Greipel dorovnal Kittela, Sagan naďalej s obdivuhodnou formou

8.7.2015, 19:26 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
V rovinatej piatej etape sme prvýkrát videli šprintérske vláčiky, ale po vetre, daždi a menších pádoch mali menej vozňov. Víťaz André Greipel (Lotto-Soudal) využil jeden z najlepších vlakov, i keď s dávkou improvizácie. „Bol to zaujímavý šprint, pretože v záverečných 300 metroch zostali všetci elitní šprintéri bez rozbiehača. Trochu sme improvizovali. Mal som šťastie, že som zvládol dlhý šprint. Najprv som bol zavretý a myslel som, že už nemám šancu, no potom sa mi otvorila cesta. Škoda, že na pódium pôjdem len sám, musím sa poďakovať tímovým kolegom,“ vyhlásila „Gorila“.
 
Greipel získal celkovo ôsmy etapový vavrín na Tour de France. Predbehol tak krajana Jana Ullricha a dorovnal Marcela Kittela i Rudiho Altiga. Iba jediný Nemec, Erik Zabel, má viac etapových prvenstiev zo „Starej Dámy“, konkrétne dvanásť. Nemci majú tento rok francúzsku hostinu, keď zatiaľ vyhrali tri z piatich etáp a majú v držbe žltý i zelený trikot. Navyše, nemecká verejnoprávna televízia ARD začala opäť vysielať priame prenosy z Tour po trojročnej odmlke spôsobenej Armstrongovou vlnou dopingových priznaní.
 
 
 
 
 
Nemci zároveň najčastejšie odsúvajú Petra Sagana na druhé miesto na najvýznamnejších podujatiach. Ciolek, Kittel, Degenkolb a na tohtoročnej Tour už druhýkrát Greipel. „Bolo to dobré. Dostal som voľnosť v posledných piatich kilometroch a pokúsil som sa sám získať čo najlepšiu pozíciu, ale dostalo sa tam príliš veľa jazdcov. Na posledných dvesto metroch som bol príliš vzadu, na takej desiatej pozícii. Napokon som iba tesne nechytil Greipela. Máme za sebou bláznivý deň s dažďom, vetrom a pádmi. Za týchto okolností som rád, že som skončil na druhom mieste. Podarilo sa nám dostať Alberta do cieľa bez problémov, a to je tá najdôležitejšia vec,“ reagoval Slovák v službách tímu Tinkoff-Saxo.
 
„Nemáme tu šprintérsky vláčik pre Petra, ktorý má tiež dôležité úlohy počas etapy. Avšak, v šprinte dokáže takéto veci a dnes bol naozaj blízko. Zajtra by malo byť lepšie počasie bez dažďa a dúfame, že s menším vetrom, pretože etapa je v takýchto podmienkach vždy náročnejšia,“ odkázal do sveta Saganov športový riaditeľ Steven de Jong. Sagan počas etapy chvíľu ťahal pelotón a v závere nemal žiadnu podporu. Situáciu skomplikovali menšie pády kolegov Rogersa, Bassa i Tosatta.
 
Náš Žilinčan má v tejto sezóne na konte jedenásť druhých miest, najviac v profesionálnom pelotóne, zatiaľ čo dosiahol osem triumfov. Ostatní elitní šprintéri zaznamenali suverénne viac víťazných radostí ako nepopulárnych druhých miest (Kristoff 18 - 2, Cavendish 13 - 5, Greipel 11 - 3, Degenkolb 5 - 4). Jediný slovenský cyklista na Tour de France 2015 sa vyjadril aj k štvrtkovej šiestej etape, ktorá má preňho ideálny profil. „Je ťažké poraziť Greipela. Uvidíme, čo sa stane zajtra. Dôležité budú okolnosti a prítomnosť vetra, pretože chcem pomôcť Albertovi, ale možno môžem vo finiši dosiahnuť dobrý výsledok.“
 
 
 
 
 
Záverečný šprint piatej etapy ovplyvnili poveternostné podmienky a malé detaily. Napríklad Mark Cavendish (Etixx - Quick-Step) doháňal pelotón v technických pasážach niekoľko kilometrov a stratil cennú energiu. Zostali mu sily iba na tretiu priečku, i keď mal jeden z najlepších vláčikov a potiahol mu aj „žltý“ Tony Martin. Do pádu sa dnes zaplietol aj Tyler Farrar (MTN-Qhubeka), ktorý si udrel nohu, a tak zmenili tímovú taktiku. Úlohu šprintérskeho lídra si zobral na seba nórsky kolega Edvald Boasson Hagen a získal piatu priečku.
 
Medzi najväčších bojovníkov piatej etapy, ktorá prechádzala pomedzi bývalé bojiská a pamätníky prvej svetovej vojny, sa zaradil Michael Matthews (Orica - GreenEDGE). Za celodenný boj za pelotónom so zranenými rebrami si vyslúžil titul najbojovnejšieho jazdca etapy. Austrálsky tím ale stratil Michaela Albasiniho a na Tour de France pokračuje už iba v „ubolenej šestici“.
 
Veľkú stratu si pripísali aj Francúzi, keď odstúpil elitný šprintér Nacer Bouhanni (Cofidis). „Je veľmi nešťastný, že musel druhýkrát opustiť Tour kvôli pádu, navyše, keď mal pred sebou tri etapy, v ktorých mohol uspieť,“ povedal manažér Cofidisu Yvon Sanquer. Ďalší domáci miláčikovia Pinot či Rolland sa opäť trápili, ale aspoň v rovinatej etape nestratili žiadny ďalší čas.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop