Quintanove dni prídu, Majka nevedel o Contadorových problémoch

22.7.2015, 19:04 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Úvodná etapa záverečného týždňa nevytvorila veľké rozdiely medzi najlepšími jazdcami, jedinú výnimku tvoril Alberto Contador, ktorý stratil kvôli pádu v nepríjemnom zjazde. Chris Froome bol naďalej veľmi silný, ale jeho súperi sa nevzdávajú, hoci vedia, že to bude náročné.  
 
Priebežný líder pretekov Chris Froome si dnes mohol vyskúšať prvé útoky proti svojej pozícii, ale každý musel vidieť, že s tým britský jazdec nemal problémy. A čas začína stáť na jeho strane. "Zjazdy neboli nikdy mojou slabinou. Nemusel som na seba brať žiadne riziko, ale ostatní museli, preto sa niektorí dostali do problémov. Veľmi mi pomohlo, že som túto etapu spoznal na Dauphiné a tiež to, že sa na konci ku mne vrátil Richie Porte. Bol to pre nás dobrý deň. Je mi ľúto Tejay van Garderena, ale jeho odstúpenie spolu s Contadorovým pádom posunuli Gerainta Thomasa na piate miesto. Bolo by skvelé, aby sa dostal na pódium, ale musíme zostať zameraný na žltý dres. Nepovedal by som, že moji súperi sú zúfalí, ale musia vziať na seba viac rizika. Quintana a Contador chceli zaútočiť z diaľky, ale mali pred sebou veľkú vzdialenosť. Na chvíľu nás dostali pod tlak, ale moji spolujazdci zostali vždy pokojní. Budú útočiť stále viac, ale ich príležitosti sa postupne míňajú. A ja sa momentálne cítim veľmi dobre."
 
Nairo Quintana bol po etape spokojný, hoci sa mu výraznejšie nepodarilo potrápiť svojho najväčšieho konkurenta. Ale sľubuje, že jeho chvíle ešte prídu. "Cítil som sa skutočne veľmi dobre. Pri vysokom tempe na predposlednom kopci som si ani neuvedomil, že nás vpredu zostalo tak málo. Potom som sa snažil útočiť, rovnako ako pred cieľom, ale nepodarilo sa mi vytvoriť medzeru. Nemali sme v úmysle otočiť veci v náš prospech, pred nami sú oveľa vhodnejšie etapy v piatok a sobotu, ktoré mi veľmi vyhovujú. Stále je tu priestor na vrchársku bitku. Podarilo sa nám dostať Alejandra na pódium a má veľkú šancu tam aj zostať, takže to pre nás bolo dnes veľmi dobré."
 
Po smoliarskom dni Garderena a Contadora sa Alejandro Valverde dostal na tretie miesto v GC so slušným náskokom. Ak si udrží svoju doterajšiu formu, môže si túto pozíciu udržať a zároveň kvalitne pomáhať Quintanovi. "Neviem, či moja pozícia na pódiu je istá, pretože do Paríža zostáva stále niekoľko horských etáp. Ale je pravda, že už ich nie je veľa a ja sa cítim naozaj dobre. Snažil som pomáhať Nairovi a vytvoriť nejaké medzery, ale Froome je veľmi silný a bude ťažké ho poraziť. Keď Alberto spadol, bol som pred ním, neviem, čo sa stalo. Ale je to veľmi nebezpečný jazdec, preto mu nemôžete nechať priestor. Sme stále v hre, na výborných pozíciách, ale naďalej chceme získať žltý dres."
 
Alberto Contador mohol niečo vyťažiť z technického zjazdu, ktorý viedol pod záverečný kopec, ale stal sa presný opak. Po svojej kolízii stratil šancu bojovať o žltý dres a čo je pre neho najhoršie, výrazne sa mu vzdialilo aj pódium. "Padol som sám a zlomil si predné koleso. Snažili sme sa to opraviť, ale Sagan bol blízko, preto mi dal svoj bicykel. Na začiatku posledného kopca som opäť menil bicykel, aby som na jednom z tých mojich minimalizoval straty až do záverečných metrov. Nebol to dobrý deň." 
 
Situáciu po Contadorovom páde ozrejmil športový riaditeľ Tinkoffu Steven de Jongh, ktorý musel vysvetľovať najmä to, prečo Rafal Majka pri Pistolerových problémoch išiel pokojne do cieľa. "Alberto zasiahol v klesaní dieru na ceste a padol vo veľkej rýchlosti. Je to pre nás smola, pretože sme chceli využiť sľubne sa rozvíjajúcu tímovú stratégiu. Uvidíme, ako sa bude zajtra Alberto cítiť, pretože pád vo veľkej rýchlosti zanechá na vás stopy. Okrem toho bolo nešťastné aj to, že Rafalova vysielačka nefungovala. Buď kvôli slabému príjmu alebo sa poškodila, keď na seba lial veľa vody. Bol pred Albertom, ale nevedel, že mal pád. Do cieľa išiel pokojným tempom a potom bol veľmi sklamaný, že mu nemohol pomôcť."             
 
Vincenzo Nibali potvrdil, že jeho forma má stúpajúcu tendenciu, a dokonca jeho kolegovia na jednom kopci ničili hlavný balík. Taliansky jazdec má stále motiváciu, aby na pretekoch zanechal dobrý dojem. "Froome bol veľmi silný, darilo sa mu kontrolovať všetky situácie. Ja som niekoľkokrát atakoval, rovnako Quintana a Valverde, ale vždy nás priviedol späť na vlastnú päsť alebo za pomoci spolujazdcov. Bolo ho ťažké poraziť. Neviem, čo sme mohli urobiť lepšie. Cítil som sa dobre, aj moji spolujazdci podali dobrý výkon, chceli sme rozbehnúť útoky. Stále sú pred nami dve ťažké etapy."
 
Do hlavného úniku sa prebojoval Rigoberto Urán a dostal šancu ukoristiť etapový triumf. Nakoniec to bolo nad jeho sily, ale aj tak obsadil pekné tretie miesto. "Únik sa profiloval dlho, čo ma stálo veľa energie. Nebolo to jednoduché. Asi som zaplatil za svoje úsilie na stúpaní prvej kategórie, keď odišiel Simon Geschke. Potom som aj čakal, čo budú robiť ľudia ako Majka či Pinot. V zjazde som chcel moju stratu dobehnúť, ale už bolo neskoro. Som spokojný s tretím miestom, ale vždy chcem vyhrať etapu. Bolo to veľmi ťažké a v nasledujúcich dňoch to bude ešte ťažšie. Ale budem sa pokúšať dostať do úniku a potom uvidíme, čo sa dá dosiahnuť."
 
Perfektnú etapu prežil Matthias Frank, na ktorého ostatní jazdci "zabudli" a mohol sa výrazne posunúť v klasifikácii. "Bol som presvedčený, že môžem hrať aktívnu úlohu v tejto etape, pretože som ju poznal z Dauphiné. Vedel som, že musím byť ofenzívny, ak sa chcem dostať do top 10. Keď som sa dostal do hlavného úniku, ktorý tvorila veľká skupina, bola to pre mňa perfektná pozícia. Mal som v pláne, že začnem útočiť na predposlednom kopci, ale v tom momente už bol Geschke preč. Potom som sa sústredil, aby som prekonal ťažký zjazd a na cieľovom stúpaní dal do toho všetko. Teraz chcem udržať moju pozíciu v GC, hoci viem, že máme pred sebou veľmi ťažké etapy." 
 
 
17-etapa-unik-tcgf
Andrew Talansky, Mathias Frank, Adam Yates ani Steven Kruijswijk na Simona Geschkeho dnes nemali (© Courtesy Slipstream Sports)
 
          

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop