Contador si 16. etapu zapamätá naveky, Aru mohol stratiť oveľa viac

26.5.2015, 18:52 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Doterajší priebeh Gira ukázal, že najsilnejšími jazdcami na pretekoch sú Contador, Aru a Landa, ale etapa vedúca cez Mortirolo urobila prekvapujúcu výmenu v tíme Astana. Mikel Landa dokázal využiť indispozíciu svojho kolegu a dostal sa na druhé miesto v klasifikácii, čo ešte umocnil druhým víťazstvom na podujatí.
 
Španielsky jazdec si po etape užíval záujem médii a vychutnával najlepšie momenty kariéry, no každý chcel vedieť odpoveď na otázku, či je novým lídrom tímu Astana. "Na to neviem odpovedať. Uvidíme, ako sa Fabio zotaví. Pre nás by bolo najlepšie, keby sme mohli spolu pracovať proti Contadorovi. Pred Mortirolom sme sa snažili jazdiť tak, aby Alberto trpel a musel minúť čo najviac energie, kým nás dobehne. Keď nás dobehol, Aru sa necítil dobre, preto som ho nasledoval ja. Keby som sem prišiel ako vodca, možno by som nedosiahol nič. Pre mňa je to nová situácia, uvidíme, ako to dopadne." 
 
Fabio Aru začína podľa všetkého pykať za svoju veľkú aktivitu v prvých dvoch týždňoch, na trati už nevidíme takého sviežeho a silného pretekára, ktorý mal byť hlavným konkurentom Alberta Contadora. 24-ročný jazdec prežil na najťažšom stúpaní v etape náročné chvíle a stratil čas na svojho španielskeho súpera, ale v konečnom dôsledku to mohlo pre neho dopadnúť oveľa horšie. "Posledných 40 kilometrov som trpel a kľudne som mohol stratiť aj 20 minút. Nebol to najlepší deň mojej kariéry, išiel som skôr hlavou ako nohami. Bojoval som až do konca, takže som dnes nestratil celé preteky. Mikel sa cítil dobre, preto bolo správne, že dostal svoju šancu. Vyhral etapu a ak sa niekto cíti lepšie ako vy, líderstvo musí ísť bokom. Je to spravodlivé. Teraz si potrebujem oddýchnuť, pretože to bolo obrovské úsilie. Také úsilie, aké môžete urobiť len na bicykli."
 
V šestnástej etape sa zdramatizovala situácia po tom, čo Alberto Contador dostal defekt v zjazde z Apricy. Okamžite dostal zadné koleso od Ivana Bassa, ale preteky pokračovali veľmi rýchlym tempom. Pri svojej stíhačke minul energiu všetkých svojich spolujazdcov a jeho jazda na Mortirole pripomínala Marca Pantaniho, ktorý v roku 1999 po mechanických problémoch predbiehal na Orope jedného jazdca za druhým. "Bola to veľmi ťažká etapa. Na klesaní som dostal defekt, získal som nové koleso, ale preteky už boli rozbehnuté. Nechcem diskutovať, či to bolo správne, alebo nie, že ostatní išli potom naplno. Celý tím vydal obrovské úsilie, aby mi pomohol, v tom momente som mal na rovine tep 180 úderov za minútu. Vedel som, že na Mortirolo môžem doraziť so stratou, väčším problémom však bolo moje predchádzajúce úsilie. Na tom kopci som išiel vlastným tempom, bolo to ako časovka, ale zostával som spokojný. Zdalo sa mi, že Landa akoby trošku opustil svojho lídra, ale každý ide svoje preteky. Podľa mňa Kruijswijk urobil skvelú prácu a za normálnych okolností by som mu dal vyhrať etapu, ale každý tu máme svoje vlastné záujmy. Túto etapu si zapamätám do konca života."    
 
Medzi prekvapenia pretekov určite patrí Andrej Amador, ktorý si udržiava výborné štvrté miesto aj po ťažkých etapách, ktoré už majú v pretekári za sebou v kopcoch. Kostarický jazdec prežil aj namáhavú etapu s Mortirolom a udržiava si skvelú pozíciu, ktorú je odhodlaný brániť. "Bola to nesmierne náročná etapa, jedna z tých, ktorých som sa najviac obával. Na Mortirole som išiel vlastným tempom, aby som stratil čo najmenej času. Daždivé podmienky ešte sťažovali situáciu na trati, ale ja som sa nevzdal. Síce sa mi nepodarilo obhájiť tretie miesto, ale bol som silný a urobím všetko pre to, aby som skončil na pódiu v Miláne. Ale aj top 5 bude skvelý výsledok."
 
Kaťuša bol prvým tímom, ktorý začal útočiť v zjazde po stúpaní Aprica. Podľa športového riaditeľa Dimitriho Konyševa mali tento atak naplánovaní, pretože vedeli, že to klesanie je náročné. Ich najlepší pretekár Jurij Trofimov to dokázal využiť a po výbornom výkone sa dostal na piate miesto v klasifikácii. "Som spokojný s mojím výsledkom a spôsobom, akým sme ho dosiahli. Bola to ťažká etapa, s mnohými stúpaniami. Ťažké bolo najmä Mortirolo, ktorá akoby nemalo koniec. Celý deň som sa cítil dobre a tím mi veľmi pomohol. Urobili sme výborný útok na nebezpečnom zjazde po Aprice a potom ma kolegovia podporovali aj naďalej. Po Mortirole som sa síce nedostal do vedúcej skupiny, ale dokázal som skončiť na štvrtom mieste. Budeme sa snažiť udržať na týchto pozíciách."
 
Skutočne ťažkú etapu prežil aj Leo Konig, ktorý finišoval v najlepšej desiatke, ale v klasifikácii sa pred neho dostal ruský jazdec Trofimov. Český pretekár si však pred nasledujúcimi dňami verí, pretože pripravené stúpania by mu mali viac vyhovovať. "Dážď urobil dnešnú etapu ešte náročnejšou. Neviem, či atak Astany na Contadora bol férový, ale sú to preteky a každý si môže robiť, čo chce. No Contador potom ukázal, aký je silný. Ja som trošku trpel na Mortirole. Ďalšie kopce by mali byť pre mňa lepšie, pretože sú tempárske. Na nich uvidíme, či sa dokážem posunúť vyššie v klasifikácii. Verím, že si v nasledujúcej etape odpočinieme, teda ak sa nestane nič nepredvídateľného. Ale na Gire taká etapa ešte nebola, takže už by to mohlo prísť."
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop