Predposledná etapa predstavila víťaza i úctyhodný únik

12.9.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Predposledná etapa poslednej Grand Tour sezóny napísala v jej príbehu tú najdôležitejšiu časť. Po takmer troch týždňoch a veľkom množstve zápletiek sme spoznali víťaza Vuelty.
 
Stal sa ním taliansky cyklista Fabio Aru. Tento 25-ročný borec tak môže oslavovať svoj prvý triumf na Grand Tour v kariére. "Toto víťazstvo nie je len o mne. Obrovský podiel na ňom majú i moji kolegovia z tímu. Sú skrátka fenomenálni. I napriek tomu, že sme mali na začiatku pretekov problémy, tvrdou prácou sme sa s nimi vyrovnali a ostali sme jednotní," poznamenal už dvojnásobný držiteľ stupňa víťazov z podujatí veľkej trojky.
 
"Stále tomu nemôžem uveriť. Ešte raz musím vyzdvihnúť môj tím. Chalani boli vynikajúci. Sú to oni, ktorí vyhrali Vueltu, nie ja. Boli to preteky s veľkým stresom, čo podčiarkla i posledná ťažká etapa," pokračoval okrem iného aj piaty muž z Okolo Poľska 2015. Aru vzdal hold i Tomovi Dumoulinovi. Povedal o ňom, že je to silný a komplexný jazdec, bez ktorého by Vuelta nebola Vueltou.
 
Asi najväčšie sklamanie prežíval po etape práve Holanďan Tom Dumoulin. "Dnes to bolo pre mňa príliš veľa. Snažil som sa bojovať úplne za všetkých, no nedalo sa mi urobiť viac. V predchádzajúcich etapách som bol schopný čeliť útokom iných jazdcov, ale dnes, žiaľ, nie. A keď nastúpili chlapci z Astany, vedel som, že je naozaj koniec," uviedol pretekár tímu Giant-Alpecin, ktorý obsadí celkovo šiestu priečku.
 
Pred začiatkom podniku neočakával pravdepodobne nikto, že by mal patriť medzi cyklistov, ktorí budú miešať karty v celkovom poradí, a tak vyznievajú jeho výkony o to obdivuhodnejšie. "Boli sme veľmi blízko víťazstva. Je škoda, že sme vedenie stratili v podstate na konci pretekov, no i napriek tomu sme zažili nádhernú Vueltu!" dodal tréner Addy Engels. Tom Dumoulin ukončil svoje vyjadrenie s tým, že dnes je to obrovské sklamanie, no zajtra bude cítiť pýchu.
 
 
Po etape bolo už o všetkom rozhodnuté, no skutočne jediným oficiálnym víťazom sa stal španielsky veterán Ruben Plaza. "Vedel som, že dnes mám šancu. Skupina vpredu sa dosť trhala a ja som premýšľal. Vedel som, že ak to skúsim, bude to ešte dosť kilometrov, ale cítil som, že je ten pravý čas odtrhnúť sa. Chcel by som sa všetkým poďakovať. Fanúšikom, sponzorom, kolegom," povedal pretekár celku Lampre - Merida a víťaz 20. etapy po neuveriteľnom samostatnom úniku, ktorý trval presne 114 kilometrov!
 
"Tento úspech robí Vueltu ešte krajšou a ostane zapísaná v našich mysliach, ale aj v histórii. Je to odmena za tímového ducha, ktorý tu vznikol. Naša vôľa a sila sú neuveriteľné," dodal športový riaditeľ Lampre-Merida Orlando Maini.
 
 
plaza-ruben-vuelta-vitazstvo-lamf
Ruben Plaza s rukami nad hlavou po krásnom sóle (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Dôvod na úsmev majú i v Movistare. Dvaja ich borci sa na domácich cestách umiestili v najlepšej desiatke. Okrem Alejandra Valverdeho, ktorý skončil na "šťastnej" siedmej priečke, uspel aj Nairo Quintana. V prípade víťaza Gira z minulého roka to však mohlo dopadnúť úplne opačne. Kolumbijčan totiž počas pretekov prekonával žalúdočne problémy. Dokázal sa však vyliečiť, ba čo viac, atakoval stupne víťazov.
 
"Cítim sa šťastný. Je pravda, že som mohol dosiahnuť viac. Keby mi však niekto pred pár dňami povedal, že skončím štvrtý, neveril by som mu. Pokojne som mohol preteky po problémoch, ktoré som mal v Andorre a v etapách po, sledovať už len doma v televízii. Je to pre mňa obohacujúce a som s tým spokojný," povedal Quintana.
 
 
V počítaní spokojných tímoch môžeme smelo pokračovať. Ďalším v poradí je Tinkoff-Saxo. Zoskupenie nášho Petra Sagana vyslalo na Pyrenejský poloostrov ako lídra Rafala Majku. A Poliak dôveru tímu odplatil. Pokiaľ sa nestane nič nepredvídané, splní cieľ, s ktorým sem prišiel. Skončí tretí, vybojuje pódium.
 
"Momentálne som neskutočne šťastný. Je to splnenie môjho sna. Chcel by som sa poďakovať mojím kolegom, bez nich by pódium určite nebolo. Tento úspech chcem venovať mojej rodine a hlavne mojej žene," povedal dojatý Majka.
 
"Sme veľmi, veľmi šťastní. Prišli sme sem vyhrať etapu a skončiť prvej päťke celkovej klasifikácii. Obe sme splnili, Peter vyhral etapu a Rafal pridal tretie miesto. Ukázal neskutočnú silu v tom, ako sa dokáže otriasť, vydýchnuť si. Podľa doktora mu stačilo len päť hlbokých nadýchnutí sa na to, aby po dojazde do cieľa opäť normálne fungoval," poukázal na silu svojho zverenca Tristan Hoffman. "Mal dobré nohy a pretekal veľmi aktívne. Tento výsledok si zaslúžil."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop