Po Flámsku: Sagan kráľom jari, Cancellara nie je Superman a belgický pôst

4.4.2016, 02:30 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Peter Sagan spravil ďalší krok. V siedmom roku profesionálnej kariéry vyhral vôbec prvý monument, teda jednu z piatich najväčších klasík, dokonca jej jubilejný stý ročník. Okolo Flámska, to je história spred svetových vojen a atmosféra jedného zo svetovo najnavštevovanejších spoločenských podujatí.
 
Sagan vyhral štýlovo, na obľúbenom kopci Paterbergu sa ani nepostavil zo sedla a ponoril sa do pokojnej vytrvalosti až po dosiahnutie cieľa. V ňom predviedol tradičné wheelie a vystískal sa s masérom Marošom Hladom. Triumf venoval zosnulým cyklistom Antoinovi Demoitiému a Daanovi Myngheerovi, tiež zranenému kolegovi Maciejovi Bodnarovi.
 
"Jubilejný stý ročník Okolo Flámska vyhral Peter Sagan z nášho tímu. Moje obľúbené a najviac gladiátorské preteky. Teraz vedieme svetové rebríčky s veľkým náskokom, sme najlepší na svete a Peter Sagan je najlepším jazdcom sezóny," reagoval na Facebooku majiteľ Žilinčanovho tímu Oleg Tiňkov      
 
Sagan sa stal piatym jazdcom v histórii, ktorý vyhral Okolo Flámska ako nositeľ dúhového dresu majstra sveta. Pred ním to dokázali len Louison Bobet (1955), Rick Van Looy (1962), Eddy Merckx (1975) a Tom Boonen (2005). Naposledy vyhral monument v dúhovom drese Paolo Bettini, konkrétne Giro di Lombardia 2006. Inými slovami, legendy sa nerodia každý deň a Peter Sagan je už jednou z nich.
 
Ako prvý cudzinec vyhral belgické dlažobné klasiky Gent - Wevelgem a Okolo Flámska v jednom roku. Dokázal to vo veku 26 rokov, ako najmladší víťaz Okolo Flámska v uplynulých desiatich edíciach. Mimochodom, ženskú edíciu vyhrala tiež úradujúca majsterka sveta, Britka Elizabeth Armitstead (jediná slovenská zástupkyňa Tereza Medveďová nedokončila).
 
Dodajme, že celú šou sledoval v závese za Saganom, zo špeciálneho zlatého Volva vyrobeného v Gente, belgický podpredseda vlády a minister Alexander De Croo. Aj domáca cyklistická legenda Tom Boonen vzdala hold slovenskému "zbojníkovi": "Sagan možno vždy nevyhrá, ale ak áno, tak je to veľké a atraktívne. Zo srdca som mu doprial triumf."  
 
 
sagan 2016 flamsko dojazd tnkf
Peter Sagan oslavuje prvý triumf na monumente (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaREAKCIE SVETOVÝCH MÉDIÍ 
"Meno slovenského šampióna bude navždy na čestnej listine Okolo Flámska. Nikto to už nevezme zázračnému chlapcovi s dlhou hrivou, ktorého miluje tlač, verejnosť aj konkurencia. Stý ročník podľa nás nemohol mať lepšieho víťaza. Samozrejme, že sme fandili našim jazdcom. Samozrejme, že by bolo skvelé, keby sa Cancellara rozlúčil dosiahnutím rekordu. Ale to, čo ukázal dnes Peter Sagan, ide do učebníc dejepisu. Vyhral impozantným spôsobom, v čistom súboji muža proti mužovi. Je veľmi populárny, pridal do ulíc rock n' roll. Nikdy anonymný, vždy s nosom vo vetre. Vždy ide naplno. Už teraz je kráľom jari. Nielen výsledkami, ale aj kilometrami útočenia."
(Het Nieuwsblad, Belgicko) 
 
"Slovák Peter Sagan sa dočkal víťazstva na monumente, dominoval na Okolo Flámska. Pred jazdcom tímu Tinkoff sa musel skloniť aj jeden z najlepších klasikárov histórie Fabian Cancellara, pri svojej štrnástej účasti a troch minulých víťazstvách skončil tentoraz druhý."
(Marca, Španielsko)
 
"Sagan vyhral Okolo Flámska, dobyl prvý monument v kariére. Slovák z tímu Tinkoff nasadil k rozhodujúcemu útoku 13 km pred cieľom na poslednom stúpaní. Finále hodné 100. ročníka Okolo Flámska merajúcich 255 km s desiatimi ťažkými kopcami. Je to prvé monumentálne víťazstvo pre 26-ročného jazdca."
(La Gazetta dello Sport, Taliansko)
 
"Peter Sagan má konečne víťazstvo na veľkej klasike - triumfoval na Okolo Flámska. Na Paterbergu prehodil Vanmarcka cez palubu."
(Sporza, Belgicko)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaPosledný kilometer na britskej verzii Eurosportu
Carlton Kirby: Pozrime sa na neho. Aký výkon...
Sean Kelly: Úžasný výkon. Peter je potrebný pre cyklistiku, lebo je špeciálnym typom jazdca "rock star style", čo je dobré pre šport. Mení jeho obraz správnym smerom a výhra na Okolo Flámska v dúhovom drese musí by úžasný pocit.
Carlton Kirby: Áno, úžasný pocit po úžasnom predstavení. Rozvášnený dav buráca a víta svojho šampióna. Fabian Cancellara chcel dosiahnuť fantastické štvrté víťazstvo na týchto pretekoch, ale obral ho o neho absolútne úžasný talent. Saganova éra žije a čoskoro napíše veľa ďalších kapitol, ale táto strana bude jedinečná a hovori o extra špeciálnom dni extra špeciálneho pretekára. Rock 'n' roll Peter Sagan sa blíži k cieľovej čiare, ktorá mu patrí. Svetový šampión to má doma. Vítame ozajstného šampióna.
Sean Kelly: Dlho čakal na prvé monumentálne víťazstvo, ale dnes ho dosiahol a dosiahol perfektným, vlastným Saganovským spôsobom.
 
 
audio ikonkaKrátke audio poďakovanie Petra Sagana fanúšikom
{play}images/music/sagan-2016/flamsko-vyjadrenie.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana pre belgickú televíziu
"Bol to veľmi veľmi ťažký deň. Počas pretekov som musel dvakrát meniť koleso, takže nebolo všetko ideálne, videli sme množstvo pádov. Tím mi dobre pomáhal, za čo som vďačný. Pred poslednou sériou kopcov bola situácia veľmi zaujímavá. Každý sa snažil atakovať, až sme sa ocitli v nie veľkej skupine, ale ťahali iba Gatto s Devolderom. Boli tam štyria ľudia zo Sky, to nebolo dobré.
Potom som mal šťastie, že atakoval Michal Kwiatkowski, a to sa mi hodilo, bol to rozumný počin. Bol som práve za ním, tak som sa chytil a chcel ho v tom aj podporiť. Stavil som všetko na útok už viac ako 30 km pred cieľom. Nechcel som iba čakať na špurt a ataky ostatných. Poznám veľmi dobre Paterberg a Fabian mi pred pár rokmi nastúpil rovnako ako ja dnes Sepovi, takže za to som veľmi rád.
Vyhral som stý ročník a snáď je to špeciálne aj tým, že aj v ženskej časti vyhrala majsterka sveta, takže celkom špeciálny deň. Chcem si dnešok užiť a teraz na nič v budúcnosti nemyslím.
Je pravda, že teraz zažívam krásny týždeň, ale ja. Nie je to však ideálna doba pre cyklistiku. Preto chcem toto víťazstvo venovať dvom nedávno zosnulým cyklistom aj Maciejovi Bodnarovi do nemocnice."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Larsa Michaelsena (športový riaditeľ Tinkoffu)
"Dnes bola taktika jasná, všetko sme stavili na Petra, verili sme mu. Dohodli sme sa pred pretekmi, kto bude kedy a čo robiť. Myslím si, že každý podal svoj maximálny výkon a preto je naša radosť obrovská. Bolo úžasné vidieť jeho brata Juraja, ktorý absolvoval tiež fantastické preteky, bol s ním veľmi veľmi dlho. Neskôr tam potom ostal ešte Oscar. Sme radi, že sa naši pretekári, až na Trusova, vyhli pádom a aj keď musel Peter riešiť technické problémy, všetci sme ostali pokojní a riešili to profesionálne.
 
Únik sme videli skoro, už 35 km pred cieľom, ako tomu bolo aj na E3 a Gente. Ale Peter je jednoducho šampión a aj cez vysielačky sme ho celý čas podporovali, rozhodne ho nechceli v ničom brzdiť, alebo taktizovať. V posledných kilometroch sme mu celý čas vraveli, aby si zachovával vieru vo víťazstvo. Dopadlo to úžasne, boli to ďalšie fantastické preteky."
 
 
sagan cancellara 2016 podium flamsko tnkf
Fabian Cancellara a Peter Sagan na pódiu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Druhý Fabian Cancellara (Trek - Segafredo) absolvoval labutiu pieseň na Okolo Flámska a na cieľovej páske zamával na rozlúčku. Trinásty raz z posledných pätnástich dokončených monumentov sa dostal na pódium. Na Oude Kwaremont ukázal silu ako v najlepších rokoch. "Keď o tom rozmýšľam, druhý nie je prvý, len prvý sa zapíše do histórie. Nevyhral som, hmm... Snažil som sa o skvelé preteky, ale chýbal nám kus šťastia. Mali sme v tíme veľa mechanických problémov, výmen bicykla a pádov. Ale urobili sme maximum, žiadne výhovorky," komentoval Švajčiar, ktorému rozlúčkové emócie dovolili menej ako päť hodín spánku pred pretekmi.
 
"Ráno to pre mňa bolo dosť emotívne a stále je. Druhé miesto nie je zlé. Nechajte ma vyspať a budem šťastný. Chcel som sa zapísať do histórie, ale Petrovi to vyšlo, bol príliš silný a zaslúžene vyhral. Dal som do toho všetko, ale ako hovorievam, nie som Superman. Flámsko zostane v mojom srdci, ďakujem." Cancellara komentoval aj kľúčový moment: "Myslím, že mi ušla sekunda, keď zaútočili Kwiatkowski, Sagan a Vanmarcke. Dôveroval som kolegovi Stijnovi Devolderovi, ktorý odviedol skvelú prácu, tiež ostatným v skupine. Stalo sa, už to nezmením.
 
Slová 35-ročnej legendy doplnil tímový manažér Dirk Demol: "Vedeli sme, že Fabian by mal v tom momente reagovať, ak má na to nohy. To je ten moment rozhodnutia, keď okamžite idete alebo čakáte a Fabian sa rozhodol počkať. Stijn vydal zo seba všetko, ale nestačilo to na dostihnutie úniku." Situácia by sa možno vyvinula inak, ak by problémy nezobrali Cancellarovi toľkých domestikov. Takto sa udiala generačná výmena v priamom prenose a Sagan prevzal žezlo kráľa jarných klasík, minimálne na tento rok.
 
Tretí Sep Vanmarcke (LottoNL - Jumbo) vynechal úvodné menšie dlažobné klasiky a zdá sa, že ideálne načasoval formu na monumenty. Energiu mu zobral menší pád približne v polovici pretekov a následná výmena bicykla, keď pokračoval bez ideálneho posedu, takže na kockách trpel o čosi viac.
 
"Keď zaútočili Kwiatkowski a Sagan, cítil som, že je to rozhodujúci moment. Musel som okamžite zaceliť medzeru, za mnou pochybovali a pre mňa to bola výborná situácia. Nikdy som sa necítil tak dobre na štarte, ale v závere som nemal také nohy ako pred dvoma rokmi. Na Kwaremonte som trpel, na Paterbergu som veril, že vydržím so Saganom do vrcholu. Ale v stoji, v najstrmšom úseku, som zostal úplne ochromený. Kŕče ma zastavili a som rád, že som zdolal vrchol. V priebehu som stratil energiu pre technické problémy a návraty do skupiny, fyzicky som trpel, preto som šťastný za pódium."
 
Vanmarcke je aktuálne najväčšou belgickou nádejou dlažobných klasík. Belgičania sa neradovali z víťazstva na posledných 19 monumentoch, čo je najdlhšia séria v histórii. Tímový manažér Jan Boven vyjadril spokojnosť: "Keď zohľadníte problémy počas pretekov a spôsob, ako sme ich zvládli, tak musíte uznať, že Sep odviedol skvelú prácu. Bolo to hektické a mnohé veľké tímy čelili problémom. Jedine Sep udržal Sagana na Kwaremonte. Sme spokojní s takýmto tretím miestom."  
 
Obhajca titulu Alexander Kristoff (Kaťuša) získal po chorobe štvrté miesto po šprinte: "Som spokojný. Tím išiel veľmi dobre a stále som sa držal vo výhodnej pozícii. Ale vedel som, že na konci bude ťažké udržať Cancellaru a Sagana na kopcoch. Čakal som ich pohyb, ale nemal som na to nohy, tak som sa trochu prepadol. Napokon som v šprinte dosiahol dobrý výsledok po chorobe. Vo Flámsku som sa vždy cítil lepšie ako v Roubaix, ale dúfam, že o týždeň uvidím pódium." Športový riaditeľ Torsten Schmidt chce ísť Roubaix s cieľom vyhrať, navyše v stredu ich čaká ďalšia obhajoba triumfu na menšej klasike Scheldeprijs. 
 
 
sagan juraj 2016 kocky tnkf
Juraj Sagan so životným výkonom na 1. monumente (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Piate miesto Luka Rowa znamená dosiaľ najlepší výsledok tímu Sky na belgickom monumente. "Som spokojný. Nevyhrali sme, ale je to ďalší krok vpred. Desaťsekundová medzera na tomto podujatí je ako minúta kdekoľvek inde, je ťažké zaceliť aj malé medzery. Boli sme aktívni, takticky sme išli dobre, ale traja najsilnejší sa dostali do rozhodujúceho úniku. Urobili sme, čo sa dalo. Pre mňa osobne to bola veľkolepá jazda a som šťastný," komentoval Rowe.
 
Kľúčový atak vyprovokoval jeho kolega Kwiatkowski, ktorý zaútočil radšej skôr, lebo sa necítil ideálne a nechcel čakať na aktivitu Cancellaru na ťažších úsekoch. Poliak skončil až na 27. poste. Ďalší líder britského tímu Geraint Thomas štartoval po triumfoch na etapových podujatiach a po chorobe, no ľutoval, že sa nepridal k útoku poľského kolegu. Cítil sa lepšie ako na výsledné dvanáste miesto.
 
Šiesty Dylan Van Baarle, prekvapivo najlepší Holanďan, (Cannondale) oživil tímového ducha, ktorý sa zmieta v chrípkových a žalúdočných problémoch. Siedmy Imano Erviti (Movistar) sa stal iba druhým Španielom v histórii Okolo Flámska po Flechovi, ktorý sa dostal do top desiatky. Ide o menší zázrak, keďže Španieli sa zvyčajne vyhýbajú dlažobným klasikám ako čert krížu. Erviti začal únik už 180 kilometrov pred cieľom. Preteky si užil, i keď ho absolútne vyčerpali. Tešil sa na objatia s tímom a rodinou, tiež prisľúbil pomoc Valverdemu v Ardénach. Nepovedal, či sa pokúsi na dlažobných klasikách o vylepšenie umiestnenia. 
 
Naopak, výsledkovú latku opäť podliezla hviezdna partia tímu Etixx - QuickStep. Zdeněk Štybar skončil ôsmy a vyjadril sa diplomaticky: "Dali sme do toho všetko, ale žiaľ, chýbalo nám to niečo špeciálne k víťazstvu. Ani Cancellara nezacelil medzeru za Saganom a Kwiatkowskim, čo dokazuje ich silu. Chceli sme vyhrať, ale nevyšlo to." Podobne sa vyjadril jeho kolega, desiaty Niki Terpstra: "Som sklamany, lebo som chcel vyhrať, ale urobili sme maximum. Podal som podobný výkon ako pri minuloročnom druhom mieste. Mal som aj kŕče, k čomu prispeli vyššie teploty. Ako tím sme ukázali silu, čo nám dáva dôveru pred Roubaix."
 
Kŕče mal tiež ďalší "Etixxák", trinásty Stijn Vandenbergh, ktorý sa vyjadril menej sebavedomo: "Urobili sme dobré preteky. Žiaľ, chýba nám niekoľko percent. Musíme akceptovať, že aktuálne sú tu traja alebo štyria lepší jazdci." Až ako štvrtý najlepší z tímu a celkovo pätnásty skončil domáci miláčik Tom Boonen. V priebehu pretekov mal menší pád, ale pre Roubaix by mal byť fit.
 
Tím Etixx opäť nepremenil šírku vlastnej zostavy na víťazstvo. Komentoval to aj šéf tímu Patrick Lefévre: "Som sklamaný, ale najsilnejší vyhráva. Skúsili sme všetko, nemohli sme urobiť viac. Boonen bol lepší, ako som čakal. Dúfam, že v Roubaix to bude ešte lepšie, tiež veríme v lepšie počasie." Na pretekoch boli aj zástupcovia slovenského sponzora Etixxu, a tak sa možno skúseného lodivoda opýtali, čože to tvrdil o nepripravenom žilinskom chlapcovi na veľkú cyklistiku v roku 2009, ktorého mohol vziať do tímu za minimálnu cyklistickú mzdu, ale odmietol ho. Teraz nemusel byť sklamaný z víťazstva, podľa jeho vlastných slov, najsilnejšieho pretekára. Belgickému tímu môže takticky, typologicky a poveternostne sedieť viac práve budúcotýždňový monument. Bude to posledná šanca pre záchranu "dlažobnej kampane".
 
Ako druhý najlepší Belgičan skončil deviaty Dimitri Claeys (Wanty - Groupe Gobert), najlepší zástupca z prostredia prokontinentálnych tímov. Claeys si tak uctil pamiatku zosnulého spolujazdca a krajana Antoina Demoitiého. Okrem neho a spomínanej "španielskej exotiky" prekvapilo aj štrnáste miesto Kazacha Alexeja Lutsenka (Astana). 
 
Z Tinkoffu dokončili preteky až piati jazdci, aj debutant Juraj Sagan, zatiaľ čo Michael Kolář nedokončil. Najdlhšie vypomáhal vpredu Oscar Gatto. Úplne naopak dopadli iné World Tour tímy, ktoré takmer nevideli cieľ. Z Lampre - Merida prišiel do cieľa len jediný mladík, dokonca debutant Frederico Zurlo. Napriek tomu, sa zapísali do histórie prvým čínskym (Xu Gang) a taiwanským (Feng Chun Kai) účastníkom na podujatí, tiež prvým kompletným použitím kotúčových bŕzd.  
 
 
kolar flamsko cccf
Tomasz Kiendys a Michael Kolář, ktorý šiel 2. Flámsko (© CCC Sprandi Polkowice / Mario Stiehl)
 
 
Katastrofu si prežil tím BMC, ktorý sa rozpadol v hromadnom páde. Tvrdá zimná príprava favorita Van Avermaeta sa v zlomku sekundy zmenila na zlomenú kľúčnu kosť a odreniny po celom tele, čiže vynechá minimálne šesť týždňov. "Stáva sa, je to súčasť cyklistiky. Len som to v tej chvíli nečakal. Išiel som tesne za kolegom, aby som mal čo najlepšiu pozíciu. Predtým som sa cítil dobre, ale po páde som nemohol pokračovať ďalej, aj keby som chcel. Som sklamaný, že vynechám aj Roubaix a Amstel, ale musím sa s tým vyrovnať. Dúfam, že sa vrátim silnejší," povedal Van Avermaet. Jeho spolujazdci Burghardt, Schar a Quinziato dopadli o čosi lepšie, no ich štart na ďalších klasikách je otázny. Tržné rany utŕžil i ďalší belgický líder Tiesj Benoot (Lotto - Soudal), nad ktorým tiež visí otáznik. 
 
Pád opäť postretol aj víťaza Miláno - San Remo Arnauda Démareho (FDJ), ktorý je sklamaný, ale nie zničený. Pravdepodobne odštartuje na Roubaix, i keď jeho stav nebude pre rušený spánok a odreniny ideálny. Medzi smoliarov dňa sa zaradili aj jedenásty Lars Boom (Astana), ktorý to dotiahol ďaleko po sérii štyroch defektov, či mechanik Giantu Ed Bekhuis, ktorého v pomalej rýchlosti zrazilo mechanické auto Etixxu - QuickStep. Mechanika odviezli do nemocnice, ale mal by byť v poriadku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMechanik pod kolesami
 
 
Jubilejný stý ročník Okolo Flámska sprevádzali prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Fanúšikovia nesmeli brať batohy do určených sektorov, čo kontrolovali policajti i bezpečnostní pracovníci. Pre Slovensko to bol výnimočný športový deň. Nielenže sa Peter Sagan ešte viac zaradil medzi športové legendy, ale štartovali až traja slovenskí cyklisti. 
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Tinkoff 6:10:37 500
2. CANCELLARA Fabian Trek - Segafredo 00:25 400
3. VANMARCKE Sep Team LottoNL - Jumbo 00:28 325
4. KRISTOFF Alexander Team Katusha 00:49 275
5. ROWE Luke Team Sky 00:49 225
6. VAN BAARLE Dylan Cannondale Pro Cycling Team 00:49 175
7. ERVITI Imanol Movistar Team 00:49 150
8. STYBAR Zdenek Etixx - Quick-Step 00:49 125
9. CLAEYS Dimitri Wanty - Groupe Gobert 00:49 100
10. TERPSTRA Niki Etixx - Quick-Step 00:49 85
45. SAGAN Juraj Tinkoff 07:19 10
DNF KOLAR Michael Tinkoff odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo takmer celého úniku Petra Sagana
 
 
video v clanku ikonka ciernaFanúšikovský sumár pretekov
 
 
Najväčšie prekvapenia a sklamania
plus
Imanol Erviti. 32-ročný Španiel strávil v úniku posledných 180 kilometrov a ťahal v každej skupine, v ktorej sa ocitol. Jazdec Movistaru pred piatimi rokmi vyhral klasiku Vuelta a Rioja, ktorá sa jazdí v rovnaký deň, ale inak nedosiahol výraznejšie klasikárske výsledky. Finišoval siedmy, ako jediný z pôvodného úniku v prvej väčšej skupine.
André Greipel. Nemecká gorila sa aj tento rok chce odlíšiť od "obyčajných" šprintérov ako Kittel či Cavendish, ktorí nikdy neatakujú a nikdy sa neobjavujú v únikoch. Dnešnou aktivitou si získal ďalších fanúšikov. Napokon prišiel do cieľa 28. so stratou dvoch minút tesne za Kwiatkowskim.
Sep Vanmarcke. Počas pretekov zažil množstvo zlých okamihov, spadol, musel dvakrát meniť bicykel vo veľmi zlých časoch, kedy sa mu favoriti veľmi vzdialili. Napriek tomu bol viackrát aktívny, bol jedným zo strojcov atakov na predposlednom prejazde Kwaremontu s Paterbergom, výrazne rozbil pelotón a ako jediný si sám dobehol Kwiatka s Petrom. Tušil, že je to víťazný únik.
Dimitri Claeys. Pelotónu ušiel 67 km pred cieľom, dobehol čelo a vydržal tam až dokonca, zažil životné preteky venované kolegovi Antoine Demoitiemu. Skončil deviaty.
Výkon nad hranicou svojich možností predviedla celá plejáda ľudí od Van Hoeckeho, cez Van Baarleho po Vandenbergha, ale aj Juraja Sagana, ktorý vydržal s bratom až do predposledného Paterbergu 51 km pred páskou. 
   
minus
Sklamal dnes najmä Etixx. Výkon Stijna Vandenbergha bol najlepší, ale to bolo pre takto kvalitný tím žalostne málo. Belgičan sa napokon neudržal ani prvej skupiny, s ktorou opustil stúpania. Tam finišovali Štybar s Terpstrom. Zbytok tímu bol neviditeľný. Tony Martin si odpracoval svoju časť, ale nikto neprebral iniciatívu. Napriek tomu, že prišli do cieľa všetci a nikto z nich nemal veľké problémy, to pre nich dopadlo podpriemerne.
Vzhľadom na to, ako mali rozbehnuté preteky v Sky, je výsledok sklamaním. V skupine najsilnejších dvadsiatich ľudí mali štyroch, Kwiatkowski bol veľmi aktívny a Sagan mu ďakuje za triumf, ale kocky ho totálne zlomili, stratil napokon dve minúty. Rowe a Stannard útočili v nesprávny čas.
Nedarilo sa francúzskym tímom, z Lampre-Merida dokonca finišovala iba jediná duša, a to Federico Zurlo z pôvodného úniku. Zo Southeastu iba Filippo Pozzato. Z veľkého krča anglickej starenky sa stále nedostal Giant-Alpecin.
 
 

 
 
Rebríček UCI World Tour po pretekoch
1. SAGAN Peter Tinkoff 329
2. PORTE Richie BMC Racing Team 222
3. CONTADOR Alberto Tinkoff 171
4. CANCELLARA Fabian Trek - Segafredo 166
5. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 162
6. VANMARCKE Sep Team LottoNL - Jumbo 141
7. DÉMARE Arnaud FDJ 137
8. HENAO Sergio Luis Team Sky 115
9. GERRANS Simon Orica GreenEDGE 113
10. KRISTOFF Alexander Team Katusha 106
 
Zobraziť kompletný rebríček
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop