V akej zostave sa predstavia jednotlivé celky na Tour de France?

3.7.2015, 08:08 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Každý celok sa snaží priviesť na Starú dámu nielen svojich elitných pretekárov, ale do zostavy sa dostávajú aj tí, ktorí sa najlepšie hodia pre tímovú stratégiu. Pozrime sa, ako si s týmto dôležitým rozhodnutím poradili športoví riaditelia pred blížiacim sa vrcholom celého ročníka.
 
Astana. Kazašský celok už pred sezónou rozdelil svojich pretekárov na dve skupiny, ktoré boli určené pre Nibaliho a Arua. Partia okolo minuloročného obhajcu prvenstva má pred sebou jediný cieľ - opäť uspieť v celkovej klasifikácii. Vincenzo Nibali je jasnou jednotkou tímu. Michele Scarponi a Jakob Fuglsang sú jeho hlavnou podporou v kopcoch. Kým skúsený taliansky borec je pripravený úplne sa obetovať pre lídra, Jakob Fuglsang môže mať namierené do top 10. Tanel Kangert na Gire dokázal, že je výborným pomocníkom na každom teréne, to isté môžeme povedať aj o Reinovi Taaramaem. Zostavu dopĺňajú výborní tempári Lars Boom a Lieuwe Westra, ktorí by sa mali starať o Nibaliho na mačacích hlavách a počas veterných etáp. Astana tak poskladala zostavu, ktorá bude silná v prvej časti pretekov a v kopcoch sa bude s tímom Sky pretláčať na čele pelotónu.
 
Ag2r. Domáci tím vybudoval partiu okolo Romaina Bardeta a Jean-Christophe Perauda. Kým mladší z tejto dvojice postupne zvyšuje svoju výkonnosť, Peraud má za sebou zlú sezónu a jeho forma nie je rovnaká, ako keď dosiahol v minulom roku druhé miesto. Spoločnými silami však môžu pre Ag2r dosiahnuť ďalší výborný výsledok. V kopcoch ich budú dopĺňať Alexis Vuillermoz, Mikel Cherel či Christophe Riblon, ktorý by mohol zaútočiť aj na etapový triumf. To isté sa očakáva aj od Jana Bakelantsa, pre belgického jazdca je pripravených niekoľko zaujímavých profilov. Johan Vansumeren bude využitý na dlažobných kockách. Zoskupenie môže mať ťažkosti v tímovej časovke, keďže im na poslednú chvíľu vypadol zo zostavy Patrick Gretsch, ktorý sa po Gire nedokázal dostať na potrebnú úroveň.
 
FDJ. Zostava okolo Marca Madiota chce získať etapový triumf a Thibauta Pinota dostať do top 10. Pinot je síce jedným z najlepších lezcov súčasnosti, ale musí si dávať veľký pozor počas úvodných etáp, kde bude jeho poručníkom Matthieu Ladagnous. V horách sa môže spoľahnúť na Steva Morabita, ktorý sa veľmi dobre prezentoval na Okolo Švajčiarska, a Alexandra Genieza. Do tímu sa však nezmestil kľúčový domestik do kopcov Arnold Jeannesson, ktorý sa celú sezónu trápil. Na etapový triumf je zameraný Arnaud Démare, ktorému budú pomáhať v špurtoch Sébastien Chavanel a William Bonnet. Skúsený a univerzálny Jeremy Roy bude zase vítanou pomocou  v tímovej časovke.
 
Sky. Britský tím nenechal nič na náhodu a do Francúzska prináša skvelú zostavu do kopcov. Chris Froome sa tam bude spoliehať na podporu Porteho, Thomasa, Kennaugha, Koniga, Poelsa a Rocha, čo je veľká sila pre horské etapy. Až na výnimku posledne menovaného, sú to všetci výborní časovkári, preto budú nebezpeční aj v TTT. Na roviny, kocky a veterné etapy si pribalili len Iana Stannarda a Luke Rowa. Ak sa týmto dvom cyklistom podarí udržať Frooma po prvom týždni na vysokých priečkach v klasifikácii, ostatní jazdci potom budú vedieť, čo majú v kopcoch robiť. Spolu s Astanou je to asi najsilnejšia zostava na pretekoch. Sme však zvedaví, ako si táto hviezdna partia bude rozdeľovať jednotlivé úlohy.
 
Tinkoff-Saxo. Ich cieľom je získať žltý dres pre Alberta Contadora a s Petrom Saganom vyhrať zopár etáp, a ak to bude možné, aj zelený dres. Pre španielskeho pretekára v prvom týždni bude platiť "safety first", postarajú sa o to Michael Valgren a Matteo Tosatto, bez ktorého si Pistolero nevie predstaviť GT. Kvalitným pomocníkom je aj Daniele Bennati, my si veľmi želáme, aby práve on stál na konci etáp pri Petrovi Saganovi. Na mačacích hlavách uvidíme spoluprácu medzi našim šampiónom a Albertom Contadorom. Je trošku prekvapením, že do kopcov sú pripravení Kreuziger, Basso a Rogers, ktorí jazdili aj na Gire. Robert Kišerlovski a Jesus Hernandez tak nedostali svoju šancu. Veľkú zodpovednosť bude mať Rafal Majka, ktorý je určený za Contadorovho hlavného sprievodcu v horských etapách.
 
 
sagan-kalifornia-vitazstvo-ttsf
Víťazstvo Petra Sagana v Kalifornii (klik pre zväčšenie) (© Tinkoff-Saxo / BettiniPhoto)
 
 
Movistar. Španielsky celok poskladal na Tour veľmi pragmatickú zostavu. Nairo Quintana a Alejandro Valverde patria k tomu najlepšiemu, čo ponúka profesionálna cyklistika. Preto si zaslúžia náležitú ochranu. Movistar vybral až štyroch výborných tempárov a časovkárov Adriana Maloriho, Jonathana Castrovieja, Alexa Dowsetta a Imanola Ervitiho, ktorí majú pre lídrov zariadiť bezpečný prvý týždeň a potiahnuť zostavu v TTT. Quintana a Valverde sa však v kopcoch nebudú spoliehať len jeden na druhého, Anacona, Herrada a Izagirre majú dostatočnú kvalitu, aby boli dôležitou súčasťou zoskupenia. Movistar sa tak zodpovedne pripravil na úspech v GC.
 
BMC. Hlavnou postavou zoskupenia je Tejay van Garderen. Americký jazdec sa chce dostať na pódium a v niektorých pretekoch ukázal náznaky, že v kopcoch je na tom veľmi dobre. V horských etapách mu budú pomáhať Caruso, Sánchez, Wyss a Dennis, ktorý vie časovku i kopce. V rovinatých etapách sa môže spoliehať na Ossa, Schara a Quinziata, Greg van Avermaet dostane na pretekoch voľnú ruku, aby naháňal etapové víťazstvá. Americká zostava bude veľmi silná v tímovej časovke. Tento zaujímavý celok má veľké predpoklady, že okrem van Garderenovej pozície v GC sa im podarí vybojovať aj ďalší úspech.
 
Lotto-Soudal. Po dlhom čase neberú na Tour jazdca na celkové poradie, ale zamerajú sa na etapové triumfy. Hlavným adeptom je André Greipel, ktorý patrí medzi najrýchlejších jazdcov v pelotóne. Do jeho šprintérskej zostavy patria Jens Debusschere, Greg Henderson, Marcel Sieberg a tento vláčik patrí medzi najlepšie na svete. Celok tvoria aj skúsený Lars Bak, Adam Hansen a Thomas de Gendt, ktorí chcú zaujať v únikoch. Tony Gallopin môže ukoristiť nejakú náročnejšiu etapu a Tim Wellens chce presvedčiť o kvalitách v nejakej zaujímavom dojazde. 
 
Giant-Alpecin. Nemecký tím stratil svoju najväčšiu hviezdu, keď sa na pretekoch nepredstaví Marcel Kittel. Na jeho pozíciu by mal naskočiť John Degenkolb, ktorý má za cieľ vybojovať etapové víťazstvo. Na Tour sa predstaví aj ich vynikajúci šprintérsky vláčik, kde sa môže dostať takmer každý člen zoskupenia. Výnimku budú tvoriť Tom Dumoulin, ktorý sa sústredí na prvú etapu, a Warren Barguil, ktorý pri premiére na podujatí chce zaujať v celkovej klasifikácii. Podľa odborníkov je to najväčší francúzsky talent súčasnosti.
 
 
degenkolb-dumoulin-tgaf
Tom Dumoulin a John Degenkolb lídrami tímu (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Kaťuša. Táto zostava je rozdelená na dve polovice. Prvú tvorí Joaguim Rodríguez a jeho pomocníci do kopcov. Stali sa nimi Giampoalo Caruso, Alberto Losada a Thiago Machado, ktorí predstavujú výbornú podporu pre Purita. Na Tour sa nepredstaví jeho dlhoročný pomocník Daniel Moreno, ale Rodríguez sa aj tak môže spoliehať na kvalitných pomocníkov. Ruský celok chce vybojovať aj zelený dres prostredníctvom Alexandra Kristoffa. V rýchlych koncovkách mu budú pomáhať Jacopo Guarnieri a Marco Haller, nórsky jazdec sa môže spoľahnúť aj na skúseného Lucu Paoliniho. Uvidíme, ktorý cieľ sa im nakoniec podarí splniť.
 
Orica-GeenEdge. Austrálsky celok má asi najlepšiu zostavu na získavanie etapových triumfov. Gerrans, Albasini, Impey, Matthews a Weening môžu byť úspešní v každej etape, kde sa na konci udrží na čele redukovaná skupina, alebo sa ocitnú v úniku. Okrem toho tu prevláda prajný tímový duch, kde sa každý jazdec dokáže obetovať pre toho druhého. Príležitosť dostávajú aj súrodenci Yatesovci, ktorí bude nielenže zbierať skúsenosti, ale sa pokúsia o úspech v horských etapách alebo presadenie v GC.
 
Etixx - Quick-Step.  Jeho cieľom je získanie čo najväčšieho počtu etapových triumfov. Hlavnou  zbraňou je Mark Cavendish, ktorý bude mať v špurtoch pri sebe Renshawa, Trentina a Štybara, čo bude patriť medzi najlepší lead-out. Tony Martin je pripravený bojovať o osobný úspech, ktorý sa nemusí podariť len v časovke. Úradujúci majster sveta Michal Kwiatkowski je takisto odhodlaný na etapový triumf, Rigberto Urán prišiel po Gire uspieť v horských etapách, celková klasifikácia nehrá pre neho hlavnú rolu.
 
Europcar. Túto zostavu si nevieme predstaviť bez Pierra Rollanda a Thomasa Voecklera. Mladší z dvojice sa v minulých rokoch dokázal umiestňovať na hranici top 10, jeho cieľom je teda finišovať medzi najlepšími. Významne by ho mal podporovať Romain Sicard. Thomas Voeckler a Cyril Gautier sú pripravení na útoky v kopcovitých a horských etapách, ale aj oni by mali stáť pri Rollandovi. Europcar sa bude spoliehať v rýchlych dojazdoch na talentovaného Bryana Coquarda, ktorý sa chce presadiť proti slávnejším súperom. Šprinty mu budú rozbiehať Yohann Gene a Angelo Tulik.
 
Lotto-Jumbo. Holandský tím nechal svojich najrýchlejších jazdcov a zameral sa na celkovú klasifikáciu a horské etapy. Lídrami budú Wilco Kelderman a Robert Gesink. Prvý menovaný zažije premiéru na podujatí, na ktoré prichádza sebavedomý po minuloročnom siedmom mieste na Gire. Nedávno vyhral domáci časovkársky šampionát, preto je pripravený uspieť. Robert Gesink prežíva náročné obdobie, ale keď pôjde všetko v poriadku, mal by byť opäť konkurencieschopný. Kryť chrbát im bude skúsený Laurens ten Dam a Steven Kruijswijk, ktorý má za sebou výborné Giro. Obidvaja majú šancu vyhrať nejakú zaujímavú etapu. Ostatní jazdci ich budú čo najviac podporovať, medzi nimi vyniká Sep Vanmarcke, ktorý sa sústredí na mačacie hlavy.
 
Trek Factory. Zaujímavý mix cyklistov vytvorilo toto americké zoskupenie. Celkovú klasifikáciu by mal mať pod palcom Bauke Mollema, ktorý sa chce tretíkrát v rade dosať do top 10. Na Tour nesmie chýbať ani mimoriadne skúsený a nenápadne jazdiaci Haimar Zubeldia, v kopcoch budeme zvedaví na Juliána Arredonda, ktorý sa pokúsi získať vrchársky dres. V kopcovitom teréne by sa mohol ukázať aj Laurent Didier. Potrebnú výkonnosť ukazuje talentovaný Bob Jungels, ktorý by na pretekoch mal byť viditeľný. Špeciálnou kapitolou je Fabian Cancellara, ktorý chce vyhrať úvodnú etapu, môže sa presadiť na mačacích hlavách a vyhovovať mu budú aj niektoré ťažšie dojazdy. Devolder, Rast a Irizar sú kvalitní pomocníci, ktorí znásobia silu tímu v TTT.
 
Lampre-Merida. Na viacerých frontoch chce uspieť aj Lampre-Merida. V klasifikácii bude ich jednotkou Rui Costa. Portugalský jazdec síce nemusí byť najlepším vrchárom, ale dokáže stabilne jazdiť celé tri týždne a presadiť sa v klasikárskych etapách. Na trati bude mať významnú pomoc v osobe Rafaela Vallsa, ktorý v tejto sezóne predvádza výborné výkony, a po jeho boku budú stáť v kopcoch aj Serpa a Durašek. Na špurty v náročnejších terénoch sa teší Davide Cimolai, ktorému bude v tomto smere sekundovať Matteo Bono. A nesmieme zabudnúť na Filippa Pozzata, ktorý má takisto dostatok priestoru na realizáciu.
 
 
can-garmin-na-prezentacii-tour-tcgf
Tím Cannondale-Garmin na prezentácii tímov (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Cannondale-Garmin. Americký tím má vo svojich radoch Andrewa Talanskeho, ktorý bude v horských terénoch veľmi silný, a vďaka tomu sa môže posunúť na vysoké miesta v GC. Daniel Martin sa chce konečne presadiť na tomto podujatí, okrem klasifikácie sa zameriava aj na etapové triumfy, ktoré sú pre neho pripravené na výbušných dojazdoch. Po Gire sem prichádza pretekať Ryder Hesjedal. Ak sa dokáže opäť rozjazdiť, nepochybujeme,  že bude na trati aktívny. Sebastian Langeveld je pripravený postarať sa o lídrov na mačacích hlavách, Koreň a Navardauskas zvyšujú tempárske schopnosti celého tímu, litovský jazdec býva nebezpečným konkurentom v únikoch.
 
Cofidis. Zostava je poskladaná okolo dvoch lídrov Nacera Bouhanniho a Daniela Navarra. Francúzsky šprintér mal však na domácom šampionáte nepríjemný pád, a aj keď na Tour cestuje, môže to výrazne skomplikovať jeho možnosti. Jeho lead-out tvoria Geoffrey Soupe, Christophe Laporte a Florian Senechal, rýchly dokáže byť aj Julien Simon. Španielsky vrchár Daniel Navarro  v tomto roku zápasil so zdravotnými problémami, ale za podpory Luisa Matého a Nicolasa Edeta by mohol dosiahnuť pekné umiestnenie.
 
IAM Cycling. Prvýkrát sa na Tour predstaví ako WT zoskupenie, ktoré si dalo za cieľ uspieť v celkovom poradí a získať etapu. Matthias Frank by chcel nadviazať na svoje minuloročné výkony a pohybovať sa v skupine najlepších, v tejto sezóne sa mu však veľmi nedarí. V horách ho budú podporovať Wyss, Pantano a Coppel, ktorí môžu vyraziť aj do úniku. O to sa bude určite snažiť Sylvain Chavanel, ktorý dostáva na pretekoch voľnú ruku a môže tak spokojne naháňať etapový triumf. Útočné chúťky sa môžu prebudiť aj u Elmigera či Hollensteina. Mathhias Brandle sa sústredí na prvú etapu a žltý dres, Stef Clement je zase kvalitným pomocníkom na každom teréne.
 
Bora-Argon 18. Nemecký celok sa pripravuje uspieť nielen v klasifikácii, ale aj v hromadných dojazdoch. Na celkové poradie bude útočiť Dominik Nerz, ktorému by mali kryť chrbát Mendes a Huzarski, no pre nich bude výhodné aj miesto v úniku. V  šprintérskych koncovkách sa chce presadiť Sam Bennet, ktorý sa v rýchlych koncovkách stále zlepšuje. Zvedaví budeme na čerstvého nemeckého šampióna, ktorým je 22-ročný Emanuel Buchmann, ako aj na Jana Bártu, či sa dostane do nebezpečného brejku.
 
Bretagne-Séché. Ako vždy, francúzsky tím priváža útočné naladenú partiu. Na úniky v kopcoch sú pripravení skúsení matadori Pierrick Fedrigo a Brice Feillu, svoju kvalitu môže ukázať aj Armindo Fonseca. Na celkové poradie sa zameriava argentínsky jazdec Eduardo Sepulveda, pri ktorom by sa mal pohybovať Frederic Brun. Úspech v hromadných špurtoch by mali zariadiť Romain Feillu a Yauheni Hutarovich.
 
MTN-Qhubeka. Prvý africký celok, ktorý sa prestaví na Starej dáme, ponúka mix skúsených a talentovaných cyklistov. Na rovinatých etapách sa budú chcieť presadiť Tyler Farrar a Reinardt Janse van Rensburg, spoločnosť im bude robiť aj Boasson Hagen, ktorý má však oveľa širší záber. V kopcoch si prídu na svoje talentovaní Louis Meintjes a Merhawi Kudus, o ktorých budeme v budúcnosti určite počuť, a Jacques Janse van Rensburg, Daniel Teklehaimanot a Serge Pauwels. Belgický jazdec by sa chcel presadiť najmä v horských etapách. Zostavu dopĺňa výborný časovkár Steve Cummings, pre ktorého je pripravená prvá etapa a pobyty v únikoch.                    
                   
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop