Amstel Gold Race ponúka otvorený finiš, okrem Gilberta viacero favoritov

15.4.2016, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Ardenský cyklistický týždeň je pripravený pre inú sortu pretekárov, akú sme videli jazdiť na dlažobných kockách. V tom úvodnom predstavení dostanú príležitosť výbušní jazdci, ktorým sa môže na konci hodiť aj kvalitný šprint.
 
Amstel Gold Race je jedinou "svetovou" klasikou, ktorá sa odohráva v krajine tulipánov a veterných mlynov a ktorá púta pozornosť najlepších jazdcov na svete. Kolorit podujatia tvoria promenáda po holandskom vidieku a séria krátkych stúpaní, ktoré robia zo slávnej klasiky nervóznu a zložitú záležitosť.
 
Pelotón sa tu pohybuje na úzkych cestách, v mnohých prípadoch vo vysokej rýchlosti, čo vždy spôsobuje na trati napätie. Z toho dôvodu sa všetci pretekári tlačia na čelo balíka, kde je najmenšia hrozba pádov, ktorými je toto podujatie neslávne známe. A to ešte viac umocní nervozitu. Druhou výzvou je 34 krátkych stúpaní. Síce sa medzi nimi nachádza len málo tých skutočne prudkých, ale v konečnom meradle dokopy tvoria cez 4000 výškových metrov, a to nie je zanedbateľná lezecká položka.
 
 
amstel 2015 podium movfv
Vlaňajšie pódium: Valverde - Kwiatkowski - Matthews (© Movistar Team)
 
 
Rozlúskne nervózne preteky iba Cauberg? 
 
Dlhé roky určuje charakter pretekov stúpanie Cauberg (1200 m; 6 %; max. 12 %). Cyklisti prebehnú cez tento kopec štyrikrát, posledný prejazd je kľúčovým okamihom celého dňa. Prvé stúpanie je pripravené už po deviatich kilometroch a dobrodružný zubatý profil poľaví až v cieli. Na úvodných kopcoch prebehne naháňačka za vytvorením hlavného úniku. Keď sa vpredu usadí vedúca skupina, tá zvyčajne dostáva veľký časový priestor.
 
Preteky získavajú tempo po druhom prejazde cez Cauberg, keď sa jazdci dostanú na tretí okruh. Do cieľa zostáva 90 kilometrov, čo niektoré celky využívajú na to, aby zvýšili tempo v balíku a zo súperov pomaličky vysávali energiu. Postupne budú pribúdať aj ataky z pelotónu. Výborná príležitosť sa črtá 40 kilometrov pred cieľom, kde stojí ťažká séria kopcov Kruisberg (700 m; 8,3 %), Eyserbosweg (1100m; 8,1 %), Keutenberg (700m, 9,4 %). Hneď po nich nasleduje opäť Cauberg a do cieľa zostáva už len 20 km pred páskou.
 
Na týchto úsekoch môžu vyraziť dopredu aj zaujímaví jazdci, ktorým nevyhovuje nainštalovaný dojazd, ale sú dostatočne silní, aby mohli potrápiť pelotón. Práve tu dostáva podujatie tú správnu dynamiku, hlavní favoriti musia mať pri sebe kvalitných pomocníkov, aby dokázali ustriehnuť všetky nebezpečné pohyby. V poslednom kole sa nachádzajú ešte dve stúpania, ale Geulhemmerweg (1000 m; 6, 2 %) a Bemelerberg (900 m; 5 %) nemajú potrebnú razanciu, aby si ich niektorí borci vybrali za rozhodujúci moment.
 
Ten ako vždy uvidíme na Caubergu, ale posunutá cieľová čiara o 1800 metrov za jeho vrchol ponúka otvorený koniec. Tento finiš sa uskutočnil len trikrát, ale vždy s iným výsledkom. V roku 2013 zvíťazil Roman Kreuziger po dlhšom útoku, v nasledujúcej sezóne predviedol neprekonateľný šprint na Caubergu Philippe Gilbert a v ostatnej edícii sa pred páskou spojila skupina najsilnejších jazdcov a víťaza určil špurt. V každom prípade úspech na podujatí vedie cez toto stúpanie a bude len na pretekároch, aby našli ten správny spôsob, ako sa presadiť. Zvíťaziť môžu výbušný jazdec, ktorý si na Caubergu vytvorí rozhodujúci náskok, dobrý lezec na krátkych kopcoch, ktorý má na páske silný finiš, alebo rýchly jazdec, ktorého nepribrzdia pripravené stúpania.
 
 
doplnenie 1 6
Cauberg počas MS 2012 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Gilbertovi slušne narástla konkurencia
 
Amstel Gold Race a Philippe Gilbert tvoria výnimočnú symbiózu. Belgický jazdec dokázal už tri razy utiecť svojím súperom na Caubergu a nevidí dôvod, prečo by nemohol v nasadenom trende pokračovať. Jeho prípravu však narušil incident na tréningu, pri ktorom si zlomil prst na ruke, kvôli čomu neštartoval na Brabantskom šípe. Toto zranenie by ho nemalo na podujatí ovplyvňovať, ale len na trati uvidíme, či je to naozaj tak. V posledných dvoch edíciách zakaždým útočil na Caubergu za pomoci svojich spolujazdcov, nepochybujeme, že jeho plány zostávajú nemenné. Ale budeme zvedaví, či sa nejako prejaví na jeho výkone minuloročná protiakcia Michaela Matthewsa.
 
Vo veľmi dobrej východiskovej pozícii sa nachádza obhajca prvenstva Michal Kwiatkowski. Aj jazdec tímu Sky dokáže na záverečnom kopci zaveliť do rozhodujúceho ataku, navyše, v minulom roku sa blysol na konci parádnym špurtom, takže sa môže spoľahnúť aj na túto zbraň. Poľský pretekár má na svojom konte titul z E3 Harelbeke, nikto nepochybuje, že na ardenské klasiky bude pripravený ešte lepšie. Okrem toho bude mať pri sebe silnú podporu, najmä Sergio Henao jazdí vo vynikajúcej forme a už sa veľmi teší najmä na Valónsky šíp.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročnej edície
 
 
V tíme Etixx - Quick-Step si svojimi výkonmi vybudovali silnú pozíciu talentovaní Petr Vakoč a Julian Alaphilippe. Český cyklista vyhral v tomto roku už tri klasiky, každá z nich prebiehala na zvlnenom teréne, a medzi nimi bol najdôležitejším úlovkom titul na Brabantskom šípe. Vakoč je veľmi silný na krátkych stúpaniach, preto sa môže na konci objaviť v skupine najsilnejších jazdcov. Julian Alaphilippe má za sebou náročné obdobie, na konci prechádzajúceho ročníka mu diagnostikovali mononukleózu, preto nemá za sebou potrebnú prípravu. Ale na uvedenom Brabantskom šípe odviedol skvelú prácu pre Vakoča, preto tento minuloročný objav ardenských klasík bude veľmi platným členom belgického zoskupenia. Vo farbách Etixxu sa predstaví na podujatí aj Martin Velits.
 
Veľká mobilizácia nastáva v tíme Orica. Austrálska zostava v posledných piatich ročníkoch vybojovala štyri razy tretie miesto, teraz je čas, aby sa v tomto smere posunula na najvyššiu priečku. Michael Matthews v poslednej edícii ako jediný zachytil Gilbertov útok, ale ani to mu nestačilo na vytúžený titul. 25-ročný jazdec bude aj tentoraz na Caubergu sebavedomý a bude si veriť, že jeho záverečný šprint bude ešte silnejší ako v minulom roku. V zostave sa objaví aj Simon Gerrans, ktorý tu trikrát získal bronzovú priečku. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia priamo na trati, pretože aj Gerrans má kvality na dobrý výsledok.
 
V celku Movistar sa nepredstaví Alejandro Valverde, svoju príležitosť by mohol využiť Ion Izagirre, ktorý nedávno ovládol GP Miguel Indurain. Uvidíme, ako sa na jeho výkone podpíše neúčasť na Okolo Baskicka. Dobré výsledky na tomto podujatí dosahoval Jelle Vanendert, ktorý dvakrát vybojoval druhé miesto. V tejto sezóne ešte nezískal žiadny smerodajný výsledok, ale jeho forma dokáže kulminovať práve na ardenských klasikách. V celku Lotto-Soudal sa môžu spoliehať aj na Tonyho Gallopina, ktorý na Brabantskom šípe vybojoval tretiu priečku. Francúzsky jazdec býva na konci takýchto pretekov rýchly, preto môže byť veľmi nebezpečný, ak sa udrží na čele až na cieľovú pásku.
 
Podobne silná dvojica sa objaví aj v tíme Lampre-Merida. Rui Costa sa vždy perfektne pripraví na tieto jednorazovky, v túto chvíľu by mal mať najlepšiu formu aj Diego Ulissi. Pripravený finiš bude zaujímavý aj pre Gasparotta so Slagterom, uvidíme, či svoju dobrú výkonnosť z dlažobných klasík dokáže ešte využiť Boasson Hagen, ktorému by za iných okolností veľmi vyhovoval pripravený dojazd. Na Okolo Baskicka sa ukázal vo veľmi dobrej forme LL Sánchez, španielsky jazdec môže patriť medzi prekvapenia podujatia.
 
 
valverde costa 2015 lamf
Alejandro Valverde a Rui Costa (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Na štarte sa objavia aj kvalitní pretekári, ktorých vrchol má prísť v nasledujúcich súbojoch, ale ich výkon na Caubergu môže veľa napovedať. Joaquimovi Rodríguezovi neprospelo posunutie cieľovej čiary, Kelderman, Gesink, Mollema, Kreuziger vedia, že nemajú takú výbušnosť ako niektorí iní favoriti, ale v cieli by sa mali objaviť na popredných priečkach. Po neúčasti Johna Degenkolba na kockových klasikách tím Giant-Alpecin potrebuje naháňať výsledky a na túto činnosť sa najlepšie hodia Tom Dumoulin a Warren Barguil. Najmä domáci jazdec bude veľmi motivovaný, aby sa v závere presadil. Krátke kopce mu nikdy nerobili problémy a má veľmi dobrý finiš, preto bude na konci patriť medzi strážených pretekárov. Warren Barguil môže pre zmenu využiť svoje schopnosti na dlhší útok.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop