Bude sa prepisovať história? Chris Froome pokukuje po double Tour - Vuelta

28.8.2017, 16:00 | Magazín C-I.sk | Marek Šnajdr
Konečný výsledok Vuelty 2017 môže priniesť významný prepis histórie. Chris Froome, jazdiaci vo veľmi dobrej forme, sa môže stať tretím mužom, ktorý by v jednom roku dokázal ovládnuť Tour de France aj Vueltu. Dokonca by bol prvým cyklistom, ktorý by to zvládol v súčasnom rozložení kalendára, keď Vuelta štartuje zhruba mesiac po skončení Starej dámy.
 
 
Doterajšie snahy o double
 
Doteraz jediní dvaja úspešní kalendárni pokoritelia týchto dvoch významných podujatí sú Francúzi. Cyklistické legendy Jacques Anquetil a Bernard Hinault to zvládli v rokoch 1963 a 1978. Anquetil dvíhal trofej pre víťaza Vuelty 15. mája 1963, Tour de France ovládol takmer o dva mesiace neskôr, presnejšie 14. júla 1963. Hinault oslavoval 14. mája 1978 a 23. júla 1978. Toto termínové rozloženie bolo podobné kombinácii Giro-Tour, je teda s dnešnou situáciou len ťažko porovnateľné. Mimochodom, taliansku a francúzsku Grand Tour pokorili v jednom roku celkom desaťkrát, aj tak je dnes možnosť zisku týchto dvoch titulov považovaná za oveľa menšiu, než v prípade Tour a Vuelty.
 
Súčasné termínové ukotvenie Vuelty nemá dlhú tradíciu, na konci roka sa španielske preteky jazdia pravidelne až od roku 1995. V roku 2017 je to teda už 23. možnosť vyhrať obe preteky v súčasnom kalendárnom usporiadaní. Reálne sa ale tieto pokusy odohrávajú až v posledných rokoch.
 
Prvý štart víťaza TdF na Vuelte po zmene jej termínu sa uskutočnil až v roku 2006. Protagonistom bol Oscar Pereiro, vládca Tour v ročníku, ktorý bol poznamenaný dopingom Floyda Landisa. Pereiro tu ale ani nebol lídrom tímu Caisse d'Epargne, lebo španielska stajňa šla na Alejandra Valverdeho, nakoniec druhého celkovo za Alexandrom Vinokurovom. Pereiro bral 49. miesto celkovo, výraznejšie sa nepresadil v žiadnej z etáp.
 
Prvý skutočný útok na tento double sa tak uskutočnil až v roku 2008. Carlos Sastre v tom roku získal celkový vavrín z Tour, v ktorej ale vtedy chýbal veľký favorit Alberto Contador. Súboj Španielov sa tak odohral až na domácej pôde a za dlhší koniec povrazu ťahal El Pistolero. Sastre bral tretie miesto so stratou 4:12, v piatich etapách sa dokázal pozrieť do Top 10. Na suverénneho Contadora vtedy nemal, ale naznačil, že víťaz Tour de France môže predvádzať skvelé výkony aj o mesiac až dva neskôr na Vuelte.
 
 
contador quintana podanie ruk movf
Alberto Contador s Nairom Quintanom (© Movistar Team)
 
 
Zaujímavým prípadom je rok 2010. Pôvodný víťaz Tour Alberto Contador síce na Vuelte neštartoval, rovnako ako v predošlých rokoch, kedy francúzský etapák vyhral, ale neskorší šampión od "zeleného stola" Andy Schleck túto dvojkombináciu podnikol. Vueltu síce poňal len ako podporu pre svojho brata Fränka a počas pretekov nedosiahol kvalitný výsledok, celkom úsmevný bol ale jeho koniec na tomto podujatí, ktorý nastal pred desiatou etapou. Spolu s tímovým kolegom Stuartom O'Gradym totiž boli nachytaní pri konzumácii alkoholu. Tím Saxo Bank toleroval iba pohárik vína pri večeri, a tak sa museli obaja hriešnici spakovať. Fränk nakoniec po diskvalifikácii Ezequiela Mosqueru obsadil celkovo štvrté miesto. Ak by sme to nerátali, tak piate.
 
Posledným vyzývateľom je Chris Froome. V roku 2015 šlo až do desiatej etapy všetko podľa plánu. Priebežné ôsme miesto, strata 1:18 na vedúceho Dumoulina a predovšetkým veľa etáp na vylepšenie pozície. Jedenásty deň ale zničil všetky Britove túžby. Brutálna etapa, v ktorej sa na 138 kilometroch nastúpalo 4950 metrov, sa do Chrisovej pamäti zapísala zlým spôsobom. Sám se tejto skúšky obával, poukazoval na nie úplne ideálnu formu. Rozhodlo se ale vlastne už na štarte. Froome narazil do bariéry, spadol a zranil si nohy a rameno. Potom už len trpel. Etapu síce so sebazaprením dokončil, 32. miesto a strata takmer deviatich minút ale znamenala koniec nádejí na výsledok. Nasledovné vyšetrenia ukázali zlomenú tarzálnu kosť a na dvanástu etapu už tak pretekár tímu Sky vôbec nenastúpil. Čest tímu tak nakoniec hájil celkovo ôsmy Mikel Nieve.
 
Vuelta 2016 dopadla pre Chrisa o čosi lepšie. Súboje s Nairom Quintanom síce v celkovom poradí nakoniec vyzneli lepšie pre Kolumbijčana, druhé miesto v GC, tri víťazstvá v etapách (vrátane tímovej časovky) či tretie a štvrté etapové umiestnenie, ale museli rodáka z Kene utvrdiť v tom, že double je uskutočniteľný.
 
 
froome 2017 tdf po dojazde skyf
Chris Froome na Tour de France (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Bude Froome prepisovať históriu?
 
Pre úplnosť ešte musíme doplniť rok 2011 a Froomovu prvú účasť na Vuelte. Tento ročník priniesol mimoriadne vyrovnané súboje a v konečnom dôsledku len trinásťsekundový náskok Juana Juana Josého Coba na vtedy 26-ročného Chrisa. Britský fenomén má s poslednou kalendárnou Grand Tour celkovo päťnásobnú skúsenosť, z ktorej vyťažil tri druhé miesta, jedno štvrté a jedno nešťastné odstúpenie.
 
Teraz má na svojej strane niekoľko dôležitých faktorov, ktoré mu môžu priniesť historické double. Froomove vrchárske a časovkárske schopnosti sú nesporné, ale vyzerá to tak, že sú doplnené jeho veľmi dobrou momentálnou formou. Napriek tomu, že má veľmi podobný pretekársky program ako minulý rok (vynechal len Liége-Bastogne-Liége, RideLondon Classic a na programe samozrejme neboli ani olympijské hry), sám sa cíti lepšie pripravený. Pre Eurosport pred štartom pretekov prehlásil: "Tento rok to berieme ako našu misiu, double z Tour a Vuelty je veľkou motiváciou a asi ešte nikdy som nemal tak silný tím."
 
David Lopez, Mikel Nieve, Wout Poels či Diego Rosa sú výbornými pomocníkmi do kopcov, dobre viditeľný je tento rok Gianni Moscon a veľké skúsenosti sršia aj z Christiana Kneesa, Salvatoreho Puccia a Iana Stannarda. Je tak jasné, že Chrisove slová nie sú len zdvorilostné frázy.
 
Svoju vlastnú prípravu popísal redakcii Cyclingweekly: "Je to prvýkrát, čo som sa mohol na Vueltu zamerať, prvýkrát som pred ňou šiel na vysokohorský tréningový kemp. S trénerom sme sezónu rozplánovali tak, aby som vydržal čerstvý dlhšie. Nebojím sa ani toho, že by mi v treťom týždni došli sily."
 
Dobrá a premyslená príprava či sila tímu sú kľúčové prvky mozaiky, z ktorej sa skladá úspech každej GT. Dôležitou neznámou ale v danej rovnici sú súperi. Lúčiaci sa Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Fabio Aru či Esteban Cháves. Tento krátky súpis naznačuje, že Froome svoju pozíciu uľahčenú nemá. Čo sa týka konkurencie, tak tá je hodná Grand Tour levelu.
 
Pred desiatou etapou Vuelta a Espaňa čaká na pretekárov ešte päť veľmi ťažkých etáp a jedna 40-kilometrová časovka. Dôležité môžu byť samozrejme aj dalšie, papierovo jednoduchšie etapy, ale z hľadiska terénu je obtiažne štvornásobného víťaza Tour nejako prekvapiť.
 
Vyzývateľ histórie si do prvého voľného dňa nesie solídny náskok na konkurenciu. Napriek tomu, že najťažšie etapy jazdcov ešte len čakajú, veľa indícií naznačuje, že Chris Froome môže tieto preteky ovládnuť. Stane sa tak prvým novodobým držiteľom double Tour-Vuelta?
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop