Tinkoff-Saxo chváli Sagana, Nibali verí, že mal len krízu

11.7.2015, 18:58 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Cieľový dojazd na Mur-de-Bretagne si vyhliadlo viacero pretekárov, všetkým favoritom však vypálil rybník Alexis Vuillermoz. Po etape boli sklamaní najmä Martin a Valverde, ktorí mohli zvíťaziť, ale aj Vincenzo Nibali, ktorý pred cieľom ukázal nečakané známky slabosti. Tinkoff zase chválil Petra Sagana.
 
Športový riaditeľ tímu Tinkoff-Saxo Steven de Jongh pochválil Petra Sagana za jeho výkon a že si dokázal vybojovať zelený dres. Pred tímovou časovkou je teda všetko v poriadku. "Skončilo to pre nás dobre. Dúfali sme, že Peter bude môcť bojovať o etapový triumf, ale je veľmi dobré, že získal zelený dres. Zaslúži si ho, pracuje veľmi tvrdo a je to všestranný jazdec, čo dnes dokázal. Vedeli sme, že na konci môže byť silný a nakoniec sa mu podarilo získať potrebné body. Peter išiel dobre celú etapu a pred záverečným kopcom bol v dobrej pozícii." Alberto Contador sa na margo dnešnej etapy a Petra Sagana vyjadril: "Etapa bola hektická, príjazd na záverečný kopec bol rýchly. Na konci som bol pripravený pomôcť Petrovi v záverečnej časti, ale v tej veľkej rýchlosti bolo nemožné niečo s tým urobiť. V každom prípade som spokojný, ako to pre nás dopadlo. Nibaliho strata nie je irelevantná."             
 
Manažér tímu Ag2r Vincent Lavenu neskrýval po víťazstve svojo zverenca nadšenie, ktorý má podľa neho pred sebou úspešnú kariéru. Veď s ním aj podpísal zmluvu do roku 2018. "Máme v našom tíme veľkého šampióna. Je pre mňa veľkým potešením, že môžem pracovať s takýmto talentom. Vedeli sme, že je tu takáto možnosť. Vuillermoz urobil na každého dojem, keď sa na konci rozbehol. Momentálne zbierame ovocie za všetku tvrdú prácu. Nevieme, aké sú jeho limity, má výnimočný potenciál. V druhom roku ako profesionál skončil jedenásty na Gire. Po Mur de Huy mal po svojom výkone výčitky, tentoraz bol odvážnejší a vyplatilo sa to."      
 
Po neúspechu na Mur de Huy mal Daniel Martin šancu na reparát, jeho kolegovia mu preto dlhý čas pripravovali pozíciu na čele pelotónu. Írsky jazdec mal na záverečnom kopci potrebnú výkonnosť, ale nenachádzal sa na správnom mieste, aby dokázal zachytiť rozhodujúci atak. "Na konci som sa nachádzal v balíku na zlej strane. Videl som, že jeden jazdec z Ag2r zaútočil, ale ja som sa nemohol dostať zo skupiny von. Všetci sme boli nalepení na pravej strane bariéry a nemal som priestor, aby som sa odtiaľ dostať preč. Keď sa mi to podarilo, bolo už neskoro. Som veľmi sklamaný, pretože moji spolujazdci išli veľmi dobre a verili mi. Budem to však skúšať ďalej."
 
 
martin-tdf-2015-tcgf
Daniel Martin v cieli 8. etapy (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Aj Alejandro Valverde sa v cieli posťažoval, že mal dobré nohy, ale chýbala mu priamočiarosť, ktorá ho zdobila na ardenských klasikách. "Mal som dobré nohy, aby som vyhral, ale keď zaútočil Vuillermoz, na chvíľu som zaváhal, kedy mám vyštartovať aj ja. Potom som len čakal, čo sa stane, už nebolo možné zaútočiť z našej skupiny. Som rád, že som sa cítil opäť dobre, ale tieto horko-kyslé pocity je ťažké zniesť. Musím zablahoželať víťazovi, pretože dlhú dobu sa pohybuje medzi najlepšími a tento triumf si zaslúžil. Mám dobrú formu a dnes som to ukázal. Pre nás začína Tour len zajtra. Doteraz sme v etapách trošku bojovali, teraz prichádzajú terény, ktoré nám vyhovujú."
 
Tony Gallopin veril, že môže zvládnuť pripravený dojazd, jeho spolujazdci neúnavne jazdili na čele balíka takmer celý deň. Domáci jazdec však na záverečnom kopci zistil, že to vôbec nie je jednoduchá záležitosť. "Finiš bol ťažší, ako som si myslel. Udržal som sa na čele balíka a vybojoval pekné piate miesto, ale nebol som schopný atakovať. Na začiatku stúpania ma dostali spolujazdci do dobrej pozície. Podceňovať by sa nemal ani príjazdový kilometer na Mur-de-Bretagne, ktorý pri vysokom tempe dokáže redukovať pelotón. Počas prvého kilometra som chcel zostať na čele, aby som v tom jednoduchšom mohol atakovať. Ale Alexis predviedol veľmi silné zrýchlenie, na ktoré som nedokázal reagovať. Dnešný deň som mal vyhliadnutý, ale vyhovovať mi budú aj ďalšie etapy alebo budem chodiť do únikov."
 
Chris Froome prežil pokojnú etapu. Udržal žltý dres, celý tím Sky neplytval silami a na konci ho kolegovia dostali na potrebnú pozíciu. Pred cieľom si dokonca vyskúšal aj menšiu akceleráciu. "Moji spolujazdci ma priviedli na cieľový kopec v dobrej pozícii. V jednom momente som sa objavil na čele skupiny, preto som sa rozhodol, že na chvíľu vyskúšam zatlačiť na pílu, aby som zistil, ako budú reagovať moje nohy a čo sa stane za mnou. Dnes som neplánoval zvýšiť môj náskok v klasifikácii, skôr som ho chcel udržať. Etapu sme jazdili konzervatívnym štýlom, držali sme sa v ústraní, lebo sme mysleli na zajtrajšiu časovku. Je to pre nás dôležitý deň, kde môžete získať, alebo stratiť aj 30 sekúnd."
 
 
etapa-8-tcgf
Aj takto sa dá uctiť pamiatka Louisona Bobeta (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Ďalším pretekárom, ktorý si pochvaľoval dnešnú etapu, bol Tejay van Garderen. Americký jazdec sa udržal na vysokých priečkach v klasifikácii, takže po tímovej časovke sa môže posunúť na líderskú pozíciu. Vďaka silnému tímu sa mu to môže podariť. "Bol to celkom pokojný deň. Veci sa zdramatizovali len na rýchlostnej prémii, inak to bola pre nás úspešná etapa. S takým silným tímom, aký tu máme, a po našich doterajších výkonoch musíme byť sebavedomí. Určite je tu šanca, že zajtra môžem získať žltý dres, ale nechcem sa dostávať pod zbytočný tlak. V časovke chceme ísť tak rýchlo, ako to len pôjde. Máme štyroch majstrov sveta v tejto disciplíne, preto chceme predviesť najlepší výkon, aký sme schopní."  
 
Nečakané komplikácie prežil na Mur-de-Bretagne Vincenzo Nibali, ktoré prišli v zlom momente, pretože pred TTT musí byť v stopercentej forme. "Vo finále som nemal dobré pocity. Na začiatku etapy som sa cítil dobre, ale keď sa pred cieľom zrýchlilo, nedokázal som reagovať. Bol to zlý deň." Táto situácia vystrašil aj tímového manažéra Guiseppe Martinelliho: "Nedokážem pochopiť, čo sa stalo. Musíme veriť, že to bol iba zlý deň. V opačnom prípade bude toto podujatie veľmi zložité. Nemôžeme si dovoliť žiadne ďalšie zaváhania."
 
 
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop