14. etapa ponúkla náplasť pre BMC, návrat Quintanu a zahmlený dojazd

5.9.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
V poradí 14. etapa španielskej Vuelty bola z tohtoročnej edície tou najdlhšou. Porciu 215 kilometrov zvládol najlepšie Alessandro de Marchi z BMC. Pre celok to však bolo do istej miery "Pyrrhovo víťazstvo".
 
Po odstúpení Tejaya van Garderena v sobotu ukončil svoje pôsobenie na Vuelte i Samuel Sánchez. Domáci pretekár dnes odjazdil len pol hodinu a potom to vzdal. Dôvodom bol problémový necht na pravej nohe. "Je to pre mňa ťažký deň, no Vueltu musím skrátka opustiť. Je pre mňa nemožné šliapať do pedálov. Už včera to bolo veľmi bolestivé. Dnes som vydržal len 35 minút," uviedol Sánchez. Podľa slov tímového lekára Danieleho Zaccaria sa snažili zvládnuť tento problém už niekoľko dní pomocou liekov. "Dnes sme sa však dostali do štádia, kedy sa mu skrátka nedá krútiť pedálmi," dodal.
 
Celková klasifikácia na poslednej Grand Tour sezóny je teda pre americký celok už pasé. Ďalej sa budú zameriavať na čiastkové úspechy v podobe etapových vavrínov. V dnešnej etape to potvrdil taliansky pretekár Alessandro de Marchi. Bývalý tímový kolega Petra Sagana z Cannondalu sa dostal do úniku dňa a svoje ťaženie mu prinieslo prvé víťazstvo v drese BMC. Dodajme ešte, že o únik sa v prvej hodine vehementne snažil aj Peter Velits, ale nemal šťastie a jeho skupinu dostihli.
 
"S trochou šťastia a energiou v tele som urobil rýchly útok, ktorý mi priniesol toto víťazstvo," okomentoval najbojovnejší muž minuloročnej Tour de France svoj úspech. "Spomínané šťastie zohralo veľkú rolu, nebol som totiž najsilnejší muž v úniku." Jazdca trápili počas sezóny zdravotné problémy, preto bol dnešný deň preňho istou satisfakciou. "Nikdy som si nemyslel, že som schopný vyhrať etapu. Dnes to bolo ťažké. Najprv sa dostať do úniku, potom čakať na správny čas a vyhrať. Som unavený, no cítim sa skvelo!"
 
 
Nairo Quintana je späť
 
Po predchádzajúcich dňoch, počas ktorých mal Kolumbíjčan problémy so žalúdkom, vyzeral dnes veľmi silný. Na atak lídra Arua na poslednom kopci dokázal zareagovať len jazdec Movistaru.
 
"Telo reaguje už omnoho lepšie. Ešte nie som úplne fit, stále mám bolesti brucha, no i napriek tomu som sa dnes cítil výborne," uviedol asi "najväčší víťaz" etapy. Druhý muž tohtoročnej Starej dámy sa ešte pokúsi zabojovať o stupne víťazov. Po dnešku sa vrátil do elitnej desiatky a na priebežného lídra stráca rovné tri minúty. "Čakajú nás ešte náročné dni, počas ktorých by som chcel dobehnúť stratený čas. Pokiaľ budú pocity a hlavne nohy také, ako dnes, pôjde to," uviedol rodák z mesta Cómbita. Podobne ako BMC, aj Movistar mal dnes v úniku svoje želiezko. Bol ním Španiel José Rojas. "Pre mňa to bol dnes veľmi zvláštny deň. V tíme mi dali dôveru v podobe voľnej ruky. Dnes to nevyšlo, no budeme to skúšať ďalej," povedal napokon tretí muž dnešného dňa.
 
 
Fabio Aru varuje pred časovkou
 
Taliansky pretekár dnes ukázal pekné momenty. V stúpaní na Alto Campoo nenechal nič na náhodu a pokúšal sa atakovať. Nástup zachytil Quintana, napokon sa nevydaril. Ukázal však veľkú chuť, čo znamená len to, že sa o červený dres nechce s nikým deliť.
 
"Zaútočil som skoro? Cítil som, že je čas. Musím postupovať krok za krokom a získavať sekundy postupne. Musím dotiahnuť preteky do víťazného konca, no najprv sa vzdialiť Dumoulinovi," poznamenal 25-ročný taliansky pretekár. Ten vie, že Tom Dumoulin je v jazde proti chronometru silný, no spolieha sa na to, že je časovka v poslednom treťom týždni a že sa môže na jeho výkone podpísať únava.
 
"Dnes to bolo veľmi rýchle. Pred náročnými dňami sme nemali vôbec čas na nadýchnutie sa. Chalani odviedli perfektnú prácu, celý deň sme to mali pevne pod kontrolou. Teraz sa však už sústredíme na zajtrajšiu tvrdú skúšku," zhodnotil 215 kilometrov Fabio Aru.
 
 
Tom Dumoulin si zachováva chladnú hlavu
 
Tretí muž z tohtoročného Okolo Švajčiarska zhodnotil priebeh etapy úplne jednoducho. "Dnes to išlo dobre. Nemal som najlepší deň kariéry, no podarilo sa mi obmedziť svoje straty."
 
"Naším zámerom bolo ochrániť Toma a priviesť ho pod záverečné stúpanie. Snažili sme sa aj o únik, aby mal osobitú podporu i vo finále etapy. Celkovo odviedol tím výbornú robotu," uviedol o čosi viac tréner Christian Guiberteau. Giant sa asi skutočne spolieha na časovku v Burgose. 
 
I v ruskej Kaťuši majú zatiaľ dôvod na úsmev. Ich španielsky líder Joaquim Rodríguez je priebežne na druhej pozícii. Dnes finišoval siedmy, v skupinke hlavných favoritov.
 
"V poslednej časti etapy, kde to bolo najstrmšie, som sa cítil lepšie ako som čakal. Mal som dnes však i zlé chvíle, kedy som si myslel, že stratím. Astana išla dnes neuveriteľne vysokým tempom. Viem, že Vuelta ešte ani zďaleka nekončí. Na programe je ešte pár zaujímavých etáp, kde by som chcel niečo vyskúšať, pretože v časovke opäť stratím. Musíme byť pozorní každý deň," povedal víťaz Okolo Baskicka 2015.
 
 
Majka s Chávesom si vymenili pozície
 
Po trinástej etape boli štvrtý a piaty, po dnešku si pozície vymenili. Pre oboch je však určite podstatnejšie to, že pred nasledujúcimi ťažkými dňami majú približne rovnaký časový odstup na červený dres, ktorý činí približne minútu a pol.
 
"Som v poriadku a spokojný. Stratil som len niekoľko sekúnd v záverečnom zrýchlení. Nebol to pre mňa najlepší kopec. Bol dlhý a tie najstrmšie časti sa nachádzali pár kilometrov pred cieľom. Astana nasadila pekelné tempo, no ani môj tím sa nemá za čo hanbiť. Odviedli perfektnú prácu a vo finále ma podporili," povedal spolujazdec Petra Sagana Rafal Majka.
 
"Ak mám byť úprimný, cítim sa veľmi unavený. Dnešná etapa bola dlhá a ťažká. Som rád, že som sa i dnes udržal v skupine najsilnejších. Musím sa poďakovať tímu, ktorý mi neskutočne pomohol. Teraz bude najdôležitejšie udržať túto pozíciu," podelil sa o pocity tesne po etape Kolumbíjčan jazdiaci za austrálske zoskupenie Orica GreenEdge. "Najbližšie dni budú naozaj ťažké, no pre mňa je veľmi dobrým znamením môj tím," uviedol na záver Esteban Cháves.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop