Vuelta ide naplno. Quintana už útočil, Nibali s hanbou odchádza domov

23.8.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pre fanúšikov cyklistiky je výborné, že hneď počas prvých dní zažívame na Vuelte dramatické momenty. Už v druhej etape atakoval Nairo Quintana, ale udalosťou dňa bola diskvalifikácia Vincenza Nibaliho, ktorý na pretekoch musel opustiť silný tím Astana.  
 
Taliansky jazdec sa zaplietol do hromadného pádu a pri sťahovaní straty na ostatných favoritov využil ako pomoc tímové vozidlo. Vďaka televíznemu prenosu to odhalilo vedenie pretekov a Vincenzo Nibali musel opustiť podujatie. Okrem neho skončil aj športový riaditeľ celku Alexandre Shefer, ktorý šoféroval vozidlo, a Astana bude mať v nasledujúcich dvoch etapách na trati len jedno doprovodné auto. Hlavný komisár podujatia Bruno Valcic sa na túto tému vyjadril: "Televízny záznam bol prehľadný a ukázal, že Nibali sa držal tímového vozidla na úseku sto metrov. Takže trest bol jasný. Vincenzo Nibali je diskvalifikovaný z pretekov. Musím povedať, že to bolo náročné rozhodnutie, ale pri zhliadnutí záznamu nebolo možné konať inak. Nemohli sme mu dať iný trest."
 
 
 
 
S týmto rozhodnutím súhlasil aj riaditeľ pretekov Javier Guillén, hoci si uvedomuje, aké to bude mať následky. "Nikdy predtým som nič podobné nevidel. Videli sme video. V pravidlách sme hľadali všetky možnosti, ktoré máme, ale vyšlo nám jediné, že jazdca musíme poslať domov. Súhlasím s týmto rozhodnutím, pretože si myslím, že jeho skutok bol poľutovaniahodný. Nemali sme inú možnosť. Je to zlé rozhodnutie pre Vueltu, pretože sme stratili veľkého jazdca. Pravidlá musia byť dodržané. Za toto rozhodnutie sa ospravedlňujeme."

Samotný tím Astana vydal po etape nasledujúce stanovisko: "Naši jazdci Tiralongo, Aru, Nibali a Rosa mali pád, ktorý sa odohral v priamom televíznom prenose. Tiralongo potreboval zdravotnícku pomoc, ostatní jazdci utrpeli len odreniny. Okrem Rosu dostali všetci nové bicykle a vo veľkej rýchlosti sa vracali do pelotónu. Potom si Nibali prišiel zobrať do mechanického vozidla nový bidón a bol nafilmovaný televíznymi kamerami, ako bol viac ako päť sekúnd ťahaný našim vozidlom. Neskôr sa znovu vrátil do skupiny prenasledovateľov. Pre túto nepovolenú pomoc prijalo vedenie pretekov nezvyčajné riešenie. Nibali a Sheffer boli vylúčení z podujatia a dva dni budeme jazdiť len s jedným mechanickým vozidlom. Tím Astana mrzí táto chyba a ospravedlňujeme sa všetkým jazdcom a organizátorom za škodu, ktorú spôsobili televízne zábery pre profesionálnu cyklistiku."         
 
Tento incident nič nezmenil na tom, že Esteban Chávez predviedol na konci etapy parádny výkon a vo svojom mladom veku vybojoval zatiaľ najcennejší triumf v kariére. "Je to chaves-esteban-cerveny-vuelta-2015neuveriteľné! Toto je moje prvé víťazstvo na Grand Tour a bolo úžasné zvíťaziť takýmto spôsobom. Vedeli sme, že cieľový kopce bude rýchly a že je to záležitosť pre výbušných jazdcov. Preto bolo dôležité mať na jeho začiatku dobú pozíciu. Keď zaútočila prvá skupina, kde sa nachádzal aj Nairo, na chvíľu som zaváhal, ale potom sa mi podarilo dostať sa k nim. Pred cieľom to bolo nervózne, lebo nikdy nemôžete vedieť, či vaši súperi nebudú silnejší. Teraz máme pred sebou celkom inú Vueltu a budeme chcieť udržať červený dres tak dlho, ako to bude možné."
 
Tom Dumoulin prišiel na podujatie po zranení, ktoré utrpel na Tour, a jeho tím Giant-Alpecin nemal od neho veľké očakávania. Spoliehal sa na to, že holandský jazdec bude konkurencieschopný aspoň v druhom týždni, ale Dumoulin v druhej etape všetkých prekvapil. "Som veľmi šťastný a spokojný. Dva týždne mi trvalo, kým som začal trénovať po mojom páde na Tour, ale bol som odhodlaný, aby som sa vrátil ešte silnejší. Tvrdo som preto pracoval a som rád, že sa mi to podarilo." Manažér tímu Giant-Alpecin Addy Engels na jeho adresu povedal: "Jeho výsledok bol pre nás neuveriteľným prekvapením. Vedeli sme, že sa dobre zotavil po svojom páde, ale to, čo predviedol, je nad naše očakávania. Je naozaj pôsobivé, že ho vidíme takto pretekať. Náš cieľ zostáva nezmenený, v najbližších dňoch chceme vyhrať etapu."
 
Lídrom tímu Sky pre túto etapu bol Nicolas Roche, ktorý má na toto podujatie veľmi dobré spomienky, pretože dva razy tu dokázal vybojovať top ten. "Naším plánom bolo, aby som sa pokúsil o etapový triumf. Keď zaútočil Quintana, rozhodol som sa ísť za ním, i keď to bolo skoro. Pred cieľom som sa nechal uniesť, 500 metrov pred páskou som išiel naplno, ale potom mi chýbala sila, keď zaútočil Chávez. Moja hlava bola silnejšia ako moje nohy. Aj tak mám dobré pocity a som pripravený odviesť potrebné výkony na pretekoch, ktoré mám rád."
 
Nairo Quintana ukázal hneď na začiatku pretekov, že je pripravený útočiť, kde sa bude dať, a aj keď si v cieli nevytvoril veľký náskok pred ostatnými favoritmi, potvrdil, že pôjde tvrdo za celkovým triumfom. "Cítil som sa dobre, preto som chcel niečo vyskúšať. Zaútočil som, ale nepodarilo sa mi vytvoriť náskok, a potom mi došli sily, aby som mohol ostatných nasledovať. Môj výkon ovplyvnilo teplé počasie, ale musím pogratulovať môjmu krajanovi, ktorý si zaslúžil zvíťaziť. Bolo zaujímavé, že som získal nejaký čas na mojich súperov. Ukázal som, že môžem bojovať o celkový triumf, hoci je to prvý raz v mojej kariére, čo idem dve GT za sebou."
 
Hektickú etapu prežil Tinkoff-Saxo, ktorému sa do hromadného pádu zaplietlo niekoľko jazdcov. Všetci z nich obišli bez väčších zranení, ale Rafal Majka si pripísal prvú stratu v GC. Športový riaditeľ tímu Tristan Hoffman zhodnotil situáciu nasledovne: "Výsledok dnešného dňa je, že sme mali štyroch ľudí zapletených v páde. Pavel Brutt, Peter Sagan, Daniele Bennati a takisto aj náš vodca Rafal Majka havarovali. Rafal sa dostal rýchlo späť na bicykel, ale ostatní museli čakať na mechanickú pomoc. Zranenia nie sú veľké, väčšinou sa jedná o odreniny."

Včerajší hromadný pád mal za následok niekoľko odstúpení. Na pretekoch už nepokračuje Matteo Pelucchi, ktorý si bolestivo poranil ľavý bok. Tím IAM Cycling stratil aj Davida Tennera, austrálsky borec si zlomil panvu. Przemyslaw Niemiec si pri páde bolestivo udrel hlavu a musel byť prevezený do nemocnice na pozorovanie. Paolo Tiralongo zase spadol na tvár a ľavý spánok, lekári mu museli zašívať tvár dvadsiatimi stehmi. Do problémov sa dostal aj Marcus Burghardt, ktorý má poranené a napuchnuté koleno. Poslední dvaja menovaní na pretekoch zatiaľ pokračujú.     
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop