Na Gire vynikajú skúsenosťami Nibali a Valverde, dostane ich pod tlak mladá krv?

3.5.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Giro d'Italia sa každý rok odohrá príťažlivý súboj o ružové tričko, tentoraz majú najväčšiu šancu uspieť dvaja skúsení matadori, proti ktorým sa postaví vychádzajúca španielska hviezda. Slušný počet etáp pre rýchlych pretekárov pritiahol na štart aj kvalitnú zostavu šprintérov.
 
 
valverde 2016 profilova val sip movf
Alejandro Valverde s úsmevom po Valónskom šípe (© Movistar Team)
 
 
Prevládnu skúsenosti nad mladíckou dravosťou? 
 
Medzi hlavných favoritov budú patriť Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde, ktorí vedia, čo je to zvíťaziť na trojtýždňových pretekoch. V tomto smere je úspešnejší taliansky jazdec, ktorý ovládol všetky tri GT. Nibali si dlho vyberal medzi Girom a Tour, spoločne s tímom sa nakoniec rozhodli, že sa predstaví na domácom javisku. Aj keď mu veľmi nevyšla generálka v Trentine, v tomto roku má za sebou pekné výsledky. Podarilo sa mu vyhrať Okolo Ománu, na Tirreno - Adriatico finišoval šiesty, ale ak by nebola zrušená kráľovská etapa, mohol bojovať o celkový triumf.
 
Vincenzo Nibali sa parádne hodí na pripravenú trasu. Je výborný v kopcoch, keď to potrebuje, dokáže predviesť požadovaný výkon aj v časovke. Navyše, v hektických dojazdoch sa nebojí atakovať, na vytvorenie rozdielov nepotrebuje len cieľové stúpanie. Je dostatočne skúsený, aby zvládol vypäté situácie prvého týždňa, v tomto smere mu pomôžu aj ostrieľaní kolegovia. Fuglsang, Kangert a nestarnúci Scarponi budú jeho hlavnými tromfami, Astana bude mať veľmi kvalitnú zostavu.
 
Útok na najvyššie pozície sa očakáva aj od Alejandra Valverdeho. Ten vo svojej kariére vybojoval len jeden titul na GT, na Vuelte v roku 2009. Práve na tomto španielskom podujatí dosahoval najväčšie úspechy, v minulom roku sa konečne dostal na pódium aj na TdF. V tejto sezóne mení zameranie, spoločne s Girom sa chce presadiť aj na OH.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNibaliho epické víťazstvo v roku 2013 na Tre Cime
 
 
Jazdec tímu Movistar ani vo veku 36 rokov v ničom nepoľavuje, práve naopak, stále dokáže vyhrávať. Podarilo sa mu to na Okolo Andalúzie, Vuelta a Castilla y Leon a tradične aj na Valónskom šípe. Je zaujímavé, že ešte nikdy neštartoval na talianskej GT. Aj on je súťaživý typ pretekára, ktorý sa nebojí atakovať v turbulentných koncovkách, a okrem toho má výborný finiš v malej skupine, kde môže získavať bonusové sekundy. V ťažkých horských etapách možno nebude stačiť niektorým silnejším vrchárom, ale azda nikto na svete nedokáže jazdiť tak dobre defenzívne, keď mu v kopci ujdú súperi. Jemu nebudú chýbať ťažké finiše na vrchole stúpania.
 
Obávať sa nemusí ani 40-kilometrovej časovky, v minulom roku na Vuelte predviedol na jednoduchšom profile v ITT skvelý výkon. Podporovať ho bude motivovaná skupina jazdcov. Amador, Herrada, Visconti sú spoľahlivými pomocníkmi, ale my budeme zvedaví na Carlosa Betancura, ktorý môže byť jeho kľúčovou oporou.
 
V kopcoch by mal predvádzať perfektné výkony Mikel Landa, ktoré budú jeho najdôležitejšou zbraňou pri útoku na titul. Španielsky jazdec po zdravotných problémoch v tomto roku veľa nejazdil, ale jeho etapový triumf na Okolo Baskicka a suverénne výkony v Trentine ukazujú, že na Gire sa predstaví v plnej forme. Landa by sa určite potešil, ak by sa v programe objavilo prudké cieľové stúpanie, teraz bude musieť v prípade potreby hľadať alternatívne riešenia na útoky v kopcoch.
 
26-ročný jazdec si vyskúša prvýkrát v kariére úlohu lídra tímu, a to hneď v hviezdnom celku Sky. Uvidíme, ako sa mu podarí prebehnúť cez prvý týždeň, britskej zostave sa v tomto smere na Gire spravidla nedarí. Jeho dominantou budú kopce, najväčšie vrásky mu robí dlhšia časovka, ale na jej horské prevedenie sa veľmi teší.
 
 
uran landa giro 2015 eqsfv
Rigoberto Urán a Mikel Landa vlani na Gire (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Na pódium je dostatok kandidátov 
         
Šancu presadiť sa v klasifikácii cíti aj Rigoberto Urán. Kolumbijský pretekár tu dvakrát finišoval na druhom mieste, preto nemôže mať inú ambíciu, ako vylepšiť svoje maximum. Aj z toho dôvodu prestúpil do Cannondale, kde by mal dostať lepšiu pomoc v kopcoch ako v Etixxe. Formolo, Dombrowski alebo Villella sú žiadanou podporou. Samotný Urán má v tomto roku dobrú lezeckú formu, v Katalánsku obsadil desiate miesto, naposledy v Romandii bol veľmi silný v horských etapách. Otázkou zostáva jeho časovka. V roku 2014 bola jeho obrovskou zbraňou, potom mu jazdy proti chronometru nevychádzali, v tejto sezóne dupľom. Ak dokáže nadviazať na svoje najlepšie výkony v ITT a v kopcoch si udrží svoj vysoký štandard, bude veľkým kandidátom minimálne na pódium.
 
S veľkými očakávaniami prichádza na podujatie Ilnur Zakarin. V minulom roku prežil zlomovú sezónu, v ktorej vyhral aj etapu na Gire, a v tomto trende pokračuje aj naďalej. Na etapových pretekoch WT ani raz neskončil horšie ako siedmy, silné predstavenie ukázal na LBL, kde obsadil piatu priečku. Ruský jazdec patrí medzi najlepších časovkárov medzi jazdcami na GC a spoľahnúť sa môže aj na svoje výborné lezecké schopnosti. Uvidíme, ako si poradí s trojtýždňovou zaberačkou v úlohe lídra, ale určite má na to, aby sa dostal na vysoké priečky v klasifikácii.
 
Po minuloročnom úspechu na Vuelte mení prostredie Tom Dumoulin. Holandský pretekár dookola opakuje, že na Gire je jeho hlavným cieľom úspech v časovkách. Ak však prvé dve jazdy proti chronometru zvládne na výbornú, bude sa musieť pozerať aj na celkovú klasifikáciu. Do kariet mu môže zahrať skutočnosť, že v programe sa nenachádza množstvo ťažkých kopcov. Ale aj tak to bude mať na trati náročné, pretože bez potrebnej prípravy a tímovej podpory bude pod veľkým tlakom v poslednom týždni v alpských etapách.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMinuloročný triumf Mikela Landu na Aprice
 
 
 
Na španielskej Grand Tour si v minulej sezóne zdvihol sebavedomie aj Rafal Majka. Nikto nepochyboval, že je skvelým vrchárom, tretie miesto na Vuelte zvýšilo jeho kredit na trojtýždňových pretekoch. Tentoraz bude veľmi záležať, ako sa mu vydaria obidve dlhé časovky, s dobrým výsledkom v ITT bude rásť aj jeho apetít v kopcoch. Na Gire veľmi rád súťaží Domenico Pozzovivo, štyrikrát sa tu prepracoval do Top 10. V jeho neprospech budú hrať chýbajúce horské dojazdy a dlhé časovkárske kilometre. V tíme FDJ sa takisto predstaví Jean-Christophe Peraud, ktorý patrí medzi univerzálov a typických jazdcov na GT.               
 
V kopcoch si bude veriť aj Esteban Cháves. 26-ročný cyklista doteraz v sezóne nežiaril, ale Orica sa spolieha, že jeho forma vyvrcholí práve na Gire. Z toho dôvodu dostane Cháves aj náležitú tímovú podporu, pretože austrálska zostava sa chce presadiť v klasifikácii. Aby sa im to podarilo, kolumbijský jazdec musí v kopcoch podávať konzistentné výkony. Na minuloročnej Vuelte to dokázal. Uvidíme, v akej nálade odštartuje podujatie Ryder Hesjedal. Zdá sa, že kanadskému cyklistovi vyhovuje osvedčený recept, podľa ktorého na začiatku pretekov schytá značnú časovú stratu, aby sa potom mohol nenápadne posúvať v poradí cez úniky. Nadviazať na výkony z ostatnej edície bude chcieť Steven Kruijswijk, v roku 2015 bol v kopcoch vyrovnaným súperom takým jazdcom ako Contador či Landa.
 
 
hesjedal contador giro 2015 tcgfv
 Alberto Contador a Ryder Hesjedal pred rokom (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Dostatok príležitostí prilákalo silnú šprintérsku konkurenciu
 
Veľmi zaujímavé súboje sú pripravené aj v šprintérskych etapách. Hlavnými hviezdami hromadných dojazdov majú byť Marcel Kittel a André Greipel. Kittel sa po prestupe do Etixxu znovu ukazuje v perfektnej forme, navyše, v Romandii predviedol aj zlepšenú odolnosť v stúpaniach. Po svojom boku bude mať skúsenú belgickú zostavu, ktorá bude od neho chcieť maximálnu úspešnosť. André Greipel si predstavoval lepší priebeh doterajšieho ročníka, ale určite bude dostatočne pripravený, aby zveľadil zbierku troch víťazstiev na tomto podujatí.      
 
Útočiť na nich budú domáci cyklisti. Modolo sa rozbehol v Turecku, Nizzolo v Chorvátsku, nebezpečný bude Viviani, ktorý nepotrebuje špeciálnu tímovú podporu, aby si pred cieľom našiel tú správnu pozíciu. Každým rokom je silnejší Pelucchi, zvedaví budeme aj na výkony vychádzajúcej talianskej hviezdy Jakuba Mareczka. Premiéru na podujatí si odkrúti nekompromisný austrálsky šprintér Ewan, po úspešnej sezóne bude na podujatí veľmi motivovaný aj Démare.     
 
 
etapa 4 2
Sacha Modolo sa znova ukázal v Turecku (© Tour of Turkey/Brian Hodes)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop