Vuelta prizvala na pomoc ITT, ale kopce zostávajú stále náročné

19.8.2015, 08:14 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vuelta a Espaňa dáva bodku za etapovými pretekmi v sezóne a treba povedať, že posledné roky sa jej to darí znamenite. Atraktívne profily a menej stresu na trati priťahujú stále viac kvalitných cyklistov, ale tí sa musia pripraviť, že počas troch týždňov ich nečaká prechádzka ružovým sadom.
 
Organizátori dokážu perfektne využiť reliéf hostiteľskej krajiny, ktorý v každom kúte poskytuje podľa želania stúpanie akéhokoľvek druhu. Prakticky každá etapa obsahuje nejakú kopcovitú prekážku, jednoduché profily pre rýchlych pretekárov sa vyskytujú len príležitostne. Španielska Grand Tour je živnou pôdou pre odolných šprintérov, puncheurov, útočníkov do kopcov, ale kráľmi celého podujatia sa stanú aj tak vrchári. Sedem horských etáp a deväť finišov na vrchole stúpania zvládne len jazdec, ktorý predvedie mimoriadnu lezeckú formu.
 
 
Čo musia zdolať jazdci na GC?
 
Cyklisti na celkové poradie sa musia pripraviť na svižné etapy, ktoré ich čakajú na začiatku pretekov. Tímovej časovky sa nemusia obávať, je veľmi krátka, pohromu môže spôsobiť len malá chybička a pád. Potom nemôžu podceniť sériu krátkych výbušných finišov, ktoré sú nachystané v mestečkách Caminito del Rey, Vejer de la Frontera a Sierra de Cazorla. Pre niektorých z nich (Rodríguez, Valverde) sú to vhodné príležitosti na získanie bonusových sekúnd, ale v tejto časti pretekov bude na trati vysoká konkurencia, preto môžeme ťažko predpokladať, že jazdci na GC tu pripravujú útok. Samozrejme, ak sa na týchto cieľových kopcoch objavia strmé úseky, ktoré "zaseknú" hlavný balík, najmä domáci borci to dokážu využiť. Tieto etapy nie sú veľmi náročné, od cyklistov vyžadujú úsilie len pri dojazdoch, preto sa môžeme tešiť na zaujímavé finiše, ale bez veľkých rozdielov.
 
Prvý test skutočnej formy prebehne na stúpaní Alto de Capileira, ktoré sa nachádza v siedmej etape. Je to síce najľahší vrchársky finiš na Vuelte, ale každý jazdec už musí byť v pohotovosti, aby bol pripravený podať takmer najlepší výkon. Tento kopec odhalí skôr nedostatky jazdcov ako ich prednosti. Žiadny favorit sa však neskryje pred stúpaním Alto de Puig Llorenca, ktoré striehne v deviatej etape. Krátky výstup obsahuje pomerne dlhý úsek s maximom 19 % , takže na záverečných dvoch kilometroch uvidíme súboje najsilnejších vrchárov, do ktorých sa musia zapojiť všetci adepti na GC. Prípadná slabosť niektorého z nich môže predznamenať problémy, ktoré sa naplno prejavia v oveľa náročnejších etapách.
 
A tá najťažšia z nich príde po odpočinku, keď pelotón strávi brutálny deň v Andorre. Na krátkej trati sa nenachádza nič iné, len ťažký kopec a zjazd. Je to vrchol celých pretekov, po zradnom voľnom dni znamená slabá chvíľka pretekára definitívne stop v GC. Po predchádzajúcej snahe vytvorí cieľové stúpanie veľké rozdiely, budeme zvedaví, či sa rozhodne len na Alto Els Cortals d’Encamp. Niektoré z tímov (Movistar, Astana), ktoré budú mať prevahu v počtoch, môžu vsadiť na dlhý útok jedného zo svojich borcov. Pre fanúšikov by bolo ideálne, ak by sa tak stalo už na poriadne náročnom kopci Collada de la Gallina (na obrázku), čo by dodalo etape mimoriadny esprit.
 
 
vuelta-collada-de-la-Gallina
 
 
Druhým momentom, ktorý bude rozhodovať celkovú klasifikáciu, je horský triptych na severe krajiny. Najskôr si cyklisti zmerajú sily na Alto Campoo. Štrnásta etapa je veľmi dlhá, záverečný kopec má pravidelný priemer okolo šesť percent, pred pelotónom sú oveľa ťažšie dojazdy, preto neočakávame útočný ohňostroj. Ten sa môže odohrať len pred vrcholom, kde sa sklon trošku zvýši.
 
Nasledovať budú dve etapy v regióne Astúria, ktorý je známy prudkými stúpaniami. Tým prvým z nich bude Alto de Sotres. Pätnásta je pomerne jednoduchá, ale vyvrcholí na ťažkom kopci, kde sa dajú robiť pekné rozdiely. 13-kilometrové stúpanie má voľnejšie úseky len v prostriedku, útočiť sa môže odspodu, ale jazdci sa musia pripraviť, že konečné tri kilometre neklesnú pod desať percent. Ešte náročnejší finiš je naplánovaný v nasledujúcej etape. Alto de la Cobertoria a Alto Ermita de Alba sú najtvrdším dojazdom na podujatí. Cieľový kopec je prudká stena, kde sa dá útočiť od začiatku do konca, a má potenciál narobiť veľké škody. Zároveň je to posledný horský finiš, takže by to malo byť vrchárske galapredstavenie.
 
Záverečný týždeň obsahuje len jednu dôležitú etapu pre celkové poradie, ktorou je jazda proti chronometru. Časovka je úplne rovinatá, ideálna pre špecialistov, a zároveň technická, pretože sa odohráva na okruhoch. Na konci Grand Tour a navyše po voľnom dni je ťažké predpovedať, ako zareaguje telo pretekára na túto disciplínu. Ale jedno je isté, že výhodu budú mať univerzálny cyklisti. Na náhornej plošine v okolí Burgosu navyše fúka vietor, čo môže byť problém pre chudých vrchárov. Práve v tomto regióne pred piatimi rokmi vyhral Peter Velits časovku na tomto podujatí, kde nakoniec predviedol najlepší výkon v kariére. Klasifikáciu môže ovplyvniť aj predposledná etapa, ale stúpania nie sú natoľko ťažké, aby poprehadzovali poradím. Je to možné len v tom prípade, ak niektorí borec na trati doslova zvesí nohy z únavy.
 
Môžeme teda povedať, že kľúčovými pre celkové víťazstvo budú andorrská etapa, dva dojazdy v regióne Astúria a časovka jednotlivcov. Práve tu musia pretekári predviesť najlepšie výkony a môžeme si byť istí, že každý z nich tu pôjde naplno. Do poradia výrazne prehovorí dlhá jazda proti chronometru, ale aj pretekár, ktorý z toho najviac vyťaží, musí byť v kopcoch vynikajúci, pretože horské etapy dokážu vytvoriť oveľa väčšie rozdiely. Na konci sa teda nemusí radovať z víťazstva absolútne najlepší vrchár, ale univerzálny pretekár.
 
 
vuelta-2015-graf-pocet-cielov-v-stupani
 
 
Kto uloví "tranzitné" etapy?
 
Klasických špurtérov by sme na štarte hľadali márne, na mnohé etapy si robia zálusk odolní šprintéri, puncheuri a útočníci do kopcov. Pre rýchlych jazdcov, ktorým kopce nerobia problémy, sú v prvom týždni pripravené dojazdy v Malage, Murcii a Castellóne, kde by mal prísť do cieľa hlavný balík pokope. Druhá a štvrtá etapa je vhodná pre výbušných jazdcov, tí najlepší z nich by si mohli zmerať sily so španielskymi matadormi aj v šiestej etape. Špurt do mierneho kopca zase svieti v piatej etape, preto počas prvých dní uvidíme dramatické koncovky, v ktorých sa môžu presadiť viacerí jazdci.
 
Druhý týždeň pre týchto cyklistov poskytuje len dve príležitosti. V dvanástej etape by mal prísť do cieľa hlavný balík pohromade, to isté sa môže stať aj nasledujúci deň, ale rožky už začnú vystrkovať utečenci. Všetko bude závisieť od toho, ako budú jazdiť tímy Giant-Alepcin (Degenkolb), Cofidis (Bouhanni) a IAM Cycling (Pelucchi), či budú dostatočne silné, aby ustriehli priebeh etapy. V poslednom týždni je pre utečencov ušitý na mieru osemnásty deň, rovnaký vývoj sa dá očakávať aj v nasledujúcej etape. Plány im môžu prekaziť len jazdci na celkové poradie, ktorí budú v cieli akútne potrebovať bonusové sekundy. Pre kvalitných útočníkov môže striehnuť pekná príležitosť aj v záverečnej horskej etape.
 
 
Vo štvrtok budeme publikovať druhé preview zamerané na favoritov...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop