Belgický víkend štartuje severské klasiky, Sagan je plný očakávaní

25.2.2016, 13:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na otvárací víkend belgických klasík sa tešia všetci fanúšikovia, pretože signalizuje odštartovanie atraktívnej časti sezóny, ktorá prebieha na mačacích hlavách a strmých bergoch. Po šiestich rokoch si ho vychutná aj Peter Sagan, ktorý sa za ten čas vypracoval na jedného z najlepších jazdcov na tomto teréne.
 
 
Bude Omloop tradične útočný? 
 
Prvá významná jednorazovka v ročníku sa odohráva na zvlnenom profile vo Flámsku a pretekári si tu môžu otestovať svoju pripravenosť na blížiace sa kockové monumenty. Omloop Het Nieuwsblad je dôležitou previerkou pred slávnejšími podujatiami, ale aj tieto preteky majú svoje vlastné zákonitosti. Dôležitým faktorom býva počasie, ktoré môže byť v tomto období nevyspytateľné. Okrem toho samotní pretekári nemajú ešte top-formu, preto môžeme vidieť viacej selekcii a útočné preteky s otvoreným záverom.
 
 
omloop profil
profil Omloop Het Nieuwsblad 2016 (© Twitter)
 
 
Oproti minulému roku pribudli na trati dva bergy, dokopy ich cyklisti prekonajú trinásť. Najväčšia zmena sa odohrala na samom konci, tradične posledný kopec Molenberg, ktorý bol schopný robiť rozdiely, vypadol z programu kvôli opravám na ceste a nahradil ho v podstate neznámy Boembekeberg. Na trase zostal legendárny Muur van Geraardsbergen, ktorý však nemáva na tomto podujatí rozhodujúcu funkciu.
 
Najdôležitejšie okamihy odštartuje Kruisberg, ktorý pripraví jazdcov na najťažší kopec celého dňa, Taaienberg. Na tomto bergu zvyčajne skúšajú útočiť najväčší favoriti, od tej chvíle sa pôjde naplno. V krátkom slede nasledujú Eikenberg a Wolvenberg a štyri ploché časti na mačacích hlavách, vrátane úsekov Holleweg a Haaghoek, ktoré takisto dokážu vytvoriť selekciu. Záverečné dve stúpania, Leberg a Boembekeberg, sú asfaltové. Posledné bergy sa nachádzajú 32 kilometrov pred cieľom a za nimi nasledujú ešte tri úseky na dlažobných kockách. Záverečných dvadsať kilometrov je síce rovinatých, ale ostatné edície nás presvedčili, že tieto preteky sa dajú vyhrať, alebo prehrať, aj tesne pred cieľom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd minulého ročníka
 
 
S veľmi silnou zostavou sem prichádza tím Etixx - Quick-Step, pre ktorý sa začína jeden z hlavných momentov ročníka. Do známeho prostredia sa vracia Tom Boonen, ale pre belgického pretekára bude prvoradé, aby sa po zranení dôkladne pripravil na jarné monumenty. Hladní po víťazstve budú určite Terpstra a Vandenbergh, ktorí sa neboja atakovať. Budeme zvedaví na výkon Tonyho Martina, ktorý sa predstaví na severských klasikách po dlhšom čase.
 
Podobnú kvalitu bude mať aj BMC, ktorý bude tentoraz jazdiť na dvoch lídrov. Pozícia Greg van Avermaeta je jasná, 30-ročný cyklista veľmi túži vybojovať prvý dôležitý triumf na severských klasikách. V zostave uvidíme aj Philippe Gilberta, ktorý na tomto podujatí už vybojoval dve víťazstvá. Uvidíme, ako bude fungovať ich spolupráca priamo na trati.
 
Kaťuša sa bude spoliehať na Alexandra Kristoffa, pretože všetkých súperov straší jeho obrovská rýchlosť na konci náročných pretekov. V minulom roku tu obsadil jedenáste miesto, ale teraz má pri sebe skúsenejší a viac zohratý tím, takže po dobrých výkonoch v predchádzajúcich dňoch bude chcieť dosiahnuť lepší výsledok. Vhodnou zostavou na mačacie hlavy disponuje tím Lotto-Soudal, po minuloročných výsledkoch si vypracoval vedúcu úlohu talentovaný Tiesj Benoot, ale nesmieme zabúdať ani na Debusschereho či Roelandtsa.
 
Lotto-Jumbo, Sky a Trek-Segafredo sa tu nepredstavia so svojimi najväčšími hviezdami, tie sa pokúsia zastúpiť jazdci ako van Asbroeck, Fenn, Rowe, Puccio, Stuyven či Theuns. Na začiatku sezóny sa dostal do dobrej formy Démare, prekvapiť môžu aj skúsení borci ako Chavanel či Devenyns, pripravený je aj austrálsky jazdec Mathew Hayman.
 
Peter Sagan bude jasným lídrom tímu Tinkoff a pred týmito pretekmi má veľké očakávania. Športový riaditeľ celku Lars Michaelsen uviedol, že svetový šampión má za sebou vysokohorské sústredenie a mesačnú pauzu bez pretekania, preto bude veľmi záležať na jeho kolegoch, aby mu čo najlepšie pomohli. Zdá sa, že ruský tím sem priváža to najlepšie, čo má k dispozícii na kockové klasiky. Peter Sagan je veľmi zvedavý, ako dopadne otvárací víkend: "Uvidím, ako zvládnem moje prvé tohtoročné podujatia v Európe. Naposledy som pretekal v San Luis, čo bolo dávno. Usilovne som sa pripravoval, trénoval som v nadmorskej výške v Sierra Nevada a viem, že som na tom dobre. Som zvedavý, ako sa predvedú moji súperi. Tieto preteky štartujú poslednú prípravu pred monumentmi, ktoré sú pre mňa veľkým cieľom. Budú to dlhé a ťažké dva dni, ktoré môžu ukázať, kto bude na jar úspešný. Očakávam ostrú konfrontáciu s najlepšími cyklistami."
 
 
sagan 2016 ilustrak tnkf
Peter Sagan na Tour de San Luis (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Dokážu niektorí jazdci prekaziť hromadný dojazd?
 
Kuurne-Bruxelles-Kuurne je vhodnou jednorazovkou pre šprintérov, aj keď obsahuje jedenásť bergov. Ten posledný z nich, Nokereberg, sa totiž nachádza 50 kilometrov pred cieľom, čo poskytuje šprintérskym celkom dostatok času, aby priviedli späť útočiacich jazdcov. Najťažšie úseky sú pripravené v polovici pretekov, kde musia cyklisti prekonať sedem krátkych stúpaní v rozpätí 40 kilometrov.
 
Tým najtvrdším z nich bude Oude Kwaremont, ktorý však stojí 85 km pred cieľom. Práve tu sa pokúšajú klasikári vyhodiť z tempa šprintérov a snažia sa atakovať, lenže málokedy sa im to podarí, pretože majú pred sebou dlhú cestu do cieľa a pomerne jednoduchý terén. Útočníkom však môžu zahrať do kariet náročné poveternostné podmienky.
 
V predpokladanom hromadnom dojazde bude najväčším favoritom Alexander Kristoff. Nórskeho jazdca v minulom roku porazil len Cavendish, pripravený terén mu náramne vyhovuje, aby mohol na konci valcovať svojou rýchlosťou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre K-B-K 2015
 
 
Okrem odhodlaných klasikárov budú jeho najväčšími súpermi Elia Viviani a Nacer Bouhanni. Taliansky pretekár sa môže oprieť o kvalitný celok Sky, ktorý je každý rok na kockách silnejší. Mačacích hláv sa nezľakne ani Bouhanni, ktorý bude po minuloročnom nepresvedčivom výkone motivovaný, aby dokázal, že môže byť úspešný aj na severských klasikách.
 
Uvidíme, ako sa s náročnými pretekmi popasuje Caleb Ewan, ktorý bude mať na podobnom podujatí premiéru. V tíme BMC bude čakať na záverečný špurt ďalší mladík Rick Zabel, ktorý sa nebojí skrývať svoje ambície. Šprintérske pole dopĺňajú Sam Bennet či Giacomo Nizzolo, bez šance nebudú ani Debusschere alebo Démare.
 
 
ewan spurt 2016 tdu lamf
Caleb Ewan špurtuje na Tour Down Under (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Pripravené sú aj ďalšie ťažké preteky 
 
Nasledujúci víkend sa nebudú odohrávať len belgické jednorazovky, ale vo Švajčiarsku a Francúzsku sa uskutočnia podujatia, ktoré pripomínajú ardenské klasiky. GP Lugano sa odohrá na kopcovitom okruhu, ktorý pretekári absolvujú päťkrát. Nachádzajú sa na ňom tri stúpania, to posledné je situované päť kilometrov pred cieľom. V konečnom dôsledku čaká na cyklistov veľký počet výškových metrov a o víťazstvo medzi sebou budú súperiť vrchári, ktorí dokážu zaútočiť na jednom zo stúpaní, a rýchli borci, ktorí sa udržia v okresanej hlavnej skupine. V tomto roku si veria na víťazstvo talianski borci Ulissi, Cunego či Pellizotti, ale na páske ich budú chcieť prekabátiť Sbaragli alebo Colbrelli. Veľkú motiváciu bude mať aj domáci jazdec Matthias Frank.
 
Na francúzskych cestách sú pripravené dve podujatia. Náročnejším z nich je Classic Sud Ardéche, ktoré sa skladá z viacerých krátkych kopcov, ktoré sú naskladané až do samého záveru. Tento terén podporuje útočnú cyklistiku, v minulom roku to predviedol Eduardo Sepulveda. Argentínsky jazdec je pripravený obhájiť svoje víťazstvo. Na štarte uvidíme aj ďalších borcov, ktorí sa neboja atakovať, medzi ktorých patria Bardet, súrodenci Yatesovci, Arredondo, Atapuma, Alapahilippe, Samuel Sánchez, Voeckler či Vakoč, takže pri tejto zaujímavej konkurencii sa určite nebudeme nudiť.
 
La Drome Classic takisto obsahuje menšie stúpania, ale záver pretekov je jednoduchší, preto do cieľa môže prísť menšia skupina. V tom prípade by sa mohli presadiť Impey, Albasini alebo Alafaci.               
       
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop