19. etapa v rukách francúzskeho mladíka, Dumoulin nastúpil Aruovi

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Španielske divadlo sa blíži ku koncu a už nebude veľa príležitostí zmeniť podobu najlepšej desiatky celkového poradia. Vedia to tí spokojní aj nespokojní. Dnes sme opäť očakávali početný únik s veľkými šancami.
 
19. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
11.9. piatok kopcovitá ciel rovina Medina del Campo > Ávila 185 km vitaz Gougeard
 
 
Na štart sa postavilo 161 pretekárov bez Maartena Tjallingiiho z LottoNL-Jumbo. Úvod boll absolútne netypický. Na treťom kilometri sa oddelila 24-členná skupina a bez akýchkoľvek bojov a zmien odišla pelotónu. Nebol tam nikto z poradia. Znamenalo to výrazne pomalší úvod etapy aký sa očakával a etapový vavrín jasne v rukách týchto borcov.
 
Boli tam Fabio Duarte, Leonardo Duque a Juan Pablo Valencia (3x Kolumbia), Maxime Monfort a Tosh Van der Sande (2x Lotto-Soudal), Andrej Amador a Francisco Ventoso (2x Movistar), Tiago Machado a Eduard Vorganov (2x Kaťuša), David Arroyo a Ricardo Vilela (2x Caja Rural), Christian Knees (Sky), Alexis Gougeard (Ag2r), Amael Moinard (BMC), Cyril Lemoine (Cofidis), Maxime Bouet (Etixx), Mickael Delage (FDJ), Jerome Coppel (IAM), Nelson Oliveira (Lampre-Merida), Natnael Berhane (MTN-Qhubeka), Ben King (Can-Garmin), Jimmy Engoulvent (Europcar), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo) a Markel Irizar (Trek).
 
Pomôcť si mohli traja ľudia z Kolumbie a dvaja z Lotta-Soudal či Caja Rural. Rivali Movistar s Kaťušou tam boli tiež fifty-fifty dvaja. Astana ani Giant nemali vpredu nikoho. Zaujímavosťou tiež bolo, že z 24 ľudí vpredu boli iba traja Španieli Arroyo, Ventoso a Irizar, čo je neobvykle málo. Arroyo bol zároveň najvyššie v poradí, na 19. mieste strácal presne pol hodiny.
 
V prvej hodine nechal pelotón skupinu úplne vyblázniť sa a získať jedenásť minút náskoku. Medzera sa zvyšovala aj v druhej hodine a zastavila na hranici 13:30. To ale trvalo iba dvadsať minút, keď v pelotóne došlo k pádu, a preto spomalil. Padli aj jazdci Astany či John Degenkolb, no nikomu sa nič nestalo. Razom malo čelo cez štvrť hodiny.
 
V tretej hodine sa neudialo nič zásadné. Únik ešte slušne spolupracoval, ale bolo jasné, že to už dlho nebude. Pelotón so stratou 15 minút nemal žiadnu šancu, takže čakalo nás veľa taktizovania.
 
V balíku bolo tempo také pokojné, že ho aj kvôli kamerám pekne viedli jazdci Giantu. Astana sa šetrila na záver. Bolo tam jedno stúpanie druhej kategórie a ešte krátky kilometrový záver do kopca, kde mohli tri sekundy lietať hore-dolu.
 
Ešte pred Alto de la Paramera (8,7 km; 4,5 %) ušiel z úniku Tiago Machado. Od jazdca Kaťuše to bol prekvapujúci krok - atak na rovine. Už v stúpaní ho doplnili Leonardo Duque (Kolumbia) a Alexis Gougeard (Ag2r). Za nimi sa stále nastupovalo a všetko bolo otvorené.
 
Vrcholom Paramery prišiel Gougeard s náskokom dvadsiatich sekúnd na novozloženú a silnú partiu Machado (Kaťuša), Monfort (Lotto-Soudal), Amador (Movistar) a Moinard (BMC). Viacero ďalších ľudí z úniku bolo ale stále v hre. Mladý Francúz šiel ale veľmi dobre. Vyzeralo to tak, že svoj maličký náskok udrží až do posledného brdku.
 
V skupine favoritov počas stúpania dvakrát zaútočil Alejandro Valverde. Bolo to platonické, no sympatické, pretože sa ataky príliš nečakali.
 
Alexis Gougeard svoju výhodu udržal až do cieľa a ukázal sa ako ďalší veľký tromf budúcnosti u Vincenta Lavenua. Získal živorný triumf. Druhý napokon finišoval Nelson Oliveira z Lampre-Merida, ktorý využil vypustenie záveru zlomenej štvorice, z ktorej špurt vyhral Maxime Monfort.
 
Valverde to skúsil aj na rovine a dorazil pod záverečný kopček s päťsekundovým náskokom na ostatných favoritov. Bolo tam asi 20 ľudí. Španielovi to nestačilo, no bol tam kockový úsek a Tom Dumoulin mal pri sebe víťaza Paríž-Roubaix Johna Degenkolba. Nemec mu rozbehol také tempo, že odtrhli Fabia Arua aj ostatných favoritov až na Daniela Morena. Dumoulin si napokon priviezol do cieľa trojsekundový náskok na Arua. S menšou stratou finišovali ostatní favoriti.
 
 
 
 
V celkovom poradí má teda ponovom Dumoulin šesť sekúnd k dobru, rozdávali sa iba maličké rozostupy. Momentálne je najbližšie k svojmu súperovi Moreno s mankom siedmich sekúnd na Chávesa. Skokanom dňa je David Arroyo. Skúsený domáci matador si polepšil o viac ako pätnásť minút a dostal sa na 15. miesto. V ostatných súťažiach nenastali žiadne zmeny.
 
Dnes sme sledovali predkrm pred zajtrajšími mukami cez štyri supernáročné kopce. Aktívni boli najmä jazdci Movistaru a Valverde. Uvidíme, koľko pary ostáva nezničiteľnej celoročnej lokomotíve, teda či ho uvidíme v katejto pozícii aj zajtra. Aru bude musieť Dumoulina roznastupovať, ale nedivili by sme sa ani scenáru, že to nedokáže a ľudia ako Rodríguez, Majka či Nieve budú mať vo finále lepšie nohy ako prví dvaja kohúti na smetisku.
 
 
Tom Dumoulin (Giant-Alpecin): "Nechcel som demonštrovať svoju silu, ale získať nejaké sekundy. Tieto dni sú plné stresu. Stať sa môže čokoľvek. Musíme myslieť pozitívne. Ďakujem dnes za podporu kolegom, potreboval som ich."
 
Alejandro Valverde (Movistar): "Myslím si, že som v situácii, keď nemám čo stratiť, preto to musím iba skúšať a skúšať ataky dookola. Rovnako aj zajtra."
 
 
VÝSLEDKY 19. ETAPY
1. vlajka GOUGEARD Alexis AG2R LA MONDIALE 4h 19' 20''
2. vlajka OLIVEIRA Nelson LAMPRE - MERIDA + 00' 40''
3. albansko MONFORT Maxime LOTTO SOUDAL + 00' 44''
4. AMADOR Andrej MOVISTAR TEAM + 00' 44''
5. vlajka MACHADO Tiago KATUSHA TEAM + 00' 44''
6. vlajka MOINARD Amael BMC RACING TEAM + 00' 44''
8. vlajka ARROYO David CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 01' 03''
25. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 16' 18''
26. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 16' 18''
27. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 16' 21''
28. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 16' 21''
29. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 16' 27''
ostatní favoriti z TOP 10 + 16' 27''
111. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 26' 11''
 
 
vuelta-1
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 78h 20' 51''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 06''
3. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 24''
4. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 31''
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 02''
6. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 24''
7. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 03' 39''
8. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 03' 46''
9. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 04' 19''
10. MEINTJES Luis MTN - QHUBEKA + 07' 00''
11. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 07' 44''
12. vlajka BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK-STEP + 12' 02''
13. vlajka JEANDESBOZ Fabrice TEAM EUROPCAR + 13' 24''
14. albansko DE CLERQ Bart LOTTO SOUDAL + 13' 47''
15. vlajka ARROYO David CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 14' 49''
118. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 3h 18' 37''
 
 
vuelta-2
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 116 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 114 bodov
3. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 108 bodov
4. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 105 bodov
5. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 97 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 82 bodov
2. vlajka SCHLECK Frank TREK FACTORY RACING 30 bodov
3. vlajka PLAZA Ruben LAMPRE - MERIDA 27 bodov
 
 
vuelta-4
1. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 15 bodov
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 18 bodov
3. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 23 bodov
 
 

 
 
Horské prémie:
3-20-modre 81 km - Alto de Valdavia (13 km; 2,7 %)
2-20-modre 19 km - Alto de la Paramera (8,7 km; 4,5 %)
 
 
Krátke preview etapy:
V balíku sa bude určite nachádzať dostatok pretekárov, ktorí budú mať záujem vyhrať etapu z úniku. Pre jazdcov na celkové poradie tento profil nič nerieši, stúpanie druhej kategórie má slabé sklony, aby mohlo zmeniť osud top 10, takže všetci budú šetriť sily na zajtrajší deň. Za istých okolností majú šancu uspieť aj odolní šprintéri, ale to sa na čele pretekov nemôže vytvoriť silná skupina, keďže zdroje kvalitných domestikov už budú citeľne vyčerpané. Ale bolo by zaujímavé uvidieť na konci podujatia ďalší hromadný špurt.
 
Etapa má rovnaké parametre ako tá včerajšia. Na záverečnom kopci musí Aru útočiť na Dumoulina a popri tom je profil určený pre utečencov. Stúpanie druhej kategórie nie je vhodným miestom na vytvorenie rozdielov, ale Astana nemá inú možnosť, ako dostať lídra pretekov pod tlak. Ak sa im to nepodarí, aspoň sa ho pokúsia unaviť pred zajtrajšou rozhodujúcou etapou. Tesne pred cieľom stojí kilometrové stúpanie s priemerom päť percent, kde sa môže natiahnuť skupina favoritov, a nesmieme zabudnúť na to, že tento klasikársky dojazd môže sadnúť aj sebavedomému Dumoulinovi. Opäť bude veľký záujem o únik, pretože nie je pravdepodobné, že najväčší favoriti budú chcieť vyhrať etapu alebo získať bonusové sekundy.           
 
profil-19-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop