sa, že pred Tour de France sa veci uberajú správnym smerom." Britský šprintér sa dostáva do formy, ktorá má vyvrcholiť práve na Starej dáme a napraviť tak minuloročné sklamanie.
 
Ruku k dielu priložil aj Julian Alaphilippe, ktorý dokonca siahal na celkový triumf. Jeho víťazstvo v kráľovskej etape patrilo k ozdobám podujatia, ktoré len podčiarklo jeho veľmi úspešnú sezónu. Vo veku 22 rokov v tomto ročníku prekvapuje aj samotné vedenie celku, ktoré však v žiadnom prípade na neho netlačí. Alaphilippe sa presadzuje svojím veľkým talentom. "Moja prvá skúsenosť s Kaliforniou znamenala jedno etapové víťazstvo a  druhé miesto v klasifikácii. Vybojovali sme dva dresy, ja som sa stal najlepším mladým pretekárom. Čo si viac môžem želať? Keby mi niekto pred pretekmi povedal, čo tu dosiahnem, určite by som mu neveril. Myslím si, že musím byť spokojný, pretože ma porazil veľký šampión. Ale tieto preteky navždy zostanú v mojom srdci."
 
Po obmedzených časovkárskych kilometroch sa očakávalo, že Sergio Henao zaútočí na žltý dres na jedinom cieľovom stúpaní, ale kolumbijský jazdec prekvapujúco nemal dostatok síl, aby si poradil so Saganom a Alaphilippom. Na piatom mieste skončil Robert Gesink, ktorý sa pokúša dostať na svoju najlepšiu úroveň. V poslednom období ho trápili zdravotné a rodinné problémy, takže nikdy nedostal poriadnu šancu, aby sa mu to podarilo. Kalifornia môže pre neho znamenať konečne potrebný rozbeh. "Po pretekoch mám dobré pocity. Bolo dobré, že som mohol znovu bojovať o celkovú klasifikáciu. Teraz som pripravený na skutočný prácu, idem do tréningového kempu do nadmorskej výšky. Budem tvrdo pracovať, aby som sa vrátil späť na moju bývalú úroveň. Teším sa na to."
 
Medzi zaujímavé zjavy patril na podujatí Daniel Oss, ktorý vybojoval dres pre najlepšieho vrchára. Po klasikárskej sezóne sa tu prezentoval aktívnymi výkonmi, ktoré ho mali dobre pripraviť na Tour de France. "Pre mňa to bolo divné, pretože som bol vždy v únikoch, aby som zbieral body. Ale ja nie som vrchár. Vážim osemdesiat kilo. Po prvom úniku som sa rozhodol, že pôjdem pre tento dres, že to musím urobiť. Nevedel som, čo tu môžem od seba očakávať. Boli to moje prvé preteky po klasikách. Cítil som sa dobre, svieži a len som chcel vedieť, ako budem môcť budovať svoju formu na druhú časť sezóny."          
 
 
dresy-kalifornia-2015
 
 
 
sagan-p SPOLU 2015 2014 2013
zlty-dres 1x 1. zlty-dres 1. miesto zlty-dres 55. miesto zlty-dres 56. miesto
zeleny-dres 5x 1.
zeleny-dres 2. miesto zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto
vitaz 13x vitaz 2x vitaz 1x vitaz 2x
Top 3: 25x Top 3: 7x Top 3: 3x Top 3: 3x
Top 5: 30x Top 5: 7x Top 5: 4x Top 5: 5x
 
sagan-p 2012 2011 2010
zlty-dres 42. miesto zlty-dres 35. miesto zlty-dres 8. miesto
zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto
vitaz 5x vitaz 1x vitaz 2x
Top 3: 6x Top 3: 3x Top 3: 3x
Top 5: 6x Top 5: 4x Top 5: 4x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop