Sagan nie je superman, favoriti dali predkrm pred Alpami

18.7.2015, 19:59 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Dnešná etapa bola mimoriadne priaznivá pre Petra Sagana, ktorý v bodovacej súťaži konečne poslal Andrého Greipela do defenzívnej úlohy. Etapové víťazstvo síce vybojoval britský jazdec, ale domáce publikum si mohlo vychutnávať francúzske nádeje, ktoré chcú neúnavne bojovať o víťazný vavrín.
 
Slovenský jazdec Peter Sagan má za sebou asi najťažšie preteky zo všetkých jazdcov, pretože naplno jazdí takmer každý deň. A práve v štrnástej etape sa mu podarilo zlomiť silný odpor Andrého Greipela v bodovacej súťaži. "Bolo to veľmi ťažké. Záverečný kopec s desiatimi percentami nie je moja silná stránka, ale išiel som tam naplno. Išiel som do úniku pre rýchlostnú prémiu, ale potom som chcel vyhrať etapu. Najskôr som sa zameral len na prémiu, ale potom sa mi naskytla šanca na ďaľšie body pre zelený dres. Ale piate miesto je dobrý výsledok, dal som do toho všetko. Bol som presvedčený, že to môže dobre dopadnúť, i keď boli pri mne silní jazdci. Bitka o zelený dres ešte nie je vyhraná, musím byť opatrný až do konca. Možno to skúsim aj zajtra, ale nie som Superman. Uvidíme, čo bude v mojich silách, možno to skúsim, alebo nie."
 
 
tdf-14-etapa-sagan-unik-tcgf
Únik 14. etapy aj s Petrom Saganom (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Na druhom miest skončil Thibaut Pinot, ale kvalitný domáci jazdec musí mať za cieľ v takejto etape skončiť na prvej priečke. "Na konci sme sledovali jeden druhého. Cummings bol potom rýchlejší. Nasadil plnú rýchlosť a jednoducho nás dostal. Je to škoda, to nebol pozitívny bod dnešného dňa. Takýchto príležitostí nemusíte mať veľa, pred cieľom sme mali viac spolupracovať. Ja a Romain sme veľkí bojovníci, ale nakoniec sme získal len druhé a tretie miesto".
 
Romain Bardet opäť predviedol výborný výkon, ale znovu to nestačilo na etapový triumf. Môžeme si byť istí, že v Alpách sa o to znovu pokúsi.  "V Pyrenejách som bol porazený silnejšími jazdcami. S Thibautom sme na konci urobili taktickú chybu. Sledovali sme jeden druhého a nedávali sme pozor na Cummingsa, ktorý prišiel zozadu. Oklamal nás, nevedel som, že prichádza. Myslel som si, že Thibauta porazím v špurte. Obidvom nám Tour zatiaľ nevychádza, preto je to zlý výsledok. Moja forma sa zlepšuje, ale treba to výsledkovo dokázať."
 
V klasifikácii sa udiali iba kozmetické zmeny, ale Chris Froome si udržal svoj najvyšší štandard. Potvrdil svoju dominanciu na pretekoch a žlté tričko si ešte pevnejšie obliekol. "Pre Afriku je skvelý deň, ale spokojní musíme byť aj v našom tíme. Na záverečnom kopci bol Nairo veľmi silný. Ja som spokojný, že som na konci šiel vlastné tempo a vedel som, že ho dobehnem pred vrcholom stúpania. V tejto časti pretekov je práve on mojou najväčšou hrozbou. Každá sekunda sa počíta, pretom som ho na konci prešprintoval. Som rád, že som získal čas na ostatných súperov."
 
Tejay van Garderen stratil dôležité sekundy, ale jeho pozícia na pódiu je zatiaľ neohrozená. Pred ďalšími horskými etapami srší optimizmom. "Len som sa snažil obmedziť moje straty. Je to škoda, ale pódium je stále realistický cieľ. Bolo to ťažké stúpanie, na takýchto kopcoch bojujem najviac. Alpy sú pre mňa lepšie a už sa teším. Aj keď som stratil čas na nejakých borcov, na ďalších jazdcov som ho získal. Takže to nebolo neúspešné vystúpenie. Vedel som, že cez tento deň sa musím nejako dostať."
 
Nairo Quintana to znovu vyskúšal na Frooma a britský jazdec sa môže tešiť na jeho útočný ohňostroj v Alpách. Kolumbijský borec totiž nestratil chuť na žlté tričko. "Cítil som sa dobre. Na konci som chcel zistiť, ako sa budú správať moji súperi a pri som zistil, že mám silný tím na to, aby sme získali žltý dres. Bolo to motivujúce, pretože toto stúpanie sa mi hodí menej ako tie alpské. Nejakých súperov sme sa dnes striasli, naším cieľom však zostáva Froome."
 
Celé preteky už nemusí vyhrať Alberto Contador, ale španielsky jazdec určite neopustí podujatie, aby tu nezanechal výraznú známku. "Napriek tomu, že som stratil čas, som spokojný, pretože som mohol ísť zo sedla, mohol som jazdiť a plánovať útoky. Cítil som sa lepšie. Môžeme stále dosiahnuť pekné veci v týchto pretekoch, Paríž sa blíži. Na konci som sa zameral na Frooma a Valverdeho, potom sa k nim pridal aj Quintana. Ich posledná akcelerácia bola nad moje sily a do konca som išiel vlastným tempom."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop