Vuelta napínavá až do konca, prekvapujúco to spôsobil časovkár

15.9.2015, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledná Grand Tour sezóny priniesla najviac zamotanú bitku o celkovú klasifikáciu, ktorá sa rozhodla len v predposlednej etape. Nakoniec určili víťaza španielske kopce, ale organizátorom sa vydarila aj myšlienka s časovkou pre špecialistov.
 
Vuelta má svojím spôsobom výborné miesto v kalendári. Na konci ročníka sem môžu pricestovať jazdci, ktorí mali výkonnostný vrchol na Gire, alebo tí, ktorí sa cítia dostatočne silní po Tour de France. Výbornú príležitosť poskytuje aj pre cyklistov, ktorí nemohli kvôli zraneniam naplniť svoje ciele v predchádzajúcich pretekoch. A presne takáto zmes jazdcov sa tu zišla v tomto ročníku, čo vytvorilo veľmi súťaživé prostredie. Po skončení podujatia môžeme povedať, že keďže nie všetci borci sa tu dokázali prezentovať v top forme, kľúčovým faktorom pretekov bola čerstvosť.
 
 
Nečakaný súboj mladého časovkára a mladého vrchára
 
V tomto smere vynikol Fabio Aru, ktorý mal po druhom mieste na Gire dostatočný priestor na oddych. Už v minulom roku ukázal, že dokáže perfektne zvládnuť dve GT v sezóne, v tomto ročníku svoje výkony ešte vygradoval. Víťazstvom na Vuelte dosiahol úspech kariéry a stal sa najúspešnejším jazdcom na Grand Tour v tejto sezóne. Napodobnil tak Nibaliho, ktorý v roku 2013 vyhral Giro a na Vuelte finišoval na druhej priečke.
 
O jeho kvalitách svedčí aj to, že víťazstvo strhol na svoju stranu v predposlednej etape, kde si nesmierne veril, že môže poraziť Dumoulina. A to dokážu len skutoční šampióni. "Cítim sa veľmi šťastný, tento triumf venujem mojej rodine, všetkým tým, ktorí mi pomohli zvíťaziť a fanúšikom. Veľmi ma to motivuje, aby som pracoval ešte tvrdšie, pretože ak chcete dosiahnuť takýto úspech, musíte kvôli tomu veľa vecí obetovať. Splnil sa mi sen, ktorý som mal už ako dieťa. Predposledná etapa bola pre mňa veľmi emociálna, pretože sme ukázali našu jednotnosť a ako tím sme odviedli výbornú prácu. Boli to veľmi ťažké preteky, ale som si istý, že sa to fanúšikom páčilo. Bolo to veľkolepé."
 
Obrovským prekvapením podujatia bol Tom Dumoulin, ktorý ako vyhlásený časovkár a jazdec na ardenské kopce vzdoroval vrchárom na španielskych strmých stenách. V jeho prípade zohrala úlohu sviežosť, ale všetkých prekvapilo, v akej vynikajúcej forme sa tu predstavil po zranení, ktoré utrpel na Tour de France. Zaskočilo to aj celý tím Giant-Alpecin, ktorý mu v závere nedokázal poskytnúť potrebnú pomoc. A presila Astany sa nakoniec prejavila.
 
Pre holandského jazdca skončila Vuelta možno až príliš krutým výsledkom, ale na druhej strane získal obrovské skúsenosti a objavil v sebe možnosti, ktoré by za iných okolností možno zostali ukryté. "Po dvadsiatej etape mnou lomcovalo sklamanie, ale nakoniec som na svoje výkony hrdý. Celý čas som dokázal strážiť Aruove nástupy, ale na predposlednom kopci podujatia som mu dal niekoľko metrov a bolo po všetkom. Predchádzajúca snaha ma vyčerpala, bol som úplne prázdny. Ale bojoval som až do konca, aby som skončil čo najlepšie, ale bol to pre mňa príliš dlhý a ťažký deň."
 
 
dumoulin-vuelta-2015-1-tgaf
Tom Dumoulin zvládal stúpania ako nikdy (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Všetci vrchári odchádzajú spokojní
 
Medzi hlavných aktérov podujatia patril aj Joaquim Rodríguez. Domáci cyklista mal šancu konečne získať titul na Grand Tour, ale na jeho smolu organizátori zaradili do programu rovinatú časovku. Preto musel byť so svojím druhým miestom spokojný, i keď ho môže mrzieť, že počas dvoch prudkých dojazdoch v Astúrii nezískal na konkurenciu viac času. Pred nejakým časom by na tomto teréne svojich súperov "roztrhal na kusy". "Môžem povedať, že so svojím výsledkom som veľmi spokojný. Druhé miesto je pekný úspech, keď máte za sebou tri náročné týždne, kde ste bojovali proti kvalitným súperom. Ak by ste mi to predpovedali na začiatku pretekov, bral by som to všetkými desiatimi. Nemohol som získať viac. Vyhral som aj ťažkú horskú etapu, na jeden deň som mal oblečený červený dres, preto musím poďakovať spolujazdcom, ktorí mi v tom veľmi pomohli. Aj keď mám 36 rokov, potvrdil som, že stále patrím medzi najlepších z najlepších."
 
Rafal Majka mal na pretekoch sebavedomé vyhlásenia, že chce zabojovať o pódium, čo sa mu skutočne podarilo. Poľský cyklista znovu potvrdil, že je výborným vrchárom, ktorý dokáže zvládať trojtýždňovú záťaž. V tíme Tinkoff-Saxo jeho pozícia neustále rastie, čo mladému pretekárovi dodáva ďalšie sebavedomie. "Vždy som sníval, že raz skončím na Grand Tour na pódiu. Chcem sa poďakovať mojim kolegom, bez nich by som to nedosiahol. Náš tím mal na pretekoch niekoľko vzostupov a pádov, preto som hrdý, že som pre nás získal tretie miesto. Bola to pre mňa obrovská skúsenosť, že som bol lídrom veľkého tímu na veľkých pretekoch. Verím, že sa mi niekedy podarí vyhrať GT. Na druhú priečku mi chýbalo len 12 sekúnd, ale Purito bol veľmi silný. Prišiel som sem po ťažkej Tour, preto som nebol najčerstvejší, ale v druhej časti pretekov sa moja situácia zlepšila. Časovka bol ťažký okamih, nepodal som v nej najlepší výkon, ale podujatie po tejto etape neskončilo."
 
Dve GT za sebou si prvý raz v kariére vyskúšal Nairo Quintana, ktorý preto nemal pred Vueltou veľkolepé vyhlásenia. Priznával, že nie je na rovnakej úrovni na Tour, a jeho situáciu ešte zhoršilo ochorenie v priebehu pretekov. Kolumbijský pretekár nakoniec finišoval na štvrtom mieste napriek všetkým komplikáciám, čo posilnilo jeho sebadôveru pred budúcim ročníkom. "Som šťastný a spokojný so štvrtým miestom. Samozrejme, chcel som vyhrať, ale keď si spomeniem na etapu v Andorre, počas ktorej som chcel odstúpiť, v konečnom dôsledku je to výborný výsledok. Táto Vuelta ma stála veľa energie, ale nemohol som odstúpiť, pretože v minulom roku sa skončila pre mňa veľkým sklamaním. Myslím si, že je možné na dvoch GT za sebou vybojovať dobrý výsledok. Na Tour som prežil jeden zlý deň, inak by som bol k titulu bližšie. Na Vuelte som ochorel, ale aj tak som skončil štvrtý. Podľa mňa je možné dosiahnuť double. Na budúci rok je mojím hlavným cieľom dobytie Tour de France."
 
Skvelé preteky má za sebou Esteban Cháves. Borec tímu Orica prvýkrát potvrdil, že je schopný kvalitne jazdiť počas celej Grand Tour, nielen na jej začiatku. Útly vrchár z roka na rok výkonnostne rastie a postupne začína naplňovať svoj potenciál. "Je to úžasné, že som sa udržal v skupine favoritov až do konca. Som veľmi rád a určite aj celý náš tím. Je to odmena za tvrdú prácu. Chceli sme byť v top 10 a máme piate miesto! Ak by mi to niekto po Gire povedal, tak by som mi neveril. Neveril by som ani tomu, že vyhrám dve etapy a šesť dní budem nosiť červený dres. Musím sa uštipnúť, myslím si, že snívam. Určite budem aj naďalej tvrdo pracovať. Najkrajšie je, že potom sa výsledky bezpochyby dostavia."
           
 
aru-fabio-valverde-vuelta-2015-movf
Fabio Aru a Alejandro Valverde pred štartom etapy (© Movistar Team)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop