V prvej horskej etape Chris Froome rozdrvil konkurenciu

19.6.2015, 09:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Už v desiatej etape preverili pretekárov Pyreneje, ktoré si na začiatok pripravili náročné cieľové stúpanie. Favoriti na celkové poradie už nemohli skrývať svoju skutočnú formu, pretože La Pierre-Saint-Martin odhalil každý nedostatok.
   
10. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
14.7. utorok horská ciel rovina Tarbes > Pierre St.Martin 167 km vitaz Froome
 
Na tomto podujatí býva prvý horský finiš korisťou najsilnejších vrchárov, ktorí si tu zvyčajne testujú jeden druhého a ktorí sú napätí, ako si budú počínať ich súperi. Okrem hospitalizovaného Ivana Bassa sa na štarte neobjavil ani Lars Boom, ktorý prechladol a mal horúčku. Holandský jazdec tak stihol Nibalimu pomôcť aspoň na mačacích hlavách a v tímovej časovke.
 
Do úniku sa mnohým cyklistom nechcelo,
ÚNIK DŇA
bretagne Pierrick Fedrigo
(Bretagne-Séché)
cofidis Kenneth Vanbilsen
(Cofidis)
najskôr sa pred pelotónom pohyboval sám Pierrick Fedrigo (Bretagne-Séché), potom z balíka za ním vyštartoval Kenneth Vanbilsen (Cofidis). Táto dvojica sa však na čele pretekov spojila až po päťdesiatich odjazdených kilometroch. V tom momente mali na svojom konte náskok presahujúci jedenásť minút. Pelotón bol zoradený za tímom Sky, ktorý sa zatiaľ nikam neponáhľal. Na trati sa okrem cieľového stúpania nenachádzali žiadne výrazné prekážky, preto si vedúca dvojica dokázala vytvoriť takýto veľký náskok.
 
V brejku sa ocitol skúsený domáci jazdec Pierrick Fedrigo, ktorý má na svojom konte až štyri víťazné etapy z Tour, ktoré zbieral predovšetkým v únikoch. Naposledy sa na podujatí tešil v roku 2012, najslávnejší triumf dosiahol v sezóne 2010, keď pokoril legendárnu pyrenejskú trasu so stúpaniami Peyresourde, Aspin, Tourmalet a Aubisque. Vo veku 36 rokov už ale nie je takým jazdcom, akým býval v minulosti. Kenneth Vanbilsen je zase belgickým špecialistom na severské klasiky a jednorazovky, takže pre túto dvojicu mal byť dnešný záver ťažkým bojiskom.
 
Britský celok nechával utečencom až príliš veľkú voľnosť, preto musel zasiahnuť Movistar, aby strata pelotónu neprekročila 15 minút. Prvú horskú prémiu ukoristil Kenneth Vanbilsen. V bufete mal nepríjemný pád Warren Barguil, po
pad-ikona PÁD
giant Warren Barguil
problémy s kolenom
ktorom vysadol na bicykel vo veľkých bolestiach, ktoré zasiahli najmä jeho koleno. Najlepšie postavený francúzsky jazdec v GC chcel rozhodne pokračovať v pretekoch, pretože bol vo výbornej kondícii, no toto bol pre neho veľmi zlý moment. Jeho strata na pelotón sa vyšplhala na tri minúty.
 
Kenneth Vanbilsen vybojoval aj druhú vrchársku prémiu, medzitým Movistar znižoval náskok vedúcej skupiny, ktorý bol však stále veľmi vysoký. Warren Barguil sa dokázal vrátiť do pelotónu. Keď sa pretekári blížili k rýchlostnej prémii, v balíku začal pracovať aj tím FDJ, čo znamenalo, že Thibaut Pinot mal záujem dosiahnuť dobrý výsledok. Strata pelotónu po dlhom čase klesla pod desať minút.
 
{module banner-article-skoda} 
 
Na rýchlostnej prémii bral všetky body Pierrick Fedrigo. Pelotón dostal k dispozícii až 15 bodov, najviac ich chcel získať Giant-Alpecin, ktorý opäť rozbehol špurt pre Degenkolba. V ňom bol ale najrýchlejší André Greipel, pred slovenského zástupcu sa ešte dostali Degenkolb, Cavendish a Debusschere. Takže Peter Sagan ukoristil deväť bodov, ale nestačilo to na Andrého Greipela, ktorý sa  dostal na čelo
27°C
bodovacej súťaže. Vanbilsen potom získal aj tretí bod na vrchárskej prémii, utečenci už vedeli, že letiaci pelotón im dnes nedá žiadnu šancu.
 
Pred cieľovým stúpaním mali náskok necelé tri minúty, v balíku bolo tempo vysoké, väčšina favoritov bola pripravená na čelných pozíciách. Hneď na začiatku stúpania odpadli z balíka šprintéri, v úniku sa sa to podarilo Kennethovi Vanbilsenovi. Potom sa dnešná etapa skončila aj pre Petra Sagana. Prekvapením bolo, že z balíka vypadol aj Rui Costa. Tempo na kopci nastavil tím Movistar.
 
Postupne sa do problémov dostali aj Bardet, Talansky, Martin, Pinot, Peraud,  pre ktorých to muselo byť veľké sklamanie. Najmä francúzski jazdci prežívali kruté chvíle. Prvým útočníkom z hlavného balíka bol Robert Gesink. Jedenásť kilometrov pred vrcholom bol chytený Pierrick Fedrigo. Prekvapujúco, najväčším úlovkom Movistaru bol Vincenzo Nibali, pre ktorého bolo tempo príliš vysoké. Pridali sa k nemu aj Frank, Urán, Mollema. Španielska zostava na čele robila nesmiernu škodu v pelotóne. 
 
Vpredu stále jazdil Robert Gesink, ku ktorému sa pripojil Rafel Valls. Španielsky jazdec dostal voľnú ruku, pretože jeho líder Rui Costa mal dnes ťažkosti. Do boja o etapový triumf nezasiahol ani Joaquim Rodríguez, ktorý si takisto vystúpil z tempa. Osem kilometrov pred vrcholom zaútočil Alejandro Valverde, tím Sky sa nenechal prekvapiť. Z favoritov tu zostali iba Valverde, Quintana, Froome, Contador, van Garderen a Rolland.
 
froome-vitaz-etapy-tdf-2015-2Sedem kilometrov pred vrcholom sa dostal do veľkých problémov aj Alberto Contador, pretože vysoké tempo nastavil Richie Porte. Za austrálskym jazdcom sa udržali len Froome a Quintana. Čoskoro potom atakoval Chris Froome. Britský jazdec bol v neskutočnej forme a všetkým jeho súperom pribúdali na konto dôležité straty. Najbližšie k nemu bol Nairo Quintana. Za nimi sa nachádzala skupina van Garderen, Valverde, Rolland a Thomas, ktorú ťahal americký pretekár. Ale Froome išiel fantasticky a svojim súperom zasadzoval poriadne tvrdý úder.
 
Chris Froome dnes doslova rozdrvil konkurenciu a po krásnom sólovom víťazstve si jasne upevnil pozíciu na čele klasifikácie. Pred vrcholom sa z ničoho nič vynoril Richie Porte, ktorý dobehol Naira Quintanu, a austrálsky jazdec si vybojoval druhé miesto. Tretí Quintana stratil 63 sekúnd. Za ním prišiel do cieľa Robert Gesink
 
Alejandro Valverde zaostal presne dve minúty, spolu s ním finišovali aj Thomas, Yates a Rolland. Veľký favorit Tejay van Garderen mal manko 2:30, Alberto Contador dokonca 2:50. Potom sme čakali na Vincenza Nibaliho, pri ktorého mene svietila strata 4:25.
 
Cieľový kopec sa ukázal ako nesmierne náročná záležitosť, ktorý si najskôr vychutnal Movistar, ale pred vrcholom predviedol hviezdny výkon tím Sky, ktorý mal troch jazdcov v top 6. Neskutočný výkon predviedol Chris Froome, ktorý mal pekne pripravenú pozíciu pre svoj zdrvujúci atak, ktorým si vybojoval sľubný náskok v celkovej klasifikácii. Po výborne zvládnutom úvodnom týždni ukázal, že je najsilnejší pretekár na podujatí. Za ním finišoval Richie Porte, kvalitný výkon podal aj Geraint Thomas, čo musí byť pre celý veľká vzpruha do nasledujúcich horských etáp.
 
Len Nairo Quintana s nimi držal ako-tak krok, ale v cieli aj on zaostal. Jeho spolujazdci a Valverde takisto podali silné výkony, čo budú chcieť využiť v najbližších dňoch. Viac od seba čakal aj van Garderen, hoci sa po etape dostal na druhé miesto v GC. Krutý deň prežili Contador, Nibali a Rodríguez, francúzski jazdci ako Bardet, Pinot, Peraud si určite nepredstavovali takúto oslavu národného sviatku.
 
V celkovej klasifikácii sa už vytvorili veľmi veľké rozdiely, Quintana a Garderen musia zmazať až tri minúty na rozbehnutého Frooma. Pre ostatných jazdcov bude nesmierne ťažké, aby sa ešte zapojili do boja o celkový triumf. Po dnešnom dni získala silnú podobu najlepšia desiatka, no v ďalších horských etapách sa môže tadiaľ prehnať poriadny vietor.
 
Peter Sagan zvládol záverečný kopec v pokojnom tempe a v cieli jeho strata prekročila 20 minút. Na rýchlostnej prémii prehral súboj o dôležité body s Andrém Greipelom, ktorý ho tak vystriedal na čele bodovacej súťaže. Prvýkrát v kariére sa mu stalo, že na Tour ho niekto vyzliekol zo zeleného dresu. 
 
 
Chris Froome (Sky): "Nemám slov. Bolo to neuveriteľné. Požiadal som chlapcov, aby na kopci trošku pritvrdili, a nemohol som uveriť, keď mi bolo hlásené, ktoré veľké mená sa dostali do problémov. Náš tímový výkon bol ako z učebnice, spolujazdci išli výborné preteky. Som v siedmom nebi, že som mohol dokončiť ich prácu."
 
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): "Viem, že to bol dôležitý deň. Nechcel som stratiť veľa času, ale nemohol som dýchať, ani poriadne točiť nohami. Neviem prečo, bol to pre mňa zlý deň. Musíme sa pozrieť, čo môžeme urobiť, aby sme zlepšili našu pozíciu v poradí. Teraz si musíme odpočinúť, v pokoji zhodnotiť situáciu a podľa toho konať."                
 
 
 
 
VÝSLEDKY 10. ETAPY:
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 4h 22' 07''
2. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 59''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 04''
4. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 01' 33''
5. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 01''
6. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 02' 01''
7. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 02' 04''
8. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 02' 04''
9. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL + 02' 22''
10. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 02' 30''
11. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 51''
15. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 03' 19''
17. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 04' 09''
21. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 04' 25''
158. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 22' 39''
    
           
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 10. ETAPE:
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 35h 56' 09''
2. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 02' 52''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 09''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 04' 01''
5. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 04' 03''
6. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 04' 04''
7. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL + 04' 33''
8. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 04' 35''
9. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 06' 12''
10. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 06' 57''
11. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 07' 15''
12. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 07' 22''
14. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 09' 18''
16. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 10' 09''
34. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 23' 27''
 

BODOVACIA SÚŤAŽ PO 10. ETAPE
1. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 225 bodov
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 222 bodov
3. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 172 bodov
4. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 169 bodov
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
sky vlajka FROOME Chris lotto vlajka GREIPEL André
SKY PROCYCLING LOTTO SOUDAL
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 25 ROKOV
sky vlajka FROOME Chris movistar QUINTANA Nairo
SKY PROCYCLING MOVISTAR TEAM
 
 
 
Horské a rýchlostné prémie, bonusy:
4-20 101 km - Côte de Bougarber: 1,4 km (6,2 %) (1 bod)
4-20 77 km - Côte de Vielleségure: 1,7 km (5,9 %) (1 bod)
sprint-20 43 km - Trois-Villes (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 33 km - Côte de Montory: 1,8 km (6,3 %) (1 bod)
hc-20 Cieľ - La Pierre-Saint-Martin: 15,3 km (7,4 %) (50-40-32-28-24-20-16-12-8-4)
body v cieli: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Krátke preview etapy:
Po úvodnom týždni a voľnom dni prichádza ťažký štart do horskej časti pretekov. Na stúpaní La Pierre-Saint-Martin konečne uvidíme lezeckú formu favoritov a ich spolujazdcov, kde bude dôležitým faktorom aj počasie, pretože má byť teplo. Cieľový kopec má náročný začiatok, posledné štyri kilometre nie sú veľmi vhodné, aby vytvorili potrebné rozdiely. To znamená, že od spodku sa pôjde tvrdé tempo a postupne sa bude oslabovať hlavný balík. Sme zvedaví, ktorí tím bude v pelotóne robiť najväčšiu škodu. Po najťažších úsekoch zostane vpredu len skupina vybraných favoritov. Tá môže prísť do cieľa pokope, vzhľadom k jednoduchšiemu záveru stúpania, alebo sa niektorý z pretekárov rozhodne zaútočiť z väčšej diaľky. Uvidíme, či pred cieľom sa bude len atakovať, alebo si niektorí jazdec dokáže vypracovať relevantný odstup.
 
Ak by sme mali vybrať nejakých jazdcov, ktorí budú mať tieto ambície, voľba padá na Chrisa Frooma a Naira Quintanu. Britský jazdec doteraz neukázal známky slabosti, cieľový kopec mu vyhovuje, preto môže vyslať definitívny signál, že je najsilnejší. Froome však vyhlasoval, že momentálne nemusí útočiť, môže si dovoliť jazdiť konzervatívne, preto uvidíme, akú taktiku nakoniec zvolí tím Sky. Očakáva sa, že kolumbijský pretekár bude hybnou silou horských etáp, aby postupne zmazal svoju stratu. Má preto výbornú šancu, aby predviedol testovací atak. A možno ho ukáže jeho kolega Alejandro Valverde, čo by bola pre Movistar veľmi dobrá správa. Vincenzo Nibali takisto potrebuje zbierať čas na svojich súperov. Keby sa mu prvý úlovok podaril už dnes, bolo by to pre jeho psychiku ideálne. Alberto Contador bude čakať, ako sa bude na konci cítiť. Ak bude mať dobré nohy, pokúsi sa ostatných vystrašiť, ak nie, svoje útoky odloží na neskoršie etapy. Po ťažkom týždni zostáva byť sebavedomý Joaguim Rodríguez, ktorý verí, že na kopce je výborne pripravený. Určite to bude chcieť ukázať, otázkou je, či hneď v prvej ťažkej etape zameria na seba pozornosť. Americký borec Tejay van Garderen vie, že neudrží útoky Frooma či Quintanu, ale zároveň si je vedomý, že správne nastaveným tempom môže v každej etape dosahovať dobré výsledky. A to je jeho silná stránka. Zvedaví budeme na domácich jazdcov, ktorí oslavujú národný sviatok. Barguil, Rolland či Bardet nemusia byť pod veľkým drobnohľadom favoritov.                                           
 
 
Krátky opis trasy:
Pelotón zavíta do Pyrenejí hneď po prvom voľnom dni. Pre niektorých jazdcov bývajú etapy po odpočinku zradné, obzvlášť, ak sa finišuje na stúpaní HC kategórie. Cyklisti dostanú na rozjazdenie pomerne dlhý priestor, ale akonáhle sa začne približovať cieľový kopec, rýchlosť pelotónu naberie na obrátkach. Prvý horský dojazd býva vždy korisťou najväčších favoritov, utečenci si budú musieť na svoju príležitosť ešte počkať. Okrem toho sa etapa odohráva počas tradičného francúzskeho sviatku dobytia Bastily, takže domáci borci budú celý deň ako na ihlách. Prvých desať kilometrov na stúpaní Col de Soudet len v jednom prípade klesne pod priemer osem percent a práve tu sa vytvoria hlavné rozdiely. Záverečné kilometre majú miernejší sklon, útoky favoritov musia prísť ešte pred nimi. Ak sa doteraz vytvárali rozdiely len v sekundách, toto stúpanie odštartuje skutočnú bitku o klasifikáciu. Col de Soudet nám ukáže, ktorý pretekár má aké nohy, či bude dostatočne silný v nasledujúcich horských etapách, kde sa rozhodnú celé preteky.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:30 živý prenos, koniec cca. 17:00
komentátor RTVS: Ján Žgravčák
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Matej Vyšňa
hosť - spolukomentátor: Juraj Karas
 
 
tour-etapa-maly-10
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop