Organizovanie svetového šampionátu prináša regiónu rôzne benefity, nielen financie

4.10.2019, 11:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
cofidis 560x100
 
Usporiadanie svetového šampionátu v cestnej cyklistike je prestížna záležitosť a v prípade správne zvládnutej organizácie býva úspešný celý usporiadateľský región, ako tomu bolo pred rokom v Innsbrucku. Na druhej strane majestátna akcia môže spôsobiť aj veľké dlhy, čo sa prihodilo nórskemu Bergenu.
      
Medzinárodná cyklistická únia si nechala vypracovať štúdiu o dopade organizovania svojich rôznych MS na daný región. Pri pohľade na všetky minuloročné šampionáty (cestná cyklistika v Innsbrucku, dráhová cyklistika v Apeldoorne, horská cyklistika v Lenzerheide a Gran Fondo vo Varese) vyplýva, že svetový šampionát je úspešná a aj zisková udalosť nielen po športovej stránke, ale „mestá a regióny, ktoré sú hostiteľmi týchto podujatí, získavajú aj ďalšie výhody ako podpora miestneho hospodárstva a rastúci imidž krajiny.“
 
 
ms 18 innsbruck hory stancik
Vlaňajší šampionát v Innsbrucku (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)

    
Rakúska precíznosť slávila úspech na každom kroku
 
Motivácia Innsbrucku zorganizovať svetový šampionát v cestnej cyklistike bola jasná. Mesto ležiace v západnej časti Rakúska v regióne Tirolsko je síce vyhlásenou lokalitou zimných športov, olympijské hry sa tu konali v rokoch 1964 a 1976, ale miestni predstavitelia chceli zaujať aj v lete. Preto sa rozhodli usporiadať svetový šampionát v cyklistike, ktorý má potenciál pritiahnuť fanúšikov aj v letných mesiacoch a urobiť z nich pravidelných návštevníkov regiónu. Vytvorená štúdia im dala za pravdu, že spomínané ciele sa podarilo zrealizovať.
 
Počas ôsmich dní prišlo do Innsbrucku vyše 200-tisíc jedinečných návštevníkov, z čoho 117-tisíc nepochádzalo z regiónu Tirolsko. Až 85 % percent týchto ľudí (vo veľkej miere zo zahraničia) sa vyjadrili, že v budúcnosti by sa radi vrátili do tohto regiónu. V tomto smere boli dôležití aj televízni diváci. UCI vysiela šampionát do stoviek krajín a má to dopad na dvesto miliónov ľudí.  Na základe televíznych záberov sa až 60 % percent televíznych divákov uviedlo, že ich Tirolsko zaujalo a zvažujú tam vycestovať za dovolenkou.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop dres ms
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Celková návštevnosť sa vyšplhala počas ôsmich dní na 586-tisíc ľudí a z toho pramenili aj vysoké príjmy pre miestne podniky, najmä z oblasti ubytovania a stravovania. Počas trvania šampionátu sa minulo v regióne 40 miliónov eur a až 89 % z toho tvorili výdavky samotných divákov a fanúšikov. O zvyšné percentná sa postarala  réžia jednotlivých tímov a médií, plus tri percentá sa týkali samotných nákladov na organizáciu šampionátu. Diváci tak minuli dokopy 35 miliónov eur (z toho zahraniční návštevníci až 33 miliónov eur) a cyklisti spolu s reprezentáciami prispeli do miestneho rozpočtu sumou 2,5 milióna eur. Zahraničný návštevník v priemere utratil 114 eur za jeden deň (najviac na ubytovanie a stravu) a väčšinou sa zdržal na podujatí štyri dni.
 
V celkovom meradle MS priniesli do regiónu sumou štyridsať miliónov eur,  čo zodpovedalo na rakúske pomery tvorbe 720 pracovných miest. Keďže rozpočet šampionátu sa pohybuje na úrovni cca 15 miliónov eur, v Innsbrucku  dokázali z toho vytvoriť ziskovú udalosť. Ale štúdia UCI hovorí, že „ekonomické výhody sú iba jednou časťou z mnohých dopadov, ktoré má organizovanie šampionátu na daný región. Okrem obchodných možností lokálnych podnikov je to aj podpora fyzického a psychického zdravia spoločnosti alebo súdržnosť komunity, ktorá plynie z úspešnej organizácie veľkého podujatia,“ a pre všetkých miestnych to znamená aj získanie nových skúseností a zážitkov.
 
 
ms 18 innsbruck hory stancik
Vlaňajší šampionát v Innsbrucku (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Veľký projekt môže znamenať aj veľké finančné problémy
 
Situácia vyzerala úplne inak pred dvomi rokmi v Bergene. Aj tam boli organizátori spokojní s diváckou návštevnosťou, údaje hovoria o 100-tisíc fanúšikoch na okruhu, kde finišovali mužské preteky, a vysokú sledovanosť dosiahol aj televízny prenos (dovtedy najvyššiu v histórii MS). Aj v tomto prípade bol vytvorený prieskum a až 97 % návštevníkov bolo veľmi spokojných so službami a organizáciou v meste, pričom 80 percent priaznivcov vyjadrilo presvedčenie, že do Bergenu by sa radi ešte niekedy vrátili. Problémom šampionátu 2017 boli financie.
 
Majstrovstvá sveta organizovala spoločnosť Bergen 2017 AS, ktorá pracovala s rozpočtom 16 miliónov eur, pričom len za licenciu zaplatili UCI sedem miliónov eur. Sponzorské dary však nenaplnili očakávania a finančné problémy boli spôsobené aj obrovskými prekročeniami rozpočtu. Celkové náklady na usporiadanie sa mali vyšplhať až na 21 miliónov eur. Do nepríjemnej situácie sa dostala Nórska cyklistická federácia, ktorej prezident Harald Tiedemann Hansen bol aj predsedom spoločnosti Bergen 2017 AS. Finančné problémy šampionátu sa dotýkali aj samotnej federácie a konečný rezultát znel, že rozpočet sa prekročil o 3,5 milióna eur a federácii hrozil bankrot.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Na jej záchranu zorganizovali obyvatelia Bergenu dokonca crowdfundingovú kampaň, ale chýbajúci objem peňazí bol príliš značný. Organizátori museli dodatočne pýtať financie od veľkých sponzorov a vládnych inštitúcii, lebo po šampionáte zostalo mnoho nevyplatených faktúr a pohľadávok. Po športovej stránke to bolo úspešné podujatie, ale nedokázalo sa to zužitkovať aj po finančnej stránke.
 
Pod nevyrovnané financovanie sa podpísalo viacero faktorov. Organizačný výbor pristupoval ležérne k získaným financiám a doslova nimi plytval. Na druhej strane doplatil na vtedajší pád nórskej koruny voči euru, na zlé časy pre ropný a plynárenský priemysel, odkiaľ mali putovať najväčšie sponzorské príspevky, a takisto na bezpečnosť počas šampionátu, lebo len mesiac predtým sa odohral teroristický útok v Barcelone a usporiadanie šampionátu si vyžiadalo mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Nebol potrebný záujem ani o ubytovacie balíčky pre fanúšikov, ktorí síce dorazili do Bergenu, ale z hľadiska ubytovania a služieb neminuli toľko peňazí, koľko sa očakávalo. Pritom to mal byť jeden z dôležitých príjmov pre organizátorov, keďže na sledovanie disciplín v cestnej cyklistike je vstup voľný. Nórsky šampionát bol príkladom, že divácka spokojnosť a kvalitné športové prostredie nemusia vyniesť organizátorom patričné finančné ohodnotenie. Bezpochyby však zbieralo "nefinančné" benefity mesto Bergen, ktoré počas ôsmich dní dostalo nevídanú reklamu.
 
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop