Purito využil strmý finiš, na červený dres mu chýbala jedna sekunda

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Drsný horský finiš sľuboval peknú zápletku medzi favoritmi, ktorí museli predviesť svoj najlepší výkon, ak chceli uspieť na tomto podujatí. Cieľové stúpanie sa vytiahlo do náročných sklonov, preto sme boli pripravení na vzrušujúci finiš.
 
15. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
6.9. nedeľa horská ciel rovina Comillas > Sotres 176 km vitaz Rodríguez
 
Aj dnes bol na štarte veľký záujem dostať sa do úniku, vedúca skupina sa formovala nejakú dobu. Nakoniec sa v nej objavili Blel Kadri (AG2R), Ricardo Vilela (Caja Rural), Dominique Rollin (Cofidis), Brayan Ramirez (Colombia), Nikolas Maes (Etixx - Quick-Step), Natnael Berhane (MTN - Qhubeka), Pierre Rolland (Europcar), Maarten Tjallingii (Lotto-Jumbo) a Haimar Zubeldia (Trek Factory).
 
V brejku sa teda predstavili elitní vrchári ako Rolland či Zubeldia, podobne ako francúzsky útočník Kadri, ktorý v minulom roku vyhral etapu na Tour de France na ťažkom stúpaní Gerardmer. Za iných okolností by títo jazdci patrili medzi favoritov na etapový triumf, ale to by  pelotón nemohol ťahať tím Movistar, ktorý chcel takisto vyhrať etapu. Vo včerajšom predstavení predviedol výborný výkon Nairo Quintana, ktorý sa chcel dostať minimálne na pódium a popri tom vyhrať etapu.
 
Vedúca skupina postupne zvyšovala svoj náskok, ale nebolo pravdepodobné, že silní domestici z Movistaru im pred záverečným kopcom doprajú veľký náskok.
22°C
Na stúpaní druhej kategórie sa to potvrdilo, španielska družina išla veľmi dobre a dokázala znížiť svoj odstup na utečencov. Stále však bolo do cieľa veľa kilometrov, preto sa nešlo úplne naplno. Túto horskú prémiu ovládol Dominique Rollin. Rozdiel medzi skupinami klesol pod tri minúty, čo nahrávalo favoritom v hlavnom balíku.
 
V nasledujúcom zjazde a v rovinatých úsekoch sa však náskok utečencov zvýšil, mierne prekročil päť minút. Aj rýchlostnú prémiu vybojoval Dominique Rollin. Na nehodnotenom kopci opäť mali navrch jazdci z Movistaru, ktorí pomaličky približovali vedúcu skupinu. Bolo zaujímavé, že Movistar v tomto snažení nedostal žiadnu pomoc od ostatných celkov, tie sa sústredili len na cieľový kopec.
 
Na jeho začiatku mala vedúca skupina náskok len 60 sekúnd, preto bolo otázkou času, kedy si utečenci začnú nastupovať. Na prudkých úsekoch sa tak naozaj stalo, nakoniec bol najsilnejší  Haimar Zubeldia. V balíku potom prebral zodpovednosť tím Astana, ale len na chvíľu, pretože okamžite zaútočil Nairo Quintana. Zavesil sa za neho len LL Sánchez. Tento pokus bol však za chvíľu eliminovaný.
 
V dôsledku toho sa hlavný balík zmenšil na približne 30 jazdcov, Zubeldia si udržiaval minútový náskok. V polovici záverečného kopca na plochých úsekoch sa nachádzal v pelotóne aj Tom Dumoulin, favoriti sa držali pri sebe. Na rozhodujúce útoky sme preto museli čakať až na posledné kilometre. Holandský jazdec nakoniec vypadol z hlavnej skupiny dva kilometre pred cieľom, práve v tom momente začali najťažšie úseky. Náskok Haimara Zubeldiu razantne klesol a španielsky borec bol predbehnutý, do útoku potom zavelil Mikel Nieve, ale tento pokus bol neúspešný.
 
Kilometer pred cieľom zrýchlil tempo Rodríguez, ktorý rozbil hlavnú skupinu a prekvapujúco aj Naira Quintanu. Purito potom predviedol parádny výkon a tešil sa z etapového víťazstva. Za ním finišoval Rafal Majka so stratou 12 sekúnd. Fabio Aru stratil 15 sekúnd a len vďaka jednej sekunde si udržal červený dres. Tom Dumoulin na konci opäť kvalitne bojoval a zaostal o 51 sekúnd.
 
 
 
 
Na rozhodujúce okamihy sme museli čakať až na posledné kilometre, ktoré boli veľmi strmé a na ktorých predviedol svoje majstrovstvo Joaguim Rodríguez. Španielsky jazdec perfektne načasoval svoj útok, ktorý mu zabezpečil etapový triumf. Jeho radosť mohla byť v cieli ešte väčšia, ale chýbala mu len jedna sekunda, aby sa dostal na čelo priebežného poradia. Líderskú pozíciu si tak udržal Fabio Aru
 
Na záverečnom kopci smerovali všetky pohľady na Toma Dumoulina, ktorý odhodlane bránil svoju pozíciu, ale v konečnom dôsledku opäť stratil nejaký čas na vedúcu dvojicu. Dá sa predpokladať, že zajtra sa bude táto situácia opakovať, keďže nás čaká najťažší cieľový kopec tohto ročníka. Spomedzi favoritov predviedli kvalitné výkony aj Majka, Quintana, Nieve, Moreno, Cháves, ktorí si obhájili miesto v top 10.     
      
 
VÝSLEDKY 15. ETAPY
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaguim KATUSHA TEAM 4h 33' 31''
2. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 12''
3. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 14''
4. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 15''
5. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 15''
6. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 00' 18''
7. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 20''
8. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 00' 24''
9. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 29''
10. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 41''
11. MEINTJES Louis MTN - QHUBEKA + 00' 41''
12. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 51''
94. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 17' 33''
96. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 17' 33''
 
 
vuelta-1
1. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 61h 53' 56''
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 01''
3. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 24''
4. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 01' 25''
5. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 01' 34''
6. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 02' 08''
7. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 19''
8. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 25''
9. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 00''
10. MEINTJES Luis MTN - QHUBEKA + 05' 07''
11. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 05' 50''
12. vlajka SICARD Romain TEAM EUROPCAR + 06' 00''
13. vlajka BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK-STEP + 06' 10''
14. vlajka JEANDESBOZ Fabrice TEAM EUROPCAR + 09' 18''
15. vlajka ELISSONDE Kenny FDJ + 09' 48''
61. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 1h 34' 18''
106. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 2h 22' 28''
 
 
vuelta-2
1. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 99 bodov
2. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 96 bodov
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 84 bodov
4. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 80 bodov
5. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 79 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 55 bodov
2. vlajka PLAZA Ruben LAMPRE - MERIDA 27 bodov
3. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM 25 bodov
 
 
vuelta-4
1. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 11 bodov
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 16 bodov
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 19 bodov
 
 
Horské prémie:
2-20-modre 61 km - Alto del Torno (10,1 km; 3,3 %)
1-20-modre Cieľ - Alto de Sotres (12,7 km; 8,0 %)
 
 
Krátke preview etapy:
V pätnástej etape budeme svedkami ešte náročnejšieho cieľového dojazdu. Preteky sa začnú lámať na stúpaní druhej kategórie, ktoré privíta jazdcov svižným prevýšením, ale jeho sklony sa neskôr zmiernia. Rozhodujúca bitka sa potom odohrá na záverečnom kopci. Alto de Sotres je nepravidelným výstupom, ktorý má najprudšie gradienty na začiatku a pod vrcholom. Na úpätí stúpania sa výrazne okreše skupina favoritov a môžeme predpokladať, že najsilnejší jazdci si rozhodujúci atak nechajú až na samý záver. Tam na posledných troch kilometroch priemer neklesne pod desať percent, čo môže vytvoriť pekné rozdiely. A bitka o celkovú klasifikáciu začne naberať poriadne grády.
 
Včerajšia etapa bola len predkrmom toho, čo bude nasledovať v Astúrii. Alto de Sotres je zaujímavé stúpanie, ktoré ponúka možnosť na útok od samého začiatku, čo môže byť pre niektorých favoritov lákavá príležitosť. Vuelta obsahuje už len dve ťažké etapy, takže jazdci na GC musia byť aktívnejší, ak chcú zmeniť pomery v klasifikácii. Pod cieľový kopec vedie jednoduchá trasa, preto je pravdepodobné, že silné celky si postrážia únik a o víťazstvo budú bojovať najlepší vrchári v štartovom poli. Fabio Aru má medzi nimi stabilné miesto, taliansky borec momentálne jazdí s veľkým sebavedomím. Dobre však vie, že pred časovkou musí dištancovať Dumoulina. Veľmi dobrý výkon predviedol včera Nairo Quintana, ktorý sa tak stáva výrazným faktorom pre nasledujúce horské etapy. Stúpanie by malo sadnúť Rodríguezovi, kvalitnú formu predvádzajú aj ďalší pretekári z top 10 ako Cháves, Majka či Nieve. Môžeme povedať, že rozdiely na čele pretekov stále nie sú veľké, ale nasledujúce dve etapy majú potenciál, aby to zmenili.          
 
profil-15-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop