Froome na Huez trpel, Quintana stratil preteky v prvom týždni

26.7.2015, 05:39 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Záverečná vrchárska etapa síce priniesla potrebné vzrušenie, ale v konečnom výsledku to nemalo vplyv na celkovú klasifikáciu. Skúšal to do Nairo Quintana, ktorému sa podarilo dostať Frooma do problémov, ale bolo neskoro, aby ho vyzliekol zo žltého trička.
 
Britský jazdec bol po etape nadšený, že sa mu podarilo druhý raz v kariére vyhrať toto podujatie, bez výbornej pomoci spolujazdcov by to mal oveľa ťažšie. "Je to neskutočné. Som si istý, že som dal do toho úplne všetko. Nemôžem uveriť, že mám stále žltý dres. Cítil som, že na záverečnom kopci sa môžem ocitnúť v nebezpečenstve, ale vždy som mal pri sebe spolujazdcov, ktorí boli výborní. Myslel som na všetku tú prácu, ktorú sme vykonali na vysokohorských sústredeniach, kde sme sa pripravovali bez našich rodín. Bol som na svojom limite, na záverečnom kopci som trpel. Ale musel som sa nejako vyžmýkať a nájsť v sebe poslednú energiu."
 
Movistar nakoniec predsa len rozohral útočnú bitku proti Froomovi, ale partia okolo britského pretekára bola veľmi silná, aby im dovolila dostať ho do veľkých problémov. Nairo Quintana tak dosiahol druhé druhé miesto na Tour a opäť potvrdil svoj veľký potenciál. "Bojovali sme zo všetkých síl a skúšali sme získať späť stratený čas. Útočili sme ďaleko pred cieľom, snažili sme sa už na Croix de Fer, ale nepodarilo sa nám vytvoriť veľkú medzeru, preto sme sa sústredili na záverečný kopec. Preteky opúšťam spokojný. Stratil som ich v prvom týždni, ale mal som okolo seba silný tím, ktorý ma vždy podporoval, preto sme všetci spokojní. Som nadšený z toho, že Alejandro vybojoval pódium. Celú svoju kariéru chcel získať tento výsledok. Je to úžasný jazdec, ktorý dokáže vyhrávať počas celého roka a na rôznom type podujatia."
 
Samotný španielsky jazdec Alejandro Valverde prežil úžasnú Grand Tour, keď sa konečne dokázal dostať na pódium, hoci v takejto silnej konkurencii sa mu nedávali vysoké šance. "Toto umiestnenie som naháňal celú moju kariéru. Stálo ma to veľa síl, veľa som pri tom trpel. Je nádherné skončiť tretí, najmä keď som dal do toho všetko. Snažil som sa pomáhať Nairovi, keď to bolo potrebné, ale titul nám ušiel o jednu minútu. Musím pochváliť Frooma, dobre kontroloval preteky a bol silnejší. Ale za naše výkony sme si nemohli želať lepšie výsledky."
 
Vincenzo Nibali dostal tesne pred záverečným kopcom defekt, po ktorom musel naháňať skupinu favoritov, a stratil tak šancu vyzvať Valverdeho na bitku o tretie miesto. "To je cyklistika, nemôžem s tým nič urobiť. Snažil som sa potom vrátiť, ale následne bolo ťažké udržať sa vo Froomovej skupine. Išiel som s Contadorom, ale pre mňa bolo náročné niečo vyskúšať, pretože som vynaložil veľa energie, kým som sa tam dostal. Som šťastný, ako som bojoval posledný týždeň. Teší ma najmä etapový triumf, ktorý som získal po dlhom útoku. Teraz si trochu odpočiniem a potom asi pôjdem na Vueltu."
 
Alberto Contador si na podujatí vyskúšal, aké je to jazdiť dve Grand Tour za sebou. Jeho veľký sen sa nakoniec neuskutočnil, ale napriek tomu je rád, že sa o to aspoň pokúsil. "Bola to veľmi ťažká etapa, bol som unavený. Svoju daň si vyžiadal aj môj pád spred niekoľkých dní. Myslím si, že Quintana urobil dobré preteky, ale na Frooma nemohol získať viac času, lebo celý jeho tím išiel veľmi inteligentne. Nemyslím si, že je nemožné urobiť double, ale nemáme s tým skúsenosti. Som rád, že som sa o to aspoň pokúsil."
 
Jeho tímový kolega Peter Sagan má za sebou úspešnú Tour, keď sa mu podarilo znovu vybojovať zelený dres. Ale z jeho pohľadu to ešte nemusí byť všetko. "Každý rok sa inak bojuje o zelený dres a vždy je ťažšie získať tie ďalšie a ďalšie tričká. Mám pestrejšiu prácu ako klasickí šprintéri, ale snažím sa ísť čo najlepšie aj na rovinatých etapách, čo sa mi na podujatí celkom podarilo. V tomto roku som navyše pomáhal Albertovi, kým ostatní šprintéri sa mohli sústrediť len na hromadné dojazdy. Snažil som sa jazdiť agresívne celý čas, okrem záverečných alpských etáp, ktoré boli pre vrchárov. Dal som do toho všetko, cítil som sa silný. Ale ešte nie je koniec. Uvidíme, ako sa mi podarí finišovať v Paríži."
 
Matthias Frank v poslednej horskej etape stratil siedme miesto kvôli niekoľkým nepríjemnostiam, ale v konečnom dôsledku musí byť so svojím výsledkom spokojný. "Určite som mal nohy na to, aby som udržal moje siedme miesto. Ale s dvomi mechanickými problémami a pádom na cieľovom kopci to bolo nemožné. Iróniou je, že ma zhodil na zem fanúšik so švajčiarskou zástavou. V tomto smere je celá Tour nebezpečná, ale na Huez je to doslova šialené. Na prvom kopci som sa necítil dobre, ale keď sa všetko spojilo, dostal som sa do pohody. Nebyť týchto problémov, mohol som skončiť siedmy."    
 
          

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop