Reakcie: Valverde nevedel, že Nibali má bonusové sekundy, ten zatiaľ útočí neúspešne

20.5.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V prvej dôležitej horskej previerke úradoval Mikel Nieve a po niekoľkodňovom boji sa konečne dostal do ružového dresu Andrej Amador. Ostatní favoriti sa zatiaľ držia jeden pri druhom, ich výkonnosť je vzácne vyrovnaná.   
 
Ako jediný z nich v trinástej etape predviedol smerodajný atak Vincenzo Nibali, ale taliansky jazdec svojich súperov neprekabátil. "Snažil som sa zaútočiť na poslednom kopci kilometer pred cieľom, no každý bol pozorný. Ale stále to bola len prvá horská etapa. Snažili sme sa aktívne jazdiť od predposledného stúpania, chceli sme urobiť ťažké preteky, ale nebolo to jednoduché. Záverečný zjazd bol nebezpečný, všetci sme sa navzájom sledovali, preto bolo zbytočné zobrať na seba riziko, pretože jedna chyba by vás mohla pripraviť o celé Giro. Presvedčili sme sa, že súperi sú v dobrej forme."
 
V cieli zostal prekvapený Alejandro Valverde, že Nibali získal bonusové sekundy, ale veľký problém v tom nevidel. "Bola to veľmi rýchla etapa a ako tím sme odviedli veľmi dobrý výkon. Takmer vždy sme mali niekoho na čele. Teším sa z druhého miesta Giovanniho Viscontiho a ružového dresu, ktorý získal Andrej Amador. Ten mal menšie problémy na kopcoch, ale v poslednom zjazde sa vrátil do našej skupiny. Potom to malo kontrolovaný priebeh. Bol som prekvapený, že Nibali získal bonusové sekundy. Myslel som si, že vpredu je viac jazdcov. Ale tieto štyri sekundy určite nerozhodnú Giro."
 
 
amador 2016 fanusicky movf
Fanúšičky pred štartom ešte nevedeli, že sa fotia s lídrom Gira (© Movistar Team)
 
 
Na svoju lezeckú formu sa nemôže sťažovať Rafal Majka, ktorý by mal z toho vyťažiť v  nasledujúcich horských etapách. "Máme za sebou veľmi ťažkú etapu, s naším výkonom môžeme byť spokojní. Cítim, že moja forma sa zlepšuje každý deň, na poslednom kopci som bol veľmi silný. Tím odviedol vynikajúcu prácu, musím sa im poďakovať. Ako hovorím od začiatku, Giro je veľmi dlhé a treba bojovať až do samého konca. Máme pred sebou ešte niekoľko ťažkých etáp, kde budeme podľa potreby prispôsobovať našu stratégiu."
 
Steven Kruijswijk musí byť so svojimi výkonmi veľmi spokojný, i keď si na konci trinástej etapy prežil krušné chvíle. "Vždy som sa nachádzal na tom správnom mieste. Moji spoluhráči mi pomohli, keď bolo treba. Enrico Battaglin sa vrátil z úniku v správnu chvíľu, pomohol mi, keď sa začalo atakovať. V takýchto momentoch je veľmi dôležité, aby ste mali pri sebe kolegov. V závere som išiel na svojom limite, ale myslím si, že to môže povedať každý. Nibali sa snaží jazdiť útočne, ale nedostáva priestor, ktorý by očakával. To je znamenie. Šiesti alebo siedmi favoriti máme takmer rovnakú výkonnosť."
 
Aj Ilnur Zakarin má za sebou úspešné umiestnenia v hlavnej skupine, ale ruský jazdec na to vynaložil viac síl, ako by si želal. "Bola to náročná etapa. Nebolo pre mňa jednoduché odpovedať na všetky ataky na záverečných dvoch kopcoch, ale urobil som všetko pre to, aby som zostal v skupine favoritov. Myslím si, že každý dnes trpel. Zajtra nás čaká ďalší ťažký profil, dúfam, že dobre zregenerujem."
 
Naopak, veľmi dobre vyzerá v kopcoch Estabean Cháves, ktorý môže patriť medzi hlavných ťahúňov v najťažších etapách. "Od začiatku sa išlo na plný plyn. Pre mňa je dôležité, aby som nestrácal čas a zostal v skupine favoritov, čo sa mi podarilo. Niekde na začiatku posledného kopca som zaútočil, aby som zistil, ako zareagujú súperi. Potom to vyskúšali aj oni, ale nikto si nedokázal vypracovať náskok, aj som to zvládol bez problémov. Bola to náročná etapa, uvidíme, čo sa stane zajtra."
 
 
jungels v zastupe etixxu eqsf
Etixx sa na tomto Gire napracoval (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Bob Jungles sa presvedčil, aké ťažké je bojovať proti najlepším vrchárom na podujatí, a to sme sa ešte nedostali na tie najťažšie terény. "Vedeli sme, že to bude ťažké. Na začiatku sa dostala dopredu silná skupina, všetci sme trpeli. Keď Astana razantne zvýšila tempo na predposlednom kopci, dostal som sa do problémov, ale ustál som to. Na záverečnom kopci som už vypadol z hlavnej skupiny, ale v zjazde mi pomohol Gianluca. Strávené dni v ružovom drese boli najkrajšie v mojej kariére, teraz sa sústredím na biely dres."
 
Výbornú jazdu predvádza na podujatí Diego Ulissi, ktorý po dvoch víťazných etapách mohol na chvíľu myslieť aj na zisk maglia rosa. "Naším zámerom bolo dostať sa do úniku a pripravené ťažké kopce absolvovať pred najlepšími vrchármi. Keď som sa našiel vo vedúcej skupine s trojicou spolujazdcov, dal som si za cieľ ďalší etapový triumf. Ale vzhľadom na dobré podmienky a podporu som chcel viac. Chcel som sa obliecť do ružového dresu. Nanešťastie sa mi to nepodarilo, ale som spokojný, pretože sme urobili všetko, čo bolo v našich silách."
 
 
Výsledky piatkovej 13. etapy
1. NIEVE Mikel Team Sky 4:31:49 100
2. VISCONTI Giovanni Movistar Team 00:43 40
3. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 01:17 20
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 01:17 12
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 01:17 4
6. DENIFL Stefan IAM Cycling 01:17  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 01:17  
8. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 01:17  
9. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 01:17  
10. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 01:17  
11. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 01:17  
12. FOLIFOROV Alexander Gazprom-RusVelo 01:17  
13. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 01:17  
14. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 01:17  
15. AMADOR Andrey Movistar Team 01:17  
16. DOMBROWSKI Joe Cannondale Pro Cycling Team 01:17  
17. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 02:07  
18. MOSER Moreno Cannondale Pro Cycling Team 02:07  
19. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 02:07  
20. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 02:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po 13. etape
1. AMADOR Andrey Movistar Team 54:05:50 20
2. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:26  
3. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:41  
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:43  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 00:43  
6. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 01:37  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 02:01  
8. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:19  
9. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 02:48  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 03:15  
11. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 03:21  
12. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 03:37  
13. VISCONTI Giovanni Movistar Team 03:55  
14. HESJEDAL Ryder Trek - Segafredo 04:48  
15. ULISSI Diego Lampre - Merida 05:18  
16. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 05:38  
17. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 06:15  
18. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 07:46  
19. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 09:41  
20. MONFORT Maxime Lotto Soudal 09:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop