Cháves a Dumoulin si menili červený dres, favoritmi však nie sú

1.9.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vuelta má za sebou takmer polovicu etáp, ktoré priniesli veľa pádov, zaujímavé koncovky, ale v konečnom dôsledku zásadne neovplyvnili celkovú klasifikáciu. Leitmotívom týchto dní bol súboj medzi Chávesom a Dumoulinom, ktorí si vymieňali líderskú pozíciu v poradí.
 
 
Cháves a Dumoulin na prvý týždeň nezabudnú
 
Ich veľká rivalita odštartovala už v druhej etape, keď kolumbijský jazdec dokázal na cieľovom kopci prešprintovať Dumoulina a odobrať červený dres Petrovi Velitsovi. Obidvaja borci potom predvádzali vyrovnané výkony, ale na konci piatej etapy organizátori uvideli v balíku dieru, čo posunulo na prvú priečku Dumoulina. Ale hneď na ďalší deň sa ukázal Cháves výborným atakom na záverečnom stúpaní a garde sa znovu otočilo. Po troch dňoch sa situácia opäť zmenila, keď Tom Dumoulin predviedol na Cumbre del Sol pamätný výkon a prvý voľný deň mohol oddychovať v červenom drese.
 
Holandský jazdec všetkých udivil svojím výkonom na tomto prudkom kopci, kde bol na cieľovej páske rýchlejší ako všetci elitní vrchári, vrátane Frooma, Quintanu či Rodrígueza. Tom Dumoulin je už teraz časovkárska hviezda prvej kategórie, ktorá má však v obľube aj kratšie stúpania na ardenských klasikách. Na Vuelte však predvádza výkony, ktoré presahujú tieto hranice. Nesmieme pritom zabúdať ani na piatu etapu na Okolo Švajčiarska, kde na ťažkom horskom dojazde dlhú dobu držal krok s kvalitnými vrchármi.
 
Momentálne prežíva skvelý návrat po zranení, ktoré utrpel na Tour de France. Po zlomenine kľúčnej kosti sa dokázal vrátiť ešte silnejší, čo mu dodáva veľkú motiváciu, a môže vybojovať pekný úspech. "Som spokojný s priebehom pretekov. Víťazná etapa bola pre mňa špeciálnym momentom, takisto nosenie červeného dresu. Keby mi niekto pred dvomi týždňami povedal, že vyhrám etapu končiacu na vrchole stúpania a cez prvý voľný deň budem lídrom klasifikácie, tak by som si pomyslel, že je duševne chorý. V Andorre nás čaká najťažší deň na Vuelte. Za iných okolností by to malo byť nad moje sily, ale ani deviata etapa mi nemala sadnúť, tak sa nechajme prekvapiť."
 
Medzi dôležitých aktérov v doterajšom priebehu patril aj Esteban Cháves. 25-ročný jazdec zaujal dvomi útokmi na kratších cieľových stúpaniach, po ktorých ukoristil dve etapy. Kvalitné parametre zniesol najmä atak na Sierra de Cazorla. Tam vyrazil dopredu hneď na začiatku stúpania a tento odvážny pokus mal pre neho šťastný koniec. Aktuálne sa nachádza na výbornom treťom mieste v GC, pred prichádzajúcimi najťažšími etapami bude na ňom veľká pozornosť, či dokáže byť silný aj v náročných horských etapách. Doteraz totiž ešte nepotvrdil, že je jazdec na trojtýždňové preteky. Ale práve táto Vuelta to môže zmeniť.
 
 
dumoulin-vuelta-2015-1-tgaf
Tom Dumoulin vyhráva 9. etapu (klik pre zväčšenie) (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Hlavní favoriti stoja pri sebe, kopce všetko zmenia 
 
Hlavnými kandidátmi na celkový triumf však naďalej zostávajú iní pretekári. V tomto smere však doterajšie dni neponúkli prehľad, aká je skutočná fazóna týchto jazdcov. Na konci sezóny môže byť pre nich každá etapa rozhodujúcou, preto môžeme po prichádzajúcich horských etapách uvidieť niekoľko prekvapení.
 
Chris Froome zatiaľ nemal možnosť ukázať svoje najsilnejšie stránky, ale jeho výkon na strmom Cumbre del Sol nasvedčuje, že nebude jednoduchým protivníkom. Znovu tu predviedol svoju neústupčivosť, keď sa z defenzívnej pozície dokázal v jednom momente preladiť na silnú ofenzívnu. Jeho súperi by tak mali pamätať na Contadorove slová, že Frooma treba za každú cenu odpárať vždy, keď na ňom vidieť známky slabosti.
 
Bez väčších problémov zatiaľ jazdili aj Nairo Quintana a Alejandro Valverde, a práve teraz by sa mali dostať na svoje obľúbené terény, kde môžu spoločnými silami podnikať nepríjemné útoky. Nairo Quintana je však vo vyjadreniach opatrný. "Etapa v Andorre by bola pre mňa vhodnejšia v inej časti sezóny. Na Vueltu sme prišli po Tour de France, ktorá nás veľmi vyčerpala, a je prirodzené, že v tejto časti ročníka sme už unavení. Ale to je problém asi všetkých našich súperov. Jedným z najsilnejších je Fabio Aru. Po Gire mohol odpočívať, preto si myslím, že bude silný. Dobre je na tom tiež Chris Froome, ktorý má navyše okolo seba kvalitnú podporu. Musíme venovať pozornosť aj Dumoulinovi, ktorý nás prekvapil svojou úrovňou. A nesmieme zabúdať na Purita, ktorý bude nebezpečný najmä na domácich cestách v Andorre."
 
Veľa sa očakáva od Fabia Arua, ktorý v siedmej etape ukázal, že má apetít a formu, aby bojoval minimálne o pódium. Všetci si pamätajú, ako po minuloročnom výbornom Gire dokázal jazdiť kvalitne aj na Vuelte. Musí ho však mrzieť, že na pretekoch už nie sú Nibali a Tiralongo, ktorí oslabili Astanau, a že Mikel Landa nemá formu ako v máji. Samotný Landa to priznal a podľa neho je príčinou to, že po Gire si nechal príliš dlhú prestávku. 
 
V predchádzajúcich etapách sa sľubne prezentoval aj Rafal Majka, ktorý sa už nachádza v top 10 a toto miesto nebude chcieť opustiť. Zvedaví budeme na Domenica Pozzoviva, ktorý by sa mal ukázať v poriadnych horách, a zabojovať o najlepšiu päťku. Ale Vuelta je v tomto smere nevyspytateľná, preto šancu na úspech majú aj Sánchez, Meintjes, či kvalitní pomocníci pre lídrov ako Moreno, Roche či Nieve.        
   
 
            

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop