Chávez si Vueltu užíva, Valverde pred ním vystríha

27.8.2015, 21:54 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Druhý finiš na krátkom kopci, v ktorom sa museli mať na pozore aj najväčší favoriti, a druhý triumf mladého Estebana Cháveza. Z jeho výkonov nemôže mať radosť Tom Dumoulin, ktorému už druhý raz prekrížil plány.
 
Talentovaný kolumbijský borec Esteban Chávez si naplno užíva podujatie, veď s dvomi víťazstvami v priebehu šiestich dní sa nemôže nikto pochváliť. To posledné z nich navyše ukázalo jeho výnimočnosť. "Cez etapu som hovoril s Matom Haymanom, ktorý mi povedal, že ak budem mať dobré nohy, mal by som to skúsiť, pretože nikdy nemôžem vedieť, čo sa stane zajtra. Na cieľovom kopci som išiel za Amadorom. On bol veľmi silný na Gire, a keď som videl, že trpí, vyskúšal som zaútočiť. Aj keď som sa cítil dobre, stále som mal obavu, či ma nechytia, pretože som atakoval pomerne skoro. Zajtra nás čaká ťažká etapa. Pre mňa je prvoradé, aby som dobre zregeneroval, pretože to bola veľká, veľká námaha v tejto horúčave. Náročné dni ešte len prídu, preto musím zostať nohami na zemi."    
 
Daniel Martin naháňa v tejto sezóne etapový triumf na GT, ale na Tour a zatiaľ aj na Vuelte nazbieral len druhé priečky. Nič to však nemení na tom, že írsky pretekár má potrebnú výkonnosť, aby sa mu to čoskoro podarilo. "Bol to finiš, ktorý mi vyhovoval, a od začiatku etapy som sa cítil dobre. Esteban bol na konci veľmi silný, odišiel na začiatku stúpania. Keď som vyrazil dopredu ja, fúkal protivietor, preto sa mi nepodarilo vytvoriť nejakú medzeru. V druhej etape som nešiel zle, ale nebolo to nič svetové. Momentálne sa však cítim stále lepšie a lepšie. Zdá sa, že mi neprekáža pretekať v horúcom počasí. Naozaj mám veľmi dobré pocity, ale netreba zabúdať, že 3-kilometrové stúpanie je úplne iné ako kopec dlhý 16 kilometrov. Nemám tušenie, ako ďaleko sa môžem dostať v klasifikácii."
 
Tom Dumoulin sa chcel udržať na čele klasifikácie zubami-nechtami, ale v cieli musel priznať, že Chávez bol lepší. Holandský cyklista s ním prehral bitku aj v druhej etape, keď mu vyfúkol víťazstvo.  "Ako tím sme pracovali veľmi dobre. Na konci sme boli v dobrej pozícii a ako náhle sme sa dostali na cieľový kopec, išli sme naplno. Strážil som si svojich súperov, ale Chávez ma prekvapil útokom na najprudšej časti, ktorý som nedokázal nasledovať. Potom mi pomohol Lawson Craddock, aj ja som sa za ním vydal na vlastnú päsť, ale nemohol som ho dobehnúť. Iste, nie je príjemné stratiť červený dres, ale bolo by to horšie, keby sa to stalo p tom, čo som urobil nejakú chybu. Toto nebol ten prípad, pretože Chávez bol silnejší. A to musíme akceptovať."
 
V hlavnom úniku ukázal najväčšiu kvalitu Stephen Cummings, ktorý pred cieľom neváhal zaveliť do sólového úniku. Jeho snaha na chvíľu vystrašila pelotón, ale posledné stúpanie všetko zmenilo. "Rozhodol som sa dostať do úniku, ale v našej skupine bola polovica jazdcov nebezpečná pre GC. Preto nám balík nedával veľký náskok, a keď začal aktívne jazdiť aj Movistar, vedel som, že nemáme šancu. Ale vyskúšal som to. Budem sa naďalej snažiť, aby som vyhral etapu. Za pár dní to skúsim znovu." V brejku sa ocitol aj Peter Velits, ktorého hlavná šanca má ešte len prísť: "Som rád, že som sa dostal do brejku, ale nachádzame sa len na začiatku pretekov. Dúfam, že sa pre mňa nájde nejaký úspešný únik."  
 
Pred etapou sa hovorilo, že je to ďalšia príležitosť pre Alejandra Valverdeho. Španielsky jazdec požiadal svojich spolujazdcov, aby kontrolovali situáciu na trati, ale na konci musel uznať, že finiš nebol taký náročný, aby robil rozdiely. Preto neatakoval, ale aspoň si všimol výborný výkon víťaza etapy. "Predviesť takýto útok, na začiatku stúpania a potom zostať na čele až do cieľa, musí byť znamením, že Chávez musí byť vo výbornej forme a stáva sa naším veľkým rivalom. Pred nami je ešte veľa etáp, ale nemôžeme si dovoliť, aby sme ho podcenili. Záverečné stúpanie nebolo také náročné, ako sme očakávali. Preto sme vedeli, že sa nevytvoria veľké rozdiely. Mám dobrú výkonnosť, spolujazdci takisto, preto som zvedavý, čo sa stane v siedmej etape."
    

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop