V Katalánsku vyslal Quintana jasný signál, pre ostatných to bola dobrá previerka

29.3.2016, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Španielske podujatie ponúklo jedinečnú možnosť vychutnať si súboje tých najlepších jazdcov na GT, ktorí smerujú svoju prípravu na Tour de France. Psychologickú výhodu získal Nairo Quintana.
 
 
katalansko 2016 podium movf
Pódium 2016: Contador - Quintana - D. Martin (© Movistar Team)
 
 
Momentálne sú najsilnejší Quintana s Contadorom
 
Kolumbijský cyklista potvrdil, že do dobrej formy sa dokáže dostať aj na začiatku sezóny, v minulom roku triumfoval na Tirrene. A nepotrebuje mať pri tom absolvovaných množstvo súťažných kilometrov. Quintana rozhodol o svojom triumfe na ťažkom cieľovom stúpaní, kde bol po dlhých kilometroch do kopca najsviežejší a akoby bez problémov utiekol Pistolerovi. Jeho výborné lezecké schopnosti sa každým rokom zlepšujú, preto môže byť právom sebavedomý a v kopcoch si trúfnuť na akéhokoľvek súpera. "Som veľmi šťastný, ako som začal novú sezónu. Je to neuveriteľné víťazstvo, jedno z najťažších, aké som kedy vybojoval. Ani tak však nemôžem povedať, že pred TdF som na tom lepšie ako moji súperi. Dovtedy je ešte dostatok pretekov, ale skutočnosť, že som ich tu dokázal poraziť, mi dodala istotu, že som na správnej ceste, aby som mohol dosiahnuť vysnívaný žltý dres."
 
Alberto Contador sa presvedčil na vlastnej koži, akým silným protivníkom bude jazdec tímu Movistar. Hoci perfektne zvládol výbušný finiš tretej etapy, v tej kráľovskej mu Quintana vrátil požičané. Pred Tour de France to bola pre neho dobrá lekcia. Contador znovu hýril aktivitou, cyklistika mu evidentne chutila a až do poslednej etapy sa snažil dostať na vedúcu pozíciu. Aj keď sa mu to nepodarilo, toto všetko si mohol dovoliť len vďaka výbornej fyzickej pripravenosti. "Je škoda, že na P-N mi ušiel titul o štyri sekundy, teraz mi chýbalo sedem sekúnd. Ale ak by som si mal vybrať medzi formou, ktorú mám teraz, a víťazstvom bez takýchto dobrých pocitov, vyberám si dobrú výkonnosť. Teraz by som na Port Ainé asi zvolil inú taktiku. Nesledoval by som všetky ataky jazdcov BMC a Quintanu, ale prenechal by som im väčšiu zodpovednosť. Nevadí, pretože som veľmi spokojný, ako sa cítim na trati." 
 
 
tvg quintana contador 2016 katalansko tnkf
Van Garderen - Quintana - Contador (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Martinovi to v Katalánsku ide, Froome je presný opak 
 
Na týždňových pretekoch sa dokáže presadiť Daniel Martin. Írsky jazdec predviedol parádny finiš v tretej etape, špurt do kopca je jeho špecialitou, a bolo pre neho dobré, že sa dokázal vytiahnuť práve týmto spôsobom. Veľkú bojovnosť ukázal aj v druhej horskej etape, ale pochvalu si zaslúži najmä za prístup v ostatných dňoch, kde odhodlane zbieral bonusové sekundy, aby sa dostal na pódium. Nielenže sa mu to podarilo, ale pri tejto snahe vytiahol svoje najlepšie zbrane, čo mu dodá guráž pred ardenskými klasikami.
 
Dobrý dojem zanechal tím BMC. Tejay van Garderen a Richie Porte potvrdili, že ich spoločná aliancia môže byť pre súperov veľmi nepríjemná. Americký jazdec nemusí vyhrávať ťažké horské etapy, ale v poslednom období stabilizoval svoje výkony v kopcoch a vždy je schopný finišovať na popredných priečkach. Na druhej strane Porte sa v plnom zdraví dokáže udržať pri tých najlepších vrchároch, takže sa zdá, že americká zostava to má veľmi dobre rozohrané. Porte ani nerátal, že na podujatí môže atakovať pódium, Garderen si pochvaľoval vzájomnú spoluprácu. "Bola to zábava pretekať s Richiem, myslím, že sme ukázali, ako môžeme spoločne jazdiť agresívne. Som spokojný s mojím výkonom a podľa mňa sa budem už len zlepšovať."          
 
 
martin 2016 katalansko vitazstvo eqsf
Daniel Martin vyhral tretiu etapu (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Na Chrisovi Froomovi sa prejavila dlhá súťažná prestávka, ale v minulosti dokázal vyhrávať takéto preteky aj priamo z tréningového bloku. Na začiatku ročníka dominoval na Herald Sun, ale je prekvapujúce, že po nasledujúcej príprave sa nedokázal dostať do potrebnej formy, aby v Katalánsku súperil o celkové víťazstvo. Rozhodujúca etapa bola presne podľa jeho gusta, ale na Quintanu tu stratil cez 30 sekúnd. V každom prípade v tíme Sky nepanuje žiadna panika, naopak veria, že na ďalšom podujatí na Okolo Romandie bude všetko po starom.
 
Romain Bardet predviedol svoj klasicky dobrý výkon, na týždňových podujatiach sa pravidelne umiestňuje na najvyšších priečkach. V najlepšej spoločnosti sa udomácnil aj Ilnur Zakarin, ktorý v tíme Kaťuša dokáže nahradiť Joaquima Rodrígueza. Španielsky jazdec  postupne získava potrebnú výkonnosť, aby mohol byť stopercentne pripravený na ardenské klasiky. V Top 10 zaujal mladý britský jazdec Hugh Carthy, ktorý výborne zvládol obidve horské etapy. Cieľom talentovaného vrchára je tohtoročná účasť na Vuelte. Fabio Aru zobral toto podujatie ako prípravu. Aj keď sa neukazoval v popredí, po pretekoch bol spokojný, že počas týchto dní sa jeho kondícia výrazne zlepšila.       
 
 
ilustrak sceneria katalansko cptf
scenéria Okolo Katalánska 2016 (© Sliptstream Sports)
 
 
Konečné poradie pretekov
1. QUINTANA Nairo Movistar Team 30:50:19
2. CONTADOR Alberto Tinkoff 00:07
3. MARTIN Daniel Etixx - Quick-Step 00:17
4. PORTE Richie BMC Racing Team 00:17
5. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:27
6. BARDET Romain AG2R La Mondiale 00:31
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:42
8. FROOME Christopher Team Sky 00:46
9. CARTHY Hugh Caja Rural - Seguros RGA 01:01
10. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 01:16
11. RODRÍGUEZ Joaquim link-ikonka Team Katusha 01:22
12. NIEVE Mikel Team Sky 01:33
13. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 01:39
14. ARU Fabio Astana Pro Team 01:41
15. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 01:45
16. PANTANO Jarlinson IAM Cycling 01:52
17. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 01:53
18. WOODS Michael Cannondale Pro Cycling Team 01:56
19. KANGERT Tanel Astana Pro Team 02:06
20. VERVAEKE Louis Lotto Soudal 02:12
 
Zobraziť kompletné poradie
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop