V Baskicku si to rozdajú hlavne Španieli, konkurencia sa medziročne zvýšila o Contadora

2.4.2016, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
V cyklistickom svete býva zvykom, že na podujatie konajúce sa v tej ktorej krajine, tímy nasadzujú veľa domácich pretekárov. Okolo Baskicka 2016 toto pravidlo len a len potvrdzuje. Územie na severovýchode Pyrenejského polostrova privíta preteky už od pondelka.
 
V tichom odkaze oranžového tímu Euskaltel-Euskadi odštartuje už 56. ročník najchudobnejších pretekov vo svetovom WT cykle.
 
 
Obhajca titulu verzus víťaz v Katalánsku
 
Joaquim Rodríguez, veterán, ktorý tu vlani vyhral. Aj tento rok sa pokúsi s číslom jeden na drese predviesť to najlepšie, čo v ňom je. Posledné podujatie Okolo Katalánska dokončil na 11. priečke. Ako domácemu jazdcovi a obhajcovi najcennejšieho dresu mu nebude chýbať motivácia. Okrem toho poslala Kaťuša do Španielska silný podporný tím na čele s Jurgenom van den Broeckom a Slovincom Simonom Špilakom.
 
Medzi hlavných adeptov na celkový triumf však rátame hlavne rodáka z Kolumbie Naira Quintanu. Cyklista má so Španielskom spoločné viac ako dosť. Úradným jazykom v Kolumbii je pochopiteľne španielčina, navyše jazdí za Movistar. Podľa slov Eusebia Unzuého bude na pretekoch mužom číslo dva Jon Izaguirre. "Do Baskicka prichádzame veľmi silní! Na prípravu sme mali tie najlepšie podmienky, navyše sme ja aj Nairo posilnený víťazstvami. Veríme, že to všetko dobre dopadne," povedal po svojom víťazsve na GP Miguel Indurian Jon Izaguirre
Uvidíme, či Nairo nadviaže na víťazstvo z Katalánska. V Baskicku minulý rok skončil štvrtý a tento rok by chcel svoje umiestnenie určite vylepšiť. 
 
Preteky dlhé viac ako 850 kilometrov odštartujú z mestečka Etxebarria prvou a zároveň najkratšou etapu. Ak belgické klasiky využívajú to najlepšie čo majú, a síce dlažobné kocky, aj ostatné podniky použijú na znepríjemnenie pretekov jazdcom to najlepšie, čo ponúka okolitá príroda. V tomto prípade Pyreneje. Etapa s dĺžkou 144 kilometrov prichystala na svojich cestách až osem kategorizovaných stúpaní.
 
 
basicko stupne vitazov movfv
vlaňajšie pódium: Sergio Henao - Joaquim Rodríguez - Ion Izagirre (© Movistar Team)
 
 
Baskovia, čo sa vracajú domov
 
Mnoho, ak nie všetci baskickí jazdci boli a sú kvalitnými vrchármi. Po zániku oranžového celku, sa mnohí z nich uchytili práve vďaka výborným lezeckým schopnostiam. Asi najznámejší prípad je Mikel Landa, ktorý prestúpil najprv do Astany a tento rok sa predstaví vo svojom domov v drese Sky. Práve podujatie Okolo Baskicka je pre Landu prvým veľkým v novom drese, na ktorom sa však musí zotaviť z choroby a lídrom bude Sergio Henao. Podobne ako pri Rodriguezovi núdza o motiváciu však nebude.
Druhým svetlým príkladom návratu na rodnú hrudu je Igor Anton. Africký celok Dimension Data ho sem vyslal ako lídra. Práve preto ho aj Afričania angažovali. Uvidíme, či bude skutočne plnohodnotným veliteľom.
 
Preteky budú pokračovať tromi zvlnenými etapami, z ktorej ani jedna nepresiahne dĺžku 200 kilometrov. Druhá odštartuje z mesta Markina, tretia z Vitoria-Gasteiz, no a posledná zvlnená z mestečka pomenovanom Lesaka.
 
Pokojne však môžeme pokračovať vo výpočte domácich pretekárov, ktorí sa pokúsia o zápis minimálne do histórie týchto pretekov. Jedným z nich je kto iný ako Alberto Contador. Vyhral ich už trikrát (2014, 2009, 2008) a štvrté víťazstvo by sa mu páčilo. V Tinkoffe si očividne radi robia žarty a ešte pravdepodobnejšie je to, že samotní jazdci veľmi radi zbierajú druhé miesta. O Petrovi Saganovi nemusíme hovoriť nijako zvlášť, Alberto Contador akoby pokračoval v stopách aktuálneho majstra sveta. Dve druhé miesta z Paríž-NiceOkolo Katalánska (k tomu pridal z týchto podujatí na svoje konto aj dve druhé etapové umiestnenia), by určite rád prelomil práve v Baskicku. Pomáhať mu bude na cestách Pyrenejského polostrova aj český cyklista Roman Kreuziger.
 
"Alberto by chcel skutočne tieto preteky vyhrať. Je to našou prioritou a podľa toho sme i napriek problémm poskladali aj tím. Plán je taký, aby sme ho udržali v čo najlepšej pozícii do časovky v Eibar," uviedol športový riaditeľ Tinkoffu Steve De Jongh. Problémy so skladaním štartovky potvrdil aj samotný líder. "Máme silný tím, s veľkým množstvom skúseností. Je pravda, že v dôsledku úrazu a choroby sme museli vymeniť hneď troch jazdcov, ale aj tak je to to najlepšie, čo som mohol v danej situácii pri sebe mať. Cítime veľkú motiváciu."
 
 
contador quintana podanie ruk movf
Alberto Contador s Nairom Quintanom (© Movistar Team)
 
 
A keď hovoríme o pomáhaní, plynulo prejdime do tímu BMC. V červeno-čiernom drese sa predstaví Púchovčan Peter Velits. Slovenskí fanúšikovia sú po Paríž-Nice trošku v rozpakoch, uvidíme teda, ako sa bude prezentovať v Španielsku. Každopádne je jasné, komu bude pomáhať. Jim Ochowicz vyslal na preteky Samuela Sáncheza, ktorý sa tu možno objaví naposledy.
 
"Sú to pre mňa veľmi špecifické preteky. Dúfam, že počas náročného týždňa podám čo najlepšie výkony. Pokúsim sa o čo najlepšie umiestnenie," vyjadril sa pred pretekmi ďalší Španiel v menoslove a víťaz pretekov ešte z roku 2012. "Prvým cieľom je etapové víťazstvo. Máme rozmanitý tím, z ktorého to môže dokázať každý. Druhým cieľom je pochopiteľne celková klasifikácia," potvrdzuje športový riaditeľ BMC Ledanois.   
 
 
Na záver krátka, no náročná časovka
 
Jazda proti chronometru v meste Eibar bude mať len 16 a pol kilometra. I napriek tomu, že je podujatie dostatočne náročné, nemusí sa zákonite počas etáp vytvoriť zásadný časový rozdiel. A práve preto môže byť posledný deň tým rozhodujúcim.
 
Na štartovej čiare sa predstaví hneď niekoľko zaujímavých cyklistov so španielskym pasom. Pochopiteľne sú tu okrem nich aj iní, ktorí by mohli zohrať v priebehu pretekov významnú úlohu. Jedným z nich môže byť Robert GesinkLottoNL-Jumbo. Mužom číslo dva bude Wilco Kelderman. "Pre Gesinka sú tieto preteky krátko po tých v Katalánsku. Rozhodujúce dni boli príliš krátke. Je teda možné, že sme tento podnik potrebovali len na to, aby sa dostal do svojej top formy. Preteky okolo Baskicka sú jedny z najnáročnejších a musíte byť na nich pripravení na sto percent," prezradil pred pretekmi športový riaditeľ tímu Addy Engels.
 
 
baskicko favoriti 3 movfv
bitka favoritov počas vlaňajších pretekov (© Movistar Team)
 
 
Okrem Petra sa v Španielsku predstaví aj Martin Velits. Bude domestikom pre lídra celku Etixx - Quick-Step Daniela Martina. "Okolo Baskicka sú preteky, ktoré neostali svojim koreňom a tradíciám nič dlžné. Daniel bude viesť tím. Na pretekoch sa nebude veľa šprintovať, čo je škoda, ale zvládneme to. Má formu a podporu silného tímu," uviedol športový riaditeľ Etixxu Brian Holm.
 
So zaujímavými cieľmi prichádza aj Giant-Alpecin, ktorý sa tento rok trápi a potrebuje zabrať. Lídrom bude Warren Barguil. "Baskicko je typický podnik pre vrchárov. A v našej zostave na to máme kapacity! Naším cieľom bude dostať Warrena čo najvyššie. Uvidíme, ako to dopadne po záverečnej časovke," krátko vysvetlil ciele Giantu športový riaditeľ Aike Visbeek.
 
Preteky Okolo Baskicka 2016 aj s našimi dvoma želiezkami odštartujú už v pondelok. V zástupe Španielov alebo španielsky hovoriacich jazdcov by bolo viac ako prekvapujúce, ak by niekto z nich nevyhral. Ak sa však papierové predpoklady naplnia, stane sa tak už piaty raz za sebou. Všetko sa dozvieme po záverečnej časovke v Eibare.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© itzulia.eus)
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop