Po Gent - Wevelgeme: Tieňom Demoitiého smrť, Sagan jazdí pre vášeň

28.3.2016, 14:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Nad Wevelgemom reálne vyšla dúha a Peter Sagan (Tinkoff) pod ňou získal prvý triumf v dúhovom drese majstra sveta. Na víťaznú radosť čakal od septembra, po majstrovskom Richmonde nazbieral až osem druhých miest. "Prečo by som panikáril z druhých miest? V živote sú oveľa dôležitejšie veci ako víťazstvá alebo druhé miesta. Jazdím pre vášeň, nie pre ambície," vyhlásil Žilinčan.
 
Zároveň sa poučil z poslednej druhej priečky na E3 Harelbeke: "Nechcel som urobiť rovnakú chybu ako predtým, že by som ťahal až do konca." Sagan ovládol klasiku Gent - Wevelgem ako prvý majster sveta od roku 1962, keď sa to podarilo Rickovi Van Looyovi. Zopakoval svoj triumf zo sezóny 2013 a venoval ho svokrovi. Dostal sa na čelo World Tour i nového Svetového rebríčka, podobne ako jeho tím Tinkoff. 
 
Druhý skončil domáci špecialista na klasiky Sep Vanmarcke (LottoNL - Jumbo). Najprv vo vetre stratil kontakt a hodinu doťahoval ostatných favoritov, potom neúspešne zaútočil na predposlednom stúpaní, aby sa napokon na tom poslednom zavesil za Cancellaru a Sagana. "Nezačal som preteky dobre a vyčítam si stratu pozície, keď sa neútočilo. Stratil som zbytočne energiu, ale na poslednom kopci som sa cítil silný. Musel som riskovať, aby nevznikla medzera, ktorá by ukončila nádeje. Nečakal som, že sa vpredu ocitnem s dvoma najlepšími jazdcami. Z tohto pohľadu to nie je hanba. V závere som už nevládal a som spokojný s druhým miestom."
 
Športový riaditeľ Nico Verhoeven potvrdil Vanmarckovu chybu: "Stíhanie skupiny mu vzalo veľa energie aj času, ktoré mu chýbali vo finále. Ak by zostal v popredí, mohlo to byť lepšie. Nebolo to ideálne, ale ukázal, že je jeden z najlepších v týchto pretekoch."  
 
 
sagan cancellara gent 2016 kocky tnkf
Fabian Cancellara a Peter Sagan na Kemmelbergu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
O najväčšie prekvapenie výsledkov sa postaral tretí Vjačeslav Kuznetsov (Kaťuša). Dvadsaťšesťročný Rus sa premiérovo prebojoval na pódium vo World Tour. Práve on začal záverečný šprint proti veľkým cyklistickým menám. "Ešte pred mesiacom som mal zdravotné problémy a určite by som nečakal takýto výsledok. Veľmi ma prekvapilo, aké som mal dobré nohy. Bol to asi najlepší deň môjho života. Začal som šprint, aby som prekvapil favoritov, ktorí ma nepoznali. Ešte 50 metrov pred páskou som viedol a myslel som, že môžem vyhrať. Som šťastný, je to ako sen. Myslím, že už budú vedieť, kto som."
 
Do top desiatky sa dostali aj ďalší dvaja jazdci Kaťuše, ôsmy Guarnieri a desiaty Morkov. Športový riaditeľ ruskej stajne Torsten Schmidt prejavil nadšenie: "Vedeli sme, že máme rýchlych mužov Guarnieriho a Morkova, a že Kuznetsov sa musí pokúsiť o útok na úzkom úseku, ktorý sme si pamätali z minulého roka. Prvýkrát bojoval o víťazstvo na takejto úrovni a išiel výborne. Povedal som mu, aby zostal v pokoji a pohode, on to splnil a dostal sa na pódium." Kaťuša napokon získala viac ako 500 UCI bodov, i keď išla bez chorého lídra Alexandra Kristoffa.  
 
Fabian Cancellara (Trek) vyprovokoval víťazný únik, ale zostal mimo pódia na štvrtej priečke. V posledných kilometroch ho trápili kŕče. "Štvorčlenný únik a štvrté miesto, to nie je dobré, ale taká je cyklistika. Myslím, že som nemohol urobiť viac. Som rád, že ja aj tím sme boli pri najdôležitejších momentoch. Chcel som spraviť selekciu na Kemmelbergu a zistiť, čo sa stane. Spravil som možno jednu chybu, že som príliš ťahal únik, možno o pár sekúnd dlhšie. Nie je to moje obľúbené podujatie. Cítil som únavu po piatku, až tímová podpora mi dodala viac motivácie a dôvery. Teraz je čas ísť domov a zotaviť sa. Potreboval som tieto intenzívne preteky pred hlavnými cieľmi."
 
 
cancellara 2016 prasne cesty movf
Fabian Cancellara v tejto sezóne (© Movistar Team)
 
 
Šprint druhej skupiny vyhral Arnaud Démare (FDJ), ktorý piatym miestom dokázal, že triumf na Miláno - San Remo nebol iba šťastnou náhodou. Športový riaditeľ Frédéric Guesdon však nebol úplne spokojný: "Démare išiel dobre, ale zostal vpredu osamotený bez tímovej podpory. Ak by sme chytili únik, mohol byť víťazom. Dúfam, že nabudúce budú kolegovia pri ňom.
 
Šiesty Fernando Gaviria (Etixx) opäť spadol, ale opäť potvrdil obrovský potenciál: "V prvých dvoch hodinách som nevedel nájsť správny rytmus, čo ma trochu znepokojovalo. Potom som spadol, ale postupne s vývojom pretekov som uveril, že môžem dosiahnuť dobrý výsledok. Úprimne, užil som si to a učil som sa od Toma Boonena či Nikiho Terpstu, ako sa jazdí vo vetre. V Belgicku som získal skvelú skúsenosť a teraz sa spokojný vraciam do Kolumbie."  
 
Mladé ucho Gaviria (21) prekvapivo predčil všetkych slávnych spolujazdcov ako Boonena, Terpstru či Štybara. Klasikársky supertím znova odišiel prakticky s prázdnou náručou. Komentoval to šéf tímu Patrick Lefévere: "Chalani urobili dobré preteky, niet čo dodať. Boli sme vpredu, bojovali sme a skúšali sme to. Stále máme dva týždne, aby sme dosiahli veľký výsledok a dáme do toho všetko." Pre Cyclingnews vtipne dodal: "Škoda, že nepršalo, vtedy dosahujeme lepšie výsledky. Jednoducho sme nestačili, najlepší boli vpredu. Štybar chcel byť lídrom, ale zlyhal pri útoku súperov. Nepanikárime, nerezignujeme a snažíme sa nepočúvať novinárov. Máme ešte dva týždne.
 
Zmiešané pocity mali siedmy Jurgen Roelandts (Lotto - Soudal), deviaty Greg Van Avermaet (BMC) a osemnásty Edvald Boasson Hagen (Dimendsion Data), všetci traja sa vrátili po chorobe. Klasiku Gent - Wevelgem dokončilo 82 najodolnejších jazdcov, teda menej ako polovica. Erik Baška Michael Kolář odstúpili. 
 
Vyskytli sa viaceré vážne zranenia po pádoch. Jens Debusschere (Lotto - Soudal) odišiel s pomliaždeninami a otrasom mozgu, Mattio Cattaneo (Lampre - Merida) so zlomeným lakťom. Žiaľ, celé podujatie zatienila smrť Antoina Demoitiého, po ktorej sa do centra pozornosti opäť dostala otázka bezpečnosti. Demoitié je prvou obeťou elitnej cestnej cyklistiky od úmrtia Woutera Weylandta počas Giro d' Italia 2012.    
 
demoitie 1
 
demoitie 2
 
Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Brian Cookson vyjadril sústrasť s pozostalými a vyhlásil, že UCI sa bude podielať na vyšetrení tragického incidentu. Asociácia profesionálnych cyklistov (CPA) opäť upozornila, že bezpečnosť cyklistov by mala byť prvoradá. Desiatky cyklistických osobností ako Froome, Cavendish, Contador, Valverde či Kittel vyjadril sústrasť a nastolili otázku bezpečnosti cez sociálne siete. Objavili sa návrhy na zníženie počtu motocyklov či upresnenie pravidiel o predbiehaní. "Regulácia motoriek v cyklistike je potrebná okamžite," napísal Contador.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop