Po časovke: Tom Dumoulin ako nový Indurain, ostatní sľubujú útoky

9.9.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Časovka zaujímavo rozdala karty a rozohrala veľkolepé vyvrcholenie Vuelty. Holanďan Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) očakávane ovládol jedinú individuálnu časovku tohtoročnej Vuelty a vrátil sa do červeného dresu. V poslednom týždni Grand Tour sa netypicky dostal pred elitných vrchárov, i keď je približne o desať kilogramov ťažší. „Som veľmi šťastný. Moje nohy išli výborne a sústredil som sa iba na vlastný výkon. Stále som sa cítil relatívne čerstvo. Čakajú nás ešte náročné dni, ktoré znamenajú dobrú šou pre fanúšikov. Veľkí favoriti sú tesne za mnou a dúfam, že budú útočiť proti sebe. Vuelta je pre mňa a tím už teraz úspešná, ale po dvoch etapových vavrínoch sa ešte pokúsime o vylepšenie,“ dodal rodák z Maastrichtu, ktorý ovládol v tejto sezóne aj časovky na Okolo Baskicka a Okolo Švajčiarska.
 
Dumoulinov tímový kouč Addy Engels potvrdil, že stále živia nádej na celkové víťazstvo. „Bola to perfektná časovka, ktorá Tomovi ako špecialistovi veľmi sadla. Technicky urobil úžasnú prácu a zvládol to aj mentálne. Dúfali sme, že sa vytvoria väčšie rozdiely v celkovej klasifikácii. Bude to veľký boj a veľká výzva, keďže nás čakajú tri náročné etapy a náskok je minimálny. Musíme byť na sto percent koncentrovaní.“ Dumoulinova kombinácia časovkárskych a vrchárskych schopností prekvapila celý pelotón. Dlhoročný športový riaditeľ tímu Movistar Eusebio Unzué ho dokonca prirovnal k legendárnemu Miguelovi Indruainovi. Španielsky odborník tiež upozornil, že Vuelta môže byť pre Dumoulina podobne prelomová ako ročník 2011 pre Chrisa Frooma.
 
dumoulin-casovka-vuelta-2015-tgaf
Tom Dumoulin pri svojom výkone (klik pre zväčšenie) (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Talentovaný vrchár Fabio Aru (Astana) sa síce nevrátil do červeného, ale vyžmýkal zo seba maximum. Predviedol jednu z najlepších časoviek v kariére. Zatiaľ čo na Gire stratil v boji proti chronometru 2:47 na Contadora, tentoraz iba 1:53 na Dumoulina. V celkovom poradí stráca iba tri sekundy, ktoré sú predpoveďou mimoriadne útočnej a dramatickej cyklistiky. „Keby som sa dostal späť do červeného dresu, tak by som bol ešte šťastnejší. Každopádne, bola to dobrá časovka a celková strata troch sekúnd nie je vôbec zlá.“ Otázkou zostáva, kde bude Aru útočiť a ako to dopadne.
 
Oveľa nespokojnejšie dopadol Joaquim Rodríguez (Kaťuša), ktorý sa doslova prepadol na celkové tretie miesto. Puritovi možno znova utečie celkový triumf, pretože časovka zostala jeho príliš vplyvným nedostatkom. „Samozrejme, že to nebola ideálna etapa, ale zároveň uznávam veľmi veľkú silu Dumoulina a Arua. Čakal som lepší výsledok, ale napokon som stratil dve pozície v celkovom poradí. Teraz nemám čo stratiť. Idem ďalej. Dám do toho všetky moje sily a pokúsim sa vyhrať túto Vueltu. Ešte nie je koniec.“ Útočný španielsky vrchár sa nevzdáva a stále má reálnu šancu na červený, zelený i biely trikot.
 
Aj tím Tinkoff-Saxo chce útočiť, pretože cieľom pre štvrtého Rafala Majku zostáva posun na pódium. „Sme hrdí na druhé miesto Bodnara a jeho výkon. Majka išiel tiež dobre, ale nebolo to ideálne. Movistar išiel lepšie, čo znamená, že boje na čele celkového poradia budú v nasledujúcich dňoch vyrovnané a veľmi vzrušujúce. Našim cieľom zostáva pódium. Do Madridu chceme prísť s vedomím, že sme pre to urobili všetko,“ zhodnotil situáciu športový riaditeľ Tristan Hoffman. Šancu na pódium si navýšili Valverde a Quintana z Movistaru. Celkovo siedmy Kolumbijčan Cháves získal pár sekúnd pred španielskou úderkou Moreno Nieve, zatiaľ čo Juhoafričan Meintjes sa po časovke usadil na chvoste top desiatky.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop