Vuelta po 11. etape: Froome odstúpil, chorý Quintana, nahnevaný Tinkov

2.9.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Jedenásta etapa bola právom označená za najťažšiu na celom podujatí. Už na prvom stúpaní sa začali diať veci a v závere sme videli poriadny ohňostroj, ktorý z pretekárov vyžmýkal posledné zvyšky síl.
 
Podľa očakávania sa rozhodujúca bitka začala na stúpaní špeciálnej kategórie, kde to rozprúdil tím Astana. Kazšská zostava zvládla kráľovskú etapu znamenite, kde sa presadili obidve jej mladé hviezdy. Parádne víťazstvo vybojoval Mikel Landa: "Rozhodol som sa ísť pre etapu. Potreboval som vyhrať, preto to mal byť môj deň. To je dôvod, prečo som striehol na únik. Pred tromi dňami som stratil šancu v GC, preto som potreboval takýto úspech. Posledná časť etapy bola veľmi ťažká. Päť kilometrov pred cieľom som si myslel, že to už dokážem, ale záverečné tri kilometre boli najťažšie v mojej kariére. Dúfal som, že na čele vydržím až do cieľa, aj keď moji vlastní kolegovia za mnou išli veľmi rýchlo."  
 
Najlepší výkon spomedzi hlavných favoritov podal Fabio Aru, ktorý sa dostal do červeného dresu a dokázal, že na Vueltu prišiel výborne pripravený. "Tím bol dnes neuveriteľný. Boli sme dohodnutí, že Landa pôjde na etapový triumf a jeho úlohou bolo vystihnúť ten správny brejk v tejto ťažkej etape. Musím poďakovať mojim kolegom, ktorý pre mňa odviedli perfektnú prácu. Bola to skutočná demonštrácia našej sily. Ja som rád, že som získal červený dres. Pred nami je ešte desať etáp, budeme to brať deň za dňom, ale chcem ho udržať."
 
Všetci boli zvedaví, ako si s touto etapou poradí Tom Dumoulin, a holandský pretekár predviedol ďalšie parádne predstavenie. Andorra mu nezlomila krk, pretože si dokázal udržať skvelé tretie miesto v GC. "Veľmi som trpel, ale som spokojný s mojím výsledkom. Bol som na limite, keď Astana zrýchlila na štvrtom kopci, ale bolo to len tesne pred vrcholom. Potom som mal problémy s mojou pláštenkou a stratil som niekoľko pozícii. A práve v tom momente sa hlavná skupina rozdelila. Bola to hlúpa chyba, po ktorej som stratil veľa energie, čo sa nemuselo stať. Na cieľovom kopci som však dokázal minimalizovať straty. Bojoval som, ale ostatní boli silnejší. Ukázal som pokrok na takýchto kopcoch. Zostal som tretí v poradí a určite sa ľahko nevzdám. V niektorých horských etapách určite stratím nejaký čas, ale budem tvrdo bojovať."
 
Za etapovým triumfom sa dnes vydal Joaquim Rodríguez, ale tieto plány mu prekazili utečenci. So svojím výkonom bol však spokojný, pretože silnejší ako on bol jedine Fabio Aru. "Movistar to vzal za svoje. Chceli ísť rýchlo, aby to bolo pre nás všetkých náročné, na čo nakoniec doplatili aj oni. Keď zaútočil Aru, nemal som na neho odpoveď, preto som musel ísť vlastným tempom. Stratil som nejaký čas na jedného jazdca, ale na všetkých ostatných som získal. Teraz bude dôležité, ako sa zotavím z tohto ťažkého dňa. Všetci sme trpeli."  
 
Pamätný výkon predviedol Ian Boswell, ktorý dosiahol najlepší výsledok v tíme Sky. Talentovaný jazdec tak predviedol svoj potenciál a dôvod, prečo získal angažmán v tomto celku. "Som spokojný s mojím výsledkom, ale mám zmiešané pocity, lebo Chris a Nicolas stratili dosť času. Na prvom kopci sme išii na plný plyn, my sme sa chceli dostať do hlavného úniku. Myslím si, že som predviedol peknú jazdu, stále sa učím, preto verím, že tento výsledok mi v budúcnosti pomôže."
 
Pekelné chvíle prežil na trati Chris Froome, ktorý doplatil na pád hneď na začiatku prvého stúpania, kde si poranil rameno. Zostal však bojovať a napriek bolestiam predviedol v danej situácii pekný výkon. "Po mojom páde som mohol urobiť len jediné, ísť vlastným tempom. Pretekal som vo veľkej bolesti. Po etape sa nechám vyšetriť lekárom a uvidím, čo bude ďalej. Bola to veľmi ťažká cesta do cieľa. Veľkou podporou mi bol aj výkon Iana Boswella."  Britský jazdec vo štvrtok ráno nakoniec uviedol, že na pretekoch musí skončiť, pretože pri páde si zlomil kosť v hornej časti chodidla. Je vysoko pravdepodobné, že toto zranenie znamená pre neho koniec sezóny. Froome spadol po tom, čo pelotón nabehol na úzku vozovku a pri tlačenici narazil do ochrannej bariéry pri ceste.    
 
Veľa sa očakávalo od dvojice tímu Movistar, ale ani Valverde či Quintana nehrali prvé husle. Alejandro Valverde dokázal veľmi dobre eliminovať svoje straty, čo patrí medzi silné stránky jeho kariéry. "Vedeli sme, že to bude super ťažký deň, a aj napriek našim zlým výsledkom, ktoré mohli byť lepšie, som spokojný s mojím výkonom. Stratili sme čas na Arua, ktorý od začiatku vyzeral byť veľmi silný, a takisto na Purita, ale ako sme už povedali, nie sme na tom zle fyzicky, ale budeme pykať za naše úsilie na Tour. Froome stratil, no každý dnes trpel a bola to etapa, ktorá mohla skončiť zle pre hocikoho. Stále je pred nami veľa etáp, preto nemôžem prestať bojovať."
 
Nairovi Quintanovi chýbala na konci iskra, veď na cieľovom stúpaní neudržal ani tempo Toma Dumoulina, Kolumbijský jazde však po etape prezradil, že na túto náročnú etapu nastúpil so zdravotnými problémami. "Pre mňa to bolo veľmi ťažké, pretože v noci som mal horúčku, ale, našťastie, som sa dostal cez tento deň. Sme len ľudia, mám dobré i zlé dni, ja som dnes zaplatil za neočakávané účinky choroby. Vlastne, počas etapy som dvakrát premýšľal, že skončím, ale nemôžem opustiť svoj tím. Po ťažkom dni som nemohol bojovať až do cieľa, ale zostali sme v hre. Dúfam, že sa zotavím a budem pre môj tím ešte nápomocný."
 
Tím Tinkoff-Saxo prežil ďalší nepríjemný incident, keď druhého jazdca zo zostavy poslala k zemi a následne aj domov nezodpovedná motorka. Sergio Paulinho si hneď na začiatku etapy vytváral pozíciu pred balíkom, keď sa chcel odtrhnúť z vedúcej skupiny a vletel do jednej zákruty v plnej rýchlosti. Okamžite sa za ním vydala televízna motorka, ktorá ho za touto zákrutou zachytila a zhodila. Portugalský borec si poranil ľavú nohu, ktorú mu museli zašívať sedemnástimi stehmi. Ešte chvíľu pokračoval v pretekoch, ale potom musel odstúpiť kvôli krvácajúcej nohe. Oleg Tinkov bol natoľko nahnevaný na organizátorov, že nedokážu zariadiť bezpečnosť jazdcov na trati, že uvažuje, že svoj tím celkom stiahne z pretekov. Čudovali by sme sa ale, ak by sa k tomu odhodlal, keďže Rafal Majka sa nachádza na štvrtom mieste v GC a má reálnu šancu na pódium.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop