Kolář povedie v Dubaji tím Tinkoff, v Katare prebehne generálka na MS

1.2.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky Dubaj Tour a Okolo Kataru lákajú predovšetkým šprintérov a klasikárov, ktorí na rovinatých profiloch dostávajú dostatok príležitostí na realizáciu. Budeme zvedaví, ako sa v Dubaji presadí v silnej konkurencii Michael Kolář, ktorý bude šprintérskym lídrom svojho tímu. V Katare sa zase odohrá generálka pred tohtoročnými majstrovstvami sveta.
 
 
Súboj o sekundy medzi šprintérmi a puncheurmi
 
Dubajské podujatie sa skladá z troch šprintérskych etáp, v jednom prípade si prídu na svoje puncheuri. Prvý hromadný dojazd uvidíme v meste Fudžajra. Pelotón bude síce prechádzať cez púšť, ale stále v jednom smere, preto by vietor nemal narobiť problémy. V cieľovom meste sú potom pripravené dva krátke okruhy. Druhý deň sa bude finišovať pred monumentálnym hotelom Atlantis, ktorý sa nachádza na umelom polostrove Palm Jumeirah, a na tomto mieste sa doteraz vždy šprintovalo.
 
Najzaujímavejšie predstavenie sa uskutoční v tretej etape, ktorá bude zakončená krátkym, ale veľmi strmým kopcom, ktorý vedie na priehradu v meste Hatta. V závere sa bude nachádzať na trati niekoľko podobných prekážok, ale o víťazovi etapy, a možno aj celého podujatia, rozhodnú záverečné stovky metrov, ktoré dosahujú priemerný sklon až 17 %. Posledný deň je opäť pripravená šprintérska koncovka, ktorá sa odohrá v samotnom Dubaji.
 
Dôležitými faktormi na tomto podujatí sú spomínaný výbušný finiš v meste Hatta a bonusové sekundy. V minulom roku najťažší dojazd vyhral John Degenkolb, ale na celkový triumf mu to nestačilo, lebo Mark Cavendish nazbieral dostatok bonusových sekúnd. A práve tento moment bude motivovať všetkých šprintérov, aby v každom hromadnom dojazde dosiahli čo najlepšie umiestnenie a udržiavali si šancu na úspech v GC.
 
 
 
 
Kolář bude súperiť s najrýchlejšími borcami v pelotóne
 
V štartovom poli bude najväčší záujem smerovať na Marka Cavendisha a Marcela Kittela. Britský rýchlik pred niekoľkými dňami nedokončil preteky Cadel Evans Great Ocean RR, pretože sa na trati necítil dobre, ale do Dubaja prichádza motivovaný, aby v Dimension Data odštartoval sezónu najlepším možným spôsobom. K dispozícii bude mať Renshawa a Eisela, preto nepochybujeme o tom, že bude chcieť vybojovať čo najviac víťazstiev.
 
Marcel Kittel má za sebou ťažké obdobie, ale teraz prišiel ten správny čas, aby sa všetko dostalo do starých koľají. Po prestupe do Etixx - Quick-Step dostal k dispozícii kvalitnú zostavu, ktorá je mimoriadne skúsená, preto sme netrpezliví, ako im to bude klapať priamo na trati. Ťažko povedať, v akej forme sa predstaví nemecký šprintér, ale akýkoľvek výrazný úspech ho zaiste napumpuje zvýšeným sebavedomým.
 
Silnou konkurenciou im budú talianski súperi. Elia Viviani tu pred rokom dokázal poraziť Cavendisha, a nedávno v San Luis predviedol, že víťazný apetít mu nechýba. Nebezpečný bude aj Sacha Modolo, ktorému bude pomáhať Ferrari, a pozornosť si zaslúžia aj Giacomo Nizzolo či Andrea Guardini, ktorý tu v ostatnom ročníku podával dobré výkony. Nesmieme zabúdať ani na JL Lobata, ktorý môže byť silný nielen v hromadných dojazdoch, ale presadiť sa môže aj v jedinom špurte do kopca. Ak bude mať potrebnú formu a za sebou celý tím Movistar, v celkovom poradí môže skončiť veľmi vysoko.
 
Zálusk na úspech v GC si robí aj Philippe Gilbert, ktorý môže takisto ovládnuť tretiu etapu, a okrem toho je dostatočne šikovný a rýchly, aby na trati pozbieral aj nejaké bonusové sekundy. Začiatok ročníka odštartoval v dobrej forme Fabian Cancellara, ktorý na Malorke vyhral zvlnené podujatie Trofeo Serra de Tramuntana po sólovom úniku, a podobný husársky kúsok sa mu možno podarí aj v Dubaji.
 
V drese Tinkoffu sa predstavia až traja naši zástupcovia. Podľa vlastných slov má Michael Kolář za sebou vydarené trojtýždňové sústredenie na Kanárskych ostrovoch, preto na podujatie prichádza s veľkými očakávaniami. V ruskom celku bude jednotkou pre hromadné dojazdy, slovenský jazdec tak dostal perfektnú príležitosť, aby sa predviedol v čo najlepšom svetle hneď na začiatku ročníka. "Na sústredení išlo všetko veľmi dobre. Myslím si, že na začiatku roka mám dobrú formu, aj keď je to ešte predčasné hovoriť. Som rád, že som v Dubaji šprintérskym lídrom tímu. Sú to pekné preteky a veľmi rýchle." Erik Baška sa prvýkrát predstaví na takomto dôležitom etapovom podujatí a spoločnosť im bude robiť Juraj Sagan, ktorí môže svojim kolegom pomôcť svojimi skúsenosťami.
 
 
Napriek generálke na MS Katar neprilákal veľa WT celkov 
 
Aj na Okolo Kataru sa bude jazdiť na jednoduchých profiloch, tie však dokáže ovplyvniť silný vietor. V tohtoročnej edícii sa to týka najmä prvej a štvrtej etapy, ktoré vo veľkej miere prebiehajú v púšti, kde môže bočný vietor rozdeliť pelotón. Pre celkovú klasifikáciu bude veľmi dôležitá individuálna časovka s dĺžkou 11 kilometrov, ktorá bude rozhodovať o víťazovi pretekov v spolupráci s bonusovými sekundami. Podujatie zakončí šprintérsky deň v meste Doha, ale veľkú pozornosť si zaslúži aj druhá etapa, ktorá bude v spomínanom hlavnom meste krúžiť okolo Katarskej univerzity a práve na týchto úsekoch sa odohrajú nasledujúce majstrovstvá sveta.
 
Oproti predchádzajúcim edíciám mnohé WT celky nevyužili možnosť predstaviť sa na tomto podujatí. Oslabením bude najmä neúčasť tímu Etixx - Quick-Step, ktorý sa tu osemkrát tešil z celkového víťazstva. Z predchádzajúcich víťazov sa tu budú prezentovať len Mark Cavendish a Mark Renshaw. Britský jazdec tu vybojoval už osem etapových úspechov a v tomto svojom ťažení bude chcieť pokračovať aj naďalej.
 
V minulom ročníku tu získal tri víťazstvá Alexander Kristoff, ktorý v GC obsadil tretie miesto. Nórsky jazdec berie toto podujatie ako výbornú prípravu na severské klasiky, preto bude mať pri sebe veľmi silnú zostavu. Z rýchlych cyklistov sem prichádzajú aj Andrea Guradini či Sacha Modolo, zvedaví budeme na Sama Benneta z Bora-Argon, či sa mu podarí zopakovať minuloročné etapové víťazstvo. A na štarte sa majú objaviť aj Hutarovič a Hofland.
 
Prievan v celkovej klasifikácii sa budú snažiť narobiť zoskupenia Astana a BMC. Kazašský celok sa bude spoliehať na Westru a Booma, ktorí môžu v krátkej časovke podať veľmi dobrý výkon a v hektických etapách sa dostať do správneho úniku. To isté platí aj pre Grega van Avermaeta, ktorý bude veľmi motivovaný, aby vylepšil minuloročné piate miesto v GC. Tím BMC bude disponovať jednou z najsilnejších zostáv, čo bude veľká výhoda pre belgického pretekára.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop