Taký masaker na cieľovom kopci nečakal nikto, dokonca ani Froome

14.7.2015, 18:35 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Cieľové stúpanie La Pierre-Saint-Martin narobilo v pelotóne poriadny prievan, ktorý mal na starosti jediný muž, Chris Froome. Britský jazdec napodobnil svoje dominantné výkony z roku 2013 a okamžite sa začínajú ozývať hlasy, že v tom prípade je Tour už rozhodnutá. Novodobá história nepamätá, aby po desiatej etape bol rozdiel medzi prvým a desiatym jazdcom až sedem minút. Ostatní borci však neskladajú zbrane a budú sa snažiť nájsť Froomovu slabinu. 
 
Tím Sky si po dnešnom výkone pripomenul svoje najlepšie časy, čo razantným spôsobom všetkým ukázal Chris Froome: "To bola etapa! Neplánovali sme jazdiť agresívne, chceli sme, aby ostatné celky naháňali utečencov. Ale keď som počul, koľko silných pretekárov malo problémy, povedal som Richiemu a Geraintovi, aby išli naplno. Cítil som, že moji súperi prežívali ťažké chvíle, preto mi nastavili cestu do cieľa. Je to vysnívaný scenár. Pre náš tím znamená veľa aj to, že Richie skončil druhý a Geraint bol tiež vysoko v poradí. Uvidíme, ako sa to prejaví na našom zajtrajšom výkone. Ale preteky sa ešte neskončili. V roku 2013 na nás útočili v zjazdoch, na vetre, musíme byť na to pripravení. Z minulosti sme sa poučili, budeme jazdiť pozorne."
 
Nairo Quintana bol jeho jediným prenasledovateľom, ale nielen on bol prekvapený, keď ho pred cieľom predbehol Richie Porte. Kolumbijský jazdec však nestráca dôveru, že v kopcoch bude ešte priestor, aby sa stanovené pomery zmenili. "Bola to veľmi ťažká etapa, ktorá sa odohrala v pekelných teplotách a vo vysokom tempe. Chceli sme otestovať svojich súperov a našli sme vynikajúco pripraveného Chris Frooma. Musím uznať, že bol najsilnejší. Musíme nájsť stratégiu alebo nejaké spojenectvo, aby sme získali späť stratený čas, alebo prinajmenšom udržali našu pozíciu. V minulých podujatiach sme videli, že na konci pretekov začína slabnúť. Veríme, že aj on prežije zlý deň alebo ja predvediem lepší výkon."
 
 
 
 
Jeho tímový kolega Alejandro Valverde nesklamal a na cieľovom stúpaní predviedol kvalitný výkon. A to je dobré znamenie pre tím Movistar. "Ak mám byť úprimný, Froome nám dnes zasadil tvrdú ranu. Náš tím urobil pekné preteky, ale treba uznať, že Froome vyčnieval nad ostatnými. Na cieľovom stúpaní nasadil tím Sky vysoké tempo, preto som ho chcel mojím útokom rozbiť. Ale oni boli veľmi silní. Po deviatich dňoch tvrdého pretekania, vo veľkom teple prišlo hneď strmé stúpanie, na ktorom malo veľmi veľa cyklistov problémy."
 
Aj Tejay van Garderen musel byť prekvapený, ako to rozkrútil Chris Froome, a hoci sa snažil bojovať, pred neho sa dostali aj niektorí Ďalší pretekár. Napriek tomu si udržal výborné druhé miesto v GC. "Bolo to extrémne ťažké. Prvých desať kilometrov bolo veľmi strmých. Sky predviedol perfektný výkon. Snažil som sa dať do toho všetko, aby som sa pri nich udržal, ale keď to bolo pre mňa príliš rýchle, rozhodol som sa ísť vlastné tempo. Nebol to môj najlepší výkon, no nemyslím si, že to bolo veľmi zlé. Prvá horská etapa býva zradná, možno to bol pre mnohých jazdcov šok. Mám pocit, že by som sa mal len zlepšovať, a momentálne som spokojný s tým, kde sa nachádzam."
 
Očakávalo sa, ako sa bude na konci správať Alberto Contador, a španielsky borec nakoniec patril medzi hlavných porazených. "Necítil som sa dobre, cítil som únavu. Bol to zlý deň. Lepšie sa mi išlo v sedle, čo je opak môjho najlepšieho jazdeckého štýlu. Snažil som sa ísť najlepšie, ako viem, ale mal som obavu, aby som kvôli tomu nestratil ešte viac času. Pre mňa bolo nemožné udržať sa pri Froomovi, ale s tým mali problém viacerí. Je o triedu lepší ako všetci ostatní. Urobil si s nami, čo chcel, a zatriasol celou klasifikáciou. Tour je však dlhá. Ja som bol v podobnej pozícii už niekoľkokrát a nikdy som si nemohol povedať, že som už vyhral."    
 
 
 
 
Ešte horšie dopadol obhajca prvenstva Vincenzo Nibali, ktorý sa nedokáže dostať do potrebného tempa. Alexander Vinokurov sa vyjadril, že Tour už nevyhrajú. Nibali zhodnotil desiatu etapu nasledovne: "Bol to ťažký deň. Nemohol som udržať tempo, nemohol som správne dýchať, nemohol som nájsť správny štýl jazdenia. Akoby som nemal žiadnu silu. Sotva som dokázal nasledovať mojich spolujazdcov. Po štyroch kilometroch som vypadol z hlavného balíka a potom som musel ísť pomaly. Samozrejme, Chris Froome nás poriadne zaklincoval. Ale veľa času stratili takmer všetci favoriti. Všetci sme si mysleli, že sme lepší. Teraz to bude veľmi ťažké. Fyzicky sa cítim celkom dobre, ale nemôžem dať zo seba viac. Nie som rovnaký Vincenzo, ako v minulom roku."
 
Jedným z mála prekvapení ťažkého dňa bol Robert Gesink, ktorí si dobrý výsledok zariadil odvážnym útokom. "Som úplne vyčerpaný, ale šťastný. Na cieľovom stúpaní som videl, ako mnohí jazdci odpadajú, ale ja som sa cítil dobre, a keď to možno vyzeralo ako bláznovstvo, zaútočil som. Nemali sme to pripravené, ale vedel som, že keď začnú silní jazdci zrýchľovať, nebudem im stačiť. Nakoniec mi to vyšlo. Na chvíľu som myslel aj na etapové víťazstvo, ale teraz to vyzerá ako poriadna hlúposť. Dnes som prežil super deň, cítil som sa silný. Uvidíme, čo sa po tejto etape stane zajtra."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop