Vo štvrtok sme videli veľa neúspešných nástupov, Peter Velits ochorel

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Posledný blok etáp má iba päť dní, rovnako ako aj tohtoročná Tour, no už žiadny cieľ na vrchole náročného stúpania. To bola voda na mlyn vrchárov, ktorí už nemajú dostatok síl na mohutný finiš Vuelty. Menšie rozdiely však môžu nastať kdekoľvek a kedykoľvek.
 
18. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
10.9. štvrtok horská ciel rovina Roa de Duero > Riaza 204 km vitaz Roche
 
 
Ešte pred štartom prišla správa o odstúpení Petra Velitsa z pretekov. Môže to znamenať, že sa chce pripraviť na tímovú časovku MS, alebo má zdravotné problémy. Pokúsime sa zistiť, o čo ide. V každom prípade sa u Petra jedná o prvé odstúpenie z Grand Tour v jeho živote. Okrem Púchovčana dnes neprišli na štart ani Niki Terpstra (Etixx), Cameron Meyer (Orica) a Andrew Talansky (Can-Garmin), možno z podobných dôvodov. Všetko sú to skvelí časovkári.
 
O únik bol obrovský záujem. V jednom momente bolo dokonca vpredu cez päťdesiat ľudí. Napokon tam ostalo 25 a vytvorili klasický únik. Zastúpenie tam malo až 18 tímov a až traja ľudia z Lotto-Soudal. A práve z belgického družstva bol  vpredu najnebezpečnejší muž pre favoritov na celkové poradie. Bart de Clercq strácal po časovke 13:38 na 14. mieste celkového poradia.
 
Po prvej stovke kilometrov mala partia náskok 5:30 na pelotón a boli tam: Bart De Clercq, Adam Hansen a Tosh Van der Sande (3x Lotto-Soudal), Daniele Bennati a Pawel Poljanski (2x Tinkoff), Simon Pellaud a Vicente Reynés (2x IAM), Cyril Lemoine a Dominique Rollin (2x Cofidis), Jerome Cousin a Cyril Gautier (Europcar), José Goncalves a Ángel Madrazo (2x Caja Rural), Nicolas Roche (Sky), Sebastien Minard (Ag2r), Darwin Atapuma (BMC), Pieter Serry (Etixx), Arnaud Courteille (FDJ), Kristijan Durašek (Lampre-Merida), José Rojas (Movistar), Jim Songezo (MTN), André Cardoso (Can-Garmin), Eduard Vorganov (Kaťuša), Timo Roosen (LottoNL) a Haimar Zubeldia (Trek).
 
Medzi favoritmi bol pokoj. Všetci očakávali záverečné stúpanie Puerto de la Quesera (10 km; 5,2 %), ktoré vrcholilo 13 km pred páskou. Do cieľa nasledoval zjazd, ktorý už v priebehu Vuelty Dumoulinovi viackrát nesvedčal.
 
MTN-Qhubeka mala záujem ťahať pelotón, aby De Clercq takto nepripravil Luisa Meintjesa o pozíciu na konci Top 10. Strácal na neho šesť a pol minúty. Nebola to však žiadna tvrdá robota a v poslednej hodine to už nechali na Astanu. Giant-Alpecin sa, podobne ako v druhom týždni, nechcel príliš ukazovať na čele.
 
50 km pred páskou mal únik náskok 4:45, takže vyzeralo to tak, že môžu bojovať o etapový triumf a obrať tak favoritov o bonifikácie. Spolupráca však nebola ideálna. Viacero borcov nechcelo striedať.
 
Už 36 km pred cieľom skúšal nástup Purito Rodríguez, ktorému chvíľu pomohol Angel Vicioso, no ich snaha nebola bohvieako úspešná. Pelotón sa zredukoval, ale z Astany neodpadol nikto, práve naopak, po dostihnutí Vicioso. Tento pokus mal ale za následok priblíženie sa k úniku, s ktorým to nevyzeralo najlepšie.
 
Pod Puerto de la Quesera sa to rozhodol skúsiť Cyril Gautier (Europcar), ktorý viedol preteky a mal tak najväčšie šance na etapové víťazstvo z úniku, no k dobru už nemal ani dve minúty.
 
Už v prvej časti kopca sa začalo atakovať medzi favoritmi. Ako prvý to skúšal Fabio Aru, ale Tom Dumoulin mu nedal ani meter priestoru. Následne to skúšali ďalší a vždy v modeli atak pretekára a kontraatak cyklistu, ktorý bol pred ním v poradí.
 
Na absolútnom čele vypráznil pozíciu Gautier a jeho miesto zaujiali Haimar Zubeldia (Trek) a Nicolas Roche (Sky). Mimoriadne silní pretekári, ktorí živili šancu na etapový triumf. Obaja prešli vrcholom Queseri s náskokom 25 sekúnd na Josého Goncalvesa (Caja Rural). Skupina favoritov, kde boli všetci ľudia z Top 10, strácala minútu.
 
V zjazde pokračovala skúsená dvojka s náskokom, ktorý ich oprávňoval myslieť pozitívne. Favoriti sa zmiešali s pretekármi z pôvodného úniku. Bolo tam asi dvadsať ľudí. Dokonca sa viacero pretekárov dokázalo vrátiť späť, hoci odpadli už v polovici kopca. Z favoritov v zjazde nechcel nikto riskovať.
 
O víťazstvo si to rozdali Roche so Zubeldiom. Ír šiel z prvej pozície a aj napriek tomuto miernému hendikepu tesne zdolal Španiela. Goncalves finišoval tretí a v skupine favoritov si to už nie o bonifikácie, ale zelený dres, rozdali vrchári. Podľa predpokladov bol najrýchlejší Valverde.
 
 
 
 
Dnes teda žiadne časové rozostupy nenastali. Videli sme asi dvadsať rôznych nástupov ľudí z Top 10, no všetko bolo márne. Dumoulin si držal Arua na dištanc a raz sa dokonca rozhodol ukázať atakom na Taliana. A veru, rodák zo Sardínie sa musel zapotiť, aby ho dobehol. Nie len veľký výkon, ale aj sebavedomie srší z Holanďana.
 
Valverde sa priblížil k Puritovi v bodovacej klasifikácii. Po dnešnom dni stráca dva body. Mimo hry nie je ani Cháves, ktorý špurtom ukázal, že chce o zelenú bojovať, pretože v celkovom poradí sa už zrejme neposunie.
 
Napokon sme dostali informáciu, že dôvodom odstúpenia Petra Velitsa by mala byť choroba. Posledné dni odjazdil na antibiotikách.
 
 
VÝSLEDKY 18. ETAPY:
1. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 5h 03' 59''
2. vlajka ZUBELDIA Haimar TREK FACTORY RACING + 00' 00''
3. vlajka GONCALVES José CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 18''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 38''
5. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 38''
6. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 38''
všetci favoriti z TOP 10 + 00' 38''
125. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 21' 36''
 
 
 
vuelta-1
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 73h 45' 13''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 03''
3. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 15''
4. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 22''
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 02' 53''
6. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 15''
7. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 03' 30''
8. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 03' 46''
9. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 04' 10''
10. MEINTJES Luis MTN - QHUBEKA + 06' 51''
11. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 07' 41''
12. vlajka BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK-STEP + 10' 47''
13. vlajka JEANDESBOZ Fabrice TEAM EUROPCAR + 13' 15''
14. albansko DE CLERQ Bart LOTTO SOUDAL + 13' 38''
15. vlajka SICARD Romain TEAM EUROPCAR + 18' 06''
116. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 3h 08' 44''
 
 
vuelta-2
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 116 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 114 bodov
3. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 108 bodov
4. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 105 bodov
5. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 97 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 82 bodov
2. vlajka SCHLECK Frank TREK FACTORY RACING 30 bodov
3. vlajka PLAZA Ruben LAMPRE - MERIDA 27 bodov
 
 
vuelta-4
1. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 15 bodov
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 18 bodov
3. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 23 bodov
 
 

 
 
Horské prémie:
3-20-modre 121 km - Alto Santibanez de Ayllon (7,8 km; 4,0 %)
3-20-modre 104 km - Alto del Campanario (6,5 km; 3,9 %)
1-20-modre 13 km - Puerto de la Quesera (10 km; 5,2 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z posledných etáp, kde môžu pretekári vylepšiť svoju pozíciu v klasifikácii. Na pelotón čaká dlhá previerka, v druhej časti sa budú jazdci neustále pohybovať hore-dole, čo bude po náročnej časovke unavujúce. Vrcholom dňa sa stane kopec Puerto de la Quesera, ktorý má priemerný sklon okolo šesť percent. Cyklisti však nemôžu podceniť príjazd na toto stúpanie, pretože krátke kopčeky obsahujú množstvo strmých úsekov, ktoré im môžu narobiť veľké problémy. Samotné stúpanie prvej kategórie nie je natoľko náročné, aby vytvorilo veľké medzery, no nespokojní jazdci tu budú musieť útočiť. Jeho vrchol sa nachádza 14 kilometrov pred cieľom, zaujímavá naháňačka sa môže odohrať aj v zjazde. Keď odhliadneme od celkovej klasifikácie, je to výborná príležitosť pre utečencov.
 
Nasledujúce tri dni dostali nečakaný náboj, Fabio Aru potrebuje na Toma Dumoulina získať tri sekundy. Taliansky jazdec dostáva niekoľko možností, aby sa zbavil lídra pretekov na záverečnom kopci v etape, ale pre Arua nie je dobrou správou, že všetky prichádzajúce stúpania sú tempárskymi záležitosťami, čo hrá do kariet Dumoulinovi. Puerto de la Quesera dosahuje maximálny sklon sedem percent, preto tu bude ťažké odtrhnúť holandského jazdca, ktorý jazdí vo forme. Silný tím Astany však bude chcieť zistiť, či Dumoilin neprežije zlý deň. Motiváciu má aj Rafal Majka, ktorý túži vybojovať pódium, ale bude to mať náročné, aby odtiaľ vysunul Purita. Ak uvidíme na konci finiš okliešteného pelotónu, črtá sa veľká šanca pre Alejandra Valverdeho, ale v každom prípade platí, že toto je profil pre utečencov. V balíku sa pohybuje dostatok jazdcov, ktorí doteraz predvádzali kvalitné výkony, a teraz to môžu zúročiť na osobný prospech. Movistar, Orica, Sky disponujú jazdeckými zdrojmi, ktoré sa môžu presadiť, preto čakáme veľký záujem o pobyt v úniku a vytvorenie zaujímavej vedúcej skupiny.                           
profil-18-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop