Bora-Hansgrohe dosiahla v sezóne výkonnostný rast, pomohla licencia i Saganov príchod

26.10.2017, 18:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Nemecká zostava Bora - Hansgrohe prežila asi najdôležitejší rok vo svojej histórii. Po obdržaní licencie World Tour a pritiahnutí svetového šampióna zvýšila svoju hodnotu a z výsledkového hľadiska má za sebou najúspešnejšiu sezónu. Ale nie vždy jej všetko vyšlo podľa predstáv.  
 
Ambiciózna partia okolo generálneho manažéra Ralpha Denka niekoľko rokov vytrvalo a systematicky pracuje, aby sa zaradila medzi najlepšie tímy na svete, a z tohto pohľadu sa stala sezóna 2017 dôležitým míľnikom, aby sa zaradila medzi najviac rešpektované cyklistické zoskupenia.
 
 
denk sagan 2017 bohf
Peter Sagan a Ralph Denk (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Kvalitu celku zvýšila prestupová politika
 
Veľkú pozornosť spôsobil príchod Petra Sagana. Dúhový dres kládol vysoké nároky nielen na ekonomické hľadisko, s čím si poradil triumvirát Bora - hansgrohe - Specialized, ale aj na kvalitu práce, pretože Sagan má iba tie najvyššie ciele a vyžaduje stopercentný prístup nielen počas pretekov. V tomto smere si maximálne sadli s Ralphom Denkom. Lídrami pre Grand Tour sa stali navrátilec Leo König a poľský cyklista Rafal Majka, v tíme zostal aj ambiciózny šprintér Sam Bennett. A táto novovybudovaná partia dokázala výrazným spôsobom pozdvihnúť úroveň Bora - Hansgrohe oproti predchádzajúcemu obdobiu a strhla k tomu aj ostatných kolegov. 
 
Nemecký mančaft sa pohyboval v sezóne 2016 na pro - konti úrovni. Ako Bora - Argon 18 získal deväť triumfov a José Mendez sa stal portugalským šampiónom. Po tri víťazstvá vybojovali Sam Bennett a Phil Bauhaus, tie najcennejšie boli etapové triumfy na Critérium International a Okolo Dánska, potom boli úspešní napríklad na Okolo Azerbajdžanu a Okolo Rakúska. Bora - Argon 18 nepatril medzi tie najsilnejšie celky v kategórii pro - konti, preto je obdivuhodné, akým spôsobom sa dokázal etablovať v krátkom čase v skupine World Tour.
 
 
bora stats 2017
 
 
V ročníku 2017 vybojoval Bora - Hansgrohe 27 víťazstiev, plus piati jazdci úradovali na domácich šampionátoch (Saramotins, Bárta, Juraj Sagan, Mühlberger, Burghardt). Získané triumfy mali svoju hodnotu, lebo až devätnásť z nich pochádzalo z podujatí World Tour. Nemecká zostava bola úspešná aj na Grand Tour. Presadila sa na všetkých troch najprestížnejších etapových pretekoch, na Tour de France dokonca dvakrát, a obrovskú radosť jej urobil aj majstrovský výkon Petra Sagana v Bergene. Z tohto pohľadu je jasné, aký veľký kvalitatívny skok urobila Bora z jedného roka na druhý.
 
 
bora stats 2016
 
 
Sagan, Majka a Bennett potiahli zostavu víťazstvami 
 
Najsledovanejšou osobnosťou tímu bol bezpochyby Peter Sagan. Slovenskému jazdcovi bolo umožnené, aby si zobral zo sebou osvedčený podporný tím, a na oplátku sa čakali od neho zaujímavé výsledky. Svetový šampión pôsobil veľmi dobre už na Tour Down Under, no prvé víťazstvo v novom drese dosiahol na Kuurne - Brusel - Kuurne. A práve jarné klasiky boli tým miestom, kde mal Sagan zviditeľniť svojho zamestnávateľa, ale pod vplyvom rôznych okolností sa mu nepodarilo získať ani jedno veľké víťazstvo.
 
Na titul mu nestačil ani skvelý výkon vo finále na Miláno - San Remo a najlepší výsledok na mačacích hlavách dosiahol na Gent - Wevelgem, kde bral tretie miesto. Očakávania boli vyššie ako skutočnosť, preto nezostávalo nič iné, ako sa sústrediť na etapové preteky a najmä Tour de France.
 
Aj v roku 2017 Sagan potvrdil, že je mašina na víťazstvá na etapových podujatiach. Po dva triumfy vybojoval na Tirrene, vo Švajčiarsku a na BinckBank Tour a jedno víťazstvo uchmatol v Kalifornii a na Okolo Poľska. Úspešný bol aj na tom najväčšom javisku, Tour de France, kde sa presadil v špurte do kopca v tretej etape. Ale hneď na druhý deň bol z pretekov diskvalifikovaný, čo bol šok nielen pre neho samotného a celý tím, ale aj pre množstvo fanúšikov. Bora - Hansrohe teda nemohla využiť jeho obrovský potenciál ani na najväčšom podujatí na svete.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazstvo Petra Sagana na TdF 2017
 
 
Peter Sagan však zakončil sezónu perfektným spôsobom. Najskôr úradoval na jednorazovke GP Québec a potom tretíkrát v rade vybojoval titul svetového šampióna. V ročníku 2017 tak vybojoval Sagan pre Boru jedenásť triumfov a ďalší dúhový dres, ale na jarných klasikách a Starej dáme sa im nedarilo podľa predstáv. Ich vzájomná spolupráca však bude trvať ešte dva roky, čo je dostatočný časový priestor, aby si to všetko pekne vynahradili.                 
 
Ďalším lídrom tímu bol Rafal Majka, ktorého hlavným cieľom bol úspech na Tour de France. V prvej časti sezóny zaujal desiatym miestom na Liége - Bastogne - Liége a s príchodom Starej dámy jeho forma gradovala. Najprv to predviedol na Okolo Kalifornie, kde vyhral jednu etapu a útočil na celkový triumf, ale po ITT sa musel uspokojiť s druhou priečkou v GC. Úspech v klasifikácii napokon slávil o niekoľko týždňov neskôr. Na Okolo Slovinska bol najsilnejší v kráľovskej etape a do svojej zbierky pridal druhý titul v kariére na etapovom podujatí. Predtým sa tešil na Tour de Pologne.
 
 
majka 2017 slovinsko triumf bohfst
Triumf Rafala Majku v Slovinsku (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Na Starej dáme mal vysoké ciele, túžil sa dostať na pódium, ale po ťažkom páde v deviatej etape nemohol náležite využiť svoju formu a po prvom voľnom dni podujatie opustil. Potom sa Majka automaticky zameral na Vueltu, no ešte predtým sa dostal do tempa na Okolo Poľska a na domácich pretekoch vybojoval druhú priečku v GC. Španielska Grand Tour bola nad jeho sily z hľadiska celkovej klasifikácie, ale zaujal tretím miestom na stúpaní Xorret de Catí a najmä etapovým triumfom v horskej etape končiacej na Sierra de la Pandera. Rafal Majka v tejto sezóne síce nebojoval o popredné miesta v GC na Grand Tour, ale v mnohých prípadoch sa predviedol vo veľmi dobrej forme, čo len zvýši jeho motiváciu do nasledujúcej sezóny.                 
 
Desať víťazstiev ukoristil írsky cyklista Sam Bennett, ktorý dostal v tomto ročníku niekoľko pekných príležitostí. Tú najväčšiu mal na Gire, kde sa prepracoval štyrikrát na stupne víťazov, ale vytúžený triumf nie a nie prísť. Víťazný účet v tejto sezóne si otvoril na Paríž - Nice, keď v špurte tretej etapy porazil Kristoffa s Degenkolbom, ale na ďalší triumf musel čakať až tri mesiace. Bennett sa prebudil na Okolo Slovinska, kde získal dve výhry, a potom bol rovnako úspešný aj na Czech Cycling Tour. Veľmi dobrú výkonnosť si udržal aj na konci sezóny, keď ovládol jednorazovku Sparkassen Münsterland Giro a v Turecku získal štyri etapové triumfy. Írsky jazdec ukázal svoj potenciál a na P-N potvrdil, že môže porážať aj veľké šprintérske mená, takže úspech na Grand Tour sa môže dostaviť čoskoro.           
 
 
bennett 2017 nice vitazstvo bohfst
Trtiumf Sama Bennetta na Paríž - Nice (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Príležitosť dostávali aj ďalší jazdci
 
Veľmi zlú sezónu má za sebou Leo König, ktorý sa po dvoch rokoch v tíme Sky vrátil do známeho prostredia a mal útočiť na vysoké priečky v GC na trojtýždňových pretekoch, a to najmä na Gire. Hneď v januári mu však skomplikovali situáciu zdravotné problémy s kolenom, ktoré ho vyradili takmer na celú sezónu. Neúspešný návrat previedol na Dauphiné, kde odjazdil len necelé tri etapy, potom mu to nevyšlo na Clasica San Sebastian a na septembrových talianskych jednorazovkách, ale svetielko nádeje mu dodali finálne preteky sezóny v Turecku a Tour of Guangxi, kde dokázal zvládnuť plnú porciu. Ani netreba pripomínať, že český jazdec bude mať ohromnú chuť, aby sa v roku 2018 vrátil na stratené pozície.
 
Na začiatku roka na Tour Down Under sa vytiahol Jay McCarthy. Pred domácimi priaznivcami skončil tretí v poradí a znovu presvedčil, že krátke a intenzívne kopce mu veľmi sedia. V nasledujúcich pretekoch už nemal takú razanciu, ale pôsobil veľmi dobre ako spoľahlivý pomocník. Svoje úlohy si svedomito plnil Maciej Bodnar a čerešničkou na torte bol jeho výkon v marseillskej časovke na Tour de France, kde mu nestačili ani Kwiatkowski s Froomom. 
 
 
bodnar 2017 eroica bohfst
Maciej Bodnar na Strade Bianche (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Patrick Konrad sa ukázal vo výbornom svetle na Okolo Baskicka, v silnej konkurencii finišoval na siedmom mieste v poradí, a rakúsky jazdec sa objavil v Top 10 aj na Abu Dhabi Tour. V niekoľkých momentoch prekvapil jeho 25-ročný krajan Lukas Pöstlberger. Pamätným zostane jeho senzačný triumf v prvej etape na Gire, keď na posledných stovkách metrov nachytal pelotón a všetkým šprintérom ukradol ružový dres. Jeho etapový triumf a maglia rosa boli pre Boru veľkou udalosťou. Pöstlberger sa veľmi dobre javil aj na mačacích hlavách. Aktívnou jazdou vybojoval piate miesto na E3 Harelbeke a dobre si viedol aj na Dwars Door Vlaanderen s pätnástou priečkou.
 
Potenciál ukázal aj ďalší rakúsky borec Gregor Mühlberger. Vo veku 23 rokov sa stal národným šampiónom v kategórii Elite, ovládol klasiku Rund um Köln, keď vo finále zaskočil odolných šprintérov, a pekný výsledok dosiahol na Okolo Slovinska štvrtou priečkou v poradí. Talentovaný cyklista mal pred sebou prienik do Top 10 aj na Okolo Turecka, po kráľovskej etape mu patrilo ôsme miesto, ale náhla choroba ho vyradila z ďalších bojov. Bora si vychováva aj mladého nemeckého cyklistu Pascala Ackermana. Talentovaný šprintér zbiera skúsenosti na dôležitých pretekoch a najlepšie koncovky predviedol na európskom šampionáte, kde obsadil štvrté miesto, a v silnej konkurencii na Scheldeprijs preťal pásku na piatej priečke.
 
V spoločnom ťažení pokračovali Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška, ktorých hlavným záujmom bolo, aby mal Peter Sagan počas spoločných pretekov čo najväčší komfort na trati. A túto misiu plnili vždy stopercentne. V kvalitnom prevedení sa ukázal najmä Juraj Sagan, ktorý bol za svoje výkony odmenený účasťou na Tour de France, ale na francúzskom podujatí vydržal len deväť dní, keď v ťažkej horskej etape nestihol časový limit. Premiéru na Grand Tour si vyskúšal aj Michael Kolář, no Vuelta skončila pre neho  príliš skoro. Už druhý deň doplatil na zdravotné ťažkosti. Erik Baška zveľaďoval svoju výkonnosť na kvalitných pretekoch a jeho najlepšími výsledkami bola dvanásta priečka na Handzame Classic a rovnako obišiel aj na európskom šampionáte.     
 
 
kolar 2017 bora veloimages
Michael Kolář (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop